Cristi ma intreba de-o bucata buna de vreme despre opinia pe care o aveam in legatura cu evolutia franc-leu. Era pe vremea cand Isarescu si BNR dansau conform expertilor actul de balet 7 lei un euro. Eu ma uitam atunci la un alt balet, la cel al pietei, unul care parea sa vrea sa duca leul spre 4,10.
Ca o consecinta ii spuneam lui Cristi ca si francul va trebui sa cada, prezicand atunci o miscare lateral negativa pentru valuta elvetiana.
Daca te uiti pe grafic vei vedea ca francul a facut tocmai ceea ce trebuia sa faca. A cazut ca si euro si ca si toate celelalte valute partenere de dans ale lui Isarescu (vezi elipsa ilustrativa. Iata insa ca, atunci cand expertii au inceput sa urmareasca actul de dans Isarescian numit 3,90-4 lei un euro, eu ma holbam tot la baletul pietei. Piruetele pe care le facea aceasta prevesteau un leu mai slab si ca intotdeauna fata de toate valutele principale. Problema publicului spectator din Romania este faptul ca el urmareste baletul pe care il urmaresc si "expertii".
Nu intampaltor acest balet are si un act cu credite in franci elevetieni si euro. Uitandu-ma de pe "tuse" mie mi se pare mai mult un meci de lupte greco romane decat un dans. Un meci foarte special ale carui protagonisti au devenit chiar specatatorii. Isarescu pare sa fi intrat adanc in rolul sau de balerin sportiv, executandu-si miscarile de dans cu maiestria unui campion la lupte. Ia cate un spectator la ficarea pirueta si, in cazul in care acesta are credite in valuta, cu precadere in franci, il tranteste fara mila de scena.
Scena teatrului Valutashoi duduie ca economia lui Tariceanu la fiecare izbitura. Specatatorii invitati la dans gem si ei de durere de fiecare data cand sunt trantiti de scanduri. Isi dau seama ca Isarescu a ales pirueta vanzarilor de lei fata de toate valutele. Baletul infernal greco roman in care s-a adancit guvernatorul devine echivalent cu pirueta mortii, pentru toti cei ce au credite in valuta si salariul platit in lei. Dar sa nu disperam! Vin investitorii. Stau deja la coada in forma de S de la granita asa cum am fost informati de catre guvernator.
Ma uit spre punctul de frontierea si ii pot vedea si eu. Spre marea mea mirare stau cu fundul spre Romania avand toti cel putin cate un sac pe spate. Chior cum sunt nu pot deslusi 9 semne care par a fi pictate pe fiecare sac. Devin curios si fac eforturi holbandu-mi ochii cat pot de tare. Nici un rezultat. Imi aduc aminte ca am la mine ochelarii lui Mosu si ii pun repede pe ochi. Totul pare acum un rasarit de soare, printre a carui raze cele 9 semne lumineaza si mintea si cerul: Q...E...2 Good BY
Ma uit dupa aceea la un grafic franc- leu, pentru ca pentru mine "tine" si incep sa aud din nou duduituri. Nu pe cele economice pe care le-a auzit motociclistul ci pe cele pe care le face scena atunci cand balerinul da cu cate un specatator posesor de credite in franci de pamant. Investitorii nu se mai vad. Par acum doar niste puncte miscatoare. Graficul franc-leu se mai vede. Pana nu dispare si el ti-l pun pe pagina.
Hai sa mai traim o leaca treziti bine! Si mai bine ne vom trezi atunci cand balerinul acompaniat de acorduri scrise de Ceaikovski va pirueta francul peste nivelul de oferta expus de mine pe grafic.
3 comentarii:
nu stiu cat o sa cada francul , presupun ca putin spre deloc atata timp cat grecia nu e in faliment , dar dolarul pe de alta parte o sa o ia la vale rau de tot si asta inainte sa apara cresterea economica mult asteptata din us , asa cum spera unii...
vai ce ai dracu sunt republicanii ca nu-i maresc limita de credit lui obama sa dea pomeni la niggers in disperare ...
mihai nici francul si nici dolarul nu vor face altceva decat sa se aprecieze fata de leu. Asta in cazul in care analizele mele se vor adeveri corecte. Ba mai mult ! Dolarul ar trebui sa se aprecieze si fata de franc.
Asta chiar in cazul in care tu vei continua, in pofida tuturor evidentelor pe care le-ai vazut cu prorii tai ochi, sa legi miscarile valutare de evolutia econmica a unei tari sau alta.
Urmaresc de peste un an acest blog impreuna cu alte bloguri economice. Felicitari pentru blog.
Am o intrebare legata de francii elvetieni. Am un credit in chf de acum 4 ani. Atunci era 18.8 iar raportul euro/chf=1.66. Acum chf-ul e 34.4 iar raportul 1.20.
Cum credeti ca va ecolua pe viitor chf-ul? Ma gandesc ca la un moment dat poate va incepe sa mai si scada.
Am si niste bani in lei dar am tot aminat sa platesc in avans si chf-ul a tot crescut.
Ma intereseaza evolutia pentru urmatorii 2-5-10 ani(creditul a fost facut pe 28 ani).
Multumesc
Trimiteți un comentariu