Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 8 iunie 2011

Mosu regizor de balet?

Daca ar fi sa te iei dupa Cabati si ING poate, dar eu unul stiu ca nu e cazul. Mosu citeste grafice si atat. Oricum, Isarescu s-a ridicat azi pa varfuri. A facut cativa pasi marunti luand euro de par. Intr-o pirueta vijelioasa balerinul a reusit sa-si salte partenera peste zona firava de oferta pe care o vezi si ai mai vazut-o pe acelasi grafic, acum actualizat.

Pletele euro stau sigure in mainile balerinului, in timp ce parul acelora care au mai fost prostiti sa ia credite in valuta, ca sa-si realizeze visul cu prima, a doua, a treia, si a patra casa, se ridica foarte probabil spre cer.

"Sumele pe care debitorii le datoreaza bancilor insumeaza 6,23 miliarde de lei. Din total, creditele in lei sunt de aproape 3 miliarde, in timp ce creditele in euro ajung sa totalizeze restante de 2,3 miliarde lei. Restantele la creditele in dolari au cea mai mica pondere - 26,5 milioane de lei. Din pacate pentru cei care au astfel de imprumuturi, sumele restante au cunoscut cea mai agresiva evolutie, adica o crestere de aproape 65%, avand in vedere ca, in martie, totalul era de 15,6 milioane lei. Creditele in alte monede insumeaza 960 de milioane de lei. "(Sursa Ziare.com)

Cel mai probabil ultimul val de fraieri a raspuns la chemarea Cabatilor si a dezvoltatorilor imobiliari de partid si de stat. Chemarea trambita valuta comunitara la 3,90-4 lei, precum si fuga spre imobiliarele care se pregateau din nou de decolare.  Ba mai mult! Intr-un articol in care prezentam parerile asa numitilor analisti, o majoritate covarsitoare preziceau o renastere economica in 2012. Una rezultata din vise umede spuneam eu,  din repornirea creditarilor spuneau ei. Intr-o tara in care poporul  este deja inecat in imprumuturile pe care le-au luat pana acum. Chemarea amintita s-a nascut dupa ce specilaistii au analizat pasii de balet al BNR, Vezi mai jos parerea pe care o avea domnul Vasilescu despre cei in cauza.

"Unii analişti continuă seria de calcule fanteziste. Ei vin acum şi ne vând pe piaţă ideea că BNR ar fi pus în joc, în luna mai, între 700 de milioane şi un miliard de euro pentru a împiedica deprecierea monedei naţionale. Mai mult, chiar pentru a fixa cursul la 4,13 lei/euro", a comentat Vasilescu.

Balerinul cavaler, printr-un salt care l-a ridicat mult deasupra scenei, a vazut chiar si investitori la orizont. O gloata gata de invazie. Nu ma indoiesc! Poate i-o fi vazut pe cei ce vor sa investeasca in curatul bazinelor pline de romani inecati. Ce a fost pana acum a fost valul 1, cel cu pestisorii aruncati pe uscat al tsunamiului. Ce urmeaza de acum in colo este valul doi! Un val care va aduce cu sine deprecierea leului percum si o groaza de executari silite facute de bancile inebunite de lipsa de capital. Sa vezi atunci hiperinflatie si pe ultimii fraieriti cu imobiliare sarind in aceeasi barca cu arginatrii. Pentru ca, de ce a profitat romanul in timpul crizei? A profitat de pestisorii adusi de primul val, o afirmatie care suna cam asa in termeni de specialitate:

"Se pare ca romanii au profitat de pe urma crizei si au achizitionat locuinte in valoare de 3 miliade de lei, cel putin asa arata statisticile. Institutiile de creditare au dat imprumuturi imobiliare populatiei in valoare de 28, 26 miliarde de lei, in conditiile in care, cu un an mai devreme, in aprilie 2010, cuantumul acestora era de doar 25,12 miliarde. Majoritatea complesitoare a creditelor a fost acordata in euro, un rol important aici avand chiar programul guvernamental "Prima casa". (aceeiasi sursa)

In ce a continuat romanul "bine informat" sa ia credite? In valuta desigur, asta din moment ce salariul lui este in lei. Cine garanteaza pentru aceste credite de case numerotate cu 1,2,3,4? Statul falimentar roman. Ce vor vedea bancile pana la urma din aceste credite garantate de acelasi stat? Ce au vazut si cei luati de valul doi tsunami din Tailanda. In concluzie: Ignoranta umana pare sa nu aiba margini. Einstein o numea prostie. Observa! Zona depasita de euro din graficul afisat se transforma acum in suport impreuna cu vesnica linie trasa anapoda.

3 comentarii:

AristotelCostel spunea...

... dar corect ar fi sa amintesti si de estimarea... Barclays de 4 lei spre sfarsitul anului... lumina. :D

Pentru 2011 am bifat... "iesirea din criza... 2".

Toate mizeriile astea se leaga, nea cabat sufla in trompeta leului, isaila ameninta cu investitorii, emobiliarii preiau mesajele si le traduc in limbajul clocard... romanii sunt cocosati de rate, iar in background o mana de cretinei vorbesc constructiv despre... revenirea economiei... pe linie de partid. :D

Si in loc sa le pese tuturor acestor mizerabil de viitor... si de cum sa-i protejeze macar pe cei ce au scapat de primul val... n-au facut decat sa jupoaie acum... tot ce pot prinde.

Eh... bine... va ajung 2-3 pene vreo... cativa ani? :)

Va fi de ajuns pentru romani sa-l vada... iarasi pe maistrul de la butoanele leului facand glumite gen "vi se pare ca este mult?"... sa simta pe propria piele "iesirea din criza" si noul val in raport cu vorbele goale ale prostobocilor... sa vada daca minciuna si teapa_pe fata le-a folosit... in "veata"?

Eu... cel putin... sper ca le va ajunge. :)

mihai spunea...

@AC , de unde stii matale cat poate sa reziste romanul ?

AristotelCostel spunea...

@mihai

... nu stiu, pare sa fie destul de rezistent... o fi mai tare ca... lemnu'.