Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 8 februarie 2012

Iti mai amintesti?

Cand am parasit dolarul spuneam ca el va trebui sa aiba o corctie consistenta. Mai spuneam in acelasi timp ca euro ar trebui sa-si revina, un lucru simplu si logic in contextul de care vorbim. Euro a explodat de atunci surprinzand-ul chiar si pe mihai, un om care se gaseste dupa parerea mea intotdeauna pe partea gresita a terenului, pentru ca intelege foarte putin din ceea ce se petrece.

Ca sa schitez nivelele probabile care pot da de furca valutei cominitare am expus un grafic euro dolar intr-o postare mai veche. Graficul din aceasta postare este asadar acelasi, dar actualizat. Euro a ajuns dupa cate vezi, chiar azi, cu ocazia unei noi date de reactie, in patrulaterul pe care l-ai vazut si in postarea de care vorbeam. El este marcat cu galben. Din data de 25 januarie anul curent, data la care Bernanke a grohait despre dobanda, asigurand piata ca ea va ramane la zero, pana in 2014, investitorii par sa fi inebunit de bucurie.

Emisiunile si cumpararile de bonduri junk se lupta din nou cu culmile pe care le-au avut in 2008, dand dovada unui apetit de risc care se sfarseste de obicei la urgenta. Oricum, stim bine ca cei mai multi oameni nu invata niciodata nimic din pataniile pe care le-au avut, continuand sa se arunce cu capul in pereti de fiecare data cand se iveste o ocazie. Asa se face si faptul ca cei mai multi dintre ei sunt foarte manipulabili, pentru ca traiesc de cele mai multe ori din inchipuiri fabricate, paradoxal de ei insisi.

Veselia este asadar in toi, in timp ce oamenii  urmaresc cu sufletul la gura salvarea Greciei, prin intermediul acelorasi stiri care au ametit piata de ani de zile. Se danseaza dansul dobanzilor. De parca o dobanda tinuta la zero nu ar insemna ca pana si Bernanke si-a dat seama de carjele pe care se sprijina economia ”libera” si de paiate pe care a faurit-o. Naivitatea celor flamanzi a juns din nou la apogeu. Asta de parca Barbulea si nu piata ar fi aceea care pune pana la urma dobanzile.

Sa vezi ce or salta slaninarii de spaima atunci cand piata va incepe sa impinga dobanzile in sus, lasand-ul pe chairmanul FED cu barba in vant. El fiind obligat pana la urma sa fuga dupa ele. Eu sunt mai temperat ca de obicei si nu ma veseles deloc. Vad ca euro a ajuns exact la nivelul de la care spuneam ca va trebui sa inceapa o corectie mai consistenta.

Indicii bursieri se afla si ei la nivele de acelasi gen. Fara a-i putea impiedica insa pe nuntasii care par sa vrea sa-i impinga catre Dumnezeu. In pofida eforturilor pe care le-au depus in ultimele zile, acesti petrecareti vor pierde lupta in cele din urma ca intotdeauna. Vom avea asadar ocazia sa vedem inca odata, valoarea sau lipsa de valoare ale analizelor pe care le-am facut eu.

Bazate pe o metoda care merge pana nu mai merge, conform perceptiilor lui vala. Vom vedea din nou si cat de bine merge analiza fundamentala. Oricum, in momentul de fata, eu mai cred ca si pana acum, atat intr-o revenire euro, cat si intr-o revenire bursiera, conform conceptelor exprimate deja mai de mult. Hai sa urmarim asadar scenariul de durata scurta! Care va fi ajustat ca de obicei la nevoie. Scenariul de durata lunga, cel mai important de fapt, a ramas acelasi ca si pana acum. Va ramane la fel chiar in cazul in care aprecierile vor continua. Pentru ca amintesteti! Eu vedeam culmile din mai provocate din nou si depasite chiar. In cazul Sp 500, s-ar putea totusi sa ne oprim in jurul nivelului de 1360.

Ce ar trebui sa insemneze tot ceea ce am spus pentru dolar-leu? O apreciere a dolarului conform analizei pe care am facut-o indicelui acestuia.

6 comentarii:

George spunea...

Un mesaj realist din Asia pentru UE si nu numai.

http://www.manager.ro/articole/analize/analiza:-un-mesaj-dureros-venit-din-asia_europa-este-saraca-si-trebuie-sa-traiasca-ca-atare-16238.html

mihai spunea...

horea , spre deosebire de altii eu recunosc ca am fost pe langa la inceputul anului si chiar nu-mi dadeam seama ca euro isi poate reveni atat de puternic !
acum stau si ma gandesc ce poate fi in spatele acestei volatilitati aiuristice si inutile fundamental a eur/usd ? tu vorbesti de psihologia oamenilor dar eu m-as gandi mai departe si la niste fonduri de investitii puternice care profita de naivitatea unora dand impulsuri pentru creearea unei volatilitati artificiale a eur/usd si apoi sa incaseze profitul , oare sa fie posibil asa ceva ?

Horea spunea...

mihai, de data asta ai gandit corect. Numai ca, fondurile de investitie, ca sa faca bani, trebuie sa intre la momente oportune.

Momente pe care eu le-am dibuit destul de bine pana acum. De unde crezi? Tocmai din citirea corecta a psihologiei pe care o manifesta aceiea care pot influenta piata.

Si, observa! Psihologia lor se schimba, nu paradoxal, exact la nivele de cerere si oferta bine definite, nicidecum in functie de stiri.

Pentru ca singurul scop pe care il au este sa faca bani, au invatat si ei un lucru. Cand toti au cumparat ei vand, si invers.

Asta reprezentand de fapt psihologia afacerilor reusite. Cei care fac afaceri in functie de stiri si analiza fundamentala, 95% din investitori, conform sondajelor, pierd.

mihai spunea...

horea , mi-am dat seama de strategia asta eu care am cunostinte economice limitate , atunci cum e posibil ca altii 95% cum zici tu sa fie asa de naivi ??? pur si simplu nu-mi pot imagina acum un fond de investitii sa decida de exemplu sa fi cumperat usd la inceputul anului ( cand euro/usd era 1.27 de ex ) , poate doar daca vor sa mearga long ...

remus spunea...

Toti se asteapta la ~1.34. THIS IS HEAVEN?

Horea spunea...

No! It is suply and demand.

mihai, pentru ca nu toate fondurile de investitie se misca in sincron. Existe fonduri hedge care au fost lovite cumplit de oscilatiile pietelor. Ele nu fac desigur parte din cei 5%. Cand am iesit din dolar toti erau pozitivi fata de valuta americana, inclusiv foarte multe fonduri .

Stiu asta pentru pentru ca la psihologia lor ma uit si eu in primul rand. La asta se mai adauga psihologia "prostimii", care nu face altceva decat sa intareasca regula, in cazul in care toate perceptiile merg intr-un singur sens, o cotitura in piata este inevitabila.