Pana la maximul nivelulului pe care l-am expus in graficul din postarea precedenta, ar trebui sa incheie, asadar, chiar azi, sau cel tarziu luni, iuresul valutei comunitare. (Nu am vazut nevoia expunerii graficului inca o data). In cazul in care acest lucru se va intampla, euro va trebui sa se deprecieze destul de consistent, dar sa nu ajunga sub nivelul minim de la care si-a pornit ultima apreciere.
De la noul nivel minim, unul la care voi reveni in cazul in care scenariul descris se va materializa, valuta comunitara ar trebui sa porneasca o noua apreciere. Una care ar putea-o duce spre culmi si mai inalte decat cele atinse acum. De ce nu se face praf euro atunci cand toata Europa se zguduie?
Pentru ca in perspectiva lunara se afla intr-o faza de miscare laterala. Pana ce nu va iesii din aceasta faza, intr-o directie sau alta, vei continua sa vezi foarte probabil, coborasurile si urcusurile pe care le-ai vazut si pana acum. Bursa este si ea la nivelul meu maxim expus de atatea ori. Eu cred ca va lovi si ea, chiar azi, limita superioara a intervalului. De acolo, si indicele SP ar trebui sa inceapa o corectie destul de consistenta. Situatia in care ne aflam este totusi una foarte interesanta, in opinia mea. Citeste ceea ce urmeaza si trage concluziile de rigoare!
”Several of the eurozone’s biggest banks have told the Financial Times that they could well double or triple their request for funds in the ECB’s three-year money auction on February 29.
Banks are not going to be as shy second time round,” said the head of one eurozone bank at last week’s World Economic Forum in Davos. “We should have done more first time.”
Three bank chief executives, all of whom asked to remain anonymous, said they were planning to increase their participation twofold or threefold.
Goldman Sachs has told clients that banks could ask for twice as much in the February auction as in December when more than 500 lenders raised €489bn. “They could do another €1tn easily in February,” said one senior banker. “It could be way more than that if things get worse in the markets.”
Ai priceput? Bancile care au distrus lumea, in frunte cu Goldman, nu vor mai fi rusinoase asa cum au fost la primul LTRO=QE. Ele se vor inghesui, asadar, sa ia chiar si dublu fata de cat au luat data trecuta de la BCE. Bani la dobanda de nimic, aparent asigurati si ei, pentru ca teoretic bancilor li se garanteaza compensarea pierderilor in orice situatie. Ba mai mult! BCE a promis sa tina buzunarele deschise timp de 3 ani, lasand FED-ul in postura de copil mic atunci cand este vorba de fabricarea de credite.
Doar in februarie, anul curent, se vorbeste de 1-2 trilioane de euro. Asta da capitalism! Sau mai bine zis fascism-socialst al bancilor. Asta da si economie de paiate. Pentru ca paietele nu pot pierde orice ar face. Daca pierd intervine statul. Eu sper totusi ca ele sa fie spanzurate de popoare intr-o buna zi. Dar, pana atunci, noi va trebui sa ne multumim cu analiza consecintelor. Do not fihgt the FED! Spune zicala pe care ai auzit-o cu siguranta. Why should you fight the ECB, than? Mi se pare o alta intrebare logica si la subiect pe care indraznesc s-o pun. Conform logicii fundamentale, banii pe care ii vor primi bancile vor intra in piata valutara si bursiera.
Stim cu totii ca asta au facut si pana acum. Bancile au incercat asadar sa invarta banii primiti pe nimic pentru a-si mai petecii bilantul. Iata insa momentul interesant despre care vorbeam. Unul in care analiza tehnica se bate cap in cap cu cea fundamentala. Analiza tehnica prevesteste deprecieri consistente, in timpul imediat urmator, in perspectiva de maximum o luna. In timp ce analiza fundamentala vorbeste de castiguri bursiere de pana la 12% pentru anul 2012. Ba mai mult. Dolarul s-a depreciat din cauza Qe-urilor facute de FED, spun cei care ne invata ca banca americana vrea si va reusi sa distruga dolarul.
In fata unui QE de cel putin 1 trilion, euro pare ca vrea sa se aprecieze. Asta pentru ca BCE vrea sa ”tiparesca” dar nu vrea sa distruga valuta comunitara. Marind masa monetara tocmai ca sa o salveze. Nu stiu cum ti se pare tie aceasta logica? Mie mi se pare ca una care spune: Dam apa acestor flori din ghiveciul 1 ca sa le udam, dar, celor din ghiveciul 2 le dam apa ca sa le uscam. Oricum, suntem la un moment de rascruce. In cazul in care analiza fundamentala functioneaza, bursele ar trebui sa explodeze.
Mai greu vei putea explica fundamental o eventuala apreciere euro, dar, eu ard de nerabdare ca s-o pot vedea. In cazul in care euro se va deprecia, mana in mana cu bursa, fundamentalistii vor avea o alta problema. Tocmai in momentul in care ar trebui sa explice deprecierea burselor intr-un mediu inundat de lichiditati. Dont fight the FED sau the central banks ar trebui sa fie la fel de valabil si de data asta. Sincer sa fiu sunt foarte curios sa vad si eu ce se intampla.
Poate voi fi fortat pana la urma sa-mi pun coada intre picioare si sa recunosc un lucru pe care l-am combatut. Manifestandu-mi scepticismul fata de puterile nemarginite pe care marii ecomisti le-au pus in poalele bancilor centrale. Observa totusi! Eu ma refer la o depreciere care ar trebui sa aiba loc intr-o perioada imediat urmatoare, exact in toiul monetizarilor anuntate.
Pentru ca, in rest, am vorbit si eu de o noua posibila revenire bursiera, ca un rezultat al influentei pe care il exercita ciclul de sapte ani, si nicidecum datorita fundamentalelor enuntate. Dupa cate poti observa nu te-am lasat nici de data asta fara grafice. Pe cel expus la inceputul postarii poti observa magnitudunea monetizarilor venite de la 4 banci: BCE, FED, BOE, BOJ. Cifrele sunt raporate la PIB. Observa explozia produsa de BCE! Sumele sunt aproape duble, comparate cu cele ale americanilor sau ale englezilor, patrat albastru. Prestatiile europenilor sunt mai degraba pe masura celor japoneze, elipsa rosie.
8 comentarii:
salut Horia..cu alte cuvinte, incearca hotarat sa elibereze inflatia, sau doar sa umfle niste balonase bursiere pana prin martie-aprilie?...cu politica asta a dobanzilor apropiate de zero si bani pompati cu nemiluita in banci am putea avea la un moment dat si ceva velocitate...adica ia si cheltuie frate, ca nu stii cat fac banii tai la anul, nu?
Salut Cristi! Ametit cum sunt, eu nu cred ca vor reusi sa influenteze velocitatea monetara cu nimic.
In cazul in care viziunile mele sunt corecte, pana si bursele si valutele vor ramane neinfluentate, in perspectiva medie de timp.
Tocmai de asta spuneam ca, ceea ce urmeaza va fi un test minunat pentru ideile pe care le-am propagat.
Pana acum, o parte buna, poate una chiar prea buna, a analizelor mele, au fost corecte.
A sosit oare timpul s-o dau in bara? Oricum, eu nu obisnuiesc sa tin cu dintii de nimic. Cand faptele ma conving raman convins.
Sa urmarim asadar faptele, si sa vedem cat de convingatoare vor fi ele.
Nu uita totusi ca am un vant foarte derutant in fata: ciclul de 7 ani. Va fimult mai greu sa evaluezi orice factor atata timp cat acest ciclu este pozitiv.
Daca ar avea o directie descendenta lucrurile ar deveni mult mai simple. Pentru ca, atunci, factorii enuntati ar avea loc intr-un mediu prin definitie negativ.
Un succes al bancilor centrale intr-un asemenea mediu ar fi ca atare o dovada indiscutabila in favoarea lor.
horea , cand cu ceva timp in urma spuneam ca socialistii bernake&obama sunt periculosi spuneai ca "vorbesc ca sa nu tac" , nu-mi vine sa cred ca acum sunt aproape sa-mi dai dreptate ... ce s-a intamplat cu probabilitatile ? pe termen lung totusi predictiile tale raman valabile sper si asta cu toata impotrivirea bancilor centrale
mihai, imi pare rau dar te-ai apucat din nou sa insiri baliverne. Ai spus intr-adevar de Bernanke&Obama ca sunt periculosi, dar laudai in acelsi timp BCE si pe Merkozy.
In ceea ce priveste predictiile mele, ele vor ramane intotdeauna valabile pana in momentul in care vor fi contrazise de piata.
Deocamdata piata nu mi-a contrazis nici predictiile pe termen mediu nici pe cele de termen lung.
Ba mai mult! Mi-a validat si predictia de depreciere a dolarului si pe cea de apreciere al euro, o predictie in care tu nu credeai de loc. Ca de obicei de fapt. Ai parul in ochi dar se pare ca tot nu ilvezi.
Spre deosebire de tine eu imi mentin predictiile probabile intotdeuna si nu am tagaduit niciodata ca piata le poate contrazice.
Tu, pari insa ati schimba ideile de la o zi la alta, in ceea ce priveste evolutia pietelor. Sper sa fi ceva mai statornic atunci cand este vorba de politica.
horea , daca pana acuma n-am fost suficient de clar , ma repet ... politica romaneasca in totalitatea ei reprezinta pentru mine un zero barat , nu ma intereseaza basescu atata cat nu ma intereseaza cuplul ponta&antonescu si altii ... am intrat in polemica cu prostel doar pentru ca individul considera cuplul ponta&antonescu&felix o solutie la guvernarea basescu&boc care pentru mine inseamna o revenire de unde am plecat !
in legatura cu Merkozy sa stii ca atata timp cat o sa reziste pe baricade fara sa faca concesii PIGSI-lor ( eurobonduri ) , chiar daca acest lucru o sa duca la scaderea euro si recesiune , eu o sa am respect pentru ei ...
mihai, treaba fiecaruia pe cine respecta sau nu respecta. Eu vorbeam de miscarile probabile ale burselor si ale valutelor pe care nu le leg de nici un fel de Merkozy.
In ceea ce ma priveste eu nu pot face altceva decat sa fiu in dezacord total cu oamenii care repeta aceleasi proceduri, asteptand rezultate diferite, asa cum fac cancelarul german si presedintele francez.
Pentru ca, tot in opinia mea, cei mentionati nu fac altceva decat sa distruga lumea. Ei ar trebui sa fie asadar clasificati ca fiind lacheii bancilor, de catre orice individ cu ochii deschisi.
Vom vedea cat respect o sa mai ai fata de ei peste cativa ani, atunci cand ceea ce au facut se va simtii si la tine in casa. Asta cu toate ca vor fi maturati din functii la alegerile urmatoare.
Cu privire la politica romaneasca sunt de acord cu tine asa cum am fost si pana acum. Dupa cate poti observa eu nu combat oamenii, ci doar ideile pe care le au, in cazul in care cred ca ideile mele sunt mai aproape de realitate.
horea , crezi totusi ca bernake&obama merita mai mult respect ? practic mie Merkozy mi se pare de fapt doar o victima colaterala , americanii au pornit toata mizeria asta si probabil vor fi si primii care se vor salva ( si pe spinarea altora ) datorita dolarului ! ei au lansat campania asta de tiparit bani pentru a salva bancile si practic cum zici si tu a prelungi agonia ... Merkozy , care si ei sunt sclavii bancilor , cel putin vor ca in urma banilor dati sa ramana macar ceva reforme in tarile PIIGS ...
mihai, daca citeai cu atentie ceea ce am scris pana acum pe acest blog, iti dadeai seama cu siguranta de faptul ca Bernanke&Obama au fost pusi in aceeiasi oala cu ceilalti. Nu am obiceiul sa incerc sa arbitrez concurentele in prostie.
Un lucru l-ai inteles insa total gresit. Europa nu este o victima colaterala ci victima in sine a bancilor sale, ca si SUA de fapt. Cele mai mari banci din lume sunt europene.
Ele s-au bagat pana peste ochi in datorii suverane, fiind convise ca nu vor putea pierde niciodata nimic, din moment ce aramata si politicienii sunt cu ei.
Bancile din SUA, tot cele mai mari, s-au bagat si ele la cazinou dar nu in acelasi hal. Acolo Leehman a fost macar lasata sa cada, asa cum trebuia sa fie lasate sa cada toate bancile care si-au batut joc de banii si increderea oamenilor, jucand bambilici.
Daca tot vorbim de salvari era mult mai ieftin sa dai inapoi banii celor care ar fi meritat sa-i primeasca, detinatorilor de depozite, decat sa-i dai lui Blenkfein sau Dimond. Cu acestia din urma ar fi trebuit sa se dea de pamant.
Ei au fost insa ridicati in slavi si protejati de politicieni, precum sunt protejati in moemntul de fata si semenii lor din Europa.
Care, au continuat si continua sa ridice salarii si bonusuri de sute de milioane de dolari pe an, pentru ca au resit sa-si duca bancile in faliment.
Situatia este identica asadar in Europa cu cea din state, numai ca afecteaza banci si mai mari. Este de la sine inteles asadar ca ceea ce se face aici trebuie sa fie facut si mai vartos decat acolo.
Daca ai intelege tu bine miezul problemei ti-ai da seama imediat ca victimele colaterale sunt popoarele, atat in Europa cat si in
Sua. Atunci, l-ai fi crezut si pe vala, care afirma foarte corect ca este vorba de o criza de incredre.
Icrederea pe care o aveau mastodontii in faptul ca nu vor pierde nimic. Psihologia umana s-a schimbat insa. Nimeni cu scaun la cap nu mai crede in faptul ca datoriile imense vor putea fi rulate la infinit.
De aici si lipsa de lichiditate. Exista tot mai putini investitori care cred in povestile lui Merkel, Sarkozy, Obama, Bernanke etc.
Nimic nu s-a scimbat asadar in ceea ce priveste datoriile! Ele fiind la fel de gigantice ca si in trecut, complectate desigur cu sumele care li s-au adaugat in anii trecuti.
Ceea ce s-a schimbat, exact asa cum spunea si vala, este perceptia oamenilor fata de aceste datorii, un lucru pe care eu l-am prezis cu multi ani inainte.
Exista totusi o ierarhie a datoriilor, de unde rezulta si timingul diferit la care pietele au decis sa reactioneze. Arunci, daca esti destept, apa intotdeauna acolo unde arde, ocupandu-te de focul nou doar dupa ce a izbucnit.
Faptul ca problemele au pornit de la o metastaza situata SUA, nu insemna ca tumoarea mama nu poate fi situata in alta parte, in Europa de aceasta data.
Iti garantez ca vei face cunostinta si tu in curand cu rolul tau de victima colaterala, un rol care ti-a fost pregatit cu multa migala tocmai de catre bancile europene.
Citindu-ti comentariile pot constata un singur lucru: ai inteles foarte putin din ceea ce incerci sa dezbati. De aici rezulta de fapt si plasamentul total gresit pe care il ai pe teren.
Asta nu mai este o parere! Ci un
lucru pe care l-ai dovedit de nenumarate ori.
Trimiteți un comentariu