Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 30 septembrie 2012

Strecuratoarea

Iata un exemplu ca in carte al obiectului din titlu! Interviu cu Mark Mobius. In capital, un interviu plin de idei absolut corecte dupa parerea mea , in gandul, unul plin de baliverne. De parca nu ar fi vorba de acelasi om. Iata de ce este bine sa strecori intotdeauna ceea ce ti se spune. Fara sa te superi si fara sa te ratoiesti la interlocutor. Si fara sa incepi sa-l urasti din momentul din care nu gandeste ca tine.

In ceea ce priveste criza din Europa ideile domnului Mobius par venite din stele. Tradus, domnia sa afirma, fara sa clipeasca, printre altele, ca Europa este atacata de speculatori. De aici si criza. Nu stiu cum este viata in stele, dar pe pamant atunci cand nu mai produci aproape nimic, si incepi sa traiesti exclusiv din datorii, plesnesti la un moment dat. 

Nu numai la scara laraga, percum cazul: SUA. Europa, Japonia, mai nou si China, si in curand Australia si Canada, ci la scara de bloc. In cazul unui vecin care si-a propus sa traiasca toata viata din imprimuturi luate de la alti vecini. Facand laba toata ziua si neproducand nimic. Domnul Mobius continua in gandul cu afitmatii intergalactice pe care eu nu mai am energia sa le comentez. Te las sa le citesti si sa le digeri singur. In capital, domnia sa se reintoarce totusi dintr-o data pe pamant. Si pe pamant pare ca stie sa puna punctul pe I.

Eu unul i-as recomanda chiar de aceea sa stea mai putin printre stele si mai mult printre oameni, pe Tera. Stand aici poti trage in opinia mea cele mai pertinente concluzii. Printre stele gravitatie nu mai exista si se pare ca a acest fenomen iti poate inaripa pana si gandirea. Nici articolul din capital nu-l voi diseca, desi este mult mai scurt. Citeste-le pe amandou si vezi si tu la ce concluzii vei ajunge. In ceea ce priveste articolul scurt voi comenta totusi un citat:

"Structura guvernului român este demodată, tipică regimului comunist, în care economia era controlată de stat, iar această situaţie trebuie să se schimbe şi administraţia să permită mediului de afaceri să se dezvolte", a declarat Mark Mobius, preşedintele executiv al grupului Templeton Emerging Markets.

Structura comunista? Depinde cum vrei sa vezi lucrurile! Eu vad mai degraba o structura feudalo-oportunisto-fascista care s-a erijat inainte de 89 in una comunista. Erijata acum in una capitalista. Iar maine in cine stie ce? Depinde doar de directia vantului. In rest am mai spus si o repet la infinit, indiferent de ce ne spune domnul Mobius. Fiecare popor are conducatorii pe care ii merita, si prin acestia si structuri ca atare. Asta pentru ca nimeni in lumea asta mare si lata n-a reusit pana acum sa faca din rahat bici. Dupa cum se vede nici macar romanul! Care se crede si s-a crezut intotdeauna mult mai smecher decat toti ceilalti pusi unul peste altul.

vineri, 28 septembrie 2012

Sa ne bucuram in grup

Avem cifre care ne spun ca recesiunea din Anglia s-a terminat. Economistii au calculat si ne-au livrat si noua data exacta. Suna ca ora exacta. Pi, Pi, Pi, s-a terminat recesiunea! Aia dubla. M-am uitat imediat la graficul indicelui din Marea Britanie, FTSe. Ca sa vad si eu cum sarbatoreste evenimentul. Era bine mersi! Foarte aproape de maxima absoluta atinsa vreodata. Economistii astia ma fac sa ametesc! Calculeaza atat de repede incat mi se invart ochii in cap atunci cand vreau sa-i citesc.

Nu pot tine nicidecum pasul cu ei. Nici macar bursa nu poate, din moment ce a ramas la "ditamai" distanta in spate. De obicei se intampla chiar invers. Bursa da de un fund si incepe sa-si revina. Dupa cca. 6 luni, apar primele semne de revenire economica. Acum, lucrurile au fost bagate in viteza de aceiasi economisti si par sa mearga exact pe sens opus. Economia si-a revenit, si, nici nu oriunde, ci exact intr-un varf de ciclu bursier.

Sa fiu sincer eu m-am bucurat pentru englezi. Imi sunt foarte simpatici. Printul Charles vine pe la noi, tiganii nostrii merg pe la ei, si iata cum se infratesc popoarele. Oricum, lacrimile de bucurie m-au napadit cu adevarat in momentul in care am citit ceea ce a spus domnul Isarescu. Hic, hic, s,s,s, scuzati-ma dar m-a apucat plansul.

Incerc sa-l inec dar nu pot. Pentru un salariu lunar de 12 000 de euro, guvernatorul a venit cu stirea secolului. Spunandu-ne si noua ceea ce a auzit de la bancherii europeni: Mai Isarescule! Mars in uniunea bancara. Si auzi? Hic, hic, hic, noi am decis s, s, s, sa intram. Noi,  poporul suveran s, s, s, din Romania, hic. In frunte cu tovarasul Isarescu care este si el mai nou cu poporul. Si, acum, cand nu mai apara leul, ne baga in cele mai calde locuri, de unde am iesit cu totii odata, si in toate uniunile.

Vom intra mai rapid decat credea domnia sa, s, s, f, h, pentru ca traim in secolul vitezei. Dar si pentru simplul fapt ca Isarescu face parte din tagma bancherilor care nu nimeresc niciodata nimic.

Ocupandu-se de struguri tovarasul guvernator n-a observat ca bancile din Europa ard, si ca sunt gata sa arunce in foc orice fel de lichid, presupus stingator, muls de oriunde, chiar si de la romanii dezhidratati deja de politicul autohton. Daca tii cont de gipanurilii care circula pe trotuarilii, "lichid" de muls pare sa mai fie destul in Romania, si-o fi spus europenii.

Si chiar daca nu ar fi! In numele bancilor falimentare se vor face incercari de stoarcere a lichidului pana si din piatra seaca. F, F, F, hic, de cate bucurii se poate lovi un om in tara asta. In curand vin si alegerile si cheful se va tine in lant. Cand mai ti cont ca vom fi si printre cei cu cea mai mare crestere economica in Europa, glup, era sa ma inec cu o banana, ne vom veseli pana in zori. Cu FMI la masa.

Parca lui Ponta nu-i placea institutia atunci cand era in o pozitie, din care putea sa-si bata gura mai usor. Africa de Sud pare insa sa-l fi schimbat pe plagiator total. Incepe sa-i placa tot ce nu i-a placut! O fi facut insolatie. Sa nu faca pana la urma si vreo boala coronara. Tinand cont de faptul ca FOAME-I pare sa-l fi invitat la un dans infernal. Ea canta, Ponta plagiaza sariturile unei capre. Sa vedem ce o sa zica poporul? Nimic! Pentru ca o sa muteasca de foame. Nu aia cu gipurile, ceilalti.

Asa inecat de banane si de lacrimi de bucurie mi-am adus aminte de anul 2000. Si de un interviu pe care l-a dat un alt bancher central, Greenspan. Fostul guvernator FED n-a fost niciodata viticultor, dar ii umbla mintea la fel de rapid ca si celorlalti colegi. Intrebat despre starea economiei excelenta sa a spus:

December 2000: Alan Greenspan. “The three- to five-year earnings projections of more than a thousand analysts … have generally held firm. Such expectations, should they persist, bode well for continued capital deepening and sustained growth.”

Si, dupa cate poti vedea nu a vorbit ca prostul, singur. A citat 1000 de analisti. "Prosti dar multi", daca te uiti la ce a facut bursa si economia dupa acest interviu. Dar sa nu uitam totusi ca, Greenspan nu-i Bernanke, si Bernanke nu-i Isarescu. Am mai auzit cumva asta undeva?

joi, 27 septembrie 2012

Bernanke ar mai trebui sa aiba un singur val de partea lui

In 15 septembrie scriam: 

Dupa o corectie, care va incepe mai mult ca probabil saptamana viitoare, Bernanke va mai putea asista la maximum doua valuri de apreciere. Fiecare din ele trebuind sa aiba o durata de timp si o lungime dezolatoare pentru orice visator. In cazul in care analiza mea este corecta, valul devastator va trebui sa inceapa dupa miscarile pe care le-am descris. Exact in toiul monetizarilor FED.

Din cate vad eu scenariul pe care l-am descris nu s-a schimbat deocamdata cu nimic. Am avut o depreciere, urmata de o apreciere anemica care s-a sfarsit vinerea trecuta. Apreciere nu a reusit insa sa treaca bursa de maxima absoluta obtinuta cu o zi dupa qe. De aici a urmat caderea actuala care ar trebui sa fie urmata de o ultima revenire si cu asta basta. Qe infinit ar trebui sa se inece exact acolo la sfarsitul valului care vine.  

I-am dat acest nume, infinit, din cauze bine intemeiate. Pentru ca Bernanke a spus ca va monetiza pana va porni economia si pana cand somajul va scade. 
Eu nu vad aceste lucruri implinite niciodata, asa ca seful FED va trebui sa monetizeze pana la infinit, pana crapa totul, tocmai din cauza drogului administrat de "cretinatatea" sa. Dupa ce totul se va face praf, economia va porni din nou, ca intotdeauna, renascand din cenusa in care au transformat-o banditii descreierati. 

FED va demonstra odata si pentru totdeauna ca nu are nici un rol in societate, altul decat unul destructiv, fapt pentru care ar trebui desfintata. Asta pentru ca banca nu pune nici macar dobanzi cum vrea ea, ca sa nu mai vorbim despre visele umede ale celor muti in care banca apare in postura de conducator suprem al economiei. Dublul mandat pe care FED si-l asuma este in opinia mea un mandat egal cu triplu zero. Pentru ca singurul lucru pe care banca il poate face este sa ofere credite. Electronice, ca in cazul de fata, sau chiar tiparite pe hartie, bani tangibili. 

In afara de asta FED nu poate face nimic! Pentru ca velocitatea monetara rezulta din existenta a doi factori absolut indispensabili. Oferta, pe care FED o poate crea, si cererea pe care FED nu o poate influenta de loc. Pana si un alcoolist poate fi manipulat mai usor decat piata. Poti sa-i torni spirtul pe gat, daca il refuza, sau, sa il dai pur si simplu prin transfuzie. Aceste procedee, spre nenorocul lui Bernanke, nu pot fi  aplicate in nicio piata. 

Tocmai din aceasta cauza s-a intors aproape intregul LTRO al BCE inapoi in conturile bancii. Asta vad eu ca va fi si soarta banilor oferiti de Qernanke. Ba mai mult! Daca am inteles eu lucrurile corect dobanzile vor creste, obligand FED sa le ridice pe ale sale, intr-o perioada in care monetizeaza tocmai pentru a le tine apropape de zero. Cresterea dobanzilor va fi interpretata gresit de multa lume, cred eu. Cel putin la inceput. 

Vom avea foarte probabil multi analisti care le vor descrie ca fiind un semn de revenire economica, dar, mai ales, un semn de revenire al inflatiei, cu gust de hiperinflatie, cea despre care ai auzit de atatea ori. In realitate cresterea dobanzilor va apare din cauza fricii de faliment al investitorilor, la fel ca in Grecia. Pentru ca, sa nu-mi spuna cineva, cumva, ca Grecia are in momentul de fata o dezvoltare economica sanatoasa, sau, ca elenii se ineaca in hiperinflatie. In hiperfaliment da, dar in nimic altceva.

Si tocmai acest fapt a facut dobanzile sa explodeze spre 200%, cele de durata scurta, de 2 ani. Iti dai seama ca astept si eu sufletul la gura deznodamantul unui eveniment despre care am vorbit ani in sir. Mi-am consumat o parte din viata descriidu-l si incercand sa-l inteleg. Si iata ca am ajuns acum foarte aproape de deznodamant. Chiar daca aspectul mi se pare fioros, acum vreau sa-l vad si eu. Sa-i vad fata hidoasa pe care au creat-o demolatorii de tip Bernanke, Draghi & Comp. Ajutati de politicieni mituiti si corupti pana in maduva oaselor. Care ar trebui sa fie spanzurati toti de testicule.

miercuri, 26 septembrie 2012

Puff, puff, dar nu la imobiliare, si nu in Romania!

Aici increderea persista conform tabloidului capital. Isarescu nu vorbea prostii! E plin de investitori, in asa hal incat si Rockefeller a ales sa-si incerece norocul pe la noi. 

Au venit toti miliardarii lumii in Romania! Cei mai mari! Nici unul mic. Cine era magarul care ne facea cea mai saraca tara din UE, alaturi de bulgari?Eu zic sa nu pierdeti nici un moment! Acum cand ati aflat cum stau lucrurile. Aruncati-va in imobiliare! Nu cred ca cineva ar vrea sa piarada trenul in care s-a urcat insasi Rockefeller, impreuna cu toti cei care expectoreaza bani pana si la cea mai firava tusa. 

Capital va vrea binele si va atrage atentia ca nu cumva sa ramaneti pe jos. Romanul este obisnuit sa fie tot timpul sus. Daca nu cu altceva cu capul. Pana si Nastatse impuscatul si rascusutul isi tinea capul sus. De mi s-a facut frica ca o sa-i pleseneasca toate suturile. Cine ne mai scria in cazul unui asemernea accident de dupa gratii? De acolo de unde nimeni nu are acces la internet. Avem mare noroc! Nastase scrie, capital scrie, antenele vorbesc.

Trebuie sa ai doar niste ochi si niste urechi ca sa poti asimila tot ce ti se spune. Pentru ca toti lucreaza in tara asta pentru binele tau. Nu cred insa ca si pentru binele meu. Pentru ca eu fac parte din tagma celora cu creierul spalat. Ce sa pot cauta in halul in care ma aflu in acelasi tren cu Rockefeller? Nici macar cu domnul Dan nu ma pot pune! Pentru ca el este cu poporul! Va trebui sa ma asez acolo unde imi este locul. Printre nebunii care mai  spala si azi cu Dero.

marți, 25 septembrie 2012

66% puff!

Cam atat a disparut din valoarea companiei lui Marc Muntedezahar, casatoritul. Si din valoarea banilor pe care romanii i-au investit in firma lui ca sa devina milionari. Cine le va rupe oare proteza acelora care au extrapolat pretul companiei liniar, vazand Facebook in stele?

Nimeni! Dimpotriva. Aceiasi experti s-au apucat cu siguranta sa extrapoleze altceva, Apple, de exemplu, actiunea care a plonjat ieri 2%. Asta la stirea ca a vandut "doar" 5 milioane de iphone 5 intr-un weekend. Asta spun cei care se iau dupa stiri. 

Eu ma iau insa dupa cu totul altceva, stii foarte bine acest lucru. Dupa ceva ce am expus pe graficul alaturat de mai bine de o jumatate de an. 

Ceva care a batut in 90% din cazuri orice stire si orice bancher central, descentrat. Iti mai aduci aminte de ce spuneam atunci? Ca eu vad marul revenind in triunghi, dupa inca o zvacnire in sus, cea pe care avut-o de curand. Produsa de lovitura primita din partea liniei trase anapoda. Ba mai mult! Spuneam ca marul va iesii la un moment dat din acelasi triunghi, dar nu spre 1650 fix, ci invers. 

Ce nebun trebuie sa fiu sa-mi mentin aceasta prognoza! Acum cand Qernanke si super Mario 1 au intrat din nou pe scena cu ale lor monetizari infinite. Stiu! Asa a fost si la referendum. Am fost orbul si spalatul la creier din Norvegia. Dar, iata ca ma simt totusi destul de bine in pielea mea. Pentru ca am invatat sa nu o prafuiesc degeaba. Precum am invatat sa nu-mi prafuiesc nici creierii, decat atunci cand realitatea ma obliga si imi demonstreaza ca merita sa umblu cu ei nespalati.

In incheiere vreau sa-ti mai spun inca ceva! Ceva soptit tot de creierul meu spalat. Cosmarul milionarilor de la Faceboobk nu s-a terminat inca! Extrapolatorii care vedeau actiunea la 100 de dolari au nimerit prognoza aproape perfect. Singura problema este ca au lungit-o cu un zero.

luni, 24 septembrie 2012

Apetitul pentru risc


Mintea umana pare a fi conceputa foarte interesant. Mai ales atunci cand este vorba de risc la burse. Preturi in crestere, mai ales la sfarsit de trend, adica la un moment pana in care au crescut necontenit, nu mai sperie pe nimeni. Dimpotriva, aceste preturi sunt percepute de o majoritate ca fiind o dovada a stabilitatii permanente. 

Ceea ce nu este altceva decat o utopie. Interesant este totusi ca, omul nu foloseste logica de la burse in viata de toate zilele, si nici atunci cand isi cumpara produsele necesare traiului.

Un kg de mere, la piata, vandute cu 20 de lei, si-ar gasi putini cumparatori, pentru ca nu ar fi nimeni tampit ca sa le extrapoleze pretul la 40 de lei, din moment ce nu sunt cumparate nici la 20. La bursa lucrurile se schimba! Din cauza mentalitatii de hoarda. Actiunea "marului" este considerata foarte ieftina la 700 de dolari bucata si trebuie sa o cumperi neaparat ca sa nu-i pierzi zborul spre 1650 fix.

De aici rezulta dupa parerea mea si logica qe-rilor. Daca bancile au cumparat produse de risc cu toti banii qe1 si qe2. Rezultatul nu poate fi altul cu qe3, mai ales dupa ce a fost declarat infinit de catre doua banci centrale, BCE si FED. Eu, mai prostut, ca de obicei, ma leg tocmai de comportamentul pe care l-au avut cei care au beneficiat de qe1 si qe2. Au bagat totul la burse. Efectul, pe care numai orbul nu-l vede, a fost explozia preturilor actiunilor, a metalelor, a unor valute, a titeiului, din cauza cererii. Sa ne oprim acum o clipa si sa vedem de ce cumpara oamenii actiuni sau obligatiuni. Pai, pentru ca vor sa castige bani. Cum se pot castiga acesti bani? Intr-un singur fel! Prin a vinde mai scump decat ai cumparat. Iata cornul de drac din ecuatia "don't fight the FED". 

Daca tu Goldman Sachs ai fost beneficiarul qe1 si qe2, impreuna cu colegii tai de casinou de la alte banci. Si voi ati bagat impreuna fiecare banut luat de la FED in produse bursiere, impingand astfel pretul asa numitor bunuri cu risc in cer. Cui o sa le mai puteti vinde la preturi si mai ridicate decat cele din momentul de fata? Care sunt foarte aproape de maximele absolute, atinse vreodata de orice instrument. Unde veti gasi voi magarul care n-a vazut o para chioara din qe-uri, dar care va vrea sa-si puna banii in produse ale caror preturi au fost pompate in cer chiar de catre voi? Singurii magari pe care ii vad eu, ar trebui sa fiti tot voi. Punand si banii pe care ii luati din qe infinit in aceasi piata pe care ati umflat-o deja pana la refuz.  Numai ca aici apare o alta problema!

Daca la preturile actuale de vanzare afacerile par sa mearga prost,  din moment ce indicele SP n-a pufait inca spre 2000. Cui vor putea vinde aceeiasi Goldmani la nivelul specificat? Pentru ca, repet! Despre asta este vorba! Sa cumperi mai ieftin si sa vinzi mai scump. Iata asadar cine cred eu ca vor fi groparii lui Qernanke. Tocmai cei pe care i-a alimentat cu credite electronice "ca sa scada somajul". Pentru ca pana la urma totul in lumea asta are un pret! Si in momentul cand el devine exagerat, raportat la cerere, cortul se darama. Asa cum se va darama pana la urma si FED, in opinia mea. Banca Centrala despre al carei mandat dublu ai auzit de mii de ori: Controlul preturilor, si mentinerea locurilor de munca.

Eu vad mandatul dublu al FED triplu: Distrugerea preturilor, distrugerea locurilor de munca, si, o consecinta rezultata direct din primele doua afirmatii, a treia: autodistrugerea FED. Pentru ca asta va trebui sa se intample pana la urma, in cazul in care QE infinit esueaza. Cu o institutie care nu are in opinia mea nici un alt rol in societate decat unul distructiv. Dupa cum am mai spus, eu continui sa cred in scenariul amintit, vazandu-l si in momentul de fata ca fiind cel mai probabil. Si va ramane cel mai probabil, pentru mine, pana in momentul in care piata ma va contrazice. Sigur ca, aceasta teorie a mea privind bancile centrale, nu este valabila in Romania. Pentru ca aici il avem pe guvernatorul absolut! 

Care a trecut din socialism, in "national socialismus" fara sa-l miste cineva de pe scaun. Asta pentru ca domnia sa, din fruntea BNR, controleaza si regleaza totul. Economie, valute, somaj, imobiliare, you name it. Nu stiu de ce ma simt eu, omul din popor, mai degraba regulat? Pe graficul expus vezi cum apetitul pentru risc creste la burse proportional cu pretul. Ceea ce se bate cap in cap cu orice logica. Uitandu-te insa la trei filme pe care le-am expus acum un veac pe youtube 1, 2, 3, vei intelege mai bine gandirea care dispare total la burse. Pana la un anumit punct, totusi! Spun pana la un punct, pentru ca la un moment dat cativa incep sa-si puna mainile in cap. Oare asta ne arata acum divergenta pe care o vezi in formare, marcata cu sageti rosii pe graficul afisat? O divergenta intre apetitul pentru risc si pretul SP500.

Ps. In Romania, tara in care mai nou totul se face in numele poporului, domnul Dan a sosit azi cu mainile in cur la cumpararea Oltchim. Dar, asta conteaza mai putin din moment ce a reusit sa cumpere voturi pe nimic. Domnia sa a invatat de la adormit si de la plagiator ca poporul roman este unul suveran. Chiar daca, deocamdata, suveranitatea se limiteaza doar la o prostie infinita. Omul de desfaceri este oricum cel mai potrivit pentru cele mai inalte posturi politice! Dosare penale are! Politice toate. Nu stiu daca sufera si de vreo boala coronara? Bradisteanu stie cu siguranta! Eu stiu insa altceva. Faptul ca dosarele politice se finalizau nu de mult intotdeauna cu zdupul. Interesant cum cele de azi se finalizeaza aproape toate cu NUP. Unde e politica? Doar la impartirea posturilor intre pirati, pentru ca eu unul nu o vad altundeva nicaieri.

duminică, 23 septembrie 2012

Un exemplu de credinta mareata si de "democratie absoluta"

Si o dovada a celei mai"sanatoase"mentalitati umane. Care demonstreaza cam de ce este capabil sa faca un individ in numele unei religii. Ca sa poti urmarii raspunsurile magistrale trebuie sa opresti filmul si sa citesti si in limba engleza, daca se poate. Imamul explica dupa parerea mea de parca l-ar chema Ghise sau Fenchiu. Sau, si mai bine, de parca ar fi un politician roman. Sunt oare alesii nostri musulmani? Eu nu cred. Pentru ca un musulman nu fura. I s-ar taia mana in unele tari daca ar face acest lucru. Mie mi se taie in schimb respiratia cand ii ascult. Si pe ei dar si pe alesii poporului roman.

O precizare! Conform cifrelor oficiale luate din 2011 exista 2,2 miliarde de musulmani in lume.Brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr!

sâmbătă, 22 septembrie 2012

Inca un bou!

Mai sunt si de astia, se pare! In opinia mea, ciclul de sapte ani, cel care nu exista, daca va mai aduceti aminte de opinia lui gogu, va scoate tot mai multe dobitoace din grajd. Suntem in luna semptembrie! Luna in care ciclul care nu exista va trebui sa coteasca spre sud. Am vorbit despre asta nu o data pe acest blog. Am mai spus inca un lucru, si anume: Qernanke a vrut sa sara din helicopter in racheta la cel mai nepotrivit moment posibil, exact la varful ciclului amintit. O miscare pe care nimeni nu a facut-o pana acum. 

Dupa cate ai putut vedea, masurile luate de catre bancherii americani i-a pus pe oameni in doua tabere total diferite: Jos Basescu, si sus Basescu. Pardon! M-am romanizat. Vroiam sa spun: sus bursa si economia, si, jos bursa si ecomia. Prima tabara, in acest caz adeptii " totul sus", pare sa aiba cel putin 7,5 milioane de economisti votanti, o cifra care seamana cu cea de la marele nostru referedum. Un lucru care ma scuteste deocamdata de orice scuza. Pentru faptul ca i-am comparat pe "experti" cu Fenechiu si cu Ghise. 

A doua tabara are doar vreo cativa retardati rataciti. Ma includ cu toata modestia printre acestia, ca intotdeauna, de fapt. Unii dintre ei vorbesc chiar foarte bine ungureste. Ceilalti sunt pe cale sa invete aceasta limba destul de dificila. Pentru ca numai cei care o inteleg au auzit de prvoverbul cu ulciorul si slujnica. Cel despre care v-am povestit eu inaintea plecarii plagiatorului in Africa de Sud. Acelasi care tradus in limba engleza ar putea sa-i puna cu capul in jos pe toti militantii "don't fight the FED". Exact asa cum facea Flavian cu graficele.

Ai vazut ce liniste s-a facut in Valahia dupa ce slujnica si-a primit portia? O liniste perturbata doar de domnul Dan, omul care vede o slujnica, cu ulciorul in mana, in fiecare votant. Fapt pentru care s-a si hotarat sa devina barbat. Ca sa le-o poata trage "tutulor" din toate pozitiile, acum cand swingul a devenit la fel de modern ca Qe-urile. F-taiul cu combinatul poporului este doar inceputul a exclamat domnia sa. Stremeleagul va fi pus si pe CFR marfa, pe CFR calatori, si pe Tarom. Vai de Bernanke in cazul in care va vrea sa urce in avion.

vineri, 21 septembrie 2012

Psihologia pietei

De unde as putea pleca atunci cand voi incerca sa vorbesc despre un asemenea subiect, daca nu de la psihologia mea prorie, de bou. Prin intermediul careia n-am reusit sa intelg nici politica romanesca, dar nici piata de capital, guvernata in totalitatea ei de Qernanke. Neavand usa deschisa spre alte perceptii ,decat ale mele, va pot spune urmatoarele! Eu, daca mi-as fi bagat toti banii pe care i-am avut intr-un proiect, sa zicem in constructia unei case, si as mai fi plusat investitia cu 30-100% imprumuturi, as incepe sa devin usor nervos. Mai ales in cazul in care dupa fiecare incercare de ridicare al unui perete, la casa din exemplu, el s-ar darama. Daca as mai afla si faptul ca cel care m-a incurajat economic si profesional in ducerea la bun sfarsit al priectului, nu mai poate sa-mi ofere altceva decat imprumuturi suplimentare, fara nici o idee tehnica salvatoare, m-as caca pe mine.

Oare nu asta simt acum si qe-erii lui Qernanke? Oare nu incep si ei sa-si dea seama ca mirosul venit de la bursa seamana mai mult cu un miros de cacat decat a apa de colonie. Monetizarea barbosului a inceput imediat dupa ce a fost anuntata, si ar fi trebuit sa duca, conform sintagmei nu te pune in fata FED, bursele direct in cer. Iata totusi ca acest lucru nu s-a intamplat inca. Si poate chiar din aceasta cauza unii incep sa-si puna si niste intrebari. De genul: daca totusi bursele nu vor urca in cer si eu mi-am pus tot ce am avut in ele? Daca am cumparat noi astia qe-eistii tot ce a fost de cumparat si de acum incolo nu vor mai prea fi alti nebuni cumparatori, ce vom face? Din moment ce bursa nu a mai putut sa urce de cateva zile. Ce ne vom face, tot noi, cei care am fost stimulati pana la orgasme in gat, acum cand barbosul si-a bagat in curul nostru si ultimul sau vibrator? Eu unul mi-as fi pus cel putin aceste intrebari daca as fi investit la bursa pana in dinti. Intrebari pline de neliniste, asemanatoare cu cea pe care am descris-o in exemplul cu casa. Stiu ca sunt un bou si ca pricep destul greu atat psihologia politica cat si cea economica, fiind surprins de fiecare data atunci cand lucrurile pe care le-am spus se adeveresc. In acest caz nu m-ar surprinde insa deloc sa aflu, ca, au mai existat si alti boi, chiar in SUA, cu aceeiasi perceptie ca a mea. 

De ce? Pentru ca la un moment dat, orice om, chiar foarte destept, si nu bou ca mine, care vede ca nu a putut urni o stanca, dupa o suta de incercari, incepe sa-si puna niste intrebari. Ba eu cred ca poate intra chiar si in panica, in cazul in care s-a mai si pus intr-o pozitie din care stanca ar putea sa-i cada in cap. O pozitie pe care pana acum nici nu a bagat-o in seama. Cred asadar, ca, tocmai o astfel de situatie tine bursele pe loc in momentul de fata. Stanca care trebuie mutata nu se misca si este deasupra capului. Un pas gresit si poate sa cada, in timp ce un barbos "bine intentionat" da din maini si din picioare, calare pe craca unui copac pe al carui tulpina scrie macara. Tu cum te-ai simti oare intr-o asemenea situatie? Eu unul as face pe mine. Si poate as incepe sa vand cate ceva din toate bunatatile acumulate. Adevarul ar putea fi totusi ca toti nu sunt boi ca mine si nu halucineaza. Vazandu-l pe Qernanke agatat intr-un copac. Poate cei mai multi continua sa-l vada si in momentul de fata in scaunul unei macarale. Vom afla in curand raspunsul la aceasta dilema. Personal, nu am putut descrie altceva decat probabila perceptie a aceloara care halucineaza ca mine. Sunt foarte curios sa aflu pana la urma si numarul lor. Ma refer aici doar la aproximatii: majoritatea? Sau minoritatea? Noroc ca la burse numaratoarea nu o face USL.

Ps. Nu as vrea sa te las fara o opinie contrara celei pe care o am eu, cu argumentele de rigoare. O gasesti aici. Coform analistilor din acest articol am intrat din nou intr-o apreciere seculara. Cu SP 500 in curand la nivelul de 2000. Stiam ca sunt un bou, dar habar nu am avut pana azi cat de mare.

joi, 20 septembrie 2012

Bernanke nu vrea sa bea petrol

Nici sa roada metale, nici sa mestece euro, si, pare a fi destul de nepasator si fata de burse. Daca e sa-i asculti insa pe analistii de renume mondial, seful FED vrea totusi sa manance mere. Asta dupa lansarea i phone 5. Avem deja si un pret al merelor pentru fix luna ianuarie. Fix 1650 de dolari actiunea. Eu as extrapola acest pret pana in februarie, fix.

Trebuind sa obtin fara doar sau poate1700 de dolari, fix. Dupa QE infinit, barbosul ne-a aratat clar ca este "merivor". A cumparat fructele in prostie, uitand pentru moment de somaj. Pornind probabil de la o ipoteza indiscutabila a analistilor: Cel care mananca mere nu poate ramane somer.

Chiar de acea a plonjat si pretul uleiului, pentru ca nici cei de la Apple nu vor sa-l bea. Stau si ei probabil la coada ca sa puna mana pe un i phone 5, pentru ca cu ulei nu poti da nici macar un telefon. Telefonia este cea mai importantanta bransa pana si in Romania. Pentru ca vorbind intr-un bidon de petrol nu poti injura pe nimeni.

Fiind in culmea democratiei romanesti, nici macar SRI nu poate asculta o galeata cu lichid, fiind astfel mutl mai usor sa-si puna urechile pe un i phone 5. Pana si domnul Ponta, reprezentatantul celor 7,5 milioane de votaci, ar explica degeaba aceluiasi bidon teoria plagiatului. Cea valabila in anii o mie noua sute, comparata cu cea de azi, complect diferita. Ba mai mult! Premierul nostru brav, i-ar fi lins si mult mai greu in cur pe europeni, daca ar fi avut gura plina de titei.

Cu Le Monde a vorbit ca dintr-un i phone! "Înţeleg că războiul politic a rănit ambele părţi şi chiar şi întreaga ţară. Această afacere nu este însă una în alb şi negru, nu există un inocent şi un vinovat, a fost o bătălie sângeroasă. Interesele naţiunii trebuie însă să primeze, iar în cele din urmă, eu am fost cel care am decis să normalizez situaţia cu preşedintele, eu am hotărât să pun capăt luptei politice", 

Ponta a mai facut si niste declaratii prin care a recunoscut existenta unei culturi politice de mahala in Romania, dar asta tine deja de iphone 6. Sau? Poate si de ceea ce spuneam eu tot timpul fara telefon, pe un blog nenorocit cu cateva sute de cititori. Numai ca, un plagiator poate spune orice ar vrea. Pentru ca va spune intotdeauna ceea ce crede ca ii este de folos, lui, si numai lui. In rest, parlamentul Romaniei este plin de borfasi care ar trebui sa stea in penitenciare dupa cel putin sapte randuri de gratii. 

Dar ce sa faca si ei saracii? Daca poporul ii pune prin vot in parlament. Rodica cea platita de la gandul, explica intr-un articol recent, ca, partidele nu purifica destul si ca poporul roman iarata foarte usor.

Pai cum sa se purifice un partid de oameni care aduc voturi cu gramada? Cu cat mai multe dosare penale are candidatul, cu atat mai multe voturi poate aduce tovarasia sa clanului. Nici sanatatea acelorasi candidati nu pare a fi o prioritate a romanului la alegeri. Dimpotriva! Trebuie sa ai cel putin o boala coronara ca sa intri in parlament. Pusa de superspecialistul in cardiologie prof. dr. conf, docent. dr. conf. prof. Bradisteanu. 

In ceea ce priveste iertatul, iarta si suedezii si norvegienii. Acolo justitia nu-i iarta pe hoti. Si un neiertat de justitie nici nu viseaza sa candideze la vreun post politic. In opinia mea, in tara noastra, este mult mai putin vorba de ieratare. Si mai mult de faptul ca alegatorul se identifica foarte usor cu alesul. Pai daca eu fur, cum sa ma supar pe cel care fura si el. As fura chiar mai mult daca as fi in locul lui. Si iata cum cel de la zdup este bagat direct in parlament. Pune mana pe inima si vezi daca mentalitatea majoritatii nu este asa cum am spus eu.

De vina este comunismul tovarasi! El l-a stricat pe roman. Suntem oare acum in comunism? Mi-a scapat mie din nou oranduirea actuala? De mai bine de 20 de ani romanul fura ca niciodata, mai bine ca in trecut. Si, se pare ca fura la fel de bine si in 1916, daca e sa-l credem pe Octavian Goga. Eu il cred!
""Tara de secaturi, tara minora, cazuta rusinos la examenul de capacitate in fata Europei...Aici ne-au adus politicienii ordinari, hotii improvizati astazi in moralisti, ministrii care s-au vandut o viata intreaga, deputatii contrabandisti...Nu ne prabusim nici de numarul dusmanului, nici de armamentul lui, boala o avem in suflet, e o epidemie infricosata de meningita morala".
Ai citit mai sus niste stiri si idei provenite din lumea mica, a oamenilor marunti. In lumea cea mare impanzita de oameni la fel de mari, dar de statura infima, ne apropiem de momentul adevarului. Deocamdata bursa a facut ceea ce m-am asteptat eu ca va face. Sunt foarte curios sa vad si ziua in care Bernanke se va urca din helicopter in racheta. Daca am avut eu dreptate barbosul va trebui cada intre doua vehicole. Daca nu, va zbura ca o pasare cu lumea in spate. Trebuind sa aiba totusi de grije sa nu si-l franga.

Ps. Pornind de la pretul titeiului se pare ca vom avea pace, asa cum spunea si Costel. Asta pana dupa alegerile prezidentiale din SUA, cred eu.

miercuri, 19 septembrie 2012

Seful ANL, epilog

Tabloidul capital are de data asta niste grafice care merita sa fie studiate. Chiar daca sunt sigur ca ele nu reprezinta intocmai realitatea din banci. Oricum, daca cifrele oficiale iti scoala parul de pe pe spate, nu stiu ce ar mai putea sa-ti scoale cifrele reale. 

Isarescu si ai lui au mintit tot timpul asa cum am presupus eu ca au facut. Sistem bancar solid! 

Astia au fost termenii folositi de criminali, care salveaza tot timpul ceva, de dimineata pana seara. Doar rezultatele lipsesc! Pentru ca ceea ce vad eu dupa fiecare salvare sunt numai daramaturi.

Creditele neperformante din Romania au saltat parabolic dupa criza Lehman. Dupa ce cei care au extrapolat liniar au fost adusi cu picioarele aprope de pamant. Aprope, doar, pentru ca mai exista insecte de tipul sefului ANL, si a sefuletilor din banci, care viseaza sa-si salveze propria piele. Dand astfel inca din aripioare la doar cativa centimetri de sol. Bazaie necontenit astepatand borcanul de miere care nu mai vine. 

La un moment dat creditele neperformante din Romania vor exploda ca o bomba, in decursul urmatorilor doi ani, cred eu. Si molozul va acoperi atunci pana si ultimele zburatoare. Vor exploda si prima si ultima casa, penultima, si toate palatele construite de hotii care nu mai incapeau in cladiri care nu aveau cel putin 20 de camere. Imobiliarele din Romania se vor face praf. Sa le fie tarana usoara!

marți, 18 septembrie 2012

Un sef cu mintea clara ca o dimineata de toamna incetosata

Este vorba de seful ANL. Tabloidul capital il citeaza:

Nu putem vinde case în pierdere de dragul de a încasa 2-3 lei

O gandire magistrala iesita parca dintr-un calcai de papuc fabricat de Nicolae. Geniul muntilor Carpati si ai papucilor cu doctorat in economie. Simte oare totusi seful ANL realitatea? Asa pe undeva in subconstientul talpii de la pantof. Pentru ca, s-ar putea foarte usor ca profetiile domniei sale sa se adevereasca si sa il lase pe marele ganditor cu lei foarte putini in buzunar. 

Noroc ca nu e vorba de banii sai prorii. Tocmai din aceasta cauza asteapta si "geniile"din banci. Daca domniile lor ar trebui sa platesca costurile fiecarei licitatii esuate, plus pierderile de valoare ale bunurilor scoase de sute de ori la vanzare, din buzunare proprii, lucrurile ar sta foarte probabil cu totul altfel. Dar aici este chiar invers tovarasi! Ti se face frica ca iti pierzi slujba si "bonusurili", in cazul in care ai vinde ceva sub pretul de cumparare. De parca ar exista o lege care spune ca o banca trebuie sa vanda totul cu profit.

Criza bancara demonstreaza tocmai contrariul! Doar nu degeaba au muscat atatea banci din sandwichul falimentului. Falimentul altora nu convinge insa pe nimeni, dintre cei care au supravietuit pe banii statului. Inaintea problemelor grecesti mai exista inca o perceptie sucita in piete: faptul ca un stat suveran nu poate da faliment. Si, asta, in pofida falimentelor pe care le-au dat multe state suverane in decursul timpului. Eu le urez prin acest articol "tutulor" bancherilor si sefuletilor din "institutiili" de creditare, inclusiv sefului ANL, care astepta ca robinetul cu miere sa fie deschis din nou, vise placute.

Pentru ca exista o sansa buna pentru un scenariu in care domnia sa s-ar putea trezi pe tocmai drumul de care a fugit in somn. Matematic 2-3 lei sunt mai mult decat nimic, pana si pentru un copil de gradinita. Asta daca vrem sa continuam cu gandirea magistrala si simbolistica a sefului ANL.

luni, 17 septembrie 2012

Grafice care vorbesc mai tare decat o mie de Benanke

Comentarii facute pe langa cele pe care le vezi in grafic ar fi de prisos, chiar si in Romania. Unde foarte multi nu cred nici ceea ce vad cu prorii lor ochi. Treaba fiecaruia. Graficele vorbesc in opinia mea de la sine. 


Oricum, eu vad ca ceva de proportii este in coacere. Bernanke si bursa in stele, somaj de 0%, si economie in flori. Alternativa, Bernanke cu oase rupte. Pana la proba contrarie, voi continua sa pariez pe ultima varianta.

PS. Un lucru la care ar trebui sa se gandesca toti cei interesati! Daca Bernanke este manuitorul cel din urma al burselor si al dobanzilor. De ce dracu nu l-a dus cineva in Grecia? Sau in Spania si Portugalia? Ca sa-i poata scapa si pe aia de pacoste. Trichet si Draghi nu au barba, poate de aceea nu au reusit. Si totusi! Daca te uiti la grficul cu dobanzile poti vedea clar si cine le pune.

Nu Isarescu, cu craca in mana, plecat in schimb de experienta in SUA. Nu Bernanke gazda cracarului, ci, ca intotdeauna, piata. Din zvacnirea pozitiva pe care a avut-o dobanda bondurilor de 10 ani din SUA, graficul nr. 2, dupa anuntarea qe infinit, se pare ca piata spune din nou altceva decat ceea ce ar fi vrut sa auda omul cu barba. La datoriile pe care le are America un salt modest al dobanzilor ajunge, FED fiind obligata sa se conformeze pana la urma. Nu in 2015 sau in 3000, ci mai degraba cand va spune piata. In acelasi moment lui Bernanke ii va cadea barba.

sâmbătă, 15 septembrie 2012

Omul venit din luna

Mai jos ai niste raspunsuri date de Benanke dupa ce FED a deschis robinetul.

QUESTION: My question is -- I want to go back to the transmission mechanism, because speaking to people on the sidelines of the Jackson Hole conference, that seemed to be the concern about the remarks that you made, is that they could clearly see the effect on rates and they could see the effect on the stock market, but they couldn't see how that had helped the economy.
So I think there's a fear that over time this has been a policy that's helping Wall Street, but not doing that much for Main Street. So could you describe in some detail, how does it really different -- differ from trickle-down economics, where you just pump money into the banks and hope that they lend?
BERNANKE: Well, we are -- this is a Main Street policy, because what we're about here is trying to get jobs going. We're trying to create more employment. We're trying to meet our maximum employment mandate, so that's the objective. Our tools involve -- I mean, the tools we have involve affecting financial asset prices, and that's -- those are the tools of monetary policy.
There are a number of different channels -- mortgage rates, I mentioned other interest rates, corporate bond rates, but also the prices of various assets, like, for example, the prices of homes. To the extent that home prices begin to rise, consumers will feel wealthier, they'll feel more -- more disposed to spend. If house prices are rising, people may be more willing to buy homes because they think that they'll, you know, make a better return on that purchase. So house prices is one vehicle.
Stock prices-- many people own stocks directly or indirectly.The issue here is whether or not improving asset prices generally will make people more willing to spend. One of the main concerns that firms have is there's not enough demand.There are not enough people coming and demanding their products. And if people feel that their financial situation is better because their 401(k) looks better or for whatever reason -- their house is worth more -- they're more willing to go out and spend, and that's going to provide the demand that firms need in order to be willing to hire and to invest.
Deci, nu stiu daca ai inteles bine? Ceea ce face seful FED este pentru omul de rand, main street policy! Faptul ca Bernanke a sosit de pe luna nu mai poate fi pus la indoiala de nimeni, dovezile le gasesti in graficele alaturate. 

Seful FED pare sa nu aiba habar pe ce lume traieste, asa cum nu a avut habar despre bula imobiliara, despre sosirea depresiunii, etc. Si, culmea! Oamenii se asteapta ca acest om sa le rezolve problemele. In timp ce el nu a inteles nici macar cauzele acestor probleme. Politica monetara pe care o dus-o banca domniei sale de-a lungul anilor. 


FED, si numai FED este responsabil pentru sistemul fractional lendig. Un sistem care a facut din omul pe care domnul Bernanke il vrea la cumparaturi un sclav indatorat. 

Dar, asta nu-l impiedeca pe habarnistul cu barba sa se gandeasca la metode care l-ar putea indatora pe cetatean si mai mult. Benanke isi subapreciaza concetatenii! Ne luandu-si nici macar osteneala ca sa se uite in grfaicele publicate de insasi institutia pe care o conduce. 

Sa fie oare posibil sa se fi uitat si sa nu inteleaga ceea ce vede? Este clar ca lumina zilei ca oamenii isi reduc datoriile, ca si companiile private, si ca toti indatoratii de fapt. Pana si un bou poate vedea acest lucru pe graficul expus. Trebuie sa urmaresti doar directia unei linii albastre, dupa o asa numita recesiune.

Aceasta linie arata clar ceea ce s-a intamplat cu datoriile cetatenilor raportate la PIB. Au scazut in continuu indiferent de sumele de bani pe care Bernanke le-a dat bancilor. Asta pentru ca oamenii vor sa scape de datorii nu sa faca mai multe. Seful Fed nu pricepe ca acest comportament tine de noile perceptii care s-au nascut dupa spargerea bulei imobiliare, si, ca ele nu vor dispare doar pentru ca domnia sa da bani cu vagonul bancilor. Acelasi Bernanke vorbeste dupa cate vezi despre intentia pe care o are privind ridicarea preturilor la bunuri, precum imobiliarele.  Oare in ce lume traieste acest domn? Are oare orbul gainii sau este doar orb in fata cifrelor. Acelasi St Louis FED publica un grafic si cu pretul caselor! Care dupa bula produsa de insasi FED-ul domnului cu barba sunt in plonjon, in pofida tuturor monetizarilor, vezi al doilea grafic. Din cauza lipsei de cerere. 

Asta dupa ce preturile au avut o forma de parabola, rezultata din urma bulei pe care au produs-o insasi colegii domnului Bernanke. Daca seful FED s-ar mai fi uitat si la al treilea grafic, cel care reprezinta velocitatea monetara. Printre firele de barba ar fi vazut cu siguranta halul in care se afla. Sub nivelul anilor 60, la cel mai deprimat nivel de pe grafic. Tinand cont doar de aceste grafice, si de intentiile exprimate de seful FED in interviul de mai sus, pot spune fara sa ezit. Bernanke viseaza cu barba sculata! Lasandu-ma convins in continuare ca va da cu capul de pareti. Sunt mai convins decat oricand ca va deveni pana la urma cel mai hulit om din SUA. Putand sa intre pana la urma si in cartile de istorie, cu numele de cel mai barbos demolator. Eu cred ca asta este de fapt si cauza pentru care a pornit QE3.

Simte gafaitul fiarei numita depresiune in ceafa si l-a lovit panica, fapt pentru care si-a scos toate tunurile lipsite de orice munitie pe baricade. Tremura ca varga gandindu-se la momentul in care piata ii va descoperi smecheria, taindu-i astfel si ultima craca de sub picioare, cea a burselor. Dupa o corectie, care va incepe mai mult ca ptobabil saptamana viitoare, Bernanke va mai putea asista la maximum doua valuri de apreciere. Fiecare din ele trebuind sa aiba o durata de timp si o lungime dezolatoare pentru orice visator. In cazul in care analiza mea este corecta, valul devastator va trebui sa inceapa dupa miscarile pe care le-am descris. Exact in toiul monrtizarilor FED.

Ma intreb? Sau mai bine zis ma voi intreba, in cazul in care perceptiile mele se vor dovedi a fi corecte. Ce va face Bernanke in asemenea conditii? Dupa ce si-a scos acum artileria in strada si si-a consumat si toate gloantele oarbe. Neintelegand doua lucruri cruciale. 1) Boala datoriilor nu va putea fi tratata niciodata cu alte datorii. 2) FED poate oferi imprumuturi cate vrea, neputand insa sa oblige pe nimeni sa le accepte. Mai ales nu intr-un mediu sclavagist modern, cu oameni indatorati deja pana in dinti, unul pe care banca l-a creat singur. Preturi in crestere, la bunuri, prin manipulari, si nu prin aparitia unei cereri sanatoase, sunt tocmai acele vise ale lui Bernanke care se vor transforma dupa parerea mea in cosmar.

vineri, 14 septembrie 2012

Si-a taiat Bernanke craca de sub picioare?

Sau mi-am taiat-o eu? De data asta vom afla raspunsul cu siguranta. Si va fi un raspuns absolut sigur, pe care numai niste boi din Romania ar putea sa-l contesteze. Trebuind insa sa fie si mai mari decat cei care au contestat plagiatul lui Ponta. Eu nu voi fi acel bou, promit! Daca piata ma va convinge ca am avut perceptii gresite voi recunoaste acest lucru imediat, si voi incerca sa-mi schimb si gandirea economica. Pentru ca daca Bernanke va reusi sa ridice bursele cu al sau QE3, teoriile mele vor cadea in marea lor majoritate ca niste copaci defrisati de Verestoy.

Observa! Nu vorbesc de economie, pe care Bernanke nu o va influenta nici macar cu o adiere de vant. In sens pozitiv, desigur, pentru ca in sens negativ i-a pregatit un uragan. Ma refer la bursa, la graficele pe care am incercat sa le talmacesc de atatia ani, conform unor principii care s-au batut cap in cap cu principiile majoritatii. Sa incepem totusi cu inceputul. Cu acei economisti care au prevazut corect qe-ul 3 al lui Bernanke. Eu am gresit, accept premiul Ghise-Fenchiu, ei au avut dreptate. Am gresit pentru ca nu mi-am putut inchipui ca cineva care este seful unei banci centrale poate fi chiar atat de cretin. 

Sau nu? Poate ca se va dovedi pana la urma ca avem un alt cretin, Horea Mihaltan. Voi accepta si asta la nevoie, in cazul in care economia va incepe sa duduie. As vrea sa stiu totusi un lucru pe care nu-l voi afla probabil niciodata. Au tras oare economistii care preziceau qe aceasta concluzie datorita unor scurgeri de informatii venite direct de la FED? Sau, au ajuns ei la aceaiasi concluzie prin calcule facute pe hartie? Care sa le fi ararat ca un qe este de fapt singura solutie pentru economia SUA. Pentru ca, daca este vorba de prima varianta, ar trebui sa le cer imediat scuze. I-am comparat dupa cate iti mai amintesti probabil cu Ghise si cu Fenechiu.

Oricum! Prognoza mea in ceea ce priveste pornirea unui nou qe a fost gresita, din considerentele enuntate in paragraful precedent. Ceea ce ma intereseaza in primul rand, de acum incolo, este felul in care va continua aceasta "piesa de teatru". Cineva mi-a atras atentia, ieri, sa-l nu-l subestimez pe Bernanke. Sincer sa fiu nu l-am subestimat niciodata! Dar chiar asa de descreireat cum il vad in momentul de fata nu mi l-am putut inchipui. 

O fi domnia sa nelistit pentru economia plina de cacat, pe care a produs-o cu proriile lui munute, si pe care a incercat sa ne-o prezinte infofolita in staniol de ciocolata, dar nici chiar asa. Impertinent cum sunt ma intreb! Sa fie oare aceeiasi economie si mai pe butuci decat mi-am inchipuit eu? Din moment ce seful FED vrea sa ne ia ochii pompand aer in burse aflate deja in cer. Vom afla in curand!

Vom afla insa inca un lucru foarte important, cel mai importnat, de fapt. Unul  pe care l-am dezbatut pe aceasta pagina de sute de ori. Rolul bancilor centrale. Acum va iesi la iveala adevarul gol golut. Daca domnul Bernanke este cel care munuieste piata, ea va trebui sa-si continue urcarea fara nici o ezitare in vecii vecilor si amin. Pentru ca, acelasi domn Bernanke poate face pana la urma cate qe-uri ar dori. 

In cazul in care perceptiile mele s-ar dovedi a fi corecte, cele prin care eu nu-l vedeam pe seful FED si in postura de sef al pietelor de capital, lucrurile se vor schimba. Pana acum Bernanke si bancherii lui au reusit sa intre in piata la nivele la care bursa se intorcea oricum, de la sine, dand intotdeauna impresia ca ei au fost aceeia care au i-au rasucit capul. Iata insa o miscare facuta ieri de catre FED care va intra in istorie. 

Pentru ca a fost in opinia mea o miscare care a impins tot ce apartine de domeniul economic spre teritorii noi, necunoscute de nimeni pana acum. Dupa cate stiu eu, miscarea de ieri nu are precedent. Nimeni, nicaieri in lume, nu s-a pus pana acum pe monetizari, exact atunci cand indicii bursieri erau pe crapate. Iata insa ca FED din SUA a facut-o si pe asta. Ca o consecinta manipularea de ieri se poate sfarsi in opinia mea in doar doua feluri:

1) Bursa, cu tot ceea ce este legat de risc, metale, petrol, euro si alte zburatoare, va continua sa creasca,  demonstramdu-mi pana si mie faptul ca Bernanke este fara doar sau poate la volan. 

2) Bursa se va comporta conform analizelor facute de mine, in pofida monetizarilor Bernankeiene. Cu toate implicatiile pe care le-am repetat de N ori pe acest blog, valul devastator inclus. Dusa in aceea directie de vantul ciclului de 7 ani. Si mai putin de vanturile pe care le sloboade seful FED in pantaloni.

Sincer sa fiu qe-ul facut ieri m-a bucurat oarecum. Am terfelit o groaza de timp analizand bursa si incercand sa o inteleg. Ceea ce s-a intamplat va fi asadar o demonstratie incontestabila inclusiv pentru mine. Putandu-mi dovedi eventual ca mai am o groaza de invatat. Bucuria limitata care m-a napadit a rezultat doar din cauza ca efectele FEDO-Bernanke-ene ar putea fi cel putin duble: 1) QE-ul barbosului ar putea fi cuiul final in sicriul economiei. 2) M-ar putea pune pe mine la pupitru sa mai invat. Sau nu?

miercuri, 12 septembrie 2012

Draghi si Bernanke

Primului i s-au pus frane chiar azi de catre curtea constitutionala. Sumele infinite au fost definite. 190 de miliarde, suma pe care Germania a depasit-o deja, mai mult ca sigur, prin simpla expunere la asa numitul Target 2. 37 000 de indivizi au semnat deja si o petitie. Printre ei  se afla si politicieni care se opun jafului la care este supus poporul german.

Un jaf care ar continua nestingherit in cazul in care politica lui Draghi va deveni realitate. Oricum ESM a fost declarat constitutional. Piata a saltat din nou ca o capra, dar cei care nu cauta stiri de dimineata pana seara au pus probabil toata "nunta" pe seama deciziei curtii constitutionale de la Karlsruhe.

Dragi tovarasi sa pretini! Adevarul gol golut este insa cu totul altul. Ca intotdeauna bata cea mai mare se afla peste ocean. In SUA, desigur, in mainile unui barbos specialist in monetizari. Cca. 66% din economistii interogati, cred in continuare ca FED, in frunte cu iubitul ei conducator, va arunca chiar maine inca un ocean de bani in piata.

Unii vorbesc de 850 de miliarde, altii de mai putin, in timp ce altii vad dobanzi zero pana in 2015 precum si sume nespecificate corelate cu nevoile.

Two rounds of bond purchases totaling $2.3 trillion have failed to breathe life into the labor market, which Bernanke said last month is a “grave concern.” That means policy makers will probably announce a new open-ended plan tied to a sustained improvement in the economy rather than specify an amount of purchases and an end-date, according to 32 of the 73 economists in the survey. Twenty-two expect a fixed duration and amount.

In paragraful de mai sus vezi si logica magistrala a economistilor. Daca 2,3 trilioane de dolari nu au reusit sa faca nimic in ceea ce priveste somajul. Atunci 400 de miliarde, sau 850 de miliarde vor rezolva treaba. Cand am inceput sa citesc articolul din link, asteptam sa gasesc pe undeva si numele lui Relu Fenechiu si al lui Ghise. Tinand cont de gandirea magistrala de care ne ciocnim. Din fericire pentru romani aceste doua genii nu au dezertat inca. Fiind preocupate in continuare de doar ceea ce conteaza pentru Romania, Basescu.

De ceea ce conteaza in SUA se ocupa economistii. Si daca e sa ii credem, se ocupa si FED, in frunte cu iubitul ei conducator, Barbulache. Cu gandirea marilor "genii" economice, de peste tot, m-am obisnuit deja de mult. Ceea ce ar fi totusi neobisnuit ar fi ca FED sa faca maine cea mai idioata miscare din istoria sa. Un QE 3! Cu indicii bursieri la nivelele actuale, adica in cer. Eu nu cred in momentul de fata ca exista cineva care sa poata prezice cu exactitate nici macar reactia pietelor. Ce sa mai vorbim atunci de somajul pe care il toaca economistii. Nu mai doresc sa repet inca o data lucruri pe care le-am spus de mai multe ori.

Vreau sa subliniez doar ca, cifrele somajului sunt distorsionate din cauza felului in care sunt calculate. Pentru ca cei care nu au de lucru, dar nici nu mai cauta un loc de munca,  renuntand pentru ca nu au gasit, nu sunt inclusi in cifrele de calcul care ii reprezinta pe cei cei 8,1% declarati someri. O cifra de somaj mult mai aproape de realitate, dar tot nu cea exacta, este cifra numita U16. Care se invarte in jurul nivelului de 16%, adica dublu fata de cea pe care o dichisesc laureatii premiului "bostanul tare". Asta este de fapt ceea ce a reusit sa faca FED cu cele 2,3 trilioane de dolari veniti din stimulii QE. Dar rezultatele nu conteaza tovarasi! Noi ii vom da alcoolistului alcool pana va crapa. 

Concluzia mea este asadar aceeiasi pe care am expus-o inainte de cuvantarea celui mai barbos om din "Gaura Jackson". Repet din nou ca si atunci! Poate, ca, Bernanke si FED sunt totusi mai cretini decat par, si atunci am gresit eu prognoza. Pana la proba contrarie voi avea insa dubiile de rigoare. Ce spun graficele? Sau mai bine zis ce imi spun mie graficele? Imi spun ca o corectie busiera este iminenta, indiferent de ce face FED. Imediat, in cazul in care nu face nimic. Cel tarziu luna viitoare chiar daca ar inunda din nou bancile cu bani. Dupa o corectie vom merge mai departe, in ambele cazuri. Despre directiile probabile voi vorbi totusi dupa decizia FED. 

sâmbătă, 8 septembrie 2012

Nu am inchis bine gura si iata...

Ca, Spiegel vine cu un articol care apare, azi,  exact cu o zi dupa ce am publicat ultimul meu articol in care scriam:


Bancherii au mai luat astfel o gura de aer in cea mai sclavagista societate, nebagata deocamdata in seama nici macar de sclavii care o formeaza. In aceste conditii de ce nu ar face domnul Draghii, sau orice alt domn, ceea ce a facut. Pisica cade in ograda politicului in orice directie ai zvarli-o, numai ca, in lumea de astazi fiecare politician are ograda lui. Exact de aici vor rasari mai tarziu si problemele sefului BCE. 

Intr-o ograda comuna oamenii lucreaza mana in mana. Cand este vorba de curti diferite fiecare trage spre a lui. Asa se va face ca, politicul platit de banci, va ineca pana la urma tocmai bancile. Pentru ca el se invarte in ograzi in care mai exista si oameni care voteaza. Si, am vazut ca acestia din urma nu voteaza intotdeauna asa cum vor bancherii. Mai ales atunci cand politica lor poate lasa dupa sine un somaj de pana la 50%. Vezi cazul Spaniei! Si, nici nu oriudne, ci  tocmai printre tinerii care ar trebuie sa fie fundatia societatii din viitor.
Revista germana vine asadar si confirma exact ceea ce spuneam! Articolul mentionat vine si cu cifre rezultate din sondaje. Care par sa fie destul de ostile mediului bancar si ideilor lansate de SM1. Sa nu uitam un lucru deosebit de important! 

Acest sondaj apare in momentul in care indicele din Germania, DAX, a reusit sa-si penetreze pana si cea mai recenta maxima, deci intr-o perioada euforica de necontestat. Incerc doar sa-mi inchipui! Cum ar fi aratat, sau mai bine zis cum va arata un sondaj similar facut intr-un alt mediu? Intr-unul in care DAX a cazut sa zicem" numai" 7-10%. 

Daca imi dau silinta cred ca voi putea gasi un raspuns destul de credibil: Mult, mult mai rau, pentru cei care mai viseaza inca cai verzi pe pereti. In momentul de fata 54% din populatia Germaniei vrea ca ESM sa fie aruncat la gunoi, doar 25% vor ca euroscepticii sa nu fie bagati in seama.

53% sunt impotriva transferului unor puteri sporite spre UE, 27% sunt pentru. 42% vor sa mature Grecia din UE, 30% vrand sa o mentina. Toate acestea in mediul actual, cel despre care am vorbit in paragraful precedent. Ce sa mai vorbim atunci de toleranta pe care o vor avea alegatorii din alte tari? Fata de aceleasi politici ale BCE, prin care banca vrea sa le bage oamenilor mana si mai adanc in buzunare. 

Daca mai tinem cont si de faptul ca domnul Draghi si-a bagat piciorusele in tratatul de la Maastricht care interzice alimentarea tarilor suverane cu banii BCE, avem un tablou aproape complect. Sigur ca, domnia s-a straduit sa explice in stil clasic romanesc faptul ca boul este avion. Vom vedea insa in curand daca a fost destul de convingator si pentru membrii curtii constitutionale de la Karlsruhe.

Eu unul cred ca aceasta curte va veni cu cel putin niste atentionari. Pentru ca in Germania legea este inca in lege, chiar si acum in 2012. S-ar putea asadar ca visele celor cu capul in nori sa fie spulberate mult mai repede decat si-au putut inchipui. Eu fiind absolut convins ca pana la urma ei vor fi chiar treziti din somn.

Ps. A mai trecut o zi! O vesnicie pentru planul maret al domnului Draghi, o clipa pentru Spania si Italia, tarile care ar trebui sa devina principalele beneficiare ale "marinimiei" BCE. Se pare totusi ca in tarile amintite cei care voteaza intelg ce voteaza, spre deosebire de romani. Inteleg, se pare, ca, gaura domnului sef este mai degraba o gaura de cur murdara decat una sterila. Usor de recunoscut dupa miros. Presiunea asupra liderilor europeni, din tarile in care democratia mai functioneaza, pare sa devina din ce in ce mai mare, din moment ce euforia "salvarilor" nu a putut dura mai mult de 48 de ore.

Iata inca o demonstratie, ca in carte, despre felul in care poate functiona psihologia umana. Vezi in paragraful de mai sus, copiat din penultimul meu articol, "teoria ograzilor". Observi cum fiecare implicat trage exact asa cum spuneam spre ograda lui? Volatilitatea pe care o anuntau graficele se baza tocmai pe probalitatile unor astfel de intorsaturi, venite de la o zi la alta. Aceste intorsaturi nu s-au terminat, precum nu s-a terminat nici volatilitatea din piata. Ea este de fapt cel mai bun barometru al rasucirilor de 180% care vor urma. Precum si al saltului mortal final.

As vrea sa inchei acest articol prin ati expune si o parere scandinava, privind tocmai "minunea" europeana. Exprimata de catre minstrul suedez de finate Anders Borg. Un om care nu minteste de ingeata apele asa cum fac politicienii nostrii. Asta pentru ca nu-si permite umilirea si batjocorirea vontantilor pe care ii are. 

vineri, 7 septembrie 2012

Gaura sterila a lui Draghi

A trecut si ziua de ieri. Bursele au devenit ametite coborand si urcand din copac ca o pisica in calduri. Volatilitatea pe care o asteptam si despre care am vorbit in articolul "gaura Jackson".... a inceput. Am avut si cifre ISM, din SUA, care au incalzit spiritele si mai mult. Asta dupa ce domnul Draghi a dat cu gaura sa sterila in piata si in economie. A promis cumparare de murdarii in cantitati nelimitate, neputand insa raspunde unor intrebari importante, precum: Ce veti face cu ele daca nu o sa le puteti vinde?

Intrebarea tine insa de viitor, si viitorul nu este ceea ce il intereseaza pe analist sau pe cetatean in momentul de fata. Piata a auzit ca domnul Draghi va face o monetizare sterilizata pentru a cumpara orice cantitate de murdarii si cu asta basta. N-a mai tinut cont nici de faptul ca o asemenea monetizare nu ar trebui sa produca inflatie nici in cel mai inflationist mediu, cu atat mai putin intr-unul inclinat spre deflatie. 

Sterlizand, BCE vrea sa scoata din piata, de "altundeva", exact cantitatea de bani pe care a va injecta pentru cumpararea murdariilor. Un lucru de prisos dupa parerea mea din moment ce velocitatea banului este aproape inexistenta. Piata si hiperinflationistii ar trebui sa doresca tocmai inflatie, singurul semn care ar putea fi credebil privind o eventuala crestere a velocitatii monetare. Poti sa depozitezi 5 tone de bani intr-o pivnita, pentru ca nefolositi valoarea lor este egala cu zero. Tot la fel! Poti cumpara murdarii cate vrei, cu acelasi tone de bani, din moment ce produsul pe care il cumperi nu este dorit de nimeni.

Sa nu fi inteles oare un bancher ca Super Mario 1 matematica simpla de nivelul clasei a patra pe care am expus-o. Ba, din contra! Eu cred ca a inteles-o foarte bine, pentru ca, dupa cate stiu eu, nu il cheama Mario Ghise, si nici Mario Fenechiu. Domnul Draghi intelege cu siguranta despre ce este vorba, mai ales dupa ce i-a atras si Bundesbank de mai multe ori atentie ca intra fara patine pe gheata. SM1 pare insa o persoana deosebit de cinica, vrand sa scape de pisicile moarte cu viteza sunetului. Pe domnia sa il intereseaza exclusiv colegii bancheri, cei care au facut joint venture cu casinourile. Restul tine de domeniul politicului. 

Bancherii au mai luat astfel o gura de aer in cea mai sclavagista societate, nebagata deocamdata in seama nici macar de sclavii care o formeaza. In aceste conditii de ce nu ar face domnul Draghii, sau orice alt domn, ceea ce a facut. Pisica cade in ograda politicului in orice directie ai zvarli-o, numai ca, in lumea de astazi fiecare politician are ograda lui. Exact de aici vor rasari mai tarziu si problemele sefului BCE. 

Intr-o ograda comuna oamenii lucreaza mana in mana. Cand este vorba de curti diferite fiecare trage spre a lui. Asa se va face ca, politicul platit de banci, va ineca pana la urma tocmai bancile. Pentru ca el se invarte in ograzi in care mai exista si oameni care voteaza. Si, am vazut ca acestia din urma nu voteaza intotdeauna asa cum vor bancherii. Mai ales atunci cand politica lor poate lasa dupa sine un somaj de pana la 50%. Vezi cazul Spaniei! Si, nici nu oriudne, ci  tocmai printre tinerii care ar trebuie sa fie fundatia societatii din viitor.

Oricum! Ciclurile bursiere par sa fie, conform asteptarilor pe care le-am avut, si pe care le-am expus, nu odata, de parte bancherilor. Deocamdata! Lasandu-i astfel pe politicienii corupti sa caste relaxati. Nu degeaba a inceput si tovarasul Ponta sa vorbeasca in somn. Sarind si la gatul presei internationale, nu numai la gatul politicianului" prieten" din occident. Presa buna este cea de la noi, cea din mana lui Felix. Care anunta nestingherita alegerea tovarasului Ponta in postura de vicepresedinte al socialdemocratilor europeni, exact in perioada in care ultimii nu mai stiau cum sa scape de un congres pus in tara unui prim ministru plagiator. 

Asta da prlesa tovarlasi! Nu agenturili strlainii! Carle vorl sa doboarle poporlul suverlan si prletin. Trlaiasca comisiili care au demonstrlat ca in Romania vaca este helicopter. Sa fi vazut reactia cititorilor la auzul minunii Ba! Tu ai vazut helicopter cu uger si cu coarne care da lapte si face muuuuu? Nu! Da trebe sa eziste, pintru ca asa o zas comisiili. 

joi, 6 septembrie 2012

Din lumea mica si mare

Vaporul numit Australia a dat de isbergul pe care eu l-am vazut cu ani in urma. In perioada in care economia Chinei nu putea sa faca altceva decat sa creasca la infinit, conform acelora care dezvolta economiile din pix. Ceea ce a crescut a fost mai degraba isbergul imobiliar din Australia. Care, mai are spre vesnica surprindere a expertilor de manuit pixuri si forma de tobogan.

Unul care se aseamana de minune cu toboganul pe care a pornit-o China, tara cu o economie care trebuia sa ajunga in bratele lui Dumnezeu. Canada isi astepta si ea rabdatoare randul, in timp ce Spania nu este Grecia. Pentru ca are nevoie dintr-un sut de 300 de miliarde, doar asa ca "franghie" de siguranta. Pentru ca sa putem fi absolut siguri ca isi va rupe gatul. Scamatorul Draghi a inceput sa si scoata ca atare gauri din buzunar, ca si colegul Bernanke.

Domnia sa a prezentat aceste gauri pietei in trei culori diferite. Negru, negru si negru, lasand astfel aceiasi piata in extas. Euro a urcat intro vijelie, una pe care numai Isarescu mai este in stare sa o produca. Eu unul am fost convins despre faptul ca BNR a intrat pe teren. A cumparat tot ce misca. Aur, argint, petrol, euro, tot! Asta dupa ce Ponta plagiatorul a cuvantat, fiind prezentat cu titlul de doctor la camera de comert. Tot ce a cumparat BNR a cumparat probabil pentru Ponta! Pentru ca, pledoria celui mai tanar premier din istoria Romaniei a continut de data asta si un adevar, un lucru rar ca apa in Sahara, in ceea ce il priveste:

"Prin prezenţa aici, vreau să spun încă o dată că relaţiile între Germania şi România nu pot fi stricate nici de oameni politici ca mine, nici de bătălii politice interne", a conchis premierul Ponta."

Foarte adevarat ceea ce spune noul vicepresedinte ales al plagiatorilor din toata lumea, numai ca, eu nu inteleg de ce a mai trebuit sa linga in curul in care a scuipat. Pentru ca de inviat nu va mai invia niciodata, indiferent de cate limbi i-ar pune in gura cei care il tin in respirator. Sunt convins ca o tara mare ca Germania nu va confunda niciodata Romania cu un om atat de mic ca Ponta. Care, vorbeste foarte des, din pozitia de premier, dand impresia ca vorbeste in somn, din pat. Sau, si mai rau! Tolanit pe o patura intinsa pe podeaua unui cotet de porci. 

Oricum, trofeul absolut al diplomatiei romanesti, eu l-as da fara sa ezit interimarului. Al carui discurs despre oficialitatile din occident s-a asemnat de minune cu discursul postacilor de pe bloguri si ziare. Ultimul a avut totusi decenta de-a nu linge, deocamdata, acolo unde si-a lasat excrementele. Presedintele ales a grait si el! Folosind un ton de reconciliere si coabitare plin de acelasi scuipat. Am aflat totusi de la tovarasia sa ca institutiile statului au functionat de minune chiar si in timpul "loviturii de stat"! CCR trebuind sa fie evidentiata. 

Declaratia fosilei ceausiste, Predoiu, "am luptat cat am putut", arata de fapt clar nivelul impecabil la care se afla institutia. Nu stiu daca iti dai seama de gravitatea unei astfel de afirmatii? Din moment ce eu ii stiam pe judecatori ca fiind niste oameni pasnici. Pusi la o institutie precum CC tocmai pentru aplanarea unor posibile lupte si conflicte. Astia de la noi par sa fi iesit toti din armata lui Napoleon. Lupte, lupte, si iar lupte. Pe vapoare, pe uscat, si in aer. 

In timp ce valul tsunami care va lovi si avioane este in facere. Deocamdata, insa, este mult mai important sa il ascultam pe Mario Draghi, care va veni chiar azi sa arunce cu una din gaurile negre despre care am vorbit in piata. Sa vedem daca SM1 va reusi sa tinteasca capul euro. Pana atunci uita-te la graficul care arata ca spaniolii nu sunt greci. Ei golesc Spania de bani in limba spaniola.

Dupa cate vezi este vorba de miliarde de euro, in numai luna julie. Un record al olimpiadei de mutare a banilor. Pentru ca tot vorbim de lume! Iti mai aduci aminte de Irlanda? Tara care era pe drumul renasterii economice in urma interventiilor salvatoare venite din partea troicii. Tara care a iesit oficial din recesiune in 2010, pentru a se baga inoficial in depresiune imediat dupa. Se pare ca guvernul ales si acolo de popor a mai comandat inca un streang. Unul ieftin, de doar 1,5 miliarde. La o populatie ca a Irlandei poate ajunge?

Ps. Uite ca vorbind de lumea mica capital vine cu o informatie. Am ajuns si noi la nivelul Botsvanei.  Mai trebuie doar sa schimbam numele numele leuelui in pula. Tabloidul meu preferat pare totusi sa vrea sa prezinte aceasta "prestatie" in mod peiorativ. Eu sunt mult mai indulgent si spun! Cu asemenea popor, majoritatea, si politicieni, nivelul la care suntem este prea inalt. Dea aceea se si chinuie alesii sa-l coboare.

PSS. In lumea foarte mica afundata in abisul closetelor eu am vazut la inceputul acestei veri ceva foarte mare. Excremetele cu mutra umana pentru care v-ati ciomagit si v-ati scuipat, mergand si sa votati. Ma refer desigur la cei care au facut acest lucru. Incep dupa cate vezi scuipaturile prezise de mine intre rahatii suspendatori. Cand e sa iei in spate responsabilitatea unui esec vitejii din Romania dispar intotdeauna. Circul se va sfarsi cu scindarea USL, si cu moartea politica a lui Ponta si Antonescu. Oameni care au reusit performanta de-as pune singuri streangul de gat. Nu m-as mira de loc! Daca l-as vedea pe Rosca Stanescu si pe altii ca el in patul lui Basescu. Satana de care nu s-au lepadat destul de bine. Cand esti total lipsit de viziune, pentru ca ti-a intrat praful in ochi, poti sa dai din gura pana iti sare proteza. Ca sa te bucuri pana la urma ca nu ti-a sarit in cap si nu ti l-a spart.

duminică, 2 septembrie 2012

Gaura Jackson data economiei

Citirea graficelor am facut-o se pare corect si de aceasta data. Pentru ca Bernake a venit la Jackson Hole fara nici un QE, dar cu vorbe. Sa vedem ce a spus?


"Over the past five years, the Federal Reserve has acted to support economic growth and foster job creation, and it is important to achieve further progress, particularly in the labor market. Taking due account of the uncertainties and limits of its policy tools, the Federal Reserve will provide additional policy accommodation as needed to promote a stronger economic recovery and sustained improvement in labor market conditions in a context of price stability."

Tradus de mine, pe scurt: Fed spune ca a adat o gaura economiei si este gata sa-i mai dea una daca va fi necesar. Fara a specifica insa exact cum. Sa vedem ce a spus Bernake in 2010.

"We will continue to monitor economic developments closely and to evaluate whether additional monetary easing would be beneficial. In particular, the Committee is prepared to provide additional monetary accommodation through unconventional measures if it proves necessary, especially if the outlook were to deteriorate significantly. The issue at this stage is not whether we have the tools to help support economic activity and guard against disinflation. We do. As I will discuss next, the issue is instead whether, at any given juncture, the benefits of each tool, in terms of additional stimulus, outweigh the associated costs or risks of using the tool."

In 2010 Bernanke este mult mai specific in privinta gaurii pe care o anunta exclamandu-i exact si numele: Monetary accomodation. Ce importanta au aceste afirmatii ale sefului FED? Dupa parerea mea niciuna, pentru ca nimeni nu stie cum va reactiona piata in cazul unui nou stimul monetar. Stim bine ca la stimulul adus de BCE a reactionat contrar asteptarilor. Fara sa mai pun citatul lui Bernanke din limba engleza vreau sa subliniez ca seful FED a recunoscut faptul ca vrea sa stimuleze bursele. Prin intermediul carora vrea sa influenteze pozitiv psihologia individului, prin ea economia, cu o scadere a somajului drept consecinta. Ascultandu-l eu n-am putut observa decat un singur lucru: Bernake nu a invatat nimic din cele intamplate pana acum, fiind convins ca este pe drumul care va rezolva pana la urma economia SUA.

Eu zic ca o va ”rezolva” de tot! Dar sunt totusi de acord si cu faptul ca seful FED mai are vant in panze, din partea burselor, in momentul de fata. Cu toate acestea eu cred ca luna septembrie il va intrista putin pe barbosul meu preferat. Tocmai pentru ca, obiectele de risc pe care spune el ca le umfla "pintru binili tutulor" ar trebui sa dea in retragere. Valabil si pentru aur, argint si alte zburatoare. Am in continuare dubii in ceea ce priveste inceputul unui val devastator, acum, pentru ca ma astept ca dolarul sa mai aiba un val de depreciere, dupa revenirea la care ma astept sa o aiba in luna septembrie. 

Am semnale de crestere a volatilitatii bursiere, ceea ce prevede miscari probabile destul de dure in ambele directii. In curand, voi spune si cand, dobanzile din SUA vor trebui sa vina si ele cu surprize neplacute pentru scamatorul cu gaurile. Vezi graficul care reprezinta dobanda bondurilor de 10 ani. In opinia mea aceasta dobanda pare sa vrea sa se apropie de un fund de ciclu. Cum va reusi Bernanke sa se puna in fata dobanzilor pe care piata va dori sa le impinga spre nord? Cam cum va reusi si asa numitul partid liberal, in frunte cu securistii buni si drepti, in opinia mea deosebit de limitati mental, toti, sa-l suspende inca o data pe T. Basescu.