Il vezi in graficul alaturat. Rubrica care o anunta destul de pompos, dar corect, o gasesti aici. Interpretarea mosului o vei putea citi in randurile care urmeaza. Observa maximele sentimentului! Atinse cand? In 2000 si in 2007.
Minimul absolut al graficului il gasesti marcat cu rosu. El coincide cu minimul atins de burse, tot in 2009. Aparent lucrurile stau bine. Incepem sa ne revenim. In grafic vezi doua linii. Pentru tarile UE, rosie, pentru intreaga zona europeana albastra. Ambele linii sunt la nivele aproape identice.
Din moment ce este vorba de un grafic, indiferent de ce ar reprezenta el, eu eu il voi analiza asa cum obisnuiesc sa analizez orice grafic. Trebuind sa raman foarte sceptic in fata cifrelor prezentate, care, sunt intr-adevar in urcare si fara nici un dubiu corecte. Dar, care se ciocnesc cap in cap cu alte grafice. Dax de exemplu, indicele celei mai performante tari din punct de vedere economic din Europa, Germania.
Fata de indicele Dax graficul sentimentului este intr-o divergenta saritoare in ochi, din moment ce Dax a facut noi maxime absolute. In timp ce, indicele din graficul expus nu a reusit sa-si depaseasca nici macar ultimul maxim, ca sa nu mai vorbim de maximul pe care l-a atins in 2007. Unul pe care Dax l-a depasit fara dificultate. Ce-mi spune mie acest grafic? Imi spune ca este foarte probabil ca maximul pe care il are in aceste momente sa fie maximul pe care l-a putut atinge in acest val de apreciere pe care l-a avut.
Mai ales din cauza faptului ca a ajuns la un nivel bantuit de "vanturi puternice", care sufla exact din fata. Tocmai de aceea continui sa cred ca si bursa a dat de un top. De unde va urma ca un copil ascultator sentimentul economic. Care, daca analiza mea se va dovedi corecta, va trebui sa inceapa o cadere de la nivelele actuale, sau, in cel mai bun caz de la nivele foarte apropiate acestora. In rest, revenirea bursiera a pornit conform asteptarilor pe care le-am avut. Si eu nu cred ca s-a terminat inca. Chiar daca vom putea avea caderi de moment. Ieri GDP-ul american a venit la 1,8%, in loc de 2,4%, estimarea asa numitilor analisti. Bursa a saltat ca o capra, pentru a demonstra din nou ca nu-i pasa de loc de fundamentale. Asa cum nu i-a pasat niciodata.
7 comentarii:
horea , se pare ca te-ai cam grabit cu "apocalipsa" si critica lui bernake ...
Consumer spending rebounds, income jumps
That is broadly supportive of Federal Reserve's view last week that the downside risks to the economy's outlook have waned.
sorinel
Mersi sorinel pentru semnal!
you're welcome , I'm glad I can help ...
Nikkei: +3.51% , 10 yrs bond : -2.21% desi gogu nu cred ca e asa de fericit dupa ultima evolutie a aurului ...
acum serios vorbind, nu stiu daca aceasta evolutie a pietei e normala sau e doar o manipulare , toutusi se pare ca investitorii inca mai au "incredere" sau "frica" de bernake ...
sorinel
Baietii astia de al Erste nu se lasa!
Adica, bai frate, nesimtirea astoara e cat casa!
Eu nu spun ca aurul nu devine atractiv pentru o speculatie pe termen mediu, dar....
http://www.curierulnational.ro/Piata%20bursiera/2013-06-28/Avem+incredere+in+aur%3F&hl=Adrian%20Panaite&tip=toate
Sorinel, sigur ca evolutia pietei este normala. Din moment ce oamenii isi schimba sentimentele foarte rapid asa cum faci si tu. Si ceea ce faci nu este anormal. Reactionezi pur si simplu la ceea ce vzi ca se intampla.
Si intamplator, ca si Mihai, de obicei intr-un moment in care piata este pe puctul de asi scimba cursul. Teoria manipularilor a fost inventata de cei care o iau in barba. Metalurgistii printre altii.
Am spus nu o data ca orice manipulare poate fi de durata scurta si poate avea doar anumite limite. Pentru ca nimeni nu se poate bate cu o piata de marfuri. Un lucru pe care l-a spus chiar Isarescu, fara ca Guran sa auda nimic din ceea ce a spus.
Cei care au intrat corect in piata au facut de aceea bani destui si cu metale. Eu i-am dat lui gogu o tinta la argint, pe care am numit-o nivel cheie, la exact 50 de dolari.
Cititorii vechi isi amintesc asta cu siguranta, cei noi pot cauta pe blog. Am facut asta in timpul unei furtuni de apreciere.De aici si bascalia lui gogu, care nu facea altceva, saracu, decat sa creada ceea ce vedea.
Pentru ca, in mediul de atunci tot ce spuneam putea sa para anapoda. Mai ales atunci cand oameni scoliti ii spuneau altceva. Deci gogu a reactionat asa cum reactioneaza de obicei o majoritate covarsitoare.
Problema mea cu el a fost ca era plin de ura. Fata de un om care incerca sa-l ajute. Asa cum face romanul de obicei. In 2011 blogul avea deja o vechime. Se putea vedea statistic cam ce procent de "nimereala"avea.
Ar fi fost asta o garantie. Desigur ca nu! Dar nu-i rau sa iei cu tine un pulover gros daca mergi vara in scandinavia. Mai ales daca cineva care a locuit acolo iti spune ca poate fi frig.
Vali, tot despre psihologie este vorba. Cand aurul va fi bestelit ,asa cum am mai spus, tocmai de cei pe care ii citez e timpul sa intri.
Nu sunt singurii care au aceasta perceptie. Si de la aceste nivele metalele vor avea in curand o revenire.
Facandu-i pe cei care le iubesc fericiti. Problema este ca ele se vor vinde din nou atunci cand steagul deflatiei va fi observat de tot mai multi. Pentru ca oamenii vand de obicei ceea ce au, atunci cand vor sa faca rost de bani tangibili.
Horea, la inceputul anilor 80 dobanda la usd a ajuns la 20% pentru o perioada scurta de cateva luni. Cum crezi ca e posibil sa avem aceasi situatie cu nivelul actual a datoriei statelor gen SUA, UK sau a statelor componentente EU.....?
B orice este posibil. Vezi cazul Greciei cu dobanzu de peste 200%, si nu din cauza unei explozii economice, ci din cauza exploziei de panica.
Vad va ai citit putina istorie, ceea ce este foarte bine. O cunosc si eu. Dar cu toate acestea nu ma incumet sa fac prognoze de pret pentru dobanzi. Asta din cauza faptului ca gradul de euforie sau de panica umana sunt imposibile de prognozat.
Mai ales ca situatia de astazi se deosebeste radical de situatia amintita de tine. Cea prin care piata l-a obligat pe Volker sa ridice dobanzile la 20%. Pentru ca, si atunci, piata a fost aceea care a cantat. Volcker fiind doar obligat sa respecte regulile dansului in care a fost angajat.
Acum, muzica ar trebui sa fie cu si mult mai mult ritm decat atunci. Mult mai antrenanta ca atare.
Uite ce spune acelasi Volcker in 2013, un lucru pe care eu l-am repetat de nenumarate ori pe acest blog: The Fed is being asked to "accommodate misguided fiscal policies" and "deal with structural imbalances" while simultaneously balancing low inflation with stronger economic growth, he said.
It's just too much, Volcker said, urging the Fed to focus on keeping prices stable instead.
"Credibility is an enormous asset," he said. "Once earned, it must not be frittered away by yielding to the notion that a 'little inflation right now' is a good thing to release the animal spirits and pep up investment. "Inflation, once it starts, "is hard to control and reverse," and all too often, the Fed is too late to act, he added.
To late indeed, as always(nota subsemnatului). Ba mai mult! FED lupta acum cu deflatia si nu cu inflatia. Trebuind sa fie invinsa pana la urma. Din moment ce poti ridica dobanzile unde vrei, in sus nu exista limite. Doar in jos!
Trimiteți un comentariu