Dan a avut, dupa parerea mea observatii foarte pertinente, la ultima mea postare. Punand intrebari pe care ar trebui sa si le puna tot mai multi. La primul lui comentariu am raspuns la fata locului, aratand felul in care vad eu lucrurile. Al doilea comentariu l-am considerat insa atat de interesant, incat am hotarat sa-l includ in aceasta postare.
M-as bucura daca comentariile s-ar inmultii, pentru ca subiectul "teoriei monetare moderne," poate fi considerat unul vital. Din moment ce ne va afecta pe toti, la un moment dat. In alta ordine de idei; va invit sa propuneti chiar si subiecte pe care ati dori sa le vedeti dezbatute! Pentru ca orice dialog civilizat are ca rezultat largirea orizontului uman. Puteti sa propuneti subiecte la rubrica comentarii. Urmeaza comentariul lui Dan!
"In ce priveste datoriile in perioade de deflatie, nu inteleg de ce
bancile isi vind creditele neperformante si la 10 centi pentru 1$, dar
cu toate acestea nu accepta deflatie. Mai bine sistemul bancar distruge
tot decit sa accepte acest fenomen natural de devalorizare datorat
supraindatorarii provocata tot de el. Practic daca nu gresesc, o datorie
in moneda nationala este o cifra in bilantul bancii centrale, nu are
nimic fizic in spate care sa o sustina sau justifice, este garantata de
insusi statul respectiv, ea practic nu se va achita niciodata, va fi
rostogolita si va creste efortul pe economia tarii respective.
Si
totusi pina unde vor duce jocul acesta pe care bancile centrale l-au
creat, pe care tot ele il joaca si tot ele au facut si regulile ( teoria
monetara moderna ). Cum crezi ca vor reactiona omenirea la faptul ca au
primit bani gratuit pe persoane fizica, vor mai muncii, vor deveni
scalvii guvernelor se va trece la socialism la cererea multimii?
Trebuie sa asteptam o alta lebada neagra care sa declanseze tavalugul, ce te astepti sa o declanseze?
Cum vezi tu evolutia in timp a situatiei economice si sociale creata de pandemie."
1. Eu nu cred ca "teoria monetara moderna" este atat de moderna cum pare. Monetizari salbatice, urmate de datorii explozive, s-au facut si in 1945, cu rezultate aparent bune. Vezi graficul alaturat!
Atentie! Datoriile unor tari: SUA, UK, Italia au inceput sa creasca parabolic intre anii 1910-1920, atingand un maxim exact inaintea depresiunii din 29. Oare ce ne spune acest scenariu despre situatia actuala?
Teoria lui Keynes= crizele trebuie monetizate, pare sa aiba niste lacune seriose de conceptie. Pentru ca, dupa cum se vede, monetizarile incepute, la un moment dat, trebuie repetate tot mai des si in cantitatati tot mai mari. Din cauza faptului ca pietele dezvolta o dependenta fata de drogul QE. Eu nu cred ca cineva dintre adeptii keynesialismului si-a inchpuit vreodata scenariul pe care il vedem acum: Bani luati din aer si aruncati in piata "din helicopter," dar mereu insuficienti.
2. Deci teoria monetara moderna, pe care eu nu o vad nicaieri, pana acum, ar putea sa inceapa de acum incolo. Asa cum intrevede Dan. De fapt, singura modalitate prin care exista o sansa de-a obtine inflatie, este aruncarea banilor facuti din aer, in domenii in care ar putea sa aiba velocitate. Deci direct, chiar sin buzunarul cetatenilor. Aici apare insa intrebarea pusa de Dan, pe care mi-am pus-o si eu, de multe ori; cum vor reactiona cetatenii dornici de libertate, atunci cand li se va cere sa renunte la ea, in schimbul "ajutorului" oferit de stat si de bancile centrale? Ajutor ar al carui consecinta finala nu o stie nimeni, din moment ce ne plimbam pe drumuri total necunoscute.
Din pacate nu cred ca exista cineva care sa aiba un raspuns documentat la aceasta intrebare. Vom trai si vom vedea!
Un lucru este insa cert: preluarea tuturor pirghiilor de catre stat, mana in mana cu bancile centrale, ar insemna o forma de sclavagism modern. In schimbul a ce? Din moment ce nimeni nu poate garanta succesul permanent al monetizarilor. Pana si dictaturile socialiste au dat chix, in cele din urma, tocmai din cauzele mentionate. Oricum ar fi, sunt ferm convins ca situatia in care am ajuns va da apa la moara conspirationistilor! Care vor striga toti in cor: asta e un plan al decidentilor, a ocultei mondiale, facut cu mult timp in urma.
Ca sa fiu sincer eu nu cred in aceste teorii. Cred mai degraba ca, politicienii care au dorit sa ramana la putere, cu orice pret, au cheltuit de frica esecului la alegeri tot ce au putut. Pentru atingerea scopului propriu, dar implicit si pentru ducerea la bun sfarsit ale unor promisiuni electorale exagerate. Ajutati, desigur, de bancile centrale. Care, impreuna cu politicienii, s-au trezit loviti in "numele tatalui," de parul efectelor secundare nedorite." Efecte la care nici nu au visat!
3. Privind lebada neagra! Nu cred ca mai avem de ales. Decidentii au intrat pe un drum fara intoarcere si total necunoscut, de care sunt convins ca le este frica ca de dracu. Le este frica dar spera, ca ei sa nu mai apuce deznodamantul abordarii pe care au sustinut-o. Pentru ca, lebada neagra va da cu toti de pamant! Stim acest lucru din anii 30, perioda in care averi imense au fost sterse de pe suprafata pamantului.
9 comentarii:
Poate fi acesta un moment T0 in care teoriile economice precedente nu isi mai gasesc aplicabilitaea in economia normalului ? Aceasta noua teorie in care statul si bancile centrale controleaza masa monetara, dobinda de referinta si prin implicare in piata controleaza pretul obligatiunile, actiunile si tot ce inseamna valoare exprimata in moneda. Noi devenim astfel oameni zombii in care singura reactie care va darima sandramaua va fi atunci cind masa critica va realiza ca ne-am cedat LIBERTATEA DE BUNA VOIE pentru bunastare, siguranta aparenta si minciuna sustinuta in numele binelui comun.
SOLUTIILE ACEASTEA NE FURA VIATA PRIN CONTROLUL APROPE ABSOLUT, NE OMOARA VISELE, NE DISTRUGE CREATIVITATEA, OPRESTE EVOLUTIA, PINA CIND....?
Pana cand majoritatea crede in ceea ce se face. Pentru ca, considera ca asa este bine! Pe cei mai multi oameni nu-i intereseaza si nici nu vor sa intelaga felul in care functioneaza economia, doar felul in care isi pot plati necesitatile si extravagantele. Deci eu nu cred deocamdata in momentul zero, cu toate ca ma astept la caderi bursiere, care vor porni din nou irigatiile FED.
Salut horea!
Crezi într-un fake crash orchestrat chiar de fed prin intermediul unui vehicul...de exemplu blackrock...cineva vinde baban obligațiuni 10y prin urmare cresc ratele la dobanzi si fed se face ca a pierdut controlul ...si nema vinovatii.
Ce zici de scenariul acesta?!!
Alex.
Salut Alex. Nu, nu cred asa ceva. Daca te uiti la grafice si compari dobanda FED cu dobanda pietei, vei vedea ca FED este cu un pas in urma pietei. Intotdeauna! Dobanda de 10 ani din SUA este in crestere de un timp, fara sa fi dat inca, un semnal de schimbare a trendului. Gandeste-te! Operatiunile Qe facute de Rezeva Federala au reusit pe baza increderii cetatenilor in aceste manevre. Si atunci,de ce si-ar face FED harakiri, prin a-si distruge singur "opera"? Si prin a da sut tocmai increderii de care are atata nevoie. Orice crash va transmite in opinia mea un semnal invers. Adica, faptul ca banca nu stapaneste piata, asa cum cred unii, cei mai multi. Si atunci, noile monetizari pe care FED ar trebui sa le faca, pentru a incerca sa opreasca crashul, ar putea avea cu totul alt efect decat cel scontat.Unul invers! Mai clar spus, continuarea crashului, in pofida monetizarilor. Deci eu cred ca FED tremura, pentru ca ii este frica de orice fel de crash.
Salut horea!
Completare
Toti actorii acestei mascarade globale începând de la biserica ,politicienii,banci centrale le e frica de un eventual crash si implicațiile care il are in randul populațiilor,populație ignoranta care are nevoie de un vinovat întotdeauna ,așa că le organizează un crash prin intermediul unui vehicul si dau vina pe "piete".
Mi-a aduc aminte cum traian băsescu a spus in decembrie 2008 in uzina de la dacia ca aparut un nou politician "pietele" .
Alex.
Completare.
Oricum populațiile nu inteleg mecanismului piețelor e știința ocultă ,in rest ne pricepem la politica,religii,si alte nimicuri...si in a căuta vinovații.
Alex.
Salut Alex. Cine anume zici ca va organiza un crash? Sa dai vina pe piata ar fi ceva nou, din moment ce n-am auzit asa ceva niciodata. Daca piata e de vina mesajul ar fi ca are putere mai mare decat FED? Cui zici ca i-ar lipsi asa ceva? Un lucru care ar distruge total increderea cetatenilor intr-o banca declarata imbatabila.
Salut horea!
Dacă randamentul obligatiunilor la 10 y trece doar de 1,5%..max 2% .eu zic ca piata acțiunilor face implozie in contextul in car fed este rata la 0.
Ma intreb oare cine vinde obligatiunii?..o fi vreun vehicul,extratereștri...cine oare?
Ma intreb oare fedul nu stie nimic...!!??
Sa speram ca nu se va intampla acest scenariu.
Ce este mai trist este ca noi mai interpretăm si analizăm niște piețe financiare aranjate/distorsionate într-un mod barbar...pacat.
Tot Alex.
Salut Alex. Oamenii de la FED nu cred ca sunt orbi. Deci vad si ei, cu siguranta, ceea ce vedem cu totii. Dobanda de 10 ani creste insa, pornind de la asteptarile pe care le are piata in acea perspectiva de timp. Sunt de acord cu ceea ce spui, legat de analizelele pietelor distorsionate in mod barbar dar, pana la urma, la un moment dat, dupa ce ai indoit ceva la maxim nu mai ai loc pentru mai mult.
In opinia mea FED se joaca cu focul, asa cum am mai spus, din moment ce nu stie nimeni cum va reactiona piata, in cazul in care banca va incerca sa continue sa indoaie, ceva indoit la maxim. Inclusiv starea psihologica a investitorilor, pe care eu o vad ca pe un arc fortat pana la rupere. Faptul ca investitorii au sters din dictionar cuvantul masura nu insemneaza ca l-au putut sterge si din natura.
Eu continui deci sa cred in ceea ce am spus, pentru ca asta imi arata graficele. Daca se va dovedi ca le-am interpretat gresit imi voi schimba abordarea. Fara sa-mi schimb insa convingerea pe termen lung; la un moment dat, vom plati cu totii pentru scamatoriile finciare facute de politicieni si de bancile centrale.
Trimiteți un comentariu