Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 7 decembrie 2020

Raportul put/call al optiunilor s-a reintors la nivelele din anul 2000

Explicatie: call option= optiune pe care o cumperi atunci cand crezi ca un indice, o actiune, se va aprecia.

                   put obtion= optiune pe care o cumperi atunci cand crezi ca un indice, o actiune, se va deprecia.

Raporul put/call, afisat grafic pe periode lungi, ne arata sentimentul pe care il au investitorii, privind viitoarele miscari ale pietei. Dupa cum se vede in grafic nivelul raportului put/call a ajuns din nou in zone vazute doar in anul 2000, exact inainte ca tech bubble sa se sparga.

Cand valorile raportului scad insemneaza ca se cumpara tot mai multe optiuni call. Invers atunci cand valorile raportului cresc. In momentul de fata, dupa cum se poate vedea, raportul put/call este in picaj. Ceea ce inseamna ca o majoritate zdrobitoare a investitorilor pariaza pe aprecieri bursiere.

Linia rosie orizontala este trasa la nivelul pe care l-avut raportul put/call in anul 2000. Sageata rosie ne arata anul. Deci din anul 2000 raportul put/call n-a mai ajuns niciodata la nivelul avut in anul 2000.

 



 

Ce am invatat insa noi, in viata noastra de toate zilele? Daca toti au pariat pe aprecieri bursiere si au cumparat deja optiuni in acest sens. Cine a mai ramas sa cumpere? Si daca numarul celor care n-au cumparat inca se apropie tot mai mut de zero ce se va intampla oare cu pretul unui produs? 

El va trebui sa scada, desigur. Si, pentru ca produsul in cauza este o medie calculata pentru actiuni, actiunile sunt intr-o zona de pret de unde aprecierile ar trebui sa continue, pentru ca cei care au pariat pe aprecieri bursiere, cumparnd optiuni call, sa faca un profit.

Eu, baiat mai al dracului, zic ca va fi invers. Fapt pentru care ma astept, asa cum am mai spus, la o depreciere bursiera si la o aprecire a dolarului american. De ce o apreciere a dolarului? "Pentru ca deflatie"! Si in deflatie o valuta ar trebui sa se aprecieze!

11 comentarii:

Dan spunea...

In general optiunile sunt vindute de banci, banca ca sa se protejeze pe call trebuie sa cumpere actiunea fizic altfel ramine descoperita in fata clientului careia i-a vindut optiunea call In acest meci ramine sa cistige cel care intuieste mai bine trendul si miscarile acestuia adica cel care iese primul din acest aranjament , exista cazul Softbank si Robinhood recente care au crescut artifical pretul call-urilor din cauza cererii si implicit pretul actiunilor pentru ca a crescut cererea de call-uri.
Mai exista si problema ETF-urilor care sunt cumparate pe crestere sau scadere diferitelor domenii care prezinta interes cu scadente definite. Problema lor este ca ti se spune ca ele reprezinta un cos de actiuni, pina aici toate bune dar in realitate ele sunt construite sintetic dintr-un call si un put , respecta toate reglementarile in vigoare dar nu sunt un cos de actiuni fizice cum se crede. Astfel vinzarea de ETF -uri pe crestere, creste si implicit valoarea actiunii din cauza cererii de call-uri pina in punctul in care una din parti inchide pozitia. Procedind in acest fel sunt in piata mai multe actiuni decit exista fizic cu tot cu nucleul dur de la bursa. Cel mai mare astfel de fond se pare ca este BlackRock

Anonim spunea...

Dolarul sa se aprecieze in raport cu ce? Daca comparam paritatea EUR/USD pare ca aspart o linie importanta de trend in dorectie ascendenta. Deci dolarul..incotro?

Horea spunea...

Anonim, semneaza si tu te rog comentariile pe care le vei face in viitor. In raport cu Euro, dar si cu Ron. Asta ar trebui sa ne intereseaza pe noi, in primul rand. Nu-i asa? Se va aprecia si fata de alte valute, inclusiv Bitcoin, un lucru care ne intereseaza probabil mai putin. Pentru ca afirmatiile mele sa nu sune de parca ar fi batute in cuie, reformulez: Ar trebui sa se sprecieze, in cazul in care analiza facuta de mine este corecta. Inainte de aprecierea dolarului nu exclud insa inaca un spike de depreciere, pentru stergerea stopurilor. Valabil si la burse, dar invers. Deci un spike de apreciere.

Doru spunea...

De acord cu tine Horea.Eu vad un spike până in zona 1.255 ,1,268 max.Odata cu publicarea rezultatelor din primul trimestru al lui 2021 si încheierea rezultatelor financiare ale companiilor pe 2020,ar trebui sa apară o corectie pe bursă care se va corela cu creșterea dolarului ca refugiu.Totusi nu cred (cel putin in prima parte a lui 2021) într-o prăbușire bursieră ci doar o corectie,urmată de o infuzie de bani virtuali de la FED.Pana când sentimentul general nu va mirosi a frică, trendul va fi in sus. Oricum atâta distorsiune si manipulare in pietele financiare așa zise libere,nu am vazut niciodată si le urmăresc activ de 22 ani ,multi din ei urmărind si blogul tau.

Doru E spunea...

Aprecierea după slăbirea dolarului in zona 1,25 -1,27,nu o văd încă, dar functie de scenariul meu cu corecția pe burse poate merge in zona 1,15 -1,11 max.Ar trebui ca America sa marcheze o revenire solidă si o creștere de dobânda ptr.apreciere mai mare.Urmeaza să vedem ce poziție va adopta Yelen fosta guvernatoare FED in președinția lui Biden.

Horea spunea...

Doru, Yelen nu are atributii de genul celor comentate de multi. Dar eu zic ca Powel este oingredienta suficienta, in acest sens. Deci este clar ca dupa o cadere, inundatia Qe va porni din nou, dar ceea ce va urma, mai tarziu, va fi ceva pentru cartile de istorie.

Doru spunea...

Horea,ma refeream la stirea prin care Yelen va fi numită ca secretar al Trezoreriei USA.Ea a fost înlocuită de Powel numit de Trump la FED.Fiind o adeptă a democraților si a dobânzilor scăzute, a fost una dintre pârghiile implementării noii teorii monetare a bunăstării prin tipărirea banilor.Eu făcând parte din generația ta,având o experiență de viață si o altă abordare in acumularea de cunoștințe decât in ziua de azi ,călătorind pe tot globul si interferand cu localnicii (pshiologia fiind un hobby)pot afirma că oamenii sunt peste tot la fel.Au aceleași frici si aspirații.
De aceea cred cu tărie, că nu pot fi prostiti la nesfârșit. Banii au fost creați ca un etalon de schimb ptr. a oferta munca si inovatia.Nu cred ca s-a găsit miraculos soluția de a crea bunăstare la infinit prin mărirea masei monetare in acelasi mod.
Toți oamenii se luptă in viață ptr.acumularea unor valori care sa le asigure un confort de viață proporțional cu puterea de procesare a creierului lor.Dar indiferent de ca cât de deștepți sau proști sunt, la un moment dat realizează că valoarea investita cu prețul consumarii vieții, este anihilată de avalanșa de bani aparuti din neant si care nu au legătură cu fundamentul scopului (etalon munca -inovație).Rezultatul va fi o mare demobilizare a celor inteligenti si harnici in a depune efort ptr,un etalon fals.Apropo bitcoinul are așa o valoare datorită numărului mic de unitati. Ripple o altă cripto are o valoare muuult mai mică datorită abundenței de etaloane.E ceea ce se întâmplă si cu monedele oficiale.
Oare ce crezi ca și-ar dori oameni?Un etalon rar si valoros sau unul inflatat de un tsunami de creere.Parerea mea este ca oricât va încerca cineva sa devieze regulile ciclului natural,raspunsul normalității va veni,dar va fi cu atât mai violent cu cât durata acestui experiment monetar se va extinde.

Horea spunea...

Doru, am inteles ca Yellen are sanse mari sa fie numita secretar al trezoreriei. Din aceasta functie spuneam ca nu are atributii prin care sa poata face ceva direct. Powel le are! Si, in colaborare cu guvernul, pentru ca numai guvernul poate da banii tipariti din aer populatiei, "monetarismul modern" poate merge inainte. Deci FED "tipareste" pentru oricare guvern, pentru oricare secretar al trezoreriei. Guvernul da! In rest sunt de acord cu tot ceea ce si spus.

Doru E spunea...

🖐

Anonim spunea...

Horea. Cand va referiti la posibilele cresteri pe USD, va referiti pe termen scurt, mediu sau lung?

Horea spunea...

Anonim, te rog semneaza cu numele data viitoare. Ma refer, in primul rand, la o apreciere pe termen scurt. Cateva luni! Care ar putea fi destul de consistenta, tinand cont de nivelele actuale. Atentie! Acesta este crezul meu, unul contrazis de mai multi analisti. Inclusiv de cei de la Goldman Sachs.