Pentru ca ma intereseaza si pe mine "noua teorie monetara,"prin care FED doreste de decenii sa obtina inflatie de 2%, fara sa reuseasca,( de ce tocmai 2% si nu 2,5, sau 1,75%, de exemplu, nu pot intelege) caut necontenit noi informatii ca sa ma autoeduc. Si omul care cauta gaseste, de obicei! Chiar si inflatie daca cauta bine.
Priviti felul in care s-a "dezvoltat" o companie hoteliera home share, numita AIRBNB. Ne uitam la istoricul evaluarii acesteia:
Jan 2009 (seed founding): $2 million
Nov 2010 (Seria A finantare): $70m
Jul 2011 (Seria B finatare): $1.3 miliarde
Oct 2013 (Seria C finatare): $2.9 miliarde
Apr 2014 (Seria D finantare): $10.5 miliarde
Jun 2015 (Seria E finantare): $25.5 miliarde
Sep 2016 (Seria F finantare): $31 miliarde
Apr 2020: $18miliarde. 10.12.2020 pret in momentul ofertei publice: $47miliarde$. Dupa 1 zi reevaluat la: $98 miliarde.
Deci o companie evaluata la 2milioane $ in 2009, cand a fost infiintata intr-un apartament, a ajuns sa fie introdusa la bursa la un pret de 47miliarde$ in 2020. Pentru ca in ziua urmatoare, pretul reevaluat sa devina 98 miliarde$. Si investitorii, cu siguranta foarte multi dintre asa numitii "investitori Robin Hood," au cumparat actiunea asa cum se cumpara pe vremuri painea calda in Romania.
Vezi graficul afisat! Pretul actiunii salta, 44% in 5 zile.
Daca asta nu e "new monetary theory" atunci nimic nu mai este. Uitandu-ma la minunile pe care le putem obtine aplicand aceasta teorie mi-au venit in cap cateva intrebari:
1.De ce sa mai plateasca populatia taxe, din moment ce bancile centrale pot face bani din aier cat doresc? 2.De ce sa mai lucreze cineva si pentru ce sa-si mai consume energia inovatorii? Lasam bancile centrale sa construisca economia, cu bani facuti din aier? 3. Stiind ca cca. 20% din companiile inregistrate, numai la bursa din SUA, sunt companii zoombie. De ce sa nu umplem lumea cu asemenea companii? Ele asigura locuri de munca si bancile centrale le salveaza, de fiecare data cand ajung in pragul falimentului. Cu aceeiasi bani facuti din aier!
Mai nou vad ca FED, si-a asumat si problema somajului. Cel mai simplu ar fi, zic eu, ca institutia sa angajeze toti somerii si sa-i platesca cu bani facuti din aier. Rezultatul ar fi somaj zero, de la o zi la alta.
Am auzit ca exista deja "cativa prosti' si in cercurile selecte, care incep sa puna la indoiala aceasta teorie monetara fantastica. Al carei rezultat sunt si evaluarile dublate, de la o zi la alta, pentru unele companii. Atentie totusi! Nu confundati evaluarile facute prin extrapolari liniare, cu valoarea reala a unui bun. Am vazut analisti care vorbeau, fara sa clipeasca, despre pretul la care evaluau ei ca va ajunge Bitcoin = 6 milioane$. Da! Ati citit corect; O moneda BTC = 6 000 000$. Astept sa vad deci cu nerabdare evaluarile pe care le va aduce 2021.
Cu toate ca si anul viitor ne este prezentat in roz de catre cei mai mari analisti economici, atentionarea pe care am mai facut-o mi se pare in continuare la locul ei; fiti foarte atenti cum va cheltuiti banii in viitorul aprpopiat si mijlociu! Pentru ca cea mai mica stirbire a increderii populatiei si a investitorilor in bancile centrale si politicieni, ar putea sa ne puna in fata unor evenimente neinchipuite de catre cei mai multi. Pentru a ilustra felul in care increderea intr-o persoana sau in institutii poate fi stirbita, de la un moment la altul, va voi da un exemplu medical. Un bolnav merge la un medic foarte bine cotat. Care, dupa ce il consulta, ii pune un diagnostic si ii prescrie un tratatment.
Bolnavul urmeaza tratamentul si se simte ceva mai bine, dar boala revine. Urmeaza o noua vizita la medic. Diagnosticul ramane acelasi, medicul mareste insa doza medicatiei. Zilele si saptamanile trec, bolnavul nu se vindeca, fiind obligat sa faca un nou drum la spital. Medicul il asigura din nou ca totul va fi ok, daca va mari si mai mult doza medicatiei. Zis si facut dar, dupa o saptamana, bolnavul se simte si mai rau. In acest moment, ce credeti ca se va intampla cu increderea pe care bolnavul nostru a avut-o in medic la inceput? Dar cu starea lui psihologica? Cam ceea ce se intampla cu increderea noastra in orice sau in oricine, in momentul in care observam ca lucrurile nu merg asa cum ni s-a promis. Si atunci, de ce nu ar putea rectiona si investitorii la fel, in cazul in care bursa, implicit economia, vor continua "sa aiba dureri de stomac," in pofida tuturor tratamentelor administrate de FED si de politicieni?
8 comentarii:
Salut Horea!
Revin cu intrebarea din urmă cu ceva timp si anume :
Cine ridică dobânzile la titlurile de 10y acum, in conditiile in care fed atotputernic cumpara nelimitat?
Alex.
Salut Alex, buna intrebare. La care ar trebui sa raspunda cei care zic ca FED controleaza dobanzile. Eu mi-am spus deja parerea de mai multe ori, prezentand grafice care arata altceva: piata decide nivelul dobanzilor. Vom vedea asadar, in curand, daca este vorba de o schimbare adevarata de trend, privind dobanda de 10 ani.
La sfarsitul anul 2018 a mai fost un episod de crestere a dobanzilor pe titlurile de 10y ,bine acompaniat de "creșterea economica" cu fedul la vedere..
si s-a inhibat prin fraza urmatoare:alo ce faceti acolo la fed ,ati înnebunit...!!!
Alex.
Incerc sa imi raspund singur si spun ca sunt prietenii fedului...vor să fac și ei pe victima ca au pierdut controlul dobânzilor,politicienii fricosi nu vor sa asume resposabilitatii in raport cu electoratul si sa le spuna adevarul uneori cu consecințe dureroase pentru ambele partii...si mai rămas cozile de topor ascunse în piețe,de fapt ultima solutie pentru ei.
Practic boala lumii noastre dpdv socio-economic este lipsa acută de liderii.
Totul vor sa le faca pe plac oamenilor ca sa isi cumpere liniștea...mai departe de mici interese.
Alex.
Alex, "politicienii fricosi" nu mai reprezinta masele. Ii reprezinta pe cei 1% care devin tot mai bogati in urma manevrelor financiare orchestrate de bancile centrale. Politica o fac corporatiile nu politicienii! Sau, mai bine zis o fac, politicienii care accepta sa reprezinte interesele corporatiilor. Acest lucru se va schimba doar in cazul in care populatia se va trezi si va reactiona vehement. Deci sa vedem ce ne aduce 2021? Deocamdata popultia din state este mai divizata decat oricand.
Am și eu o nouă teorie monetară, cel puțin pe care eu n-am mai auzit-o ;)
Ar explica de ce CHF s-a apreciat odată cu creșterea împrumuturilor în CHF. Ar explica și de ce banii FED care nu ajung la consumatori nu pot combate deflația la bunurile de larg consum ci doar alimentează bule în acțiuni și imobiliare.
Debt gives value to money
Strange theory te-as ruga si pe tine sa semnezi comentariile cu numele. Nu am apucat sa citesc ceea ce ai scris, dar voi citi. Inainte de-a citi pot spune insa un lucru. Fed depune QE in asa numitele conturile de rezerva ale bancilor bancilor. Asta ar trebui sa insemneze ca sumele depuse reprezinta un colateral, pentru evetuale imprumuturi pe care o banca ar dori sa le faca, dar din capital propriu. Deci din cate am inteles eu, banii Qe nu pot fi cheltuiti de banci. In rest,mecasnismul de functionare a economiei, pe plan mondial, este imprumutul. Si atunci, valuta in care se platesc anumite imprumuturi, la un moment dat, ar putea sa se aprecieze fata de altele. Acest fenomen ar trebui sa fie insa de durata scurta.
Strange theory: mă numesc Mihai Voicu. Asta este semnătura default, probabil pentru că sunt log-at în blogger. O să văd dacă pot pe viitor să pun un nume.
Nu știu la fel de bine mecanismele FED, de meserie sunt programator software și economia este doar un hobby.
Ce susțin eu este că nevoia de a returna creditele face o presiune pentru aprecierea monedei și îi dă o valoare implicită. Asta ar explica și presiunea deflaționistă după ce creșterea masei împrumuturilor atinge un vârf și mai multe credite se returnează decât se fac. E o teorie personală, mi-ar plăcea să mai discutăm pe tema asta.
Trimiteți un comentariu