Va mai amintiti, probabil, ca ma asteptam la o revenire a dolarului american, fata de euro, dar si fata de leu. Iata ca acest lucru s-a intamplat! Graficul care urmeaza este USD/RON si ne arata primul nivel la care dolarul se va lovi de un exces de oferta. Cuprins in perimetrul eplipsei pe care o vedeti, deci intre 4,08-4,09.
Cei care urmariti indicii bursieri din SUA ati observat cu siguranta ca DOW a inceput sa se aprecieze din nou, exact de la nivelul specificat de mine, in postarea precedenta.
La ce ne putem astepta in viitorul apropiat? La o depreciere a dolarului de la nivelul elipsei si, foarte probabil, si la o incercare prin care indicele Dow se va stradui sa-si depaseasca ultimul maxim atins. Este greu de spus daca Dow va reusi sau nu o asemenea performanta. Un lucru este insa clar; mania in care se scalda pietele de capital este un vant favorabil in panzele indicelui. Cu vant cu tot, cred ca o eventuala depasire a ultimului maxim va fi foarte benigna.
In graficul urmator vedeti nivelul la care a ajuns "margin dept!" In traducere libera datoriile cu levier.
In cazul primului exemplu acest lucru insemneaza ca poti cumpara actiuni, valuta etc. pentru o suma de 40 de mii de dolari. Deci pentru o suma de 40 de ori mai mare decat cea de 1000 de dolari pe care o ai in cont. Daca bursa va merge in directia presupusa de cumparator, acesta va putea face un profit mult mai mare investind 40 de mii de dolari, in loc de cei 1000$ pe care i-a depus in cont.
Ce face brokerul care are un levier de 40? Iti imprumuta de 40 de ori suma pe care o ai in cont. 40x1000=40 de mii.
Totul pare minunat la prima vedere! Briliant chiar, daca bursa merge in directia presupusa de tine.
Probleme apar insa in cazul in care bursa o ia in directie opusa. Pentru ca in acest caz poti fi supus unui asa numit margin call. Ce este un margin call? Este o atentionare prin care brokerul te instinteaza ca trebuie sa mai depui fonduri in cont. In caz contrar el va vinde tot ce ai cumparat. Chiar si cu pierderi!
Nu cred ca trebuie sa-ti explic sentimentul pe care il provoaca un asemenea eveniment. Si nici faptul ca toti cei imprumutati prin levier, care au gresit directia de miscare a actiunii cumparate, se vor trezi cu ele vandute de broker. In cazul in care nu depun imediat fonduri proaspete in cont, pentru a-si finanta pierderile.
Sperand ca am reusit sa te fac sa intelegi felul in care functioneaza imprumutul prin levier uita-te inca odata la graficul de mai sus! Al carui titlu spune totul.
Observa! Speculatia prin levier a ajuns din nou la culmi. Actualul nivel este al doilea ca marime din 1971. Istoria ne arata exact ce s-a intamplat cu bursele atunci cand leverage a atins nivele asemanatoare cu cele de azi(vezi sagetile albastre). Cred ca este mai usor sa intelegi acum, cascada de vanzari care trebuie sa rezulte in urma margin call-urilor. Intr-o piata in care nivelul de leverage se afla la maxime istorice.
Cum s-a ajuns oare din nou la nebunia pe care o vedem? Foarte simplu! Cei care au cumparat actiuni prin leverage, neglijand valoarea lor reala, dependenta de profiturile companiilor pe care le reprezinta, sunt convinsi de faptul ca FED va fi capabil sa urce bursele la infinit.
De fapt, nu FED urca bursele la infinit. Ci doar convingerea pe care o au actorii din piata, legat de puterile fara limite ale bancilor centrale.
6 comentarii:
Salut, Horea!
In cazul în care se vor adeveri cele mentionate de tine, care crezi ca va fi evoluția pieței imobiliare?
Vom asista din nou la o scădere a prețurilor în toată lumea, în special în State?
Mulțumesc pentru răspuns.
Cele bune,
Adi
Salut Adi! Daca cele spuse de mine se vor adevari piata imobiliara se va deprecia, pentru ca a fost umflata artificial, ca si bursele. De catre cei in lipsa randamentului la dobanzi, cauta randament in alte locuri, fiind convinsi de faptul ca bancile centrale le vor tine vesnic spatele. Proprietatile comerciale goale se inmultesc chiar si in Ro. Acolo cred eu ca vom vedea primele crapaturi din piata imobiliara.
Mulțumesc, Horia! Sunt tare curios cum vor fi afectate prețurile (astronomice) în capitalele europene. La Paris, de exemplu, o garsonieră e cateva sute de mii. Toată lumea spune că, București este capitala europeană cea mai ieftină dpdv imobiliar.
Ai și o propunere în ceea ce privește orizontul de timp?
Numai bine,
Adi
Daca perceptia mea este corecta privind evolutia pietelor de capital deprecierile ar trebui sa inceapa in decursul acestui an. Ceea ce spun nu este o recomandare. Este rezultatul analizei pe care am facut-o. Ea poate fi gresita!
Mulțumesc pentru răspuns, Horia. Din ceea ce am văzut în istorie, când o bulă se sparge, deținătorii de capital caută o nouă oportunitate.
Având în vedere că populația crește mai rapid decât numărul locuințelor, oare ieșirea de pe piețele financiare speculative, nu ar însemna o redirecționare a banilor către imobiliare, ceea ce ar duce la o creștere și mai mare a prețurilor?
Deja averea lumii este deținută din ce in ce mai puțin oameni, aceasta le-aș da posibilitatea să acumuleze si mai multe imobile sau terenuri. Vezi care sunt cei mai mari latifundiari din state.
Adi, pretul caselor face parte din bula!
Trimiteți un comentariu