Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 28 februarie 2021

Pentru cei care au dubii fata de faptul ca economia mondiala este sincronizata cu cea a SUA

Iata dovada! Cand bursele din America cad, cad si majoritatea zdrobitoare a burselor din lume. Ceea ce vedeti in tabel s-a intamplat vineri.

Asa cum era de asteptat, indicele Bet din Bucuresti se afla si el intr-un val de depreciere. Inceput ceva mai devreme, acum 3 saptamni.



Tinand cont de cele spuse cum credeti ca ar trebui sa arate graficele dobanzilor din SUA, comparat cu cele din Romania? Asa cum se vede!

Pentru ca psihologia pietei din Romania este similara cu cea din SUA. 

Privind indicele Dow, el a continuat sa se deprecieze si vineri. Si atunci, este destul de probabil ca incepand cu data de 2 martie sa asistam la o revenire al acestuia. Chiar daca luni caderile ar putea continua. Faptul ca Dow a avut o cadere mai consistenta decat cea presupusa de mine si prezentata in postarea precedenta, ar trebui sa schimbe scenariul evolutiei probabile a indicelui, in felul urmator.

Tinand cont de mania in care ne scaldam este foarte dificil sa vorbim despre nivele exacte. Si mult mai usor sa vorbim despre directii probabile. In pofida celor spuse m-am incumetat sa pun totusi un nivel probabil de la care cred eu ca ar putea incepe o revenire. Acest nivel se afla, precum se vede, la punctul in care se sfarseste prima liniuta albastra, cu directia spre sud. Atentie! Aprecierea pe care o prevad s-ar putea sa depaseasca sau nu ultimul top, fapt pentru care voi reveni cu actualizari. In momentul de fata sansa inclina spre NU.

Inchei prin a mai repeta odata urmatoarea afirmatie: traim timpuri care vor intra in cartile de istorie. La rubrica: manii din cauza greselilor de politici fiscale si monetare. Pentru ca ele au facut ca oamenii sa nu mai gaseasca randament pentru capitatlul detinut, altundeva decat in actiuni, derivate, si imobiliare.

 

joi, 25 februarie 2021

Timing

Spuneam pe fb ca data de 12 februarie este una importanta pentru indicele Dow. Si a fost! La acea data DJ a format un inside day. Ce insemneaza acest lucru? Insemneaza ca lumanarea formata la acea data a ramas cuprinsa in perimetrul celei precedente. A urmat o manevra a pietei, in ambele directii, prin care maximul si minimul inside day-ului format au fost depasite, pentru ca sa fie si mai multa deruta. 

Dupa aceea a urmat o cadere care a lovit suportul marcat cu linie albastra. Am pus o sageata sub lumanarea acelei zile. Dupa ce a lovit suportul DJ a explodat din nou. Ieri, dar azi a inceput sa cada.

Scenariul descris de mine, in postarea precedenta, si-a modificat deocamdata doar timingul, pentru a deschide drumul indicelui Dow spre nivelul 32 000. Un lucru pe care l-am specificat ieri in raspunsul dat lui Ursu. 

Linia rosie, la care am facut o referire scurta in postarea precedenta, reprezinta ultima dar si cea mai puternica rezistenta pentru aprecierea care a inceput anul trecut. Din aceasta cauza ar trebui sa fie in stare sa opreasca mania cumpararilor.

Eu zic sa luam analizele cu tariata la aceste nivele ametitoare si sa ascultam in fiecare zi "glasul" graficelor. In momentul de fata scenariul desenat ( vezi directia liniutelor albastre) mi se pare mai probabil decat unul in care am putea avea deja un top. Data pe care va trebui sa o urmarim cu atentie este cea de 2 martie!


miercuri, 10 februarie 2021

Fi cu ochii in 4 in urmatoarele doua trei zile!

Va spuneam ca ma astept la o revenire bursiera. Prin care indicele Dow, suflat de vantul maniei, va reusi eventual sa-si depaseasca ultimul maxim atins. Iata ca a reusit, benign, deocamdata, asa cum spuneam in postarea precedenta. Pe graficul afisat se vad si oscilatiile pe care le-a avut, intr-un interval de oferta important, marcat cu o linie albastra si una verde. Acum, Dow, se afla pentru a treia ora la nivelul liniei verzi, care marcheaza plafonul intervalului. Maximele pe care le-a atins pana acum le-am marcat cu 1,2,3.


Despre perforarile false, la punctul 3, pe care cei cu bani multi in buzunar sunt capabili sa le faca, am vorbit in cartea mea. Acum ma limitez doar la o constatare; in opinia mea avem in fata o asemenea perforare falsa, deci o capcana! Care este conceptul capcanelor si intentia celor capabili sa le intinda? Crearea impresiei ca un indice, o valuta, o actiune etc. a iesit cu succes dintr-un interval important de cerere sau de oferta, (in acest caz oferta). Pentru a-si continua drumul prealabil.

Studiind de ani buni psihologia maselor am ajuns sa inteleg si psihologia capcanelor. Intr-o bursa aflata in extaz, psihologia hoardelor este "buy the dips". In traducere de balta, "cumpara adancurile". Dar, pentru ca masele sa cumpere "un adanc", o cadere, trebuie mai intai sa o produci! Si sa dai impresia ca este vorba de una care chiar merita cumparata. Caderea de la top-ul notat cu 2, cred eu ca reprezinta inceputul manevrei de aplicare a capocanei, pentru ca depaseste cu cateva puncte minimul de la care a pornit aprecierea spre punctul 1. 

Oamenii isi modifica starea psihologica in functie de impresii auditive si vizuale! Oare ce anume pot vedea ei in acest caz?

Pot vedea ca; dupa ce Dow a cazut din intervalul de oferta si a ajuns chiar sub ultitimul sau minim, cumpararile s-au dezlantuit imediat. Repunand astfel indicele in intervalul parasit. Ce impresie le poate face euforicilor o asemenea miscare? Impresia ca totul a revenit "la normal." 

Ba mai mult! Caderea din interval a reusit cu siguranta sa trezeasca si pe vanzatorii short. Care pierd acum bani, asa cum am explicat in postarea precedenta. Din moment ce bursa a luat-o in directia opusa celei intuite de ei. In consecinta, acestia vor deveni tot mai nelinistiti pe zi ce trece. Pe unii, sunt convins ca i-a apucat deja insomnia. Mai ales dupa ce au vazut ca plafonul intevalului de oferta a fost perforat. Fiecare punct de apreciere al indicelui musca astfel serios din banii celor cu pozitii short. Dar, ii face fara doar sau poate, pe "buy the dips"sa cumpere. 

Tot mai mult, mai ales dupa ce plafonul intervalului de oferta a fost perforat. 

Deci daca perceptia mea se va dovedi a fi corecta va trebui sa vedem in urmatoarele zile atingerea unui nou top. De unde va trebui sa inceapa o cadere mai de durata si mai violenta. Scenariu valabil si pentru indicele Bet din Bucuresti! In acelasi timp dolarul ar trebui sa-si reia aprecierea fata de mai multe valute. Inclusiv fata de Ron si Euro. De ce ar mai trebui sa se aprecieze bursa, "inca un pic," si sa si stea cateva zile deasupra plafonului despre care am vorbit? Ca sa atraga si mai multi cumparatori in capcana! Care, cu trecerea orelor, dar mai ales al zilelor, vor fi tot mai convinsi de faptul ca se vor imbogati. 

In grafic vedeti si o linie rosie care, deocamdata, a fost lasata in afara scenariului descris in aceasta postare. Pentru ca nu apartine de el. Apartine de un alt scenariu, la care voi reveni daca va fi cazul!

In incheiere as dori sa explic factorii psihologici pe care se bazeaza succesul unei capcane bursiere; Fear and greed(frica si fudulie)! Cei care sunt capabili sa intoarca un trend au bani foarte multi, dar si acces la computere foarte performante(algoritmi). Ca atare, acesti oameni reusesc sa cumpere intotdeauna la un nivel minim de pret si sa vanda la unul maxim. 

Dupa ce au intors piata, intr-o directie sau alta, ei stau linistiti, asteptand ca masele sa li se alature in numar cat mai mare. Sa vedem cum reactioneaza acestea? Cei cu frica in spate, in acest caz cu pozitii short, pierd bani. Ca atare, ei isi doresc sa iasa din piata, cu o pierdere cat mai mica, fara sa se mai gandeasca la un profit. Cei fuduli doresc sa cumpere cat mai mult, fiind convinsi ca se vor imbogati. Cumparand, fudulii contribuie din greu la aprecierea pietei oprite din cadere de cei tari, prin cumparari. Fricosii contribuie din greu la deprecierea ei, vanzand, tot dupa ce cei tari financiar au reusit sa opreasca un val de apreciere, prin vanzari. 

Si apropo! De la cine credeti ca au cumparat "algoritmii" la nivelul minim? Exact de la cei care credeau ca bursa va continua sa se deprecieze si au vandut short. 

Tot apropo! Cui credeti ca vor vinde, aceeisi algoritmi, atunci cand vor decide ca a sosit momentul? Exact cumparatorilor fuduli! Pentru ca, pentru fiecare actiune, obligatiune etc. vanduta, exista un cumparator. La fel, pentru fiecare actiune, obligatiune etc. cumparata, exista un vanzator. Fara un cumparator si un vanzator nu exista tranzactii. In cazul unei vanzari sau cumparari cu profit acesta este facut pe spinarea altcuiva. Profit din cer nu exista nici macar in cazinouri!

Din aceasta cauza pierd, cca. 95% dintre cei care isi baga banii la bursa. Cifra este dovedita statistic! 

Totul in viata se bazeaza pe psihologie, pe care o regasim si in piata de marfuri, in votul politic, in orice domeniu in care oamenii trebuie sa ia decizii. La burse, cei cu bani multi pot opri un trend, pentru moment. Ei mizeaza insa pe psihologia de turma a oamenilor. Prin care o anumita perceptie se poate propaga ca o epidemie. Hai sa urmarim impreuna ceea ce se va intampla in zilele urmatoare! Atentie, psihologia bursiera a capcanelor este cea pe care am descris-o! Daca am gresit, am gresit doar timingul. Si atunci voi reveni sa explic rolul liniei rosii despre care v-am vorbit.


duminică, 7 februarie 2021

Se intampla in Romania!

Batran ce cu mandrie poarta, lumina anilor in firele de par pe care le mai am, ma duc la sala. In fiecare zi! Nu inspirat de muschii lui Klaus ci doar din dorinta de a-mi mentine sanatatea si forma corpului in limitele posibilului. Fac sport de cca. 3 ani, timp in care am intalnit mai multi antrenori de fitness. Dar niciodata unul pe care sa-l vad uitandu-se la telefon in fiecare al doilea minut. 

Ne-am salutat cu T, pentru ca ne-am cunoscut deja in urma unor sfaturi pe care mi le-a dat cu cele mai bune intentii, fara ca eu sa le fi cerut. Fiind in vestiar am inceput sa ma schimb. La un moment dat un "cuvant magic," rostit de acelasi T, mi-a lovit urechile.  Reddit! 

Am inteles imediat ca febra bursiera din SUA a lovit si Romania, ajungand chiar si in salile de gim. T mi-a povestit ca a facut 12000$ in cateva zile cu GME. Si, ca, in acel moment era bagat intr-o alta actiune, al carei pret a saltat de la 300$ la 400$. De aceea se uita asa de des la telefon. L-am intrebat daca stie ce face? Raspunsul lui a fost unul sincer; NU!

Vrand sa fiu si eu bine intentionat i-am explicat ca se joaca cu focul. Si ca de obicei am argumentat solid afirmatia. Dupa aceea ne-am revazut in sala, unde T continua sa se uite foarte des la telefon. La un moment dat s-a apropiat de mine si mi-a spus; multumesc, am vandut tot. 

M-am bucurat sincer cand am auzit acest lucru si l-am sfatuit ca in viitorul apropiat sa nu mai cumpere nimic. Peste cateva zile ne-am intalnit din nou. Mi-a povestit ca un prieten de-al sau care n-a vandut si-a pierdut toti banii. Iata de ce;

Acestea sunt cateva actiuni ale caror pret a fost pompat "spre cer."Si de acolo spre pamant. Urmeaza un grafic al actiunii Game Stop, ca sa vedeti si mai bine ce se poate intampla acum pe Wall Street in decurs de 10 zile. Pretul actiunii a ajuns de la cca. 40$ la 480$. De acolo a cazut ca un butuc, depreciindu-se cu 90%.

Va rog frumos pe cei care aveti cunostinte sau prieteni cu conturi Robinhood si Reddit! Atrageti-le atentia; Alocarea unor sume mai mari sau mai mici de bani in casinoul Wall Street poate cauza pierderi grave! Nici la bursa noastra nu recomand investitii acum! Cei mai multi au muncit pentru banii pe care i-au jucat sau vor sa ii mai joace. Pentru ca intr-un casinou nu mai putem vorbi despre investitii. 

Inchei postarea cu un grafic dolar/ron pe care va rog sa-l comparti cu cel din ultima mea postare. Ca sa vedeti rolul si efectul pe care l-a avut asupra dolarului intervalul de oferta descris de mine(4,08-09). Am marcat cu o linie albastra orizontala nivelu inferior al elipsei. Pretul dolarului s-a oprit la 5 pipi(1ban=100pipi) de acest nivel. Dupa care a a inceput sa cada conform scenariului pe care l-am descris in postarea precedenta.

Caderea este destul de seriosa, de cca. 3,5 bani intr-o zi! In timp ce dolarul s-a depreciat Dow a continuat sa se aprecieze, tot conform asteptarilor. Scenariul cel mai probabil ramane asadar cel descris in ultima postare.


 

joi, 4 februarie 2021

Dolar/ Ron incotro?

Va mai amintiti, probabil, ca ma asteptam la o revenire a dolarului american, fata de euro, dar si fata de leu. Iata ca acest lucru s-a intamplat! Graficul care urmeaza este USD/RON si ne arata primul nivel la care dolarul se va lovi de un exces de oferta. Cuprins in perimetrul eplipsei pe care o vedeti, deci intre 4,08-4,09. 


 

Cei care urmariti indicii bursieri din SUA ati observat cu siguranta ca DOW a inceput sa se aprecieze din nou, exact de la nivelul specificat de mine, in postarea precedenta.

La ce ne putem astepta in viitorul apropiat? La o depreciere a dolarului de la nivelul elipsei si, foarte probabil, si la o incercare prin care indicele Dow se va stradui sa-si depaseasca ultimul maxim atins. Este greu de spus daca Dow va reusi sau nu o asemenea performanta. Un lucru este insa clar; mania in care se scalda pietele de capital este un vant favorabil in panzele indicelui. Cu vant cu tot, cred ca o eventuala depasire a ultimului maxim va fi foarte benigna.

In graficul urmator vedeti nivelul la care a ajuns "margin dept!" In traducere libera datoriile cu levier.

Traducerea mi se pare destul greu de digerat pentru cei care nu sunt in tema cu terminologiile, fapt pentru care voi incerca sa explic. Sa presupunem ca ti-ai deschis un cont de 1000 de dolari la un broker care iti permite un levier (leverage) de 40 (exista multi brokeri care permit si leverage de 100). 

In cazul primului exemplu acest lucru insemneaza ca poti cumpara actiuni, valuta etc. pentru o suma de 40 de mii de dolari. Deci pentru o suma de 40 de ori mai mare decat cea de 1000 de dolari pe care o ai in cont. Daca bursa va merge in directia presupusa de cumparator, acesta va putea face un profit mult mai mare investind 40 de mii de dolari, in loc de cei 1000$ pe care i-a depus in cont. 

Ce face brokerul care are un levier de 40? Iti imprumuta de 40 de ori suma pe care o ai in cont. 40x1000=40 de mii. 

Totul pare minunat la prima vedere! Briliant chiar, daca bursa merge in directia presupusa de tine.

Probleme apar insa in cazul in care bursa o ia in directie opusa. Pentru ca in acest caz poti fi supus unui asa numit margin call. Ce este un margin call? Este o atentionare prin care brokerul te instinteaza  ca trebuie sa mai depui fonduri in cont. In caz contrar el va vinde tot ce ai cumparat. Chiar si cu pierderi! 

Nu cred ca trebuie sa-ti explic sentimentul pe care il provoaca un asemenea eveniment. Si nici faptul ca toti cei imprumutati prin levier, care au gresit directia de miscare a actiunii cumparate, se vor trezi cu ele vandute de broker. In cazul in care nu depun imediat fonduri proaspete in cont, pentru a-si finanta pierderile.

Sperand ca am reusit sa te fac sa intelegi felul in care functioneaza imprumutul prin levier uita-te inca odata la graficul de mai sus! Al carui titlu spune totul. 

Observa! Speculatia prin levier a ajuns din nou la culmi. Actualul nivel este al doilea ca marime din 1971. Istoria ne arata exact ce s-a intamplat cu bursele atunci cand leverage a atins nivele asemanatoare cu cele de azi(vezi sagetile albastre). Cred ca este mai usor sa intelegi acum, cascada de vanzari care trebuie sa rezulte in urma margin call-urilor. Intr-o piata in care nivelul de leverage se afla la maxime istorice. 

Cum s-a ajuns oare din nou la nebunia pe care o vedem? Foarte simplu! Cei care au cumparat actiuni prin leverage, neglijand valoarea lor reala, dependenta de profiturile companiilor pe care le reprezinta, sunt convinsi de faptul ca FED va fi capabil sa urce bursele la infinit.

De fapt, nu FED urca bursele la infinit. Ci doar convingerea pe care o au actorii din piata, legat de puterile fara limite ale bancilor centrale.