Va spuneam ca ma astept la o revenire bursiera. Prin care indicele Dow, suflat de vantul maniei, va reusi eventual sa-si depaseasca ultimul maxim atins. Iata ca a reusit, benign, deocamdata, asa cum spuneam in postarea precedenta. Pe graficul afisat se vad si oscilatiile pe care le-a avut, intr-un interval de oferta important, marcat cu o linie albastra si una verde. Acum, Dow, se afla pentru a treia ora la nivelul liniei verzi, care marcheaza plafonul intervalului. Maximele pe care le-a atins pana acum le-am marcat cu 1,2,3.
Despre perforarile false, la punctul 3, pe care cei cu bani multi in buzunar sunt capabili sa le faca, am vorbit in cartea mea. Acum ma limitez doar la o constatare; in opinia mea avem in fata o asemenea perforare falsa, deci o capcana! Care este conceptul capcanelor si intentia celor capabili sa le intinda? Crearea impresiei ca un indice, o valuta, o actiune etc. a iesit cu succes dintr-un interval important de cerere sau de oferta, (in acest caz oferta). Pentru a-si continua drumul prealabil.
Studiind de ani buni psihologia maselor am ajuns sa inteleg si psihologia capcanelor. Intr-o bursa aflata in extaz, psihologia hoardelor este "buy the dips". In traducere de balta, "cumpara adancurile". Dar, pentru ca masele sa cumpere "un adanc", o cadere, trebuie mai intai sa o produci! Si sa dai impresia ca este vorba de una care chiar merita cumparata. Caderea de la top-ul notat cu 2, cred eu ca reprezinta inceputul manevrei de aplicare a capocanei, pentru ca depaseste cu cateva puncte minimul de la care a pornit aprecierea spre punctul 1.
Oamenii isi modifica starea psihologica in functie de impresii auditive si vizuale! Oare ce anume pot vedea ei in acest caz?
Pot vedea ca; dupa ce Dow a cazut din intervalul de oferta si a ajuns chiar sub ultitimul sau minim, cumpararile s-au dezlantuit imediat. Repunand astfel indicele in intervalul parasit. Ce impresie le poate face euforicilor o asemenea miscare? Impresia ca totul a revenit "la normal."
Ba mai mult! Caderea din interval a reusit cu siguranta sa trezeasca si pe vanzatorii short. Care pierd acum bani, asa cum am explicat in postarea precedenta. Din moment ce bursa a luat-o in directia opusa celei intuite de ei. In consecinta, acestia vor deveni tot mai nelinistiti pe zi ce trece. Pe unii, sunt convins ca i-a apucat deja insomnia. Mai ales dupa ce au vazut ca plafonul intevalului de oferta a fost perforat. Fiecare punct de apreciere al indicelui musca astfel serios din banii celor cu pozitii short. Dar, ii face fara doar sau poate, pe "buy the dips"sa cumpere.
Tot mai mult, mai ales dupa ce plafonul intervalului de oferta a fost perforat.
Deci daca perceptia mea se va dovedi a fi corecta va trebui sa vedem in urmatoarele zile atingerea unui nou top. De unde va trebui sa inceapa o cadere mai de durata si mai violenta. Scenariu valabil si pentru indicele Bet din Bucuresti! In acelasi timp dolarul ar trebui sa-si reia aprecierea fata de mai multe valute. Inclusiv fata de Ron si Euro. De ce ar mai trebui sa se aprecieze bursa, "inca un pic," si sa si stea cateva zile deasupra plafonului despre care am vorbit? Ca sa atraga si mai multi cumparatori in capcana! Care, cu trecerea orelor, dar mai ales al zilelor, vor fi tot mai convinsi de faptul ca se vor imbogati.
In grafic vedeti si o linie rosie care, deocamdata, a fost lasata in afara scenariului descris in aceasta postare. Pentru ca nu apartine de el. Apartine de un alt scenariu, la care voi reveni daca va fi cazul!
In incheiere as dori sa explic factorii psihologici pe care se bazeaza succesul unei capcane bursiere; Fear and greed(frica si fudulie)! Cei care sunt capabili sa intoarca un trend au bani foarte multi, dar si acces la computere foarte performante(algoritmi). Ca atare, acesti oameni reusesc sa cumpere intotdeauna la un nivel minim de pret si sa vanda la unul maxim.
Dupa ce au intors piata, intr-o directie sau alta, ei stau linistiti, asteptand ca masele sa li se alature in numar cat mai mare. Sa vedem cum reactioneaza acestea? Cei cu frica in spate, in acest caz cu pozitii short, pierd bani. Ca atare, ei isi doresc sa iasa din piata, cu o pierdere cat mai mica, fara sa se mai gandeasca la un profit. Cei fuduli doresc sa cumpere cat mai mult, fiind convinsi ca se vor imbogati. Cumparand, fudulii contribuie din greu la aprecierea pietei oprite din cadere de cei tari, prin cumparari. Fricosii contribuie din greu la deprecierea ei, vanzand, tot dupa ce cei tari financiar au reusit sa opreasca un val de apreciere, prin vanzari.
Si apropo! De la cine credeti ca au cumparat "algoritmii" la nivelul minim? Exact de la cei care credeau ca bursa va continua sa se deprecieze si au vandut short.
Tot apropo! Cui credeti ca vor vinde, aceeisi algoritmi, atunci cand vor decide ca a sosit momentul? Exact cumparatorilor fuduli! Pentru ca, pentru fiecare actiune, obligatiune etc. vanduta, exista un cumparator. La fel, pentru fiecare actiune, obligatiune etc. cumparata, exista un vanzator. Fara un cumparator si un vanzator nu exista tranzactii. In cazul unei vanzari sau cumparari cu profit acesta este facut pe spinarea altcuiva. Profit din cer nu exista nici macar in cazinouri!
Din aceasta cauza pierd, cca. 95% dintre cei care isi baga banii la bursa. Cifra este dovedita statistic!
Totul in viata se bazeaza pe psihologie, pe care o regasim si in piata de marfuri, in votul politic, in orice domeniu in care oamenii trebuie sa ia decizii. La burse, cei cu bani multi pot opri un trend, pentru moment. Ei mizeaza insa pe psihologia de turma a oamenilor. Prin care o anumita perceptie se poate propaga ca o epidemie. Hai sa urmarim impreuna ceea ce se va intampla in zilele urmatoare! Atentie, psihologia bursiera a capcanelor este cea pe care am descris-o! Daca am gresit, am gresit doar timingul. Si atunci voi reveni sa explic rolul liniei rosii despre care v-am vorbit.