Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 28 februarie 2021

Pentru cei care au dubii fata de faptul ca economia mondiala este sincronizata cu cea a SUA

Iata dovada! Cand bursele din America cad, cad si majoritatea zdrobitoare a burselor din lume. Ceea ce vedeti in tabel s-a intamplat vineri.

Asa cum era de asteptat, indicele Bet din Bucuresti se afla si el intr-un val de depreciere. Inceput ceva mai devreme, acum 3 saptamni.



Tinand cont de cele spuse cum credeti ca ar trebui sa arate graficele dobanzilor din SUA, comparat cu cele din Romania? Asa cum se vede!

Pentru ca psihologia pietei din Romania este similara cu cea din SUA. 

Privind indicele Dow, el a continuat sa se deprecieze si vineri. Si atunci, este destul de probabil ca incepand cu data de 2 martie sa asistam la o revenire al acestuia. Chiar daca luni caderile ar putea continua. Faptul ca Dow a avut o cadere mai consistenta decat cea presupusa de mine si prezentata in postarea precedenta, ar trebui sa schimbe scenariul evolutiei probabile a indicelui, in felul urmator.

Tinand cont de mania in care ne scaldam este foarte dificil sa vorbim despre nivele exacte. Si mult mai usor sa vorbim despre directii probabile. In pofida celor spuse m-am incumetat sa pun totusi un nivel probabil de la care cred eu ca ar putea incepe o revenire. Acest nivel se afla, precum se vede, la punctul in care se sfarseste prima liniuta albastra, cu directia spre sud. Atentie! Aprecierea pe care o prevad s-ar putea sa depaseasca sau nu ultimul top, fapt pentru care voi reveni cu actualizari. In momentul de fata sansa inclina spre NU.

Inchei prin a mai repeta odata urmatoarea afirmatie: traim timpuri care vor intra in cartile de istorie. La rubrica: manii din cauza greselilor de politici fiscale si monetare. Pentru ca ele au facut ca oamenii sa nu mai gaseasca randament pentru capitatlul detinut, altundeva decat in actiuni, derivate, si imobiliare.

 

14 comentarii:

Anonim spunea...

Salut Horea!
Unde crezi ca se vor opri dobânzile la titlurile pe 10y?
Ce mai poate face fed in aceasta situatie delicată zic si eu?!!!
Ce părere ai despre marele reset a lui k.schwab despre care se tot vorbeste?
Alex.

Horea spunea...

Salut Alex! Greu de spus unde se vor opri dobanzile, acum cand piata a dovedit ca ea este cea care le pune, nu FED. Un lucru pe care l-am repetat de N ori pe acest blog. Eu cred ca in curand, cresterea lor se va opri in, macar pentru moment.

Fed poate face o operatie Twist, sau poate incerca sa cumpere bonduri de 10 ani. Deci un control fortat al dobanzilor cu aceasta maturitate.

Nu cunosc modelul lui Schwab. Dar daca mi-l descri, pe scurt, o sa-ti spun o parere.

Anonim spunea...

Salut Horea!
Si daca nu va încerca controlul curbei randamentelor prin operation twist si e doar e o narațiune împinsă in media tot de
fed ca o strategie de a sparge superbalonul de pe piata acțiunilor cu mana "piețelor libere" vorba vine!!!
Alex

Anonim spunea...

Deși în ședințele luni si marti randamentele la titlurile pe 10y nu s-au mișcat deloc,suspectez ca ar fi un control a curbei randamentelor ar fi trist...avem piețe de acțiuni rigged...si piețe de obligațiuni la fel e prea de tot...trist acest film!!!
Alex.

Marius73 spunea...

Salut Horea. Avem in fata inca 10 ani de bull market. Parerea mea.

Horea spunea...

Salut, tuturor! Alex, cum ar explica FED revenirea economica, despre care vorbeste cu atat mandrie, daca ar sparge tocmai el balonul? Care odata spart, cade nu gluma. Fed este dupa parerea mea intre ciocan si nicovala, pentru ca piata a crezut in narativul inflatiei si a marit dobanzile. Speriindu-i pe cei care s-au bagat toti banii in cele mai performante actiuni si derivate. Parodoxul este cred eu, lipsa de lichiditate pe care acreat-o inubdatia. Suna ca dracu afirmatia, dar nu si pentru cei care au inteles ca qe, este doar un swap, nicidecum bani care intra in piata reala. Din aceasta cauza a inceput Yellen sa umble la TGA. In rest, cei care se joaca cu focul au cea mai mare sansa sa se arda, chiar daca fac parte din FED.

Marius, parerea mea e alta, dar nu vom sti daca e corecta sau gresita, decat dupa consumarea faptelor. Hoarda euforica a sters termenul valoare din dictionar! Dar, eu cred ca piata va repune la un moment dat acest termen, exact acolo unde ii este locul.

Anonim spunea...

Salut Horea!
Cred ca suntem la începutul spargeri superbalonului orchestrat de fed si co(scuza folosita este cica asteptarile inflationiste,supraincalzirea economiei bla bla bla minciunii)...graficelor nu mai au nicio relevanță la aceste valori ale indicilor..priveste la p/e ratio ex :tsla elocvent...
De aci nu mai poate exista nicio creștere...este deja aberant,superspeculativ într-un cuvânt este gambling in piata de acțiuni "libera".
Alex.

Horea spunea...

Salut Alex, vom trai si vom vedea. O perioda de distibutie poate dura.Ceea ce ar putea duce la miscari destul de consistente in ambele directii. Asteptarile raman insa asteptari pana se materializeaza. In rest, inteleg faptul ca cei care leaga definitia inflatiei exclusiv de evolutia preturilor sunt nelinistiti. Unele preturi in SUA au explodat! Mai degraba, cred eu, din cauza sincopelor aparute in livrare, decat din cauza unei cereri in crestere pentru produsele in cauza. Ai observat probabil ca Nasadq a cazut cel mai mult pana cum. Tocmai din cauza faptului ca are cele mai exagerate evaluari. Apropo, cu toate ca am avut o revenire solida, vineri, eu nu cred ca deprecierea actuala s-a terminat.

Anonim spunea...

Salut Horea!
Fed nu va interveni cu controlul curbei randamentelor,nici cu o noua versiune a opertion twist incercata si in 2011 ...va fi spectator la spargerea balonului...cica va tolera o inflatie peste 2%..aiurea lasa "piata libera" sa sparga superbalonul.
Alex

Horea spunea...

Salut Alex. Eu nu m-am luat niciodata dupa ce spun cei de la FED. Ci doar dupa ceea ce am vazut ca fac. Daca ar fi sa fie, asa cum spui tu, ce rost a a mai avut Qe? Ce anume ar mai sprijini realegerea lui Powel, daca piata ii va exploda acestuia in nas? Si nu in ultimul rand, ce credibiliate ar avea noul guvern, daca i-ar exploda si lui in nas piata.

Convingerea ta este ca, cei care au aplicat o anumita politica fiscala si monetara, de mai bine de 50 de ani, cu un scop, si-au schimbat acum subit scopul, de la o zi la alta. Ti se pare plauzibila o asemenea posibilitate? Oare nu este mult mai probabil, faptul ca "medicii" care au drogat pacientul, il vor mai droga si de acum incolo, pana plesneste. Pentru ca nu mai au alta cale! Nixon a deschis poarta spre aceasta cale in anii 70. Si pana cand crizele au inceput sa apara, tot mai des, s-a crezut ca este o cale minunata. Chiar si azi exista destui economisti si oameni din presa care o sustin.

Anonim spunea...

Salut Horea!
Au drogat pacientul degeaba...inflatie tot nu au obținut cum isi doreau decat in piata financiara...experiment nereusit cu omenirea .
Noi am creat monstrul noi il sacrificam prin diverse metode neortodoxe.
Ps:Qe-ul este numit in jargon financiar instrument de stimulare neortodox...si au obținut în final ceva tot neortodox!!!
Alex.

Anonim spunea...

Salut Horea!
Faza tare e ca diversiunea "pietelor libere" cu inflatia....este ca fedul nu vrea sa audă de ea:))) pentru ca ii va obliga sa ridice dobânzile...si să facă poc superbalonul pe care tot ei l-au creat cu atâta încăpățânare(vezi zirp,tarp..qe1,2,3...).
Nu au înțeles un lucru ca bani sunt ca lemnele uscate au nevoie de o scânteie ca sa se aprindă.. si acea scânteie este velocitatea....foarte ,foarte incapatanati academicieni fed.
Inca odata iti spun ca sunt de parere că aceasta narațiune împinsa in media cu inflatie...e diversiunea lor chiar dacă suna aiurea..au nevoie de o scuză si scuză este" piata libera" care crede altceva cica..de tot rasu sunt speriați de ce au creat.
Alex.
Alex.

Horea spunea...

Salut Alex,narativul inflatiei s-a nascut din cresterea dobanzilor si din explozia unor preturi la cherestea, petrol si alte "comodities. Aceste sunt fapte. Deci este logic ca cei care nu inteleg sau nu cunosc definitia corecta a inflatiei sa reactioneze asa cum vedem. Drumul pe care mergem acum a fost trasat in anii 70! Si Powel nu are cum sa demonteze cul de sacul in care a fost bagat de altii. In aceste conditii face si el ce poate sperand ca pana la urma lucrurile vor iesi bine. Si ar putea iesi bine sau s-ar putea prelungi macar,daca narativul inflationist ar prinde radacini la consumatori. Pentru ca, consumul a tinut in picioare economia SUA pana cum.

Tu zici ca e vorba de o diversiune, am putea sa o numim si asa. Daca diversiunea nu ar fi mai degraba un act planificat cu intentii dubioase. Indiferent de cum ii spunem eu nu cred ca este vorba de intentii malitioase, ci pur si simplu de folosirea singurului narativ care ar putea avea macar teoretic efectul dorit. Pentru ca orice alt narativ alternativ da cu securea in cap FED-ului, economiei, care, precum se vede, a fost lovita dur de efectele pandemiei. Mai demult am fost si eu inclinat sa cred ca este vorba de reavointa sau de lipsa de intelegere din partea exepertilor FED. In acest moment, dupa ce mi-am largit sfera de cunostinte, cred ca este vorba despre faptul ca FED nu are alte cai de actiune. Deci FED poate incerca sa manipuleze dobanzile si poate da din gura, bazandu-se pe un alt narativ inghitit aproape de toti; don't fight the FED.

Anonim spunea...

Salut Horea!
Nu are alte cai de acțiune pentru ca in 2008 au făcut o greșeală majoră impreuna cu politicienii cica să salveze lumea si free market s-a dus dracu...dupa aia au încercat normalizarea politici monetare(tapet tantrum 2012 )...au cazut un pic "pietele libere"a dat înapoi....bine ca atunci nu aveau inflatia dorita se luptau cu balaurul numit deflatie..si uite asa au creat ditamai balonul ca niște orbi...zis superbalonul.
Alex.