Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 17 aprilie 2010

Au sosit si semnalelele saptamanale

Am vazut descarcari in graficele zilnice la toate obiectele studiate, la date exacte precizate de mine. Cu toate acestea bursele au continuat sa urce. Logic? Nu de loc! Dar cine mai cauta logica economica in aceste vremuri. Orasul Saint- Etienne in Franta a fost lovit la sfarsitul saptamanii trecute de bomba swapurilor, alte orase falimentare vor iesii in curand la suprafata in toata Europa, dar bursele au urcat pana vineri. Vineri ceva n-a mai fost ca de obicei. Fereastra de timp formata din mai multe date de reactie, intre 24 martie si 17 aprilie se incheie. Nivelele bursiere actuale precum si intervalele de timp specificate devin astfel cruciale pentru ca se suprapun.

In caz ca bursa nu va cade, scenariul de durata lunga va trebui schimbat. Iata insa ca apar acum si semnale saptamanale care vorbesc in favoarea scenariului de lunga durata expus de mine de mult timp pe aceasta pagina Daca ai crezut cumva ca minciuna este nisipul in care isi ascunde strutul capul ai avut dreptate. Daca ai crezut in schimb ca intr-o piata libera poti ascunde la infinit afaceri dezastruoase, ilegale si destructive pentru natiuni, mai gandeste-te odata. Cate afaceri murdare s-au facut nu stie nimeni, nevoia de bani le va scoate insa incet la iveala.

Orase, judete, banci, vor iesi toate la rampa cu coada intre picioare facand problema greaca sa para o caramela pusa pe un tort imens. Vor exploda China, Australia, Canada, tari prospere aparent, invaluite toate intr-o bula mare de gaz numita besina. Putoarea va fi imensa atunci cand aceasta bula va exploda, peste o luna, un an, sau opt cum zice Soros. Un lucru este foarte sigur: lumea s-a schimbat si explozia se va produce mai repede decat mai tarziu.. Calculele de acasa nu se mai potrivesc cu acelea din targ devastand multe portmonee. Cu privire la burse eu am notat din nou semnalele, de ceasta data cele saptamanle, mult mai importante decat cele zilnice.

Ma asez din nou si astept raspunsul pitetei recomandandu-va si voua sa faceti acelsi lucru. Lucrurile se vor cristaliza cu siguranta in cateva saptamani. Am cumparat coroane Norvegiene de aproape toti banii pe care i am si ma gandesc serios sa transfer suma in Norvegia. Am dubii mari fata de viabilitatea multor banci din Romania, doar din cauza faptului ca lumea este atat de globala precum este. In privinta transferului ma voi hotara luni sau cel tarziu marti. Garantii nu mai poti avea din pacate nicaieri dupa parerea mea. Biasuri negative saptamanale la toate graficele exceptand euro-dolar. Ultimul grafic are deocamdata un Bias neutru cu tendinte negative.

In legatura cu FMI observa "profesionalismul" institutiei. N-au nimerit niciodata in prognoze cresterile sau scaderile economice ale Roamniei dar sunt citati mereu in presa. E ca si cum ai spune: Am intrat in cacat pana la glezna, FMI prognozeaza: vei intra in cacat pana la glezna. O noua prognoza: Vei iesi din cacat si il vei atinge doar cu talpile, tu intri in cacat pana la genunchi. Fmi prognozeaza: Vei intra in cacat pana la genunchi. Hai sa va fac si eu o prognoza de amator si sa vedem daca voi merita sa intru in FMI.

Orice crestere anuntata va fi doar in cifre si va fi foarte aproape de zero. Guvernul nu-si onoreaza nici macar stimulentele de cifre asa cum trebuie. O cunostiinta si-a comandat masina. I-a sosit in februarie si nu i-a fost eliberata nici pana azi pentru ca vanzatorul nu si-a primit banii pe cupoanele de rabla de la ministerul transportului. Masura este ilegala, strigatoare la cer si demonstreaza: In Roamnia fiecare individ isi face legile lui proprii.

14 comentarii:

gore spunea...

Nu cred ca dracul e atat de negru. BNR are rezerve de 30 miliarde euro cu care va apara sistemul bancar. Spre deosebire de politicieni, Omidescu a pus deoparte bani pentru zile negre.
Poate ca China e o bula mirositoare, dar cu siguranta, Canada nu. Canada e o tara cu resurse imense, cu un sistem social bine pus la punct, performant si stabil. Am trait acolo si stiu cum functioneaza. Desi economia ei e influentata in mare masura de SUA, nu e a fel de expusa. Daca sistemul economic global va cadea, cu siguranta, Canada va fi una dintre ultimele tari care va suferi.

Horea spunea...

Vezi cat de diferit se vad lucrurile din acelasi sant?

AristotelCostel spunea...

Lies, Damn Lies And Statistics In Sweden (of all places).

... pentru mine e... socant... Suedia?

Da' seifu' in Norvegia ar putea tenta pe cineva? :)

@gore

Isa si-a facut lege ca sa nu permita abandonuri bancare... decat in anumite conditii. Simplul gest anunt vremuri... bune. :)

Canada e legata ombilical de SUA, unde primavara... n-a mai venit de vreo 3 ani. :)

Horea spunea...

AristotelCostel,

Si pentru mine nu am mai urmarit economia Suedeza de-o bucata de vreme. Cifre tampite se prezinta insa peste tot acum desi exista acces si la cifrele reale sau mai bine zis la posibilitatea de-a strecurara cifrele oficiale.

Sper ca cele scrise sa fie o intamplare nefericita, nu am mai auzit ceva asemanator pana acum in Suedia. Bancile sunt insa banci peste tot cele suedeze fiind protagonistele aventurilor economice din tarile baltice. In ceea ce priveste Norvegia tara e solida, este insa mult mai greu de stiut exact ce au facut bancile. Transparenta este insa incomparabila. Devi oricum debusolat in ceata oricine ai fi.

Free Drive Ro spunea...

Canada are resurse.US are resurse. Romania are resurse. Argumentul asta e insa pe langa problema, nu din lipsa de resurse a fost umflata bula imobiliara.
In Canada bula inca nu s-a spart.
Isarescu e pionul bancilor si federal reserve, banca nationala a romaniei e de fapt un birou cu un telefon ca sa se primeasca instructiuni de la centru, cele 30 de melearde (la fel ca si eternele bailouts la americani) nu au acoperire in nimic (in afara de imobiliare umflate nerusinat).
Salvarea nu vine de la FMI, e timpul pentru paradigm shift

Informatii-economice spunea...

@Horea, sper din tot sufletul sa nu ai dreptate... din pacate vineri au inceput sa iasa de sub pres... diverse. Nu cred ca in lupta contra unor giganti economici poate avea cineva succes dar... poate cei care spun ca americanii se reinventeaza si lupta pana la ultimul au dreptate.
@AC... nasol daca si Suedia a ajuns aici. Cred ca intrebarea daca .ro a masluit datele creaza doar zambete... Poate ca si depasirile recoltelor la hectar de pe vremuri erau reale:)).
@FreeDrive... cu parere de rau, paradigm shift daca se va face, nu va fi in directia libertariana pe care o asteptam. "Guvernele isi vor asuma responsabilitatea luptei cu criza si cu demonii financiari" si de aceea avem mari sanse sa ajungem sclavi orice am face.

In concluzie, viitorul suna bine:)

Flavian spunea...

Horea, din nou un articol excelent in stilul tau original. Ca de minciuni e plina lumea economica si nu numai, pentru unii nu mai e demult o noutate. Nu stiu de ce ai ales tu Norvegia, dar eu sunt de parere ca in momentul in care va incepe distractia nici un sistem bancar nu va mai supravietui.

Sunt tare curios ce va urma in cazul GS, sper sa n-o musamalizeze. Poate va reusi chiar sa dea startul scaderilor pe care le asteptam de atata vreme... ;)

Razvan, eu stiu de mult ca Horea are dreptate, ba chiar am explicat aceleasi lucruri la randul meu de multa vreme. Referitor la "temerile" tale iti recomand Sindromul Stockholm. Iar apropo de situatia din Suedia, acestia au avut si ei partea lor de vina in povestea cu Letonia.

Horea spunea...

Flavian,

Imi este foarte teama de aceleasi lucruri ca si tie, adica de faptul ca nu mai ai unde sa te ascunzi.Banii tuturor celora care au lucrat cinstit sunt pusi in pericol de hoti si banditi la drumul mare. Vor cadea si ei in aceasta criza dar vor pierde ceea ce au furat nu ceea ce au muncit.

Nu eu am dreptate ci logica elementara pe care multi nu o inteleg inca. Facand un pas inainte nu vei putea sa te misti inapoi si invers. Lucrurile sunt mult mai simple decat par.

Cele mai geniale lucruri sunt lucrurile simple vezi exemplul scripetelui. Cui ii convine sa avertizeze lumea de venirea unei calamitati pe un blog,in timp ce si el este la fel de amenintat.

Apropo de ce spunea Razvan: Sigur ca as dori din tot sufletul sa nu am dreptate pentru ca nimeni nu va scapa de Tsunamiul pe care il vad venind. Logica enuntata mai sus ma aduce insa cu picioarele pe pamant de fiecare data cand incerc sa visez. Nu poti merge inainte facand un pas inapoi.

Apropo bloguri:Daca nu ma insel am vazut ieri ca ai propus chiar tu blogul meu pentru un top. Se pare ca el nici nu a fost bagat in seama de cei ce s-au ocupat de clasament.

Merci mult pentru gest. Sunt putin interesat de clasamente doar de dragul de a ma vedea pe un loc anume, informarea corecta a cititorului fiind pentru mine telul suprem. Oricum, m-ar fi bucurat totusi daca as fi fost bagat in seama tocmai pentru ca as dori ca tot mai multi cititori sa aiba sansa citirii "adevarurilor" mele.

Bursa va cadea fi sigur in 2010 chiar daca acest semnal saptamanal va fi depasit. Un ciclu de 80 de ani nu-l poti calcula la zi oricat ai vrea.

Flavian spunea...

Sunt de acord cu ce spui, mai putin partea cu teama. Eu am trecut de partea cu teama si acum astept cu optimism schimbarile respective. Vezi ce spuneam mai sus de Sindromul Stockholm.

Da, am recomandat blogul tai si apreciez ca esti printre putinii care spun lucrurilor pe nume intr-un mod direct. Sunt multe bloguri asa-zis economice si "de top" care nu-si merita numele. Autorii lor fiind cam la fel de orbi precum cei din presa oficiala.

Eu sunt de parere ca cine trebuie sa citeasca, va ajunge sa citeasca. Daca nu acum, atunci in momentul in care lucrurile nu vor mai putea fi negate. Oricum, am apreciat mereu calitatea cititorilor, nu cantitatea. Am tot zis eu ca rating crescut si OTV-ul are... :)

Horea spunea...

Flavian,

Pentru ca nu am avut incredere in sistem eu am decis sa-mi adminstrez banii pe cont proriu, voi avea deci o pensie infima. Teama la mine ramane pentru ca este vorba de batranetea mea si de bani castigati cu sudoare.

Drumul spre lumea cea noua ar putea trece si printr-un razboi care te va speria cu siguranta si pe tine. Pentru mine economia personala este strictul necesar si nu extravagante, desi mi le-as putea permite.

Chiar la varsta pe care o am as da tot ce am acumulat, daca as sti ca se va trece la lumea cea noua fara violente si razboi. Lumea noua o astept si eu de mult. In acea lume mincinosii si hotii nu vor mai avea locurile pe care le au azi. Intrebarea ramane: Cat va fi pretul?

In privinta cititorilor calitatea este foarte importanta. Sa nu uitam insa:informatia corecta poate schimba calitatea unui om. Sindromul pe care il descri este adevarat si este o consecinta firesca a firii umane. Merci inca o data pentru sprijin.

Informatii-economice spunea...

@Flavian, tu speri ca lucrurile se vor imbunatati dupa ce atingem fundul prapastiei. Eu cred insa ca va mai trece destul de mult timp pana cand se va intampla asta (imbunatatirea), fie si doar pentru ca e mult de picat.
@Horea, da, o varianta ar fi un razboi si apar variante interesante: de la moartea unui presedinte incomod pentru multe parti pana la conflictele cu Iran (Care insa au trecut in ultima vreme pe locul 2 din cauza conflictelor economice).
Flavian, cred ca inca un razboi pornit in Polonia nu ar conveni nimanui (cel putin nu celor care stau aici).
In plus, ar face ca valoarea aurului sa scada pe masura ce valoarea otelului ar creste... sau cine mai stie.
Cu parere de rau trebuie sa spun ca ar mai exista o varianta evitata de majoritatea celor care s-au prins de ce se intampla: in locul unei caderi a lumii asa cum o stim si o crestere a liberalismului, socialismul ar putea sa fure primul plan. @Flavian, cred ca asta din nou nu ar fi schimbarea pe care o astepti!
Lumea e complexa dar lucrurile nu cred ca vor evolua bine. Sa speram ca intr-un final ne vom reveni.

Flavian spunea...

Horea, eu realizez ca multa lume este pe cale de a-si pierde munca de o viata. Tii minte cand te intrebam ce parere ai despre metalele pretioase ? Eu recomand de aproape doi ani, inca dinainte de colapsul Lehman, achizitionarea de bunuri tangibile: aur, ferme, combustibili. La fel cum recomand celor plecati din tara sa ia in calcul posibilitatea reintoarcerii.

Sunt constient de posibilitatea trecerii printr-un nou conflict armat. Sa spunem doar ca pentru a elimina teama in cazul asta, ajuta mai mult documentarea spirituala decat cea economica... ;)

Razvan, schimbarile cele mai spectaculoase de obicei au loc peste noapte si atunci cand majoritatea se asteapta cel mai putin. Nu cred ca viitorul sistem va mai avea legatura cu socialismul sau alta doctrina actuala, la fel cu nici europa dupa revolutia franceza n-a mai avut ulterior treaba cu vechile monarhii... :)

dragon spunea...

@Flavian:
Nu sunt complet de acord cu achizitia de bunuri gen aur. Valoarea aurului este dat de perceptia pe care o are. In schimb in cazul fermelor si combustibilului vad logica. Oricum important ar fi sa investesti in resurse si in bunuri de capital.
Daca as avea o suma considerabila de bani (acum visez in mod evident) .. mi-as cumpara un mini-reactor nuclear bazat pe thoriu si o ferma decenta... pe care as face-o auto-sustenabila.
Dat fiind ca mini-reactorul nu intra in buget .. probabil macar un teren o sa iau.. si voi incerca sa-mi fac pe ea o casa cat mai pasiva posibil dpdv energetic.

Flavian spunea...

dragon, inteleg ce zici. Aurul il vad doar ca si alternativa la cash. In ideea ca pe timp de criza metalele pretioase sunt recunoscute automat drept moneda. Ca in anii 30 si in timpul razboiului, cand oamenii mergeau cu roaba de hartii la magazin, iar roaba valora mai mult decat hartiile respective.

Dar stiu totodata ca aurul nu tine de foame si nu merita blocate prea multe economii in asa ceva. De aceea as lua aur doar de un maxim cateva mii de euro, iar restul i-as folosi in chestii mai utile. Am dat AICI cateva exemple.