Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 9 aprilie 2010

"Statia" urmatoare a dolarului 3,27

Ieri dolarul a atins pretul meu tinta fata de leu, 3,10. Conform asteptarilor nivelul amintit a respins valuta americana. Uraaa... curvele vor fi mai ieftine, pentru ca si euro a facut ceea ce spuneam ca va face: si-a revenit dupa corectia preconizata, care a durat doar cateva zile. Scenariul de durata lunga descris de mine inca la inceputul anului 2009 incepe sa se profileze. Va amintiti probabil ca vedeam un euro la 4,50, dupa o cadere spre zona de 4,05 in primul rand.

Graficele expuse si actualizate sunt o marturie vie. Pentru cei interesati exista si textul predictiilor." Repetitio est mater studiorum". Ce se intampla de fapt? Piata se astepta ca dobanzile romanesti sa scada in continuare spre 5,5 %. Aceasta manevra a BNR face leul mai putin atractiv, produsele importate mai scumpe si cele exportate mai ieftine. Marirea exporturilor aduce venuturi sporite intreprinderilor, care varsa mai apoi mai multi bani la bugetul statului, prin intermediul taxelor.
Pana aici Gandirea Isaresciana este impecabila. Sa vedem acum ce cred eu ca se va intampla?

1-In afara de curve si Dacii Romania nu prea are ce exporta, daca nu cumva justitia se va hotara sa exporte si cei mai mari hoti ai Romaniei, numiti in jargon Dambovitean oameni de afaceri. Mai mult decat atat! Pietele in care exporta Ramania sunt cancerizate, desi se vor gasi cu siguranta amatori care vor vrea sa mai traga cate un "numar" intr-o Dacie.

2-Slabirea Leului va diminua puterea deja distrusa de cumparare a romanului, intr-o economie bazata ca si cea din SUA pe consumator. Inflatia va reapare si ea intr-o tara ca a noastra, unde importurile au predominat. Inflatia si slabirea leului vor da de furca nu numai consumatorului ci si celora care sunt indatorati pana peste dinti in valuta, obligandu-i si pe acestia din urma sa consume mai putin.

3-Exporturile nu vor creste, cred eu, asa cum viseaza dl. Isarescu , chiar daca deficitul de cont curent va continua sa scada sau sa ramana neschimbat.

4-Pe langa cele spuse, Roamania va trebui sa inceapa sa-si platesca datoriile care "nu au costat un leut", intr-o Eoropa unde tari suverane se afla la marginea falimentului. Un crash care va lovi cu siguranta si Roamnia, pare din motivele enumarate si in acest moment inevitabil. Oricum, reinceperea monetizarilor ar decala scenariul expus o perioada de timp, efectul lor putand sa dea pe urma rezultate si mai catastrofale. Eu voi urmarii ca intotdeauna graficel si voi traduce ca de obicei limbajul lor pe acest site.

Pentru cei care au cumparat cartea voi face de-acum incolo si precizari in limbaj de specialitate din motive didactice. In graficul alaturat poti calcula punctul de balanta a pretului saptamanal euro leu. Acest nivel va deveni un nivel de rezistenta si in acelasi timp si un pret tinta al acestei faze de apreciere. In ceea ce priveste graficul dolarului, primul: calculeaza nivelele de confluenta ale timpului cu pretul, uitandu-te in acelasi timp si in stanga pentru detecatrea zonei de oferta (vezi lumanarea in cauza). Uitata-te la data de 14 aprilie. Contacteaza-ma asa cum am convenit in caz ca ai avea intrebari.

5 comentarii:

Informatii-economice spunea...

din ce spui, se intelege ca Eur se va aprecia si fata de USD... Deocamdata stiu ca sunt analisti care atrag atentia asupra problemelor date de un usd puternic dar mainstreamul merge spre depreciere in continuare a eur.
Pentru Portugalia, Spania, Irlanda etc sa inteleg ca nu se va mai agrava situatia sau ca US se va duce in jos mai repede?

dragon spunea...

Germaniei de exemplu ii convine de minune un euro slab, deci depinde pe cine intrebi :).

Horea spunea...

Razvan!

Atentie la tendintele de expirare a divergentei dintre euro dolar fata de leu. Ca o consecinta leul se va putea deprecia fata de valutele amintite chiar in cazul unei deprecieri euro-dolar.

Oricum, in momentul de fata euro ar mai trebui sa aiba o faza de apreciere fata de dolar, conform teorie celor trei valuri descrisa in carte. O penetrare a nivelului de 1,3447 va confirma acest scenariu.

In rest urmareste actualizarile din weekend.

Anonim spunea...

Salutare,

Horea, nu sunt familiarizat cu strategia ta dar indraznesc sa o asimilez valurilor Elliot, care imi sunt cunoscute doar la nivel cunostinte generale. In cazul in care am presupus corect, imi poti spune daca aprecierea e/u este in opinia ta, ultima corectiva din trendul descendent care a inceput la 1.51443?

O a doua intrebare ar fi cu privire la USD/leu, mai exact la rezistenta de la 3.41864... Crezi ca este posibil sa sparga?

Cu stima,

Mihai

Horea spunea...

Este corect! Teoria celor trei valuri s-a nascut tocmai datorita insuficientelor si problemelor pe care mi le-a creat teoria lui Elliot. Exista piete chiar forate des unde teoria lui Elliot nu apare de loc devenind inaplicabila. Teoria celor trei valuri rezolva in opinia mea aceste probleme pentru ca ea apare pretutindeni.

Teoria lui Elliot este legata de nivele Fibonacii, care in teoria celor trei valuri sunt inlocuite cu valori prorii, mult mai exacte dupa parerea mea. Nivelele pe care le-am expus vorbesc probabil de la sine.

La intrebarea in legatura cu nivelul amintit nu-ti pot raspunde. Nu am grafice care sa acopere o perspectiva de timp de cel putin 20 de ani pentru a putea calcula probabilitatile.

Graficele pe care le iau de la delta trade au un istoric de doar 3 ani. In caz ca ai avea tu un istoric mai consistent ai putea sa mi-l trimiti, iti voi da o prognoza dupa. Din cate vad aprecierea va merge foarte probabil pana la cel putin nivelul de care vorbesti dar nu dintr-o data.