Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 26 aprilie 2010

Banca mama si tara tata

Suntem in Balcani! Isarescu pregateste fabricile de euro de la Brasov, in timp ce presa a in ceput deja sa dezbata subiectul. Cum vom face noi atunci cand vom avea euro, ce lectii mai trebuie sa ne facem bla bla bla.... In timp ce ai nostri se ocupa cu seriozitate de trecerea la euro, percum si de eventuale fonduri pentru firme prorii,( vezi cazul "saramanului" Videanu, daca exista iad acolo o sa ajunga) intr-o tara in care nici macar fondurile alocate Romaniei nu au fost absorbite decat in proportie 10%, Atena geme. Nu stiu daca iti mai amintesti de perioada in care vorbeam de miscari populare, de trasul pielii de pe om, pagina iti sta la dispozitie ca s-o rasfoiesti.

Vorbeam de aceste lucruri atunci cand altii vorbeau de frunzulite verzi. In timp ce noua ni se explica reguli impuse de FMI, reguli in fata carora ne aplecam ca de obicei cu umilinta, grecii au luat lopetile in mana. Nu le folosesc pentru continuatul sapatului ci mai degraba pentru spartul capetelor celora care au initiat groapa. Bancile mama din Grecia sunt degradate in fiecare zi, tara tata se zguduie si iata ca apar si primele fisuri in zidurile uniunii europene, fisuri pe care eu le-am prezis de mult. Coruptia din tara tata s-a intors ca un bumerang impotriva tuturor, dand acum apa la moara celora care nu mai vor uniune si nu mai vor euro. Grecii par sa se fi saturat de FMI, de globalizare, de toate.

Poporul tata grec se aseamana cu copilul roman din multe puncte de vedere. Munca putina coruptie si birocratie multa, aparat de stat infloritor si vast, care macina necrutator si putinul de care se mai dispune. La un moment dat asemanarea se termina insa. In timp ce grecul sare ca ars, cu lopata in mana, atunci cand cutitul i-a ajuns la os, romanul isi apleaca capul preferand sa fie scuipat. Mai bine da el cu "bostanul" de lopata si adoarme mai apoi linistit in fiecare seara, la minciunile pe care le aude de la politicieni, "experti" economisti si presa liber suspusa.

Ne astepta vremuri grele precum am mai spus, pentru ca singurul lucru care mai pufie in economie este bursa. Ea a fost inundata de lichiditati si nicidecum cei nevoiasi. La un moment dat, atunci cand omul simte ca nu mai are ce pierde poate va exploda si mamaliga romanesca. Suntem un popor segregat si sunt convins ca o explozie venita din sanul maselor va fi una care va respecta regulile anarhiei si nicidecum regulile unei miscari organizate de niste oameni care au de fapt acelasi tel. In tara romaneasca nici cel mai maret tel, poate fi chiar comun si tot nu-i mai uneste pe oameni. Roamanul a invatat sa traisca doar pentru moment si doar pentru el. Pot afirma cu toata convingerea ca guvernatii au resit. Au resit sa dezbine un popor de cca 22 de milioane in unitati de cate unul.

Ps. M-am asezat ieri cu toti indicii americani ca sa-i analizez. Ce sa faci altceva atunci cand evolutia bursiera te lasa cu gura cascata? Comparandu-i si analizand perspective si mai lungi de timp am putut constata urmatoarele: Nivelul expus de mine ieri este un nivel foarte important dar nu este nivelul cheie. Am facut si calcule de timp pentru mai multi indici din SUA ca sa ii compar. Tinand cont de aceste calcule, deviatia de timp de la fereastra expusa ar putea dura inca 3 luni, incepand de azi. Pentru indicele Dow Jones aceste 3 luni permit o variatie de pret de nu mai putin de 800 de puncte. In momentul de fata este neclar daca bursa se va folosi de aceste 3 luni. Important este sa stim ca, calculele ii permit acest lucru.

4 comentarii:

Informatii-economice spunea...

referitor la ce spuneai... ca au reusit sa dezbine un popor de 22 milioane:
1. poporul acesta cred ca mereu a fost dezbinat... rar a reusit sa se coalizeze si mereu doar pentru ca a ajuns cutitul mai departe de os... in rest sa moara si capra vecinului!
2. sunt de-a dreptul socat de ura si frustrarile adunate de o multime de oameni...! Toti stim modul de iesire din criza si cu totii suntem convinsi ca ceilalti sunt vinovati! Sunt vinovati cei care au luat credite vazand cresterea pietei imobiliare, sunt vinovati cei care primesc pensii, cei care castiga salarii de la stat... toti "ceilalti"... niciodata noi!
Cu o asemenea mentalitate e clar de ce nu mai progresam!

Horea spunea...

Total de acord cu tine, toate problemele au insa o rezolvare. Cum vezi tu, cum vad ceilalti rezolvarea acestei probleme? Hai putina initiativa macar aici.

dragon spunea...

Eu sunt in favoarea adoptarii metodei din Chile. As desfinta sistemul de pensii de stat.

Horea spunea...

De la Cristi B!

Solutii pt a scoate capul din intuneric?
Cum spunea un ziarist american, saptamana trecuta: The fear of God has to come back on Wall Street. (Pt noi asta ar insemna si sa renuntam la tzucat moaste si icoane)
Grea intrebare ati pus pe masa...
O fi functionand terapia de soc?
Sau poate e mai buna lalaiala asta de 20 de ani incoa'......?
Eu sincer, ma intreb daca romanii (majoritatea) vor sa le fie mai bine....daca stiu ce inseamna mai bine.....

PS
Nu pot posta de la job, asa ca recurg la solutia asta.
PS2
Multumesc pt redirectionarea de tura trecuta!
--