Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 20 aprilie 2010

Bau bau de la dezvoltatorii imobiliari

Am scris despre mentalitatea romanului de ma doare mana, pentru ca aceasta mentalitate este nociva si ne tine in intuneric. Pana si la calculele facute in afaceri romanul are felul lui de-a gandi. In mintea lui o afacere trebuie sa duca intotdeauna la un castig. Cuvantul pierdere a fost sters pentru totdeauna din dictionarul afaceristului dambovitean. Romanul nu vrea de aceea sa schimbe pretul la o marfa.

El o tine la pret neschimbat sau chiar ridicat, pana cand va apare cumparatorul cu banii intr-o plasa, crede el. Asa a fost intr-adevar dupa lovitura de stat, pentru ca atunci a existat o inflatie galopanta. Romanul nu a inteles desigur acest fenomen.

El se bucura si se simtea triumfator atunci cand isi vindea marfa la pret dublu. Nu s-a gandit probabil nici un moment la faptul ca toate marfurile pe care trebuia si el sa le cumpere si-au dublat pretul.

Ca atare in Roamania exista o lege nescrisa in capul individului, conform careia o suma investita trebuie neaparat cel putin recuperata. Asa se face ca un tanar somer, al cariu rate la aparatament sunt platite acum de catre parinti, nu vrea sa-si vanda podoaba sub nici o furma sub pretul de achizitie. Iata insa aceeasi mentalitate si la asa numitii dezvoltatori imobiliari.

Nu mai scadem preturile si gata spune domnul Stanga. S-a ajuns la pretul "real" si in Romania nu se pierde intr-o afacere. In caz ca domnul Stanga si-ar fi bagat dreapta in buzunarul proriu, ca sa scoata de acolo banii pentru toate proiectele sale, il inteleg. Nefiind dator cuiva poti astepta cat vrei, pana in anul 5000, ca sa-ti poti vinde apartamentele la pretul "real" fara egal. In caz ca dl. Stanga nu a vut banii in buzunar, lucru destul de probabil, si a crezut ca intra cu dreptul intr-o banca, lucrurile se schimba si domnia sa va ramane dezamagit.

Deocamdata bancile fac si ele ca dl. Stanga, asteapta preturile "reale". Cand aceste preturi nu vor mai veni, bancile vor trebui sa-l ia pe dl. Stanga de urechea dreapta ca sa-si platesca datoriile. Hai sa ghicim ce va face dl. Stanga in acest caz cu preturile sale "reale"?

a) le va mentine reale cu mana dreapta?
b) le va mentine reale cu mana dreapta ridicandu-le cu mana stanga?
c) Isi va da cu pumnii de la stanga si dreapta in capul ala patrtat pe care il are?

Raspunsul corect va fi premiat cu un apartament din dreapta domnului Stanga la pret "real".

Ps. Am primit niste comentarii uluitoare in opinia mea la acest articol. Mai este cineva care vede lucrurile asa cum le vede Razvan?

21 de comentarii:

Informatii-economice spunea...

Eu sunt socat ca tu citesti ce scrie dl. Stanga... Omul nu crede nici el ce spune dar spera ca mai pacaleste pe cineva, fie din tabara clientilor care inca mai spera in scaderi de preturi cat si din tabara competitorilor care nu vor mai fi dispusi la aceleasi marje ca inainte.
Orice s-ar intampla, atata timp cat "perception is reality", modificarea perceptiei unor oameni e fff importanta (si in plus, e modelata prin teoria jocurilor daca vrem argumente teoretice ale comportamentului lui).

Ce m-as fi asteptat de la tine ar fi argumente clare referitoare la scaderile preturilor de constructie (de la in medie 700 eur/mp la aprox 300 eur/mp), scaderea la 1/2 a preturilor terenurilor din mai toate zonele, numarul de locuinte noi lansate pe piata (incepute in perioada de boom si terminate cand s-o putea), scaderea populatiei, scaderile dramatice in domeniul constructiei (faptul ca Martie nu a reprezentat cresterea asteptata ci o scadere masiva in continuare) etc.
Astfel de informatii argumenteaza o decizie pentru ca altfel ce scrii aici poate fi considerat wishfull thinking, la fel ca in cazul dl. Stanga.

Horea spunea...

Razvan,

Unde dai si unde crapa? Eu am incercat sa fac un pamflet din mentalitatea infecta a roamnului. Stanga a devenit protagonist din intamplare si din cauza numelui. Inseamna ca am cam dat-o in bara cu pagina asta daca nici macar asta nu se intelege. Argumente pentru un colaps economic am adus destule. Crezi cumva ca imobiliarele nu tin de economia care a fost bazata numai pe ele?

Informatii-economice spunea...

:))
Da, intr-adevar am vazut ca un pamflet "vinde" mai bine decat un articol bine fundamentat din punct de vedere economic! Se observa pe mai multe bloguri economice acest lucru odata cu manelizarea intregii natiuni.
Ma tem de momentul in care oamenii vor citi doar barfe, stouri si mondenitaturi iar analizele reale vor disparea odata cu manelizarea populatiei...
Iti stiu blogul ca unul foarte serios si bine documentat, dar si "multiplele personalitati":))
Nefiind ceva scris din partea moshului am luat de buna informatia si m-am temut sa nu o iei si tu pe panta altor bloggeri.

Horea spunea...

A descrie o mentalitate falimentara este dupa parerea mea un lucru destul de serios, chiar daaca articolul contine note umoristice, sper.

A tine un site numai in cifre nu a fost si nu este telul meu. Mentalitatea pe care o descriu si o combat contribiue destul de mult la situatia in care ne aflam. Ea descrie tendinta romanului de a bate pasul pe loc.

dragon spunea...

Mentalitatea aceasta pe multi o sa-i duca la sapa de lemn. Asta imi aminteste de acum 2-3 ani cand jucam un joc online numit hattrick, si lumea se plangea de deflatie pe piata jucatorilor, vroiau ca adminii sa ia masuri, in loc sa se gandeasca, ca daca azi vand cu 100000 de eur ceva care costa 200000 ieri, atunci probabil ca si achizitia y care era 100000 ieri, o sa ma coste doar 50000 azi, deci practic raporturile raman si nu pierd nimic.
Asta transpu in imobiliare, chiar daca m-a "costat" 60000 de eur sa zicem un apartament, pot sa-l dau cu 40000, deoarece fac altul cu 30000 pe care-l vand cu tot 40000 poate, iar banii vor circula.
Ceea ce ma duce la gandul sa scriu un articol despre importanta vitezei de circulare a banilor :).

Horea spunea...

dragon, vad ca tu ai inteles ce vroiam sa spun.

AristotelCostel spunea...

@Horea

"Imobiliaristii" romani au nevoie de opinii "foarte bine fundamentate".

In meltenismul lor nu pricep... si pace... ca "pamfletajul" ni se trage din "no matter what you're... screwed" :)

Desi ei sunt manelistii... "economiei" romanesti, simt nevoia sa ne asocieze fenomenului "manelizarii intregii natiuni". De cand au pus mana pe cancioace... se cred nemti. :)

Adeptii "adevarului undeva la mijloc" il cauta adesea in propriile... dosuri. :)

Nu conteaza saracia din jurul dezvoltarilor lor, importante sunt costurile si principiile lor de "biznis".

Compara clocuta cu ototurismu', scot din palarie expresia neaosa "nu poa' sa fie dracu' atat de negru"... si-i dau inainte pana la inevitabilul... faliment.

dragon spunea...

@Horea: in completarea pamfletului tau am scris un articolas despre ce ai vrut sa zici si despre cum ar trebui vazuta o investitie din prizma vitezei de circulatie a banilor. Astept comentarii si sugestii! :)

Horea spunea...

Incearca sa-ti inchpui atunci ce se intampla intr-un mediu deflationist, cu aceeasi bani pe care tu i-ai invartit intr-un mediu inflationist.

In ceea ce priveste maximele din 2007-2008, am dubi mari ca le vei mai vedea vre-o data.

dragon spunea...

La cati bani s-au tiparit.. cine stie.. asa cum noi romanii toti am fost milionari pana de curand.. intelegi la ce ma refer.. daca acum 1l de benzina e 1 eur si o casa 50000, poate cand casa va costa 150000 litrul acela de benzina se va apropia de 3-4. Deci ca si valoare numerica nu-i exclus sa se ajunga la nivelele din 2007-2008. Trebuie doar o mica hiperinflatie cauzata de tiparirea neintrerupta de bani.

Horea spunea...

Vezi ca tiparirea de banilor n-a reusit sa creeze deocamdata inflatie dimpotriva deflatie in lumea industrialzita, intr-un mediu nou unde deleverage-ingul pare a fi o prioritate. Intr-o tara ca Roamnia unde econmia a fost imprumutul mi-e foarte greu sa vad hyperinflatie.

Anonim spunea...

Razvan, daca tu cauti informatii concrete, sau mai bine zis semnale concrete pentru a-ti consolida propriile opinii despre evolutia pietei, se pare ca Horea ne tine la curent cu multe chestiuni prin semnalele de alarma pe care le trage la tot pasul. In concluzie, blogul sau e plin de asa ceva, inspira-te, dar mai bine hai sa vedem acele chichitze, acele surubele slabite si ignorate, ale mentalitatii noastre de romani harnici dar si fuduli, smecheri cu noi insine.

Acum pana una alta, oare ce se intampla cu ala ce si-o luat o casa cu 60 de mii de euro si n-are cum s-o vanda decat cu 40 de mii, ca deh, asa e piata, cand el are un credit luat .. hopa... pe 60 de mii de euro si nu echivalentul lui in lei, care ar fi compensat aproape 75% din pierderea pe care o vede de 20 de mii. Normal ca nu-l vinde daca tot are cu ce sa-i plateasca rata, ca daca-l vinde dupa aia va plati rata pentru aia 20 de mii... rata pentru nimic, asa macar se strufoca sa plateasca rata pentru ceva, in speranta ca piata macar va reveni, macar sa revina la ce-o fost in 2008 si multi s-ar retrage.

Stati voi calmi dragilor ca multi romani nu vor uita ce le-au facut bancile. Credeti ca daca ar reduce astia dobanzile la credite, are sa dea cineva buzna in vreo banca? Nuuu.. au sa stea la tejghelele lor, cum stau si acum, asteptand. De fapt is la cot cu statul, deci tot de la noi iau, nici nu te mai baga-n seama, n-au nevoie de persoane fizice, nici macar de mici intreprinderi, astea-s pleava.. Cel putin asa par a fi lucrurile. Dar oare cate neperformante sunt in spatele ranjetului pe care-l expun toti ai bancii? Pai oare nu-s imprumuturi neperformante date la greu? Ba sunt si nu zic nimic de astea, ca doar piata tre sa stea linistita.

Pai daca astia ce i-am ales duc tara in directia asta, fara idei, fara nici cea mai vaga directie, normal ca bancile profita in continuare.

Credeti ca s-ar fi sfarsit lumea daca le lasau sa cada? Pai odata cadeau si gata, se schimbau sisteme din temelii, nu carpeli.

Stiti cum vad eu treaba? E ca si cum toti am bea dintr-un vas de apa care-i spart, vas din care trebuie sa bem. Si bem si tot curge, si-l tot umplem. Treaba e ca nu-l putem umple mai repede, pentru ca asa vine apa la izvor, si-n acelasi timp crapatura e tot mai mare.. No, oare ce facem? Pai solutia la noi la romani, e nu mai bem atat de mult. Pai odata merge, de doua ori merge, dar pana la urma tot trebuie sa bem cat avem nevoie ca doar e apa, nu-s icre negre, e apa ce ne tine-n viata.

Anonim spunea...

Pai cum dreaq se face ca nu ne uitam la crapaturi [sistemul bugetar cu puturosii angajati, contracte preferentiale, coruptia din toate paturile sociale, CORUPTIA IN SISTEMUL JURIDIC care seamana cu parfumul care in loc sa miroase a trandafiri, miroase a hoit, s.a.m.d] ??

Cum se face ca nu ne uitam la izvor, sa vedem cum putem aduna in vas mai multa apa daca avem nevoie.

Aici e munca, fratii mei de tara si neam.

Pai de aia am rezistat noi pana in epoca asta moderna in care tehnologie este cat incape dar viata e tot mai stresanta, prin munca taranului roman care a tras din greu, el insusi fiind o economie capitalista in forma cea mai pura, lasand la o parte darile si birurile puse de unu si de altul pe capul lui.

S-a creeat tehnologie de necrezut, avem totul pe tava, ABSOLUT TOTUL, DAR TAVA E DOAR A UNORA, iar altora li s-a aruncat doar cate un oscior, iar altii doar miros miresmele bunatatilor tehnologice.

Si cu tehnologia, taranul o murit. Pai daca tu-ti iei tractor care ara 300 de hectare in 24h, cum am vazut un clip pe youtube, unde mama traznitului ne vom lua toti asa ceva? Normal ca taranul a murit, si-am devenit totii oraseni si sclavi pe plantatie.

In fine, am divagat mult de la subiect, dar te doare, te doare prea tare de-ti vine sa urlii cand te uiti in jurul tau in tara asta.

De asta m-am trezit sa spun si eu cate ceva, ca-l vad pe omul asta cu blog-ul lui, care se zbate ca un peste. Din vorbele lui razbate dincolo de puterea multora de intelegere, un vulcan launtric impotriva marsaviei prapaditilor astora de politicieni romani, indiferent de partid si-mpotriva mentalitatii noastre romaneste bat-o vina.

V-am salutat si sa fi iubit si fericit Horea

Emanuel Enache spunea...

Hai sa va spun de ce treaba balteste in viziunea mea. Urmaresc de vreo doi ani site-ul lui Horea si al lui Aristotel cu link-urile de rigoare. Mai devreme sau mai tarziu semnalele de alarma au fost confirmate de situatia tot mai alarmanta.
Nesansa in zilele astea face sa lucrez intr-o banca, de la o vreme au reinceput sa ma sune diverse cunostinte interesate sa isi achizitioneze cate un apartament bineinteles prin credit. Le-am explicat tuturor cat am putut de bine ca nu e momentul sa isi cumpere acum decat daca e stricta necesitate. Argumente pe repede inainte: euribor la minim istoric = cresterea presiunii financiare pe viitor, bancile nu au inceput inca decat cu batista pe tambal executaile silte, numarul in crestere al celor care nu isi mai pot permite ratele la imobiliarele cumparate in 2007-2008, etc.
Un coleg de-al meu de birou are o iubita din Sighetul Marmatiei, amandoi muncesc in Bucuresti, stau cu chirie in Berceni si au decis ca e momentul sa isi cimenteze relatia cu acest mirific oras. Astfel ca fata a primit zestrea de la mama = 20.000 eur cash si baiatul a ajutat-o sa i se preaprobe un Prima Casa pe 30 de ani de 42.000 eur. Acum sunt la faza de vazut apartamente si negociat cu proprietari. Mai deunazi dupa ce am asistat la o discutie a lui cu alti colegi avand subiectul "mama ce ieftine sunt apartamentele in Buc fata de acum doi ani!" l-am intrebat asa introspectiv daca el in sinea lui e convins ca e un moment bun sa isi incurajeze prietena sa se inhame la un credit pe 30 de ani pentru un apartament construit acum 30-40 de ani. Colegul a inspirat adanc, si-a luat o mina grava si mi-a zis asa:"eu cred ca daca preturile la locuinte mai scad, economia o sa ajunga la nivelul la care noi nu o sa ne mai putem cumpara o paine, si io cred ca asa ceva nu se poate intampla!" v-am reprodus textual.
Modul asta de gandire, combinat cu tineretea, economiile parintilor si (inca) niste slujbe pe plantatie la multinationale fac sa se mai amane (putin) momentul ala semnalizat prin semnale de alarma de Horea.
O seara buna tuturoe!

Informatii-economice spunea...

@Anonim, caderea despre care spui tu inseamna drame mari pentru o parte importanta a populatiei. E drept ca pastrarea situatiei de fapt risca sa provoace drame chiar mai mari dar atata timp cat mai exista o speranta, nici macar doctorul nu amputeaza ceva (Horea poate sa iti spuna).
De asta spuneam postul trecut ca sper ca Horea sa nu aibe dreptate, desi ce spune e corect din multe puncte de vedere, chiar daca as fi unul dintre cei care poate ar putea profita de o astfel de conjunctura.
Nasol e ca nici celelalte variante pe care le vad posibile nu sunt bune.
Poate va aparea cineva mai destept decat noi care sa ofere o solutie viabila... poate ca "poporul" nu il va omora cu pietre daca va aparea asa cum are tendinta sa faca atunci cand cineva spune ceva corect.

Informatii-economice spunea...

@Horea... in tarile industrializate ieftinirea banilor nu a facut mai nimic deoarece ei au crescut zeci de ani pe credit... Romania era la inceput cu doar 20% din oameni indatorati (versus 80% in lumea civilizata), vreo 500k de credite ipotecare (mizilic) si doar vreo 20% din PIB datorie externa.
Daca mai punem si faptul ca desi nu s-a creat masa monetara suplimentara in .ro, am avut cea mai mare inflatie, sansele de hiperinflatie exista!

Tot anonimu spunea...

Pai cum dreaq se face ca nu ne uitam la crapaturi [sistemul bugetar cu puturosii angajati, contracte preferentiale, coruptia din toate paturile sociale, CORUPTIA IN SISTEMUL JURIDIC care seamana cu parfumul care in loc sa miroase a trandafiri, miroase a hoit, s.a.m.d] ??

Cum se face ca nu ne uitam la izvor, sa vedem cum putem aduna in vas mai multa apa daca avem nevoie.

Aici e munca, fratii mei de tara si neam.

Pai de aia am rezistat noi pana in epoca asta moderna in care tehnologie este cat incape dar viata e tot mai stresanta, prin munca taranului roman care a tras din greu, el insusi fiind o economie capitalista in forma cea mai pura, lasand la o parte darile si birurile puse de unu si de altul pe capul lui.

S-a creeat tehnologie de necrezut, avem totul pe tava, ABSOLUT TOTUL, DAR TAVA E DOAR A UNORA, iar altora li s-a aruncat doar cate un oscior, iar altii doar miros miresmele bunatatilor tehnologice.

Si cu tehnologia, taranul o murit. Pai daca tu-ti iei tractor care ara 300 de hectare in 24h, cum am vazut un clip pe youtube, unde mama traznitului ne vom lua toti asa ceva? Normal ca taranul a murit, si-am devenit totii oraseni si sclavi pe plantatie.

In fine, am divagat mult de la subiect, dar te doare, te doare prea tare de-ti vine sa urlii cand te uiti in jurul tau in tara asta.

De asta m-am trezit sa spun si eu cate ceva, ca-l vad pe omul asta cu blog-ul lui, care se zbate ca un peste. Din vorbele lui razbate dincolo de puterea multora de intelegere, un vulcan launtric impotriva marsaviei prapaditilor astora de politicieni romani, indiferent de partid si-mpotriva mentalitatii noastre romaneste bat-o vina.

V-am salutat si sa fi iubit si fericit Horea

Horea spunea...

Argument partial valabil Razvan! Uiti de globalizare. Insula hiperinflata in oceanul deflatiei?
Despre masa monetara din Roamnia stim foarte putin.

dragon spunea...

@Horea: Pai zimbawe ce e? Tot o insula a hiperinflatiei ;), sunt ferm convins ca si ai nostri sunt capabili de o asemenea "performanta", daca isi pun un pic "capul" la treaba.

Horea spunea...

Zimbabwe nu se afla in uniunea europeana deocamdata!

dragon spunea...

Nu, nu e, dar sper ca nu va trebui sa redenumim Romania in viitor. Ca la ce masuri "anticriza" am vazut pana acum.. ma mir ca nu s-a dus naibii toata tara pana acum.
Mie frica sa ma gandesc ce va fi in cativa ani cand va trebui sa incepem sa dam inapoi banii de la FMI.