Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 22 aprilie 2010

Boc cel mic cu gura mare

Cand il aud pe Boc vorbind ma apuca lehamitea. Ce pacat ca nu si-a incercat talentele de actor la Hollywood, trebuia sa mai lucreze putin doar cu dictia motorizata. Premierul pare atat de convins cand vorbeste, despre orice subiect, incat sunt convins ca domnia sa si crede pana la urma ceea ce spune. Emil a cuvantat din nou amenintandu-ne ca vom ajunge ca grecii. Pai ce a facut premierul ca sa nu ajungem ca ei, in afara cuvantarilor? Seful Lui Boc este si mai zdravan. Isi inverseaza opiniile in fiecare zi. Data trecuta cand domnul Khan a venit la o sedinta de lins popou in Romania, Braian Tasescu vorbea de noi imprumuturi de la FMI in 2011. Nici nu si-a tras bine domnul Khan pantalonii, dupa sedinta de lins, si placa prezidentiala s-a schimbat. Nu mai vrem imprumuturi ca o sa ajungem ca Grecia. Nu am energia necesara pentru a comenta afirmatiile mai marilor, ziarele sunt oricum pline de opinii. Din comentariile aparute se vede clar si tabara din care ziarul sau postul TV face parte. Oricum, ceea ce se intampla este o demascare a "democratiei" romanesti in toata splendoarea ei!

Paradoxal ceea ce spune Bochescu este corect, problema este ceea ce face. Petrecerea pe care a servit-o Motocicleanu romanilor trebuie acum platita. Bugetele facute de guvern au fost scoase din anusul domnului Khan la fiecare sedinta de lins. Ca o consecinta toate bugetele au fost si vor trebui sa fie si in viitor rectificate. Statul cheltuieste in continuare mai mult decat are venituri, tocmai din cauza faptului ca se cheltuieste pe baza unor bugete scoase din rect. Doar o simpla ajustare a bugetului, printr-un calcul competent care tine seama de realitatile inconjuratoare ar putea inbunatatii marcant situatia. Ca sa intelegi iti voi da un exemplu: Sa luam o familie care lucreaza la o firma particulara. Plata salariului se face la aceasta firma in functie de randament. Produci mai mult primesti mai mult. Firma nu se afla desigur in Roamania unde lucrurile sunt exact invers: produci mai putin primesti mai mult, vezi cazul bugetarilor.

Sa ne intoarcem acum la familia de care vorbeam. Salariul legat de randament implica si niste calcule, din moment ce el nu poate fi acelasi tot timpul. In conditii in care firma angajatoare are comenzi, intr-un mediu economic sanatos, salariul va fi oarecum constant cu variatii foarte mici. In aceste conditii familia noastra va putea cheltui lunar si fara imprumut salariul + economiile facute pana atunci. Intr-un mediu economic expasionist salariul familiei poate sa cresca, din cauza ca, comenzile primite de intreprindere cresc. Ecuatia este valabila dar invers intr-un mediu economic bolnav, unde comenzile scad si ca atare va scade si salariul. Hai sa presupunem acum ca familia noastra are un venit total de 4000 de lei in conditii economice normale. Bugetul lunar al acestei familii poate fi calculat destul de usor, modul de calcul fiind identic cu cel care ar putea fi folosit la calcularea bugetului de stat.

Cand ai un venit aproape sigur de 4000 de lei, in caz ca esti responsabil, vei cheltui o suma de bani apropiata de suma amintita. Vei promite asadar copiilor helicoptere si porci zburatori, doar atunci cand ai pus la oparte suma necesara. Iata insa ca apare criza. Intreprinderea concediaza dar familia ramane din fericire pe pozitie. Comenzile scad, salariul scade ca atare. Vazand aceste lucruri o familie responsabila isi face un buget de criza. Daca salariul de criza se invarte in jurul sumei de 3000 de lei, cheltuielile planificate lunar nu ar trebui sa ajunga nici pana la aceasta suma . Suprizele neplacute, foarte probabile pe timp de criza, iti pot stirbi bugetul cat ai clipi. Sa-ti dau iar un exemplu: Spuneam ca salariul probabil de criza este in momentul de fata 3000 lei.

Sa presupunem acum ca tatal familei se numeste Bochescu Traiemil si ca el este iresponsabil. Copii urla intr-un colt de camera, vor sa li se cumpere serpi electrici. Serpii electrici costa 1500 de lei, in timp ce cheltuielile lunare cunoscute familiei sunt de exact 2500 de lei. Traiemil e optimist din fire ii plac paharele pline. Isi baga el p.....antoful in toata criza si decreteaza un buget de 4000 lei pentru luna care vine. Suma include serpii si toate cheltuelile. Totul pare ok dupa un pahar plin. Banii vor fi cheltuiti fara nici o ezitare. Iata insa ca problemele la intreprindere continua, ne aflam in criza chiar privind prin pahar.

Comenzile scad, salariul scade si familia lui Traiemil ia 2500 de lei salar. Na aishi inshiepe sa sa faca gluma grosa cat serpele. Dje undje banyi? Copii urla sha ameninta co sa picheteze, nyevasta suparata il amenyinta pe Taiemil c-o sa-i dea cu oul in cap. Dibaci "care este" Traemil isi aduce aminte ca si domnul Franks are un dos. Scuipa dezgutat in farfuria goala, isi ascute limba si se pregateste de lins. Cateva sedinte de lins, cateva bugete de genul celui prezentat si vom incepe sa vorbim curand greceste.

4 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Τελικά, όλες οι χώρες έχουν ελλείμματα. Δεν νομίζω ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι δυνατόν. Πιο σημαντικό είναι ότι μετά την παραμονή του γίνεται για την επανέναρξη κάτι. Για παράδειγμα, στον εξορθολογισμό της παραγωγής και στη συνέχεια το ηλεκτρικό φίδια για να κερδίσει 20.000.

Horea spunea...

Razvan,
Mi-ai scos vorba din gura!

Anonim spunea...

De acord, de acord Razvanel tata. Vezi ca poti?!

Informatii-economice spunea...

:)
Daca incercati sa traduceti comentariul veti observa acolo ca in opinia mea deficitele si imprumuturile nu sunt ceva negativ fiind firesti in majoritatea tarilor. Nasol este cand iei imprumuturi ca sa platesti costuri relativ fixe, mai mari decat veniturile si in conditia in care nu exista posibilitatea de a spori veniturile viitoare. Asta se numeste prostie iar guvernele unor tari precum Grecia sau Romania sunt primele.