Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 27 aprilie 2010

Icepe furtuna prezisa!

Standard&Poor's taie ratingul de credit al Greciei la BB+ adica junk. Junk in limba engleza inseamna gunoi. Termenul nu este o gluma ci este folosit si in denumirea bondurilor care sunt emise de intreprinderi aproape falimentare si se caracterizeaza prin faptul ca au un yield, o dobanda foarte ridicata. Dupa degradare, yieldul, adica dobanda bondului de 2 ani a sarit la 17%, dand un pumn indirect in gura Portugaliei. Aceasta tara va fi probabil precum va spuneam urmatorul domino. Ca distratctia sa fie si mai si S&P atrage intentia investitorilor ca, vor putea pierde cca 70% din investitiile facute in cazul unor restructurari ale datoriilor grecesti.

Ca sa ma bag putin in discutia pe care au dus-o doi cititori pe acest site, atrag atentia ca o tara nu poate da de fapt faliment. Falimentul inseamna de obicei disparitia unei intreprinderi dar si in cazul intreprinderilor poate fi vorba de o restructurare. O tara nu poate sa dispara si ca atare nu da faliment ci ajunge in incapacitate de plata. Ce inseamna acest lucru? Insemana ca tara devine insolventa si ca finantele ei trebuie restructurate din temelii.

Restructurarea din temelii nu inseamna altceva decat ca statul nu mai ia imprumut cu galeata ca sa arunce banii la toti cei care nu lucreaza si urla pe strazi, nu mai plateste 3 bugetari pe un post si nu mai promite avioane pentru fiecare intors in tara. Din momentul unei restructurari statul va cheltui exact ceea ce are, un singur leu daca atat este in buget. La o restructurare isi va pune si dl. Khan un dopulet in fundulet asta numai ca dl. Boc& comp sa nu-i mai poata scoate bugete din rect. Ce e rau in asta? Pai nu-i nimic rau este foarte bine! Asta trebuia facut si inainte ca sa nu se ajunga aici. Politicianul demagog a preferat insa minciuna furtul si iata cum intr-o economie de piata, piata ii spune: tovarese pana aici. Cu cat mai multe datorii, cu atat mai dureroasa devine restructurarea pentru popor, ca doar poporul e de fapt tara insolventa.

Ca atare "falimetul " Greciei este de preferat dupa parerea mea inaintea unor noi imprumuturi, care, vor duce pana la urma tara intr-o situatie si mai grava. De ce atunci atata lupta din partea tarilor europene, mai ales Franta. Pai daca te uiti la graficele pe care le-am expus acum cateva zile vei intelege toata povestea mult mai bine. Iti aduci aminte de expunerea de 25% a bancilor franceze in Grecia?

Daca mai citesti o data ceea ce spune S&P si anume ca: investitorul care a cumparat datorii grecesti poate pierde 70% din investitie, iti poti inchpui cum se ridica parul pe spatele acestor banci dupa o asemenea stire? Daca esti roman iscoditor si te mai uiti odata la expunerea bancilor, de data asta la cele 1,2 trilioane, suma datoriilor totale ale Spaniei Portugaliei si Greciei, cum crezi ca mai respira ele si cum crezi ca le mai sta parul in nas? Portugalia a fost si ea degradata, Spania insa va putea fi pumnul final. Dje undje atatza banyi draji lu mosu? La aceasta suma incepe pana si Germania sa tusasca.

Flavian!
Pe unde citesti vezi numai lucruri legate de banci pentru ca balonul acesta este cel al creditelor al bancilor si finantelor. Intelegi acum de ce ar trebui sa inghete rahatul in curul multor oameni care au depozite bancare? Oamenii astia vor fi marii perdanti ca doar din banii lor traiesc bancile. "Dumnezeu", adus acum pe pamant de SEC, si-a umplut buzunarele pana ii plesnesc. El si cu altii ca el vor fi oamenii cei mai putin afectati. Ei vor putea fi totusi afectati pe alta cale, putand fii supusi la un moment dat furiei maselor. Vidjetz draji lu mosu cacum tot shio zas mosu vinye inshiet dar ca un tanc? Na amu halbatye o tzara la datoriile marelui Licacucrici sha vez daca nu tza sa radjica paru sha pe cur?

Observa cum timp de 40 de ani din 1940 pana in 1980 datorille se tin in limite normale economia putand sa aiba un fagas normal. Observa partida de swing care incepe in 1985 luand o forma parabolica inspaimantatoare in zilele nostre. Estimarile datoriilor pe 2010 le vezi. Ele se invart in jur de 14 trilioane, o cifra pe care de abia o pot rosti fara sa mi se incurce limba in gura. Dute acum si vezi datoriile Japoneze cele mai babane dintre toate si gandeste-te ca dobanda japoneza se invarte acum in jur de 0%. Ce se va intampla daca dobanzile in Japonia vor incepe sa salte? Brrrrr onshieput sa mi sa scoale paru djin cur, ie ie dje acol djin lontru. Baga dje sama inca nu suntyem in faza dje panyica.

4 comentarii:

Informatii-economice spunea...

da... situatia este kkcioasa. Grecia are un varf de datorie de plata in Mai (vreo 8 mld) iar acesta e motivul pentru care de ceva vreme americanii profita sperand ca vor lovi foarte puternic in Europa.
In cazul in care Euro va deveni o moneda asa cum se dorea, ea ar putea destabiliza situatia US. Imaginati-va ca US ar avea 96% din GDP datorie intr-o moneda pe care nu o controleaza! Cam nasol nu?

Nu cred totusi ca .fr si .de vor sta cu mainile in san la aceasta adevarata demonstratie de forta...
Cat despre datoriile publice... toate tarile stau rau!

Interesant e modul in care se vor juca cu ele... unii spun hiperinflatie... altii spun deflatie puternica... tu ce crezi?

Flavian spunea...

Horea, eu inteleg foarte bine de mai bine de un an: ianuarie 2009

Ii tot avertizez despre garantare: Bancile si depunatorii

Doar-doar or pricepe in final: Bancile, garantarea si raportarile

Horea spunea...

Am vazut si e foarte bine ceea ce faci. Eu am vrut sa scot in evidenta ameteala de care poate sa sufere, chiar un om ca mine, care stie si intelege ceea ce se intampla.

Horea spunea...

Razvan,eu incerc ca intotdeauna sa gandesc logic si sa ma uit la ceea ce se intampla si nu la ce as visa eu ca ar putea sa se intample, asa cum fac "expertii".

Uita-te la Japonia! Ce s-a intamplat acolo timp de 20 de ani? De ce as crede eu, un om cu o ratiune probabil cel putin elementara ca, prin repetarea acelorasi proceduri s-ar putea obtine alte rezultate?

Observa cum EU incearca sa arate pisica investitorilor mintind penibil despre marele plan care de fapt nu exista. Cu cat minciuna este mai mare cu atat urca dobanda mai gras. Aici e vorba de bani grosi si nu de povesti Isaresciene.

Cu cat mintesti mai mult dovendindu-ti in competenta cu atat il sperii mai mult pe investitorul care isi da seama ca nu poate conta pe tine