Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 4 aprilie 2010

Isarescu BNR..huraaaa

Guvernatorul s-a rastit la banci si ele asculta. Au inceput una cate una sa reduca dobanzile, atat la credite cat si la la conturi. De masura vor profita desigur cei cu credite deja luate care nu au o dobanda fixa, habar nu am cati ar putea fi acesti fericiti. Prastia domnului guvernator are insa cu totul alta tinta si anume relansarea creditarilor. Vom face din nou o analiza la nivel de clasa a cincea a situatie, ca sa vedem daca bolovanul din prastia sefului BNR nu cumva este doar un firicel de nisip. Keynesian convins, ca si fratele american Barbulitescu, Isarescu vrea sa relanseze economia cu aceleasi metode care au bagat-o din 2009 incoace la apa. Guvernatorul BNR viseaza credite si cand sta in picioare, a repetat acest deziderat de nenumarate ori. Hai sa vedem cui vrea guvernatorul sa le dea credite. Somerilor? Poate dar acestia din urma nu prea mai au chef sa le ia.

Celor cu slujbe? Cu siguranta, numai ca cei din urma cu mici exceptii, au constientizat criza. Ei se vor gandi probabil de 5 ori inainte de a se mai ingloda in datorii. Multi dintre aceststia au deja credite pana peste urechi si vor rasufla probabil usurati de scaderile de dobanda, asta pana cand euro o va lua la goana fata de leu, scenariu destul de probabil. IMM-eurile atunci? Pai daca oamenii nu mai iau credite atunci nu mai prea au nici din ce sa cumpere pentru ca nu au avut nici pana acum.

Cu salariile lui Boc multi se vor bucura cand vor vedea ca-si pot baga camasa in pantaloni. Pentru cine lucreaza IMM-urile in marea lor majoritate? Pentru clienti desigur, autohtoni si cei de peste hotare, dar nu pentru cei fara bani. Fara o cerere a pietei, a celei interene sau a celei exterene, IMM-urile se vor multumi sa se mentinatina pe o linie de plutire, in loc sa se mai avante in proiecte periculoase care le-ar putea costa viata. Europa este in rahat pana in gat, sa nu fi cumva magar si sa crezi ca cineva a rezolvat criza din Grecia. Portugalia a fost deja degradata.

Stanca cea mai periculoasa care va fi lovita si va lovi "vaporul" european este insa Spania. Ce va exporta atunci dl. Isarescu si unde? Eventual rezervele BNR, la hotii autohtoni si la cei din afara care au bagat tara si lumea in rahat, dar asta nu ajunge nicidecum pentru o relansare economica. Marile intreprinderi au si ele aceleasi premise in momentul de fata. N-am auzit de nici un produs revolutionar made in Romania care sa-i faca pe somerii lumii sa-si bage mana in buzunarele gaurite. Pana si Dacia, singura intreprindere care a functionat bine in Roamnia, va trebui sa puna incet picioarele pe frane. Ce a fost de cumparat prin intermediul ajutoarelor guvernamentale s-a cumparat in mare parte, asa ca nici aceasta fabrica nu va putea creste pana la cer.

Ce nu va invata domnul Isarescu din afacerea dobanzilor pe care a pornit-o? (Ne mentinem pe valul negatiilor pornite chiar de domnia sa) Dl. guvernator nu va invata ca: BNR poate manipula dobanzile cat vrea, domnia sa putand ameninta bancile, nimeni nu va putea porni insa creditarile atata timp cat ele nu au cerere din cauzele enumerate mai sus. Am ajuns pana si in Roamania intr-o alta faza de perceptie a populatiei, mult mai aproape de realitate decat faza de perceptie pe care poporul a avut-o pana acum. Iata ca dl. guvernator va trebui sa schimbe realitatea pentru a-si atinge visul creditarilor inflorite. Lectiile de psihologie n-o sa-l mai poata impresiona pe romanul cu curul si stomacul gol. Cei din urma, foarte multi pensionari, vor mai lua cate un imprumut, mai ales de la vecini, ca sa-si poata duce traiul de la o zi la alta, dar nicidecum pentru a relansa economia domnului guvernator.

7 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Salut si bun venit din scurtul concediu de Pasti.
Nu putem spune niciodata ca nu exista cerere in conditiile in care se porneste creditarea deoarece ar insemna sa nu existe nevoia sau posibilitatea de a consuma.
Cred ca in momentul acesta cererea pentru bunuri scumpe, de folosinta indelungata s-a diminuat datorita asteptarilor negative ale consumatorilor. Pentru a reintra in vria cumparaturilor cred ca e nevoie doar de 2 trimestre de reluare a bunastarii si toti vor uita de criza si de valul 2.
Cat despre cererea de alte produse (vezi FMCG), cererea exista in continuare, chiar daca si acest sector a coborat cu aprox 20% la nivelul veniturilor.
Altfel spus, o firma care reuseste sa inlocuiasca o parte din importuri cu produse locale sau care ar exporta "produsele alocate strategic Romaniei", ar avea sanse la credit.
Din pacate asta inseamna productie iar productia inseamna munca si riscuri in timp ce intreprinzatorii nostri stiu mai bine sa dea tunuri si sa faca bani din trasat linii pe carosabil, privatizat colosi economici neproductivi, ridicat masini si alte indeletniciri.

Horea spunea...

Salut si merci la fel!

"Nu putem spune niciodata ca nu exista cerere in conditiile in care se porneste creditarea deoarece ar insemna sa nu existe nevoia sau posibilitatea de a consuma."

Gresesti profund! Creditarea nu se porneste de nimeni cu atat mai putin de banca centrala, vezi cazul SUA unde cca 1,5 -2 trilioane de dolari bagati in piata nu au avut efect. Nu pot din pacate alatura un grafic in acest comentariu ca sa-ti arat picajul in care se afla creditele din SUA.

Tu ai lua un credit ca sa-ti extinzi firma atunci cand ai vedea ca vanzarile ti-au scazut cu 30% si ca ai probleme de vanzare chiar la produse fabricate de 50% din personalul pe care l-ai avut acum 3 ani?

Ca persoana particulara: Ai lua un credit intr-o lume in care somajul creste vazand cu ochii stiind ca poate maine iti vine si tie randul? Daca da ai o problema dupa parerea mea si asta devine deja treaba fiecaruia.

Oricat de straniu ti s-ar parea, realitatea dovedeste ca nu exista cerere pentru credite, precum nu exista nici prea mult avant din partea bancilor sa le dea. Stiu bancile ce stiu despre bilanturile adevarate si nu cele declarate pe care le au.

Sa intoarcem acum intrebarea: Ai da un inprumut unui om stiind ca acesta are o afacere care e pe scufundarte si ca si-a concediat jumatate din personal ca sa mai poata respira. Asta in timp ce si tu esti in rahat la randul tau.

Isarescu pare sa gandeasca ca tine vom vedea si rezultatul. Eu nu cred ca totul va fi uitat asa cum spui tu. Cred dimpotriva ca cei ce au scapat cu viata de pe Titanic si-au amintit toata viata cele petrecute. Dupa parerea mea dansul este doar la inceput

"Cat despre cererea de alte produse (vezi FMCG), cererea exista in continuare, chiar daca si acest sector a coborat cu aprox 20% la nivelul veniturilor."

Te cam contrazici. Cererea care exista este diminuata cu 20% in exemplul tau. Crezi cumva ca cineva va dori sa mareasca productia in aceste circumstante si sa ia un credit?

Horea spunea...

Razvan! Eu cred ca tu confunzi cererea cu necesitatea. Ca sa fiu mai clar. Fiecare roman si-ar cumpara probabil o casa, necesitatea exista ca atare.
Cu toate acestea cererea pare a fi in picaj

Informatii-economice spunea...

Salut,
Nevoia pentru a se transforma in cerere trebuie sa aibe o serie de atribute: sa fie solvabila (iar asta poate ajuta banca), sa fie constientizata (iar asta fac o multime de "analisti", ex. piata imobiliara:)), sa poata fi satisfacuta de acel bun etc...
Ce incercam sa spun este ca Isarescu este un keynesist si adopta de obicei teoria anticipatiilor adaptive vs cea a anticipatiilor rationale. Am contestat de mai multe ori rationalitatea agentilor economici, nu doar pe exemplele de manual (loterie cu valoare asteptata puternic pozitiva) ci si in cazuri cotidiene.
Cred ca ce incearca dl. Isarescu, la fel ca si dl. Bernake si multi altii e o smecherie interesanta care poate prelungi agonia: sa afirme ca "the market has bottomed" si sa invite participantii la piata sa cumpere la "cel mai mic pret" deoarece "oferte mai bune decat acum nu vor mai exista"...
Suna cumva deja cunoscut? Sigur, este ceea ce spun imobiliarii de ani de zile.
In ce priveste FMCG-urile, cererea nu a disparut ci s-a orientat catre produse mai ieftine + au fost lovite produsele de folosinta indelungata, produse relativ scumpe. De aceea spuneam ca va fi mereu piata pentru anumite produse, chiar daca ele sunt altele fata de cele traditionale (s-ar putea ca un producator de cartofi acum sa-si dea seama ca putea scoate mai mult daca producea mai mult - exemplu strict didactic).
In ce priveste bancile, pana la legea falimentului personal, ele ar fi dat credite fara sa clipeasca. Cred ca si dupa aparitia acestei legi. Gandeste-te doar la regulamentul BNR din iulie 2008 parca. Mai tii minte cum urlau toate bancile si toti bancherii ca BNR face o gresala ca nu permite extinderea creditului? Oare nu le spusesera si lor bancile mama ca situatia se "maroneste"? Oare nu observasera ei ca in US deja se incheia primul an de "criza tacita"?
Ba da!... dar inca erau bani de facut aici, oameni de indatorat etc. Crezi ca aceasta criza a lovit bancile? m-as mira! au ascuns destul de bine loviturile in bilanturi ca sa le scoata pe toate dintr-odata! Deocamdata nu este momentul pentru a trage piata in jos deoarece mai poti face o crestere mica inainte de o cadere mare.

Akhenaton spunea...

Dupa tine ce-ar trebui sa faca Isarescu? Nu stiu cine a postulat ca economia se rtelanseaza prin credit, insa atat timp cat pe plan international se face un lucru, noi sa fim mai prejos?

Dorin spunea...

"asta pana cand euro o va lua la goana fata de leu, scenariu destul de probabil"
Acum doua articole vedeai euro devalorizat. Acum?
Gresesc? sau pe ce perioade te refereai?, cum vezi evolutia in viitor in urmatorii sa spunem 1-3 ani?

Horea spunea...

Akhenaton.

Keynes mai apoi adeptii lui au postulat relansarea economica prin credite. Eu am spus de multe ori ce ar trebui sa se faca, de fapt ce a facut si Polonia, singura tara europeana care a rezistat crizei

Nu fura!
Lasa piata in pace nu te baga in ceea ce face.

Isarescu nu e politai. Ca atare nu se poate amesteca in furturi decat verbal, le-ar putea condamna public.

In ceea ce priveste partea cu piata BNR ar trebui sa o lase sa lucreze fara interventii asa cum au facut polonezii.

Dorine dragul lui mosu. Daca casty tu binye ochii vez ca am cumparat euro, valuta comunitara s-a apreciat, am ramas in piata 5 zile si am vandut. In momentul de fata euro cade.

Vorbeam de o depreciere pana la zona de cerere ceea ce s-a si intamplat. In ceea ce priveste perspectiva de 1-3 ani va trebui s-o intrebi pe mama Omida sau pe copilasul ei Omidescu. Eu nu pot umbla din pacate la dobanzi asa cum o face cel din urma. Tehnic am primit un semnal de apreciere euro semnal pe care eu l-am fructificat.

Dupa o noua cadere,care a si inceput deja si al carei interval ar putea fi destul de larg, intre 4,08 si 3,98, euro ar trebui sa se aprecieze destul de consistent, intr-o prima faza chiar spre maxima de 4,36, tinand cont de faptul ca Isarescu mai are de gand sa scada dobanda cu pana la un punct.

De cate ori va scade sau va ridica dobanda guvernatorul o stie doar domnia sa. Eu nu fac altceva decat sa urmaresc piata tragand si concluziile de rigoare. Aceste concluzii au fost corecte in marea lor majoritate, dar si gresite cateodata, ca doar oameni suntem.

Eu am descris de fapt semnale tehnice. Descrierea lor a fost intotdeauna corecta din punctul meu de vedere. Daca cineva hotareste sa mai arunce un trilion sau doua in piata semnalele de care vorbesc vor fi desigur decalate, atata timp cat aceste forte foarte puternice lucreaza impotriva lor.

In cele mai multe cazuri ele se finalizeaza oricum, dar de la alte nivele decat cele prevazute. Urmaresc bursa de cca 20 de ani. Manipulari ca in zilele noastre nu am mai vazut