Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 24 aprilie 2010

Pentru cei interesati

Intra pe pagina New York Times aici Fa click pe butoanele care apar precum le vezi in stanga! Miscati pe urma mous-ul pe harta Europei ca sa urmaresti datorii, PIB etc. Vei putea compara si evolutia datoriilor tarilor membre inclusiv tara noastra. Vei vedea saltul datoriilor din Romania doar in 4 ani de la 16% din PIB in 2005 la 22% in 2009. Nu uita ca un PIB in scadere mareste procentajul de care vorbim, chiar in cazul in care imprumuturile raman aceleasi.

Citeste mai apoi articolul din The Eeconomist si analizeaza in graficele expuse. Vezi in primul grafic explozia datoriilor, in al doilea expunerea bancilor europene la catastrofa greceasca (cele frantuzesti si elvetiene in frunte, nemtii pe la mijloc, sageata) si in al treilea: catastrofa datoriilor de 1,2 trilioane, in cazul sumarii datoriilor din Portugalia Grecia si Spania. Observa cum se ingroasa gluma expunerilor in ultimul grafic. Le expun si eu pe pagina pentru cei care nu sunt interesati de textul articolului. Vezi acum cam despre ce am latrat eu in ultimul an pe aceasta pagina?


Dupa cei ai studiat graficele inchipuieste-ti ca trebuie sa treci o prapastie de 1000 de metri adancime pe un pod din lemn putred. Gradul de putrezime a podului il gasesti in graficele afisate. Pe partea de unde vei pleca stau langa tine BocoBasestiiFranksKhanistii si te imbie.. In ochii lor trecearea podului nu poate fi decat glorioasa, pentru ca nu tin cont de faptul ca este putred. Pentru acesti domni conteaza asadar doar forma, adica faptul ca e de fapt vorba de un pod.
Restul, starea podului, materialul din care este facut, nu mai prezinta nici o importanta. Logic nu? Un perete de hartie sau unul de beton este de fapt acelasi lucru, un perete.


Concluzie: Se poate trece un pod putred? Raspuns: Da desigur, dar cu un risc de rupere a gatului de 90%.

Nu-ti fie rusine sa intrebi in caz ca nu ai inteles ceva!

3 comentarii:

Anonim spunea...

cu ceva vreme in urma, spuneti ca v-ati trecut economiile in coroane norvegiene....stiu, norvegienii au resurse, dar si datorii externe foarte mari, cred ca sunt in top 10 ca procent din PIB...in definitiv, unde mai e safe sa iti pui banii? pe aici, prin Europa ma refer...

Horea spunea...

Anonim,

Mi-am vandut coroanele cu profitul de rigoare. Ma gandesc in acest moment la o depozitatare intr-o banca cu capital majoritar romanesc. La celelalte banci mi-e frica de bancile mama.
In ceea ce priveste Norvegia citeste articolul de aici:
http://www.nytimes.com/2009/05/14/business/global/14frugal.html?_r=1

Sunt la cca 50% datorii dar au cel mai mare fond de petrol din lume, care echivala cu cca 2000 de miliarde de koroane, la un pret al barilului de petrol de cca 70 de dolari. Vezi ca in timp ce SUA si Anlgia cheltuiau, Norvegia economisea cu toate ca are resurse imense.

Norvegia este conform statisticilor cea mai bogata si una dintre cele mai sigure tari din Europa. Cand ai pus la o parte si ai resursele Norvegiei poti sa-ti permiti si niste datorii!!!Buzunarul plin e langa tine la nevoie.

Informatii-economice spunea...

:))
uite cine a ajuns sa aibe incredere in economia Romaniei...
In sfarsit ai revenit la articole bine documentate in care ne impartasesti si noua sursele! Bravo!