Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 29 aprilie 2010

Plutarh si globalizarea

Paradoxal Plutarh era grec si nu avea habar despre globalizare. Cu toate acestea el a spus: Inbalanta dintre bogat si sarac este cea mai fatala boala al oricarei societati.
Citatul de mai sus a mai fost expus pe aceasta pagina tocmai pentru ca ramane vesnic actual si valabil. Iti mai amintesti graficul cu datoriile SUA de 14 trilioane expus acum cateva zile? Hai sa incercam sa-l privim o clipa din punctul de vedere al lui Plutarh. Din 1940 si pana in 1980 economia Sua a avut o dezvoltare sanatoasa si constanta, cu variatiile ciclice de rigoare pe care le are orice economie. Micile intreprinderi erau pe atunci sufletul acelei economii. In acea perioada se crea plusvaloare, America exportand dar si consumand foarte multe marfuri produse la fata locului.

Ca o consecinta cei mai saraci au inceput sa-si imbunatateasca traiul, aducand balanta bogat-sarac spre o pozitie mai neutra. Teza lui Plutarh o vezi cu siguranta si in sens invers. Diferente mai mici intre bogat si sarac= societate mai sanatoasa ( acelasi lucru s-a intamplat si in celelalte tari industrializate). Din 1985 intervine insa ceva ciudat. Graficele arata aparitia nesatuilor si ca o consecinta aparitia si dezvoltarea consumului fara plusvaloare, bazat tot mai mult pe credite. Inprumuturile statului si a populatie cresc in fiecare an, goana dupa castiguri uriase rezultate din cheltuieli minime, prin exploatare, se inteteste. Lumea se schimba vezi cazul Chinei al Asiei in general si mai apoi si cazul Europei de est.

Intreprinderile din tarile industrializate devin tot mai mari sin incep sa nu-si mai incapa in piele. Pielea lor incepe sa se intinda tot mai mult, crapa la un moment dat si iata ca este vorba de fapt de o nastere. Nasterea cui se vor intreba multi si pe drept cuvant? Nastyerea globalistyilor puii lu mosu! Acesti oameni nesatui s-au nascut si sa-u pus pe explicat deja cu biberonul in gura. Ca de obicei, prostimea intelege lucrurile atunci cand e prea tarziu si iata cum s-au trezit tarile industrializate "fara industrie". Fabricile au inceput sa se mute acolo unde se lucreaza cu 50 de bani la ora, parasindu-si tarile de bastina si lasand pe muncitorii autohtoni cu buza umflata de somerie. Iata cum incepe aici sa se profileze teza lui Plutarh.

Cei ce lucreaza cu 50 de bani la oara nu vor deveni bogati niciodata, in timp cei cei care au ramas someri vor saraci. Cine se va imbogatii atunci si pe spatele cui. Pai baietii cu globalizarea, care produc acum la pret de nimic si vand la preturi tot mai mari. Observa cum balanta de care vorbeam mai sus se transforma in inbalanta raspandind cancerul de care vorbea Plutarh in societati. Romania a fost acceptata in UE sub strigatul jubilant al maselor. Masele sperau ca UE sa le aduca bunastare. "Sa vina americanii" era o alta maxima a romanului impotent.

Draga roman! Daca tu nu vei face ceva pentru tine insuti, invatandu-ti drepturile, dezvoltandu-ti cultura, morala, mentalitatea si pretentiile, poate sa vina si Cristos in Roamnia ca tot cu curul gol vei ramane. O fi dl. Blankfein trimisul "Domnului" pe pamant, sa nu se creada insa ca, Europa si America ar fi populata de Cristosi. Faptul in sine ca am fost acceptati in uniune, cu toata coruptia si murdaria pe care o avem, dovedeste mai degraba prezenta lui Scaraoschi in tarile amintite. Scaraoschi nu vine sa dea, el vine sa ia, sa jacmaneasca, aruncand cate un taller romanilor care il sprijina. Aceste persoane se numesc in limbaj de specialitate oameni de afceri si politicieni tradatori de tara. Iata cum teza lui Plutarh a devenit valabila si in Roamnia pentru ca realitatea o demonstreaza in toata splendoare ei.

O mana de oameni s-au inbogatit, restul saracesc, in timp ce societatea se scufunda. O tara numita Roamania, fostul granar al Europei, importa produse agricole. Forta de munca autohtona de 2 lei la ora este exploatata de firme care au primit ajutoare de statul roman. Ele platesc taxe de nimic, romanesti, pe profitul realizat, carandu-si mai apoi intregul castig acasa. Intelgi acum dragul lui mosu dji shie nye scufundam sha dji shie duduiturile lui Tarishianu erau doar sunyetele basanyilor pe care le sloboze in somn? Ne scufundam pur si simplu din cauza faptului ca ne-am molipsit, aproape intreaga lume s-a molipsit, de boala fatala de care vorbea Plutarh. La ceea ce a spus filozoful as mai adauga si eu ceva. O societate care nu produce plusvaloare si doreste sa traisaca din credite este ca o masina fara combustibil. O pot folosi doar cei care-si gasesc prosti ca s-o impinga.

12 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Asa cum ai spus mereu, politicile implementate de fiecare tara reprezinta "pastile" oferite economiei. Uneori merg, alteori nu.

Un lucru foarte important: toate pastilele creaza efecte pozitive si efecte negative!!!
Efectul negativ al globalizarii este acela ca mereu productia va cauta cel mai mic cost iar distributia cel mai mare pret... foarte corect din punct de vedere economic de altfel!
Problema cea mare este ca egalitatea de sanse promovata ca si beneficiu al "Capitalismului" este la fel de utopica precum egalitatea de drepturi a socialismului!
Un popor care nu se poate capitaliza nu va putea creste iar deciziile privind capitalul sunt in mana unui grup restrans!
De aceea exista oameni care nu vor reusi niciodata deoarece nu vor putea investi destul pentru a ajunge la nivelul celorlalti.
Mai ciudat e ca nici investitia nu conteaza atat de mult (ex: investitia in capital uman, foarte scumpa de altfel si uite-te la absolventii din .ro).

Anonim spunea...

mereu m-am intrebat cum se poate realiza asa ceva : "Cei ce lucreaza cu 50 de bani la oara nu vor deveni bogati niciodata, in timp cei cei care au ramas someri vor saraci. Cine se va imbogatii atunci si pe spatele cui. Pai baietii cu globalizarea, care produc acum la pret de nimic si vand la preturi tot mai mari." si atunci cine cumpara scump? saraci cu 50 de bani pe ora nu au bani,somerii din tarile de unde doar ce au plecat hapsanii cu globalizarea?

Horea spunea...

Cine cumpara scump? Magarul care a fost fraierit sa ia credite!!!

Alt Anonim spunea...

Exact "Magarul care a fost fraierit sa ia credite!!!"

kaboom spunea...

Cam multi magaroci pe lumea asta...

gore spunea...

Sunt de acord cu tot e ai spus, dar articolul e un simplu exercitiu de retorica. Problema mare este ce putem face?

Citez:
"Draga roman! Daca tu nu vei face ceva pentru tine insuti, invatandu-ti drepturile, dezvoltandu-ti cultura, morala, mentalitatea si pretentiile, poate sa vina si Cristos in Roamnia ca tot cu curul gol vei ramane".
Presupunand ca toti romanii s-ar destepta dintr-o data si s-ar face un fel de uniune nationala (termen drag lui tov. Iliescu) cu scopul se a reface natia romaneasca... cum va imipedica asta fenomenul de globalizare pe care il descrii?
Ce putem face noi, ce pot face americanii de rand, francezii, englezii, germanii impotriva globalizarii? Cum ii putem oprii pe cei nesatui? In toata lumea sunt demnostratii violente impotriva globalizarii si nu servesc la nimic. Pentru ca cei nesatui au puterea economica si politica in mana. E o aberatie sa crezi ca vor renunta la ea de buna voie doar pentru ca si-au facut plinul.

Nu mai spun ca romanii sunt profund dezbinati. Prapastia dintre conducatori si condusi, dintre bogati si saraci e mai mare decat oriunde in Europa. Noi nu suntem in stare sa ne aranjam propria tara, daramite sa contribuim la o lume mai buna.
Ceea ce se intampla acum in lume e un fenomen legic care nu poate fi oprit. Unde vom ajunge, nu se stie. La un moment dat se va atinge limita. Va fi un crah generalizat, o explozie sociala, poate un razboi de proportii.

Uite asa 2012 incepe sa capete o semnificatie. Mai degraba ca un cataclism social decat unul natural. Si nu neaparat 2012, poate 2015 sau 2020, 5-10 ani sunt o clipa la scara istoriei.

De aceea sunt de parere ca critica nu ajuta la nimic. Ar trebui sa incercam sa intelegem ce se intampla si unde vom ajunge, eventual daca exista parghii cu care sa influentam destinul. Si nu in ultimul rand sa incercam sa ne protejam.

Horea spunea...

Aici sunt si eu de acord cu tine, nu e deloc usor sa obtii rezultate. Vezi tu? Prima faza este cea a informatiei pentru ca nu toti inteleg si vad lucrurile la fel. Faza a doua este cea in care cei care vad lucrurile la fel sa se uneasca.

Libertatea cuvantului exista asa ca oamenii uniti pot misca munti dupa parerea mea. Cum unesti oamenii? Tot prin inforamtaie, din pacate multi adormiti trebuie inca treziti. Exista sansa esecului? Desigur ca exista, poti vorbi pentru urechi surde, dar ai facut cel putin ceva ca sa pornesti un eventual bulgar.

O solutie magica care sa rezolve acum probleme sociale nu exista nicaieri in lume. Starile de spirit ale omului, foarte schimbatoare, influenteaza fara doar si poate priza unei idei la auditoriu. Ne aflam dupa parerea mea si din fericire intr-o perioada in care ideile unei schimabri radicale ar trebui sa-si gaseasca urechi deschise.

Horea spunea...

Tot pentru gore. Schimbarile majore vin dupa multa retorica dar obisnuiesc sa vina ca un uragan. Inchipuiesteti-l pe Hitler tinand cuvantari in anii 60-70 in perioada make love not war. Arfi stranit rasete. Priza lui a fost insa cu totul alta in anii 30. Omul potrivit la locul potrivit in momentul potrivit, potrivit desigur pentru el Hitler. Am luat un exemplu extrem si negativ tocmai pentru a scoate in evidenta ca orice este posibil.

gore spunea...

Nu prea vad pornind uraganul din Romania. Romanul e mult prea insetat de barfe si scandaluri, de fotbalisti, tarfe cu sclipici, infractori, descreierati si sinucigasi, de chilotii vedetelor si silicoanele expuse agresiv la TV si prin ziare. Iar pseudovedetele participa cu entuziasm la circul mediatic produs de pseudoziaristii educati la scoala vietii in Ferentari, sau la institutii de "prestigiu", gen Spiru Haret.
Ma intreb cui se adreseaza retorica? Probabil 1% dintre romani citesc blogurile economice si cam 5% se balacaresc pe siteurile cotidienelor pe teme politice. Restul se inghesuie sa cumpere Cancan, Click si Libertatea, completand cupoane care le promit castiguri astronomice, savurand silicoanele si ineptiile lui Daniela Crudu.
Incearca sa le vorbesti astora de Plutarh, de globalizare, de afaceristii verosi din UE si de oameni platiti cu 50 de bani ora. Pai cand am dat o moneda de de 50 de bani unui aurolac din Bucuresti, s-a uitat la ea si a aruncat-o cu dispret. La valoarea lui, l-am jignit cu 50 de bani.

Horea spunea...

gore,Ceea ce scri sunt constatari absolut corecte din pacate. Atunci dupa parerea ta ce sa facem? Sa stam sa ne uitam sau sa ne amestecam si noi cu cei care admira chilotii Simonei Senzual? Eu mai scriu si pe Renne nu este un site economic si cam asta pot sa fac. Poate o sa incerc sa ma bag din nou in politica, daca voi gasi niste colaboratori cu idei similare.

Altceva nu poti face in caz ca vrei sa faci ceva. Nasterea unui partid nou o vad ca o necesitate, mai trebuie sa fie oameni si in tara asta care sa nu intre in extas la interviurile Cosminei Pasarin.

Mi-ai vazut pgina si ideile si observi probabil ca nu sunt inconstient si cu capul in nori. Vad exact ceea ce vzi si tu, dar nu pot sta pasiv pur si simplu, asta e tot.

Anonim spunea...

"Ce am putea face noi, noi astia de pe ci?!!!"

Asta va intrebam acum cateva zile. E imbucurator faptul ca deja se simte fiorul nevoii acute de schimbare...

Mai dragilor, cu totii avem pareri si opinii, dar si daca am vrea sa facem ceva pentru a schimba lucrurile, parerea mea e ca ar trebui sa plecam de la noi insine.

Si-n cunoasterea respectiva nimeni nu ne opreste a ne intinde mai mult decat ne e plapuma, ca doar limitele nu-ti sunt cunoscute la nastere si te descoperi pe zi ce trece, in fine.

Zicand astea e clar ca degeaba esti bun intr-un anumit domeniu sau mai multe, si esti un om serios si-ti respecti cuvantul dat, daca tu, raportat la altul de langa tine, ocupi un loc in care nu te potrivesti.

Mai concret, in tara asta toti suntem buni la toate, si-n fond... terci. Pai de asta se-ntampla cate se intampla. Ala care stie sa repare tevi, pai asta sa faca si nu s-o faca bine, ci foarte bine, astfel incat sa nu mai mearga vorba "pai si eu stiu sa fac".

Poate nu m-am facut inteles, dar asa e de exemplu si-n sistemul medical, in politie, in biserica, ... in politica. Mai, daca n-ai tragere de inima, daca vezi ca sunt altii mai buni decat tine, lasa-i ma, si du-te-n treaba-ti, fa altceva, caci cu siguranta iti gasesti locul potrivit.

Pai cati medici nu sunt care vai de ei si de ea medicina, ti-e scarba de ea profesie de cum o practica. Domnule, nu ai ce cauta la medicina daca-n sinea ta nu simti chemarea profesiei, pentru a te darui mai apoi.

La fel in biserica, daca n-ai credinta, daca n-ai smerenie si suflet cald si bun, chiar si c-o farama daca-i patat, n-ai ce cauta.

SI NOI DIN PACATE NU PUTEM INTELEGE LUCRURILE ASTEA.

La fel e si-n politica.. o stiti.

In fine. Ca sa revin, si noi pe blogurile astea, din fericire aici am dat peste un tip cum rar intalnesti. Habar n-am cine-i si-l cheama Horea. Habar n-am ce fel de om e si cum e, dar din prisma a ceea ce spune, mai, e bun, e bun in ceea ce face pentru ca le rumega, exact ce trebuie sa faca un analist economic. Si-i si medic, beton, la cum pune problema pe partea economica, mai fratilor, eu as avea incredere sa ma duc la el ca pacient.

Stie ce zice, pentru ca zice cand stie.

Si mai sunt si altii pe aici care se pricep mai mult sau mai putin, stima lor.

Eu nu ma prea pricep, dar le analizez si ma intreb. Am vorbit si eu multe, si de multe ori am gresit. E mult mai bine sa taci si sa-i lasi pe ceilalti, asa inveti. Bine-nteles, daca ai ce si de la cine.

Hai acum sa revenim la subiect. Pai ce-am putea face noi in afara de palavrageala asta care-si are si ea rostul. Indemnul asta cu "hai sa vedem ce putem face" vine de la frustrarea fiecaruia ca singur nu poate, sau poate dar prea putin fiind singur.

Ei, daca fiecare si-ar face bine treaba, dar nu bine, foarte bine, oare n-ar fi un inceput?

Va veti intreba ca inceput la ce?

Nu stiu, dar hai sa ne gandim.

Idei, orice, spuneti.

Horea zicea ceva de un partid candva, pana acolo e cale lunga, nu imposibila.

Alte idei?

Horea spunea...

gore, nu pot face altceva decat sa-ti multumesc din suflet pentru acest comentariu.