Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 28 aprilie 2010

Poporul primeste ceea ce a votat

Ca de obicei cum iti asterni asa vei dormii. In cazul de fata cu FMI la cap si cu guvernul Boc la picioare. Pai ce sa-l fi votat pe Geona se vor intreba cei cu mintea ascutita? Nu nicidecum! Cand n-ai ce vota nu votezi, tocmai pentru a da un semnal carnatarilor ca te-ai saturat. Nu votezi cu raul cel mai mic ci nu votez de loc. Oricare barosan care va fi votat de doar 1% din populatie va trebui sa-si traga coada intre picioare. Cand barosanul e votat de 50% din populatie, pe cel din urma incepe sa-l doara in dos de orice, inclusiv de pichetarile penibile venite ulterior. Uite ca FMI nu-i format din romani. Institutia nu mai crede nimic din ceea ce indruga guvernul "voce de mitraliera", nu m-as mira ca institutia sa-si mute incet sediul la Bucuresti.

Ai dat imprumut unor hoti trebuie sa tii bazuca pe ei, pentru ca economia de piata romaneasca a fost una exclusiva a smecheriei. Cei ce gandesc pana la varful nasului inteleg desigur situatia catastrofala in care ne aflam, din moment ce pana si dl. Vladescu pare s-o inteleaga. Suntem la un pas de la luarea unui nou inprumut si asta pentru ca sa putem plati imprumutul ala care nu costa "un leut". Tot ceea ce am spus eu pe aceasta pagina se adevereste din pacate, macar de ar fi fost si ceva pozitiv in cele spuse, dar nu era de unde. Comentariile precum: ce sa spuna Isarescu, Boc etc.? Sa-i sperie pe oameni? Isi primesc acum raspunsurile.

Magariile indrugate de guvernanti incep sa aiba acelasi efect asupra populatiei, pe care l-ar fi avut anuntul urmator pe Titanicul in scufundare: Nu va speriati oameni buni noi suntem de fapt intr-un avion! Cei cu apa pana la gat si cei acoperiti de apa ar fi izbucnit in ropote de aplauze, asta in cazul in care ar fi fost romani. Ca sa nu intindem vorba, Roamnia se apropie cu pasi hotariti de "tara tata"! Dati-va bine pe langa Razvan.

14 comentarii:

Akhenaton spunea...

Adica nu suntem in plina crestere economica? Nu vom avea cea mai mare crestere din UE in anul 2011, adica de peste 5%?
Ce deziluzie!
Nu-i dracu asa de negru totusi!
Ce se mai aude dinspre Portugalia, ca despre "tara tata" se tot aud lucruri (sper sa nu se si vada)?

Informatii-economice spunea...

Pe langa Razvan?
Hai sa o luam pe rand: Situatia este nasoala peste tot... cu totii stim asta. Intreaga economie a UE este nesustenabila in sensul ca intr-un final am fi ajuns si fara aceasta criza la indatorari de 700% pentru majoritatea tarilor, conform unei prognoze a CE. Situatia este nasoala si pentru US (care pare acum un castigator al crizei in fata zonei Euro desi si ei au bube cat nu pot duce).
Concluzia: trebuie facut un deleverage global si cel mai probabil nici unul dintre marii jucatori nu va iesi bine din aceasta criza .
Totusi, economii supraincalzite au tot existat, metode stupide de deleveraging au tot fost etc.
Intrebarea mea cea mai mare ar fi in continuare: vom merge pe modelul "Flavian" si vom avea intai deflatie apoi hiperinflatie sau vom merge pe un model in care avem doar deflatie...
In plus, pentru a te proteja intr-o astfel de perioada e nevoie de un "refugiu"... tu ai propus coroanele norvegiene si high level face ceva sens...
Flavian propune Aurul dar daca avem de-a face cu deflatie ar fi o gresala... in plus, si pe Aur se fac bule nasoale!

In concluzie, cam toti oamenii rezonabili si cat de cat informati din aceasta tara vad problemele... multe sunt chiar de bun simt! Mai greu e cu rezolvarea lor. Ultimele luni cred si eu (Ca toata lumea) ca au fost o scurta minciuna menita sa dea un minim fals al pietei... si a reusit pt unii!

Aceasta este de fapt imaginea pe care am incercat sa o postez ieri pe blogul tau si nu am reusit.

Cu alte cuvinte, amandoi ne temem de aceleasi lucruri, amandoi suntem constienti ca trebuie sa se intample ceva, cred ca nici unul dintre noi nu se va bucura de finalitate avand in vedere ca multi vor fi loviti. Nu sunt sigur ca am inteles modul in care se va manifesta pana la capat criza (sau mai bine zis pe ce fagas va merge - hiperinflatie sau deflatie).
Razvan
PS: da, avand in vedere ca postam pe mai multe bloguri, am considerat ca ar fi mai bine sa imi spun si parerea end to end undeva.

Horea spunea...

Akhenaton, absolut corect am pornit spre luna.

Informatii economice, Pe langa Razvan da! Nu era el cel care vorbea greceste?

Deflatie sau inflatie? M-am explicat intr-un raspuns catre Razvan invocand Japonia ca exemplu. Nu cred in hiperinflatie si nici in aur. Mai mult, am spus-o si o repet: aurul nu este un hedge impotriva inflatiei. Se vorbeste de asemenea de modele folosite. Termenul este dupa parerea mea eronat.

Bnaca centrala poate arunca tone de bani in piata, fara sa poata face nimic in ceea ce priveste absorbtia lor, vezi cazul Sua. Mai mult! O hiperinflatie ridica dobanzile in cer inclusiv dobanzile pentru viitoarele imprumuturi ale guvernelor.

Flavian spunea...

info - eu am propus aurul DOAR ca alternativa la cash. Aurul nu tine de foame si nici de cald, ci e bun doar ca moneda in momentul in care oamenii isi pierd increderea in sistemul financiar. De aceea niste investitii pe partea asta le consider mult mai utile.

De exemplu o ferma mica sau macar o casuta la tara, dotata cu o centrala pe lemne, niste panouri voltaice sau UPS-uri. Sunt chestii de bun simt pe care le poate face oricine in loc sa dea resemnat din umeri in ideea ca daca e sa pice, picam toti si.. dumnezeu cu mila. Ingrosam numarul hotilor si muritorilor de frig sau foame.

Horea spunea...

Felul in care rezonezi mi se pare absolut acceptabil.

AristotelCostel spunea...

@flavian

Cei care-si pierd increderea in sistemul financiar sunt cativa dintre cei care au bani. Se refugiaza in ceva care creste parabolic si la sfarsit... vor pierde.

... iar bati darabana cu petrolul la 3 zile dupa atingerea maximului... bull-trap-ului. :)

... panica da bine pe aur si in clipele astea e cel mai bine... sa-l vinzi.

Cei multi au datorii in ... fiat-uri :) care se imprima cu usurinta, dar care ajung... culmea... doar la elitele financiare ale sistemului prin speculatii de deo loa.

Flavian spunea...

Costele, stiu ca am mai avut discutia asta.

Atat pe vremea cand erai inca preocupat de imobiliare si eu eram destul de singur vorbind despre criza mondiala. Cat si ulterior cand ai inceput sa recuperezi pe partea cu situatia economica si sa ne mai intelegem la unele lucruri.

Ramane sa vedem ce va urma dupa. Daca crapa jucaria cu totul asa cum cred eu. Sau vor supravietui bancile si sistemul financiar va reveni iar la jocul banilor virtuali asa cum zici matale.

UJohn spunea...

"Oricare barosan care va fi votat de doar 1% din populatie va trebui sa-si traga coada intre picioare"... sayz who? nu-l impiedica nimeni sa faca din 1% un 110%, mai ales ca replica pe care o primeste este: "Eh las, ca nu te votez nici data urmatoare!!!"

Horea spunea...

Il impiedica interesele celorlalti care mai vor sa iaba o cariera politica. Cu 1% nu te prea poti misca nici macar in Roamnia

AristotelCostel spunea...

... ti se pare. Sunt alergic la manipulare&teapa si cuvantez pe subiectele care ma scot din minti. :)

Extra300/John Galt/Beers probabil ca nu-i tocmai de acord cu afirmatiile tale. :)

The Imminent Crash Of The Oil Supply

Cu maculatura asta se speculeaza maximele suportabile, iar la un anumit nivel... 150... 85... pisicu' se rupe.

De ce si-ar cumpara cineva o cisterna cu petrol? Asta presupune cumva si amenajarea unei mici rafinarii de gradina? :)

... terenuri... doua milenii ne-au trebuit sa ne intoarcem smeriti la munca... campului. :)

... aur... pe bat.

Ponderea financiarismului in PIB trebuie sa se duca-n... istorie... pas cu pas... banca... cu banca :) pana la Sanatate si Fericire.

UJohn spunea...

Mdeah... interesele coalizate a celor sub 0.1% sigur o sa-l afecteze. Si ca sa-i puna capac, s-or mobiliza si vreo 2 moguli cu niscaiva publicitate negativa urlata vulgar pe toate canalele massmedia mainstream.

Flavian spunea...

Costele... am eu o banuiala... mehr licht si tu cumva ? :)

kaboom spunea...

Poporul asta poa sa primeasca aproape orice...tot nu se invata minte. Astia care acuma s-au pus pe supt rupt, au mizat tocmai pe prostia majoritatii. C-asa-i in democratie...

dragon spunea...

Eu propun ca Romania sa declare razboi Germaniei, sa vina aia, sa ne cucereasca si sa instaureze un guvern nemtesc :).