Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 19 aprilie 2010

Social moods

Pe cei ce au crezut si cred ca economia e condusa de banci centrale si guverne realitatea ii va trezi din somn. Interesant este faptul ca institutiile citate pot sa strice o groaza, dar nicidecum sa repare ceva, dupa ce au stricat. Piata are legile ei si isi va cere drepturile de la orice persoana sau institutie care ar incerca sa i se puna in cale. Ca atare, nasterea ciclurilor economice se datoreaza exclusiv factorului social, a starii de spirit sociale, fenomenul devenind astfel la fel de mult unul socionomic ca si unul economic.

Domnul Isarescu a dat semnale clare ca intelege acest fenomen, incercand sa se transforme de mai multe ori in psiholog. Paradoxal dl. guvernator pare sa inteleaga rolul efectelor psihologice deja nascute, fara sa inteleaga insa o iota din procesul nativ al acestora. Ciclurile economice sunt asadar o consecinta a ciclurilor sociale umane si nu invers. Adu-ti aminte de o poveste din popor cu Nitu si lupu. Cand a venit lupu intr-adevar, nu a mai venit nici un salvator la strigatele lui Nitu.

Increderea se construieste greu si se erodeaza usor, mai ales intr-o lume unde oamenii au fost transformati incet si fara sa simta in sclavi ai bancilor. Ui ma che jip sha che casa mnyeam f....ecundat sha ui sha che frijider! Fluiera cand vre sa fluiere, ca aia djin film. Treziti-va oameni buni!!!! Nimic din ceea ce ati cumparat pe datorie nu este al vostru.

Toate bunurile apartin bancilor. Acestea din urma i-ti pot transforma in orice clipa visul in cosmar. Pana oamenii puteau fi fraieriti banii aveau velocitate. Acum cand oamenii il aud pe Nitu Isarescu si pe Boc Paharescu Plinescu nu-i mai cred. De unde atunci crestere economica intr-o tara unde consumul in viteza a saptesprezecea a dat o crestere economica de doar 6,5% pe vremea motociclistului.

Hai sa ne inscriem in clasa intai si sa incercam sa gandim. Deci, adica, care va se zica, de aceea, deoarece ,pentru ce........ Constatam o crestere economica de numai 6,5%, intr-o era in care si un cacat putea fi vandut drept carnat in orice clipa si inca la un pret astronomic. In aceeasi era de glorie, in care strainii si autohtonii cumparau imobiliare precum hartia de WC, masinile se vindeau precum jucariile si banca iti dadea imprumut doar cu buletinul, pentru ca sa cumperi un cacat fara nici o valoare, cresterea economica nu a putut depasi 6,5%! Ce randament crezi ca va putea da o economie deprivata de toate cele insirate? Ca sa extindem putin subiectul: Daca ai avut traiul pe care l-ai avut in acea economie, nu ma refer aici la Becali, Udrea, Videanu Verestoi etc.

Ce trai crezi ca vei putea avea in economia actuala? Daca piata de export al lui Nitusarescu, atunci in floare, acum in agonie, tocmai din cauza minciunilor care au dat drept rezultat reducerea velocitatii banilor spre zero, a contribuit la nasterea unei cresteri doar 6,5%, cu cat va putea contribui aceasi piata de export acum in 2010? Vezi ca nu ai nevioe de doctoratele domnului Ghizdeanu daca vrei sa intelgi un lucru simplu si nu vrei sa te apuci de fabricat cifre? Intelegerea factorilor psihologici intr-o economie este un lucru important. A nu intelege insa felul in care se nasc este o catastrofa.

Concluzie: Bunastarea creata de un imprumut este un miraj pentru cel imprumutat dar o realitate pentru banca. Ca sa fac o analogie la ceea ce spunea Flavian in legatura cu sindromul de Stockholm: Stai si iti accepti rapitorii pana in momentul cand iti dai seama ca e mai bine sa evadezi.

Ps. Observa! Evaluarea facuta mai sus pleaca de la cifrele oficiale ale guvernului si tot in rahat ajungem. Ce ar fi daca am sti cifrele reale de crestere economica. Ne-am da seama ca marea explozie economica a fost de fapt marea cheltuiala facuta din imprumut cu o crestere economica reala si o plusvaloare aprope de zero.

5 comentarii:

Informatii-economice spunea...

@Horea,
Asa cum bine stim o politica economica e formata din masuri anuntate si masuri luate. Masurile anuntate provoaca si ele efecte. Micutul Boc si marele Mugur au incercat sa relanseze economia din vorbe pt ca din fapte e mai greu. Nu le-a iesit pt ca nici barbosului sef nu i-a mers cu americanii. Nu e vina lor... au de indeplinit o sarcina foarte grea si au de a face cu multe interese adverse (ex: interesele financiare ale unora versus fondurile de pensii ale altora...)

dragon spunea...

Din pacate acest miraj se va relua la un moment dat, asa cum dupa Caritas a venit FNI. Iar FIAT money va mai exista o vreme, cu tot cu inflatie, ca asta e interesul celor care detin tiparnitele.

Horea spunea...

Nu stiu cati ani ai dar nu cred ca vei mai prinde nici tu acest miraj.

dragon spunea...

Oameni prosti si lacomi o sa exista destui.. sau de multe ori ajunge sa fie doar lacomi. De multe ori oamenii stiu ca e un joc piramidal, dar tot se baga sperand ca ei inca mai ies in castig.. deoarece sunt lacomi.
Asa cum vezi milioane de oameni aruncand banii pe bilete de loterie, asa o sa mai fie oameni care arunca bani pe miraje.
Btw. citeam zilele trecute un articol ca cica Provident (aia cu dobanda 100%) au dat 75000 de credite doar anul trecut.
Am 28 de ani, si sunt dispus sa pun orice pariu ca vor mai fi multe bule de-a lungul vietii mele (macar 2-3 sigur)... poate nu neaparat in imobiliare.. dar vor fi.

Horea spunea...

Sa tye tzana Domnu dragul lui mosu. Lacomi sunt si or mai fi cum spui problema va fi ca nu prea vor avea din unde ciuguli. In timpul depresiunii di anii 30 muti lacomi au sfarsit in streangul pus de iei insisi. Fara razboi depresiunea nu s-ar fi sfarsit atunci cand s-a sfarsit. Un razboi azi va cam lasa planeta fara debitori.