Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 24 aprilie 2010

Sp 500

Ma voi abate azi de la obiceiul de-a prezenta 4 grafice, tocmai pentru ca as vrea sa explic niste lucruri legate de indicele american Sp 500. Deja in 2007 graficul pe care il vezi afisat, imi prevestea o apreciere consistenta in 2009 dar si o cadere in 2010. Daca te uiti la graficele afisate vei vedea ca primul este in perspectiva zilnica, al doilea in perspectiva saptamanala si ultimul in perspectiva lunara. Asta nu inseamna altceva decat ca fiecare bara reprezinta oscilatii de pret facute intr-o zi, o saptamna, o luna. In toate cele trei grafice vezi acelasi indice si din punct devedere a timpului este vorba de momentul de fata. Prognozele mele sunt prognoze ciclice de durata lunga ceea ce insemana ca cel mai usor de calculat este anul in care se va intampla un eveniment probabil.

Prin folosirea graficelor lunare, saptamanale si de o zi incerc apoi sa fac ajustari si mai fine. Fiind vorba de cicluri imense calculul exact al datei si al nivelului la care se va produce un eveniment devine mai greoi. De ce? Pentru simplu fapt ca un grafic zilnic este presarat de date si nivele importante. Odata penetrate, aceste nivele cad, lasand locul nivelelor si datelor de timp noi. Stim asadar ca in 2010 va trebui sa se intample ceva drastic precum spuneam intr-un articol precedent, in martie aprilie cel tarziu mai, cel mai probabil. Pe graficul lunar, lunile amintite reprezinta doar trei bare, o nimica toata atunci cand vorbim de cicluri de 80 de ani.

Mai multe nivele cheie au fost perforate pana acum fara ca scenariul meu de durata lunga sa se fi schimbat. In momentul de fata insa, SP 500 a juns la poate cel mai important nivel de pana acum, nivelul de 1220-1230, marcat si pe graficul zilnic dar si pe cel saptamanal. In caz ca acest nivel va fi perforat cu consistenta si in perspectiva lunara, vorbim dupa cum spuneam de cicluri foarte lungi, strategia mea de durata lunga este pusa in pericol. Teoretic bursa poate urca cat vrea ca sa cada mai apoi tot atat de brusc si rapid cum a facut-o in 2007, pana la sfarsitul anului 2010.

Scenariul meu de durata lunga s-ar adeveri si in acest caz, din moment ce vorbeam de intregul an 2010. Oricum exista nivele ca cel de care ne apropiem acum care pot periclita strategia. Spuneam saptamana trecuta ca stau si ma uit. Voi continua cu holbatul exact precum spuneam si saptamana viitoare. In perspective lungi de timp decalaje de saptamani sau chiar luni pot fi intamplari normale. Oricum, in caz ca nivelul afisat cade n-am decat sa ma conformez realitatii indiferent de ceea ce se intampla in jurul meu. Ceea ce se intampla cu bursa acum mi se pare absolut absurd dar cui ii pasa. Datorii, tari falimentare, par sa nu-i poata opri iuresul, in pofida descarcarilor pe care le-am vazut chiar in perspectiva saptamanala. Cei ce au cumparat cartea au observat desigur doji-ul descarcator saptamanal din saptamana trecuta, inconjurat de celelalte elemente necesare unei schimbari de trend. Urmeaza un outside week saptamana aceasta, inconjurat de aceleasi elemente. Asemenea evenimente prevestesc de obicei schimbare de trend. Sa vedem daca in acest caz vor prevesti doar schimbari de izmene la dl. Bernanke?

12 comentarii:

Akhenaton spunea...

Tu spui ca vor scadea cotatiile, iar in presa oficiala tot ce e in economie e peste asteptarile specialistilor.
Sunt deja 57 de banci americane (sau ma insel?) care au falimentat numai anul asta, deci totul e pe in fagas normal.

Horea spunea...

Nu te inseli de loc! Bancile continua sa falimenteze, avem stiri care spun ca Goldman a vandut murdarii la vaduve si orfani. E si normal pe undeva ca totul sa fie pe fagas normal

Informatii-economice spunea...

Cu alte cuvinte vei fi short pe mai multe piete dar... nu ne-ai zis in ce te vei refugia...?
Sapt trecuta ziceai ca ai cumparat moneda Norvegiana (aparent ca refugiu), ca sa aflam apoi ca ai vandut-o repede ca speculatie...
Acum pe ce mizezi mai departe?

Horea spunea...

Razvan, Short doar pe sp 500. Cumpararea monedei Norvegiene a fost o tentatie de refugiu din moment ce vroiam sa transfer suma in contul meu de acolo.

Fiind legat in momentul de fata de Romania prin parintii mei bolnavi si in varsta, m-am gandit si la alte alterantive. Dupa parerea mea o banca cu capital predominant romanesc, privata ar putea fi o alternativa.

Exista de fapt doar o banca de acest fel dupa cate stiu. Acum sunt in lei datorita semnalului scurt de apreciere pe care valuta noastra a dat-o.

In rest coroana norvegiana ramane in opinia mea cea mai sigura valuta.

dragon spunea...

In principiu nu cred ca o sa pice toate bancile din romania in acelasi timp in cazul oricarui scenariu pe termen scurt-mediu. Dat fiind ca sunt vro 25 de banci in tara, din care vro 15 destul de mari, cred ca poti sa imparti banii intre ele incat sa ramai sub pragul de garantare pentru orice eventualitate.
Nu cred in scenarii apocaliptice de genul ca la un moment dat toti o sa incearca sa-si retraga banii din toate bancile.

Flavian spunea...

Putinele banci romanesti din acest moment sunt cec, carpatica, transilvania, feroviara (din nov 2009) sau patria bank (din feb 2010).

Banuiesc totusi ca e vorba de Transilvania. Au avut insa si ei partea lor de aventuri de cand cu criza. Ca sa nu mai vorbim de povestea cu garantarea: Bancile, garantarea si raportarile

Horea, te-am admirat mereu pentru ca ai vorbit despre criza actuala inca din decembrie 2007. Sunt curios insa cat vei mai lupta contra acestei idei. Anume ca nici o banca nu mai e in ziua de azi un loc sigur pentru economiile omului de rand.

Horea spunea...

Flavian,
In primul rand o intrebare! Cum faci ca sa poti baga linkuri in comentarii?

Treaba cu lupta contra idei n-o inteleg prea bine ai putea reformula te rog!

Flavian spunea...

Folosesc href. Vezi Example de AICI.

Apoi ziceam de ideea ca bancile in ziua asta nu mai sunt sigure. Nici una din ele. Oricat cautam in Norvegia, Romania sau Elvetia. Pentru ca sunt prea interconectate. Si cand pica sistemul, pica cu totul.

Eram curios cat vei mai lupta pana sa accepti ideea respectiva. Pentru ca altfel te prinzi destul de repede de multe chestii... :)

Horea spunea...

Merci in primul rand pentru link.

In al doilea rand: Sentimentele umane nu m-au parasit nici pe mine desi tradingul incerc sa-l fac total fara sentimente asa cum am descris in carte.

Banii pe care ii am i-am facut cu multa sudoare. Tinand cont de sentimentele umane care ma caracterizeaza cred ca imi voi bate capul cu ei pana in momentul in care ii voi pierde sau pana va trece criza. Situatia este atat de seriosa incat pot sa te trezesti jefuit ca in anii 30.

Pe garantiile pe care le da statul sau UE, mai ales pe cele ale statului roman nu dau un ban. Norvegia este departe si e mai usor sa ai banii mai aproape, dar pana la urma este cea mai sigura tara dintre toate.

Concluzie: Depresiunea actuala imi va da si in continuare multe dureri de cap.

Informatii-economice spunea...

@Flavian, iti spuneam odata ca tinutul aurului in casa asa cum propui tu este o solutie destul de pacatoasa intr-o criza profunda. Sa-ti mai amintesc ca in anii 97-98 in Bulgaria oamenii se injunghiau pe strada pentru o paine?
Imagineaza-ti ce s-ar intampla cu o ferma sau cu un posesor de aur:)).
Eu imi amintesc ca la bunici la tara in anumite momente oamenii stateau in casa si admirau cum li se fura gainile fara sa scoata un sunet... ca sa nu supere hotii!!!
Revenind la sistemul monetar, acesta are foarte multe sanse sa pice... unii vorbesc de deflatie serioasa... altii de hiperinflatie (care ar mai rezolva din datorii) si care s-ar solda cel mai probabil cu un alt etalon la un moment dat.
Voi pe ce pariati? Pe care dintre pantele graficului acesta credeti ca suntem?
Eu as zice ca am ajuns la bull trap!

kaboom spunea...

Razvan, nu merge link-ul.

Flavian spunea...

Razvane, in momentul de fata eu cred ca hotii din banci sunt mai periculosi decat cei din cartier.

Apoi, ceea ce spui tu se poate intampla teoretic. Desi e scenariul cel mai pesimist. Vor fi bineinteles si cei care vor claca, vor ceda in fata presiunilor sau a fricii. Ca si cei care vor recurge la violenta in lipsa existentei unor nuclee care sa elimine aceste fenomene.

In orice caz, ceea ce propun eu mi se pare o alternativa mult mai de bun simt. Cred ca e mai normal sa te numeri printre cei "cu gaini" decat sa astepti acum fara sa faci nimic pentru ca ulterior sa ingrosi numarul celor care fura sau cersesc. Iar prin colaborarea intre cei cu bun simt se pot elimina aceste fenomene. Altfel nu ajungem nicaieri cu astfel de atitudini.

De aceea eu nu "promovez" individualismul ci colaborarea. E posibil ca unii sa recurga la astfel de acte in locurile in care nu va exista o coezine suficienta in societate care sa elimine astfel de fenomene. In momentele cele mai critice multi cred ca se vor retrage din marile orase in comunitati mai mici si mai linistite. Unde vor putea duce o viata sustenabila si independenta de vechile sisteme si de unde vor incepe reorganizarea la scara larga a omenirii.