Gore a deschis cutia Pandorei. Hai sa nu ne speriem de ceea ce vedem ci sa incercam mai degraba sa-i intelegem continutul. Pana acum spre marea mea bucurie am dezbatut lucrurile in mod civilizat si cu respect unul fata de altul pe aceasta pagina. Sunt de aceea absolut convins ca si subiectul bugetarilor va putea fi dezbatut pornind de la aceleasi premize. Este un subiect sensibil pentru ca ii atinge pe multi.
Pozitia pe care o am fata de acest subiect este strict personala ea putand fi combatuta de catre oricine, cu argumente bine documentate sper.
Vreau sa declar inca o data ca nu sunt un adversar al nimanui ci doar un prieten fidel al unei societati functionale moderne. Sa fie insa clar insa pentru toata lumea: astfel de societati nu s-au nascut si nu se vor naste niciodata in opinia mea de la sine.
Ele sunt intotdeauna rezultatul unei contributii insemnate venita de la indivizii care o alcatuiesc. Societatea in care individul devine intersat doar de proriul sau bine se transforma intr-un un ceas elvetian vechi, fost poate performant odata, in care una sau mai multe rotite dintate nu mai functioneaza. Intr-o societate in care omul prioriteaza interesele proprii si nu interesele societatii in care traieste segregarea este un fapt implinit. Omul in cauza devine astfel chiar el rotita care nu mai contribuie la mersul intregului. Acest lucru s-a intamplat si se intampla acum in tarile dezvoltate dar nicidecum in Romania, asta pentru ca Ramania nu a fost pana acum niciodata un ceas elvetian.
Romania a fost si ramane deocamdata doar un ceas ruginit, care trebuie curatat din temelie, multe din rotitele care il alcatuiesc trebuind sa fie eliminate si inlocuite. Ca sa intelegem mai bine subiectul abordat hai sa na intoarcem o clipa la omul din pestera. Istoria ii demonstraeza fara echivoc existenta fara a-i ofensa nici pe cei mai fanatici credinciosi. Omul din pestera este asadar in opinia mea cea mai primitiva radacina a societatii de azi. Omul din pestera vana precum stim si cultiva cate ceva in jurul sau pentru a-si asigura hrana necesara. In fraza precedenta se vad deja cela mai firave raze ale unei productii primitive.
Dupa aceasta faza omul reuseste sa produca mai mult decat consuma punand astfel bazele unui comert la fel de primitiv si bazat pe schimb de marfuri. Ma uit cu atentie la istoria omului din pestera dar nu gasesc nicaieri bugetarul. Asta, oricat m-as stradui. Ce concluzie imediata ar putea trage un individ cu capul pe umeri din faptele si realitatile indiscutabile expuse? Raspunsul este fara doar sau poate urmatorul: Productia si mai apopoi aparitia plusvalorii sunt radacinile din care a rasarit bugetarul si nu invers.
Hai sa ne mutam acum de la omul primitiv in natura de toate zilele pe care o cunoastem. Sa incercam sa ne inchipuim o clipa un copac falnic, inalt si minunat la care am decis sa-i taiem radacinile. Oare ce crezi ca se va intampla cu copacul in cauza? De la copacul amintit sa facem acum un salt suplu in timp, ajungand cu gandul la perioada istorica in care s-au nascut primii bugetari.
Perioada istorica are desigur o importanta mult mai mica, accentul trebuind sa fie pus mai mult pe felul in care s-au nascut acestia. De ce? Pentru ca trebuie sa intelegem neaparat un lucru foarte important: Nasterea bugetarilor a fost un rezultat direct al aparitiei plusvalorii in societate, plusvaloare investita mai apoi de state in servicii. Fara plusvaloarea creata de societate bugetarii nu s-ar fi nascut niciodata pentru ca nu puteau fi platiti. De ce nu puteau sa fie platiti? Pentru ca ei nu sunt producatori de bunuri creatoare de plusvaloare, ci ofertanti de sevicii, servicii care pana la urma trebuie sa fie finantate de undeva.
Ca sa intelegi mai bine ceea ce vreau sa spun, vom lua numaidecat si niste exemple concrete. Sunt obligat sa incep sirul exemplelor cu cel mai important lucru si anume fundatia unei societati moderne. Aceasta fundatie a fost si va ramane intotdeauna invatamantul. Invatamantul de orice grad si in orice forma ii pregateste pe oameni pentru meseriile pe care le vor avea in societate.
Desi imperativ de important, desi in postura de fundatie a unei societati moderne, invatamantul nu produce nici el plusvaloare, pentru ca nu este altceva decat un serviciu. Calitatea acestui serviciu devine cu atat mai buna cu cat tara in care se desfasoara este mai dezvoltata economic. O economie solida creaza asadar plusvaloarea necesara pe care un stat responsabil o va folosi pentru ingrijirea fundatiei sale. Nu este o intamplare ca state precum Suedia au un invatatmant pe cat de gratuit pe atat de performant.
Personal nu am platit o para chioara pentru studiile pe care le-am facut. Cartile ar fi trebuit sa le cumpar, dar ele nu au fost de fapt necesare. Examenele se dadeau si se dau si azi din ceea ce se preda intr-un moment anume, subiectele fiind adaptate si ele celor mai noi rezultate ale cercetarilor facute in acel moment.
Poate ca atare o societate sa functioneze si sa existe fara bugetarul din invatamant? Sigur ca poate, istoria ne dovedeste foarte clar acest lucru. Ce ne mai spune insa istoria despre o societate fara invatamant? Ne spune ca desi functionala, o asemenea societate este una primitiva. Evolutia unei societati primitive catre una moderna a rezultat asadar exclusiv din investitia unei parti a plusvaloarii create de membrii ei in fundatia de care vorbeam, invatamantul. Romania nu mai are invatamant! Tara noastra a devenit din pacate o fabrica de titluri si diplome. Cei care fura injurand si conduc aceasta tara nu-si respecta populatia pentru ca nu se respecta nici pe sine. Ei isi camufleaza asadar incompetenta cu ajutorul titlurilor si diplomelor fara nici o valoare. Societaea romaneasca de azi este asadar o societate a hartiilor, oamenii nemaifiind interesati de ceea ce se ascunde in spatele lor.
Hai sa punem acum fata in fata doi bugetari intr-o societate inchipuita, reala de fapt in Romania, in care nu se produce plusvaloare sau mai bine zis se produce mai putin decat se consuma:
In primul exemplu ma voi referi la un cardiolog si la un bolnav cardiac, un profesor de liceu de ex.
In varianta a) cardiologul lucreaza la un spital de stat, in timp ce in varianta b) lucreaza in cabinet particular. Munca lui, in ambele cazuri, va trebui sa fie platita de cineva, in caz contrar cardiologul nostru va da ortul popii de foame. Iata ca exista cerere, pacientul, si exista si oferta, cardiologul, cei doi putandu-se totusi intalni doar intr-o societate care ofera cardiologului un venit de la stat sau ofera pacientului banii necesari pentru ca cel din urma sa-l poata plati pe cardiolog in privat.
Probleme mari vor aparea asadar deja intr-o societate care produce mai putin decat consuma, una ca cea in care traim, ce sa mai vorbim atunci de societatea fictiva formata doar din bugetari. Din cauza luptei pentru putinul care trebuie impartit la multi apar imediat inechitatile si tendinta fireasca a unor oameni de a-si asigura privilegii. Oameni cu relatii politice producatori de nimic vor lua aproape tot "tortul" de pe masa statului lasand celorlati doar faramiturile. Bugetari angajati sa reprezinte o birocratie excesiva, multi dintre ei lucrand nu mai mult de 2-3 ore efective pe zi, vor goli visteria statului prin salariile si stimulentele pe care le iau pentru zambet si alte baliverne.
O productie mai mica decat consumul duce la un moment dat la terminarea completa a tortului de pe masa statului, facandu-i pana la urma pe toti sa sufere ( vezi cazul asa numitelor miscari spontane de la finante). Statul are in acest caz 3 alternative: 1) sa nu mai plateasaca salariile la nivele precedente, 2) sa-si reduca masa de mancai sau 3) sa se imprumute. Ori cat ai fi de capos sau de bugetar va trebui sa acepti pana la urma matematica expusa, pentru ca dintr-o fantana secata nimeni cu insusiri umane nu va poate scoate apa. Cine e de vina ca s-a ajuns la fantana secata? In primul rand statul si politicul care a vandut gogosi oamenilor pentru voturi, nevrand sa explice niciodata matematica pe care am expus-o eu.
Fii sigur ca cele mai mari furturi din Romania au fost facute tot de la stat. Cand tot iei de undeva si nu pui nimic inapoi trebui sa fii nebun sa crezi ca ai in fata un sac fara fund. Iata de ce, in societate pe care o vad eu functionala, moderna, una despre care voi incerca sa vorbesc intr-o alta postare, privilegiile nu au voie sa existe. Privilegiile sunt in opinia mea drumul spre moarte al oricarei societati. De ce? Doar datorita simplului fapt ca privilegiatii stiu un singur lucru: Lucreaza pentru ei iau pentru ei si nu pun niciodata nimic inapoi de unde au luat.
Ca o consecinta, o societate functionala si moderna trebuie sa fie echitabila si lipsita de privilegiati, statul neputand sa ofere servicii din bani pe care nu ii face. Aparatul bugetar trebuie sa fie adaptat ca atare si in primul rand, nu nevoilor, ci mai degraba posibilitatilor financiare ale societatii respective.
O societate producatoare de plusvaloare in abundenta isi va permite servicii mai multe si mai performante, dar atentie! Nici ea nu-si va permite bugetari doar de dragul de-a crea locuri de munca pentru oameni care stau si vorbesc la telefon 50-60% din ziua de lucru.
Tu bugetar care vei citi eventual aceasta postare pune-ti mana pe inima si gandeste-te! In caz ca tu, faci cumva parte din tagma celora care lucreaza, oare cati trantori bugetari ne-ai putea arata noua cu degetul? Trantori care nu au fost nicidecum angajati din necesitate, ci pe baza unor criterii precum cele politice, nepotism etc. Oamenii angajati pe asemenea criterii nu numai ca nu produc plusvaloare dar nu obisnuiesc sa faca aproape nimic nici la locul de munca pe care il au? Bugetar sau nu, nu poti fi pur si simplu atat de naiv incat sa poti crede ca o tara in care se produce mai putin decat se consuma nu va cadea intr-o buna zi in nas. Inchei cu exemplul trist al al asa numitelor miscari "spontane" facute de indivizi care si-au vazut de fapt salariile si luna trecuta. Sunt ferm convins totusi ca printre ei au existat si indivizi seriosi care si-au facut munca, dar putem oare sa-i bagam pe toti in aceeasi oala.
Oare nu este logic pentru toata lumea ca, eliminarea celora de care de fapt nu este nevoie ar fi un lucru extraordinar de benefic pentru toata lumea? (Desigur nu pentru doamna Marica cu un salar de 10 000 de lei in trecut, 3000 de lei actual, asta in caz ca informatia din media este corecta). Cati politicieni, directori si alti granguri au cate zece posturi la stat culegand sume imense, fara ca ziua sa aiba destule ore pentru ca ei sa-si poata face datoria in toate slujbele? Oare nu ar ramane mai multi bani de impartit pentru cei care si fac ceva in sistemul bugetar si de care societate are o nevoie absoluta? Fara "lipitori" salariile ar putea fi mult mai decente pentru oamenii care le si onoreaza.
Intr-o societate balansata, functionala, moderna si lipsita de privilegii se creaza mult mai usor si alte locuri de munca decat cele de la stat. Acestea ar putea absoarbe foarte bine si pe fostii trantori facatori de nimic, putandu-i transforma chiar in indivizi folositori. Este clar ca lumina zilei ca un alt tip de societate decat cea pe care o avem va avea si alt tip oameni. Majoritatea indivizilor sunt dupa cate stim foarte adaptabili, putand sa se obisnuiasca foarte repede cu orice forma de mediu, mai ales cu unul care se va dovedi a fi benefic tuturor. In opinia mea iresponsabilitatea romanului s-a nascut tocmai din cauza formei de societate in care a trait. Motoul acestei societati a fost: un salar si un loc de munca de orice fel, la stat daca se poate ca e mai sigur. Gandirea si ingeniozitatea lasati-o acasa, asta ca sa poti asculta mai bine ordinele imbecile date de sef, deseori analfabet, dar bine ancorat in relatii cu cine trebui. Criteriile de mai sus sunt valabile si azi, tocmai din cauza faptului ca societatea nu s-a schimbat deloc dupa 89. Mentalitatea a ramas aceeiasi retorica este insa diferita, permitand dezbateri si definitii precum democratie, stat de drept etc. notiuni care nu au de fapt nimic in comun cu realitatea zilnica a romanului. Este ca si cum ai incepe sa vorbesti despre fantani arteziene si rauri in desertul Calahari. Deschideti asadar larg ochii si mintea! Ca sa vezi si sa intelegi ca: daca nu faci parte din gasca, societatea in care traiesti iti este ostila, chiar bugetar fiind.
Ca o consecinta: Puzderia de bugetari din Romania nu s-a nascut din necesitatile societatii ci mai degraba din necesitatiile politicului vanator de voturi. Aparitia lor a dezechilibrat astfel intreaga structura sociala a patriei, prin faptul ca insasi legea de functionare a pietelor libere cererea si oferta au fost alterate.
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
16 comentarii:
Sa-i dea pe toti trantorii afara, si dupa aia sa le dea ajutoare sociale (ca nu pot sa-i lase sa moara de foame, ma gandesc). In loc de niste trantori care fac totusi ceva, vom avea niste trantori care nu fac nimic dar vor primi totusi bani...
A, si argumentul cu productia si serviciile, pai si privatii din Ro tot in servicii sunt, productia e in China :)
Chiar si in Canada 90% din forta de munca sunt in servicii (pen pushers :) )
...
referitor la QE(postarea de alaltaieri):
"Prin tiparire de bani tangibili bunurile tinute gaj si de fapt orice bun din cartea bilanturilor tinute de banci si chiar de catre FED ar trebui sa se devalorizeze ca atare, fenomen distructiv in sine. Ca o consecinta, pana ce institutiile financiare, intreprinderile mastodonte, etc. nu-si vor termina stergerea datoriilor, monetizarile reale care ar duce la inflatie si distrugerea valorii bunurilor pe care le au in gaj, precum si al altor bunuri, va ramane dupa parerea mea doar un mit."
... Cum se reconciliaza argumentatia de mai sus cu faptul ca FED-ul a avut tot timpul o politica inflationista, dolarul de astazi e echivalentul a 4 centi in 1913? Politica distructiva? Banii sunt ceva virtual, pot fi tipariti sau tastati, bunurile tinute in gaj sunt reale, palpabile; continuand argumentatia, si datoriile sunt virtuale, si pot fi sterse prin inflatie; normal ca bancile si FED-ul n-au interesul sa le stearga...si totusi istoria spune altceva
Free Drive, conform celor spuse de tine statul ar trebui sa asigure munca tuturor si asta indiferent de conditiile economice in care se afla o tara sau alta.
Conform cunostintelor pe care le am nici macar Suedia nu are un ajutor social echivalent cu salariul si, din cate stiu eu, Romania se afla si mai departe de acest deziderat.
Argumentele pe care le aduci le-am auzit si la televizor, chiar din gura unor lideri sindicali dar nu le pot cumpara. Asta pentru ca dupa parerea mea aceste idei vor putea desfinta economia total.
Hai sa facem pasul urmator si sa ne inchipuim ca tara va intra in incapacitate de plata=faliment,un lucru posibil macar teoretic.
Deocamdata statul se imprumuta pentru a plati salarii si pensii. In cazul unui faliment aceste imprumuturi nu le va mai acorda nimeni. Te-ai gandit vreo data in ce situatia ar ajunge atunci toti bugetarii si nu numai, ci toata populatia?
Unul pentru toti si toti pentru unul tine mai mult de romanele lui Dumas. In realitate si in cazul in de fata celebra fraza s-ar putea transforma in toti pentru toti in aceeiasi groapa.
Afirmatia ta privind existenta serviciilor oferite privat este absolut corecta. Intre stat si privat, ambii ofertanti de servicii, exista insa totusi o diferenta de la cer la pamant.
Particularul, oricine ar fi el si orice serviciu ar oferi, va fi obligat sa inchida portile, exact in momentul in care cererea pentru serviciul pe care il ofera nu mai exista. Pentru particular FMI-ul va ramane doar o institutie vazuta la televizor.
Hai sa presupunem totusi ca ar exista un FMI si pentru particulari. Cat timp crezi ca vor putea ei finanta o afacere fara profit? Faptul ca Canada are 90% din forta de munca in servicii, un lucru care ma mira foarte tare, dar pe care nu-l stiu si de aceea nici nu vreau sa-l comentez (ma voi documenta intai) nu face altceva decat sa traga un semnal de alarma.
Nu scrie nicaieri ca o Canada pe care o cunoastem prospera azi va trebui neaparat sa fie una care sa fie prospera si maine. S-au facut tandari imperii, o tara devenind astfel un fleac in contextul in care vorbim. Sunt curios sa vad cum va arata Canada sau chiar China, dupa spargerea baloanelor imobiliare pe care le au.
"Cum se reconciliaza argumentatia de mai sus cu faptul ca FED-ul a avut tot timpul o politica inflationista, dolarul de astazi e echivalentul a 4 centi in 1913."
Se reconciliaza foarte bine! Tocmai politica de care vorbesti a adus lumea in starea in care se afla si FED nu a tiparit nici atunci bani tangibili ci a creat inflatie prin credite. Sentimentul avut de oameni in timpul isteriei creditelor s-a schimbat se pare si iata de ce 1,7 trilioane pompate in piata, tot sub forma de credite date bancilor de catre FED, nu au avut acum nici un efect. Intr-un mediu deflationist aceste credite nu se absorb oricat ar dori FED acest lucru.
Despre bunurile tinute in gaj ai dupa parerea mea o perceptie gresita. O parte sunt terenuri si imobile la jumatatea pretului pe care l-au avut in timpul petrecerii, dar, cea mai mare parte din aceste bunuri, sunt tot datorii, obligatiuni si alte forme de instrumente fancy de care am mai vorbit.
am vrut sa spun ca nimeni nu produce nimic, nici la stat, nici la privat, everything is made in China; mi se pare irelevant ca unii sunt angajati la stat si altii la privat, somajul e problema, indiferent de unde provine.
nici sectorul privat nici cel de stat nu produc mare lucru; aici trebuie lucrat, sa fie impulsionate sectoarele productive (si la stat si la privat), ca altfel toata lumea primeste bani fara acoperire.
...
da, sa-i angajeze statul pe toti pe care nu-i poate absorbi sectorul privat, sa mai faca un canal Dunare Marea Neagra sau autostrazi ca Hitler in anii '30.
...
au nevoie totusi de protectie si angajatii, altfel ajungem iar ca'n Marea Britanie din epoca victoriana, saracie si mizerie pentru clasa muncitoare (nu ca n-ar fi ajuns deja acolo angajatii din Romania), si avantaj doar pentru patroni ; au si sindicatele rolul lor pozitiv (ca l-au pervertit in timp asta e alta treaba, dar scopul initial e indispensabil).
statul (de fapt statele) sunt falimentare de mult; incepand cu cea mai si mai tara de pe glob, us and a.
bancile sunt falimentare.
sectorul privat e falimentar (global).
Romania se imprumuta sa plateasca pensii si salarii pentru ca asa e moda (moda bailout-ului :) )
relax and enjoy the show, bine zicea basescu, Ro nu poate iesi din criza de una singura, cat mai merge, mai merge, prabusirea insa va fi ...globala
Horea
argumentatia ta imi aduce aminte de un banc: Doi frati stau in pat dimineata devreme pe intuneric. Unul dintre ei zice: "Daca mama nu vine sa ne scoale in 5 minute iar intarziem la scoala".
Chiar crezi ca dependentul de droguri nu stie ca ii face rau? Stie dar gaseste justificari, nu acum, nu asa, nu aici ....
A accepta justificarile e echivalent cu a fi complice.
Nu exista nici o justificare pentru statul "dadaca". Indiferent care sunt atributiile statului, raspunderea e a noastra, si in ceea ce priveste educatia, sanatatea, ....etc.
Cand in spatele tau stau oasele celor ce au preferat moartea minciunii, lupta pentru un mic, o bere, o galeata, o functie, un stimulent nu mai este o problema de lipsa de educatie / intelegere ci de nesimtire si complacere in situatia data. De asta vrem sa-i uitam si pe cei din '49 si pe cei din '89 : ne arata dimensiunea noastra reala.
N-am vazut pe nimeni in ultimii 20 ani la finante sau politie sa spuna cu glas tare "Nu ne mai puneti sa facem porcarii pentru voi politicienii!" - toti stim ca fara ei statul nu ar fi putut face toate porcariile astea. Legile le da parlamentul si guvernul dar metodologia ... cine o face? Cine interpreteaza legea ? Nu tot aceleasi persoane care acum striga hotii?
N-am vazut un singur finantist care sa iasa cu "fluturasul" sa fie indignat de cat de mult impozit plateste. Sa spuna :"Uite dom'le am castigat 1000 de lei luna asta si statul imi ia 500!!"
Chiar nu stiu? Sigur ca stiu. Nicio argumentatie nu-l scoate pe om din mocirla propriei complezente.
Doar realitatea.
In rest om trai si om vide!
Ce ma distreaza ca rromanii isi dau cu parearea despre tari pe care nu le-au vazut nici macar la teleenciclopedia.
Canada !!!!! Cat de idioti sunteti rromanasilor.
Asta e problema populatiei de aici Horea (ca natiune nu a fost si nu va fi niciodata) : Prostul daca nue fudul nu e prost destul. Ce bine ne pricepem sa ne "uitam" si sa judecam pe altii. Rromanule fa-ti curat in curtea si in portiunea ta de strda si da-i dracu pe altii.
Gabi si Anonim, sunt perfect de acord cu ceea ce spuneti.
se intampla sa am dubla cetatenie (romano-canadiana), si sa fiu expus la ambele realitati economice.
e tendinta unora sa se arunce in supozitii si automat sa traga concluzii fara sa verifice premizele.
si sa fie si marlani pe deasupra.
...
in alta ordine de idei, Romania nu-si poate face singura curatenie pentru ca nu e de capul ei.
e colonia FMI-ului cu gubernatorul Basescu.
credeam ca e evidenta chestia asta pentru toata lumea.
Fee Drive! Incearca sa privesti cele spuse in comentariile de mai sus in mod mai general. Vei gasi si tu cu siguranta samburele de adevar dezvaluit. Suntem in primul rand made in Roumania toti cei care ne invartim pe aceasta pagina si ar fi pacat sa ne scape deprinderile care duc de fapt acest popor direct in prapastie.
Nici vorba sa ne facem singuri sau de fapt cu altcineva de cap, pentru ca deocamdata partea de care vorbesti ne lipseste din pacate la foarte multi.
Avem toti onoarea sa ne nastem cu o capatana, fenomenul lasandu-ne totusi si cu o responsabilitatea: cea de a o tine timp cat mai indelugat pe umeri. De acord cu tine, nu suntem singuri si nu dansam chiar cum vrem, dar deocamdata ne aflam doar in faza in care nici macar nu auzim muzica.
Excelent articol! O societate nu poate trăi numai din servicii, iar producția nu înseamnă neapărat bunuri fizice ci și bunuri intelectuale. Dar de exemplu mulți din cei care lucrăm în IT se gândesc la emigrare sau au emigrat deja din cauza lipsei de perspectivă din țară respectiv pentru că s-au săturat pur și simplu de ce se întâmplă în țară.
Nu stiu daca sunt prea multi bugetari. Intr-un articol din EVZ se spunea ca Romania are un procent mai mic de bugetari decat majoritatea tarior europene si nici pe acestia nu-i poate sustine. Dar trebuie facuta distinctia intre bugetarii care duc greul sistemului si cei care taie frunza la caini. Profesorul, infirmiera, asistenta medicala, medicul, politistul, judecatorul - vorbesc de cei care fac treaba de zi cu zi, nu de politrucii din functiile de conducere - sunt absolut necesari si trebuie platiti bine. Altfel nu e cazul sa ne miram ca tinerii ies din scoala semianalfabeti si cu sistem de valori pervertit, ca spitalele mai mult omoara decat salveaza oameni si ca infractorii conduc societatea.
Fain articol.
Felicitari!
SA le ia naiba de comentarii..
Daca eu postez ceva si nu apare care-i chesti?!. Doar pot eventual sa ma enervrz si sa-mi vad de treaba mea in continuare.
Mult succes(uri)
Mai tineti emisiuni la Televiziunea Ziare.com?
M-am uitat mai atent pe profil si apoi am urmarit si emisiunea inregistrata din data de 3 August 2009 si am vazut ca suntem din acelas oras. Poate reusim sa organizam o intalnire cu cativa pasionati ai pietei de capital aici in Targu Mures, macar una informala, la un ceai sau la o bere.
Si linkul la acea emisune , pentru cei interesati:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iMMWY0_1UmYJ:www.ziare.com/tv/economie-pe-intelesul-tuturor-de-la-criza-la-depresiune-111+Horea+Sorin+Mihaltan&cd=1&hl=en&ct=clnk&lr=lang_ro|lang_en&client=firefox-a
Anonim, eu nu am avut asemenea probleme exceptand comentarii foarte lungi. Te-as sfatui totusi sa incerci, comentariile sunt la fel de importante ca si articolele.
Alibaba, nu mai colaborez cu ziare com si nici nu mai fac emisiuni acolo din cauza ca s-au purtat romaneste. Daca vei gasi destui oameni care sa fie interesati in ceea ce propui anunta-ma. De discutii informale trebuie sa-ti spun ca nu prea am timp din pacate.
Trimiteți un comentariu