Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 29 octombrie 2010

China "salvatoarea" lumii.

Multi asa numiti experti au aratat si arata cu degetul catre China atunci cand vorbesc de salvarea economiilor din lume. In numele globalizarii toti habsanii si-au mutat afacerile in tara asiatica. Oamenii au uitat de indata ca tara este in continuare condusa de un regim totalitar avand ca atare si o economie care raspunde tot la comanda directivelor de partid si de stat. Ca sa-si mentina cifrele economice in ceruri, China a monetizat in stil barbar de hiperinflatie, dar, asta conteaza mai putin, atunci cand partidul si nu piata este factorul care dicteaza pretul de schimb al yuanului. In razboiul stelelor valutare acuzatii au fost aruncate de toti catre toti, asta pentru ca ciolanul, adica piata de desfacere pentru export devine tot mai mica, in timp ce combatantii care vor s-o cucereasca sunt tot mai multi.

In articole anterioare eu mi-am aratat scepticismul fata de teoriile lui Geithner, incompetentul si linagaul Goldman, asezat acum pe scaunul de secretar al trezoreriei din SUA. Acesta se mieuna deplangand valoarea scazuta a yuanului fata de dolar, in timp ce eu vedeam si vad in continuare un yuan in bucati, in cazul in care valuta ar fi facuta liber convertibila. Cresterea masei monetare din China s-a facut in forma de parabola, vezi implicatia unei astfel de expasiuni, de orice fel de fapt, in articolul parabole. 

Nesatuii din corporatiile multinationale si mastodonte si-au parasit toti tarile de bastina astfel incat apropae ca nu mai gasesti produse de nici un fel care sa nu fie fabricate in China. Chiar daca nu am grafice in acest sens incerc sa vizualizez unul prin inchipuire vazand astfel in fata mea tot o parabola atunci cand este vorba de forma grafica a investitiilor straine din China. Chiar daca visele umane par sa nu aiba nici o limita, realitatea inconjuratoare are. China a ajuns sau, mai bine zis, a fost impinsa in opinia mea, spre culmi care pur si simplu nu pot fi sustenabile.

Privind masa monetara din graficul alaturat, care se refera dupa cate vezi doar la anul curent 2010, premierul chinez ar trebui sa se numeasca Robert Shiao Mugabe Tza. Zimbabve a cazut in hiperinflatie parasita de investitori, consecinta fiind pornirea tiparnitelor de catre guvern. In China investitorii se inghesuie inca, asta in timp ce oficialii chinezi au tiparit de zori chiar bani tangibili. Asta pentru a umfla economia cat se poate de bine cu gaze si pentru a evita nemultumirile populare. Cu toate acestea ei nu se sinchisesc sa critice pe altii, asa cum fac comunistii de obicei, in cazul de fata pe americani cu politica lor monetara cu tot.

Despre aceasta politica dezastruoasa a domnului Barbachi am vorbit de multe ori. Mi se pare totusi de porc sa aud critici venite de la cei care au facut-o si mai lata. Eu credeam ca acest stil de-a da lectii altora, in domenii in care tu ai esuat, este un fenomen exclusiv romanesc. Iata ca am gresit. Boala roamaneasca pare sa fi molipsit si China. Pana la urma si daca te gandesti bine fenomenul este unul normal. To'as la to'as nu scoate ochii, ba mai mult, ei se mai si aseamana leit in gandire. Cand spun gandire nu ma refer la ceva facut cu creierul, ci la ceva facut din to'asie.

De aceeiasi to'asie sufera insa si din pacate si parabolele. Toate au pana la urma aceeiasi soarta! 

13 comentarii:

cristian dogaru spunea...

horia, tu ce ai recomanda la capitolul diversificare a economiilor: cat lei , cat euro, cat dolar, in procente?

Anonim spunea...

Asta e cel mai bun articol al dumneavoastra, spre deosebire de celelalte, dar e doar parerea mea. Multa bafta in continuare!

Horea spunea...

Cristi, ma feresc dupa cum stii de recomandari dar un lucru pot sa spun totusi: eu am totul in dolari, cel putin pe termen mediu.

Plec de la premiza ca o distrugere a dolarului ar atrage dupa sine distrugerea tuturor valutelor, un lucru aproape imposibil in momentul de fata si in opinia mea.

Iau desigur in considerare si deflatia din SUA, care este reala, un fapt care tot conform unor pareri strict propri ar trebui sa sprijine dolarul.

Dupa ce datoriile se vor face praf sau dupa ce vor fi platite de cei ce vor fi in stare sa faca acest lucru, am putea asista la un nou ciclu inflationist si la o noua ordine monetara, acest lucru trebuind sa afaecteze desigur toate valutele. Pe termen de cca 6-9 luni ma astept asadar la o intarire a dolarului fata de celelalte valute, chiar daca un ultim shake out, venit odata cu anuntarea politicii monetare FED este un scenariu posibil si probabil.

In scenariul pe care il am euro ar putea sa se deprecieze fata de leu sau sa bata pasul pe loc asa cum a facut-o pana acum. Am prezis dupa cate iti amintesti probabil acest lucru intr-o analiza de acum cateva luni bune.

Cu dolarul am dat-o insa in bara pe termen scurt, el reusind sa se deprecieze mai mult decat ma steptam eu. In cazul in care scenariul expus se va dovedi eronat lucrurile se vor schimba radical.

Anonim, merci pentru aprecieri! Eu cred si sper ca parerile sa fie impartite. Numai asa voi putea satisface mai multe gusturi, care, dupa cate sti si tu, nu se discuta. Eu ma straduiesc oricum sa-i satisfac pe toti, un deziderat imposibil din pacate.

Anonim spunea...

Horea iti multumim ca scrii acest blog. Asa mai aflam si noi cam cum stau lucrurile din punct de vedere economic.

Horea spunea...

Anonim,eu va multumesc ca il cititi.

Cristi Sparlu spunea...

Multumesc domnule Horea,
Si eu sunt un cititor fidel al dumneavoastra.
Va urez sanatate si spor in ceea ce faceti.

Flavian spunea...

Horea, despre china se zvonesc niste lucruri interesante in ultima vreme... :)

Cica in acest moment chinezii vor si au puterea ca impreuna cu nemtii, rusii, francezii plus inca doua-trei tari sa garanteze dolarii aflati in circulatie in exteriorul americii pentru a crea un fel de sistem paralel si o moneda internationala care sa nu mai fie la mana unui singur stat, posibil chiar garantata in metale pretioase.

Dolarii respectivi vor primi o alta denumire si o garantare internationala, iar cei vechi aflati in posesia americanilor vor putea fi inflationati fara a afecta restul de tari. Astfel america va trebui sa-si rezolve problemele pe plan intern in loc sa exporte criza si inflatia in alte parti.

Ideea e tocmai de a preveni colapsul total al finantelor mondiale atunci cand americanii se vor recunoaste faliti in mod oficial. Asteptam noutati dupa alegerile americane si G20-ul din 11 noiembrie sa vedem cat de reale sunt zvonurile... :)

mobutu spunea...

Deci cum s-ar zice, stai linistit Horea că dolarii tăi sunt "garantați" ... așadar e safe bet ;)

Horea spunea...

Flavian si mobutu, dupa cate stiti eu strecor bine si intotdeauna ceea ce citesc. In cazul in care dolarii mei vor fi safe, vor fi safe din cauza deflatiei pe care o vad si pe care am descris-o de atatea ori si nici decum din cauza unor stiri de genul celei enuntate.

Flavian spunea...

Horea, never say never. Au falimentat si sovieticii acum nici 20 de ani, desi multi credeau ca asa ceva e imposibil... :)

Americanii sunt in buda si toti incearca sa gaseasca metode pentru a nu fi trasi la fund odata cu ei. Poate un scenariu precum cel de mai sus e greu de pus in practica, dar cumva pisica tot se va rupe pana la urma.

Seba spunea...

Articol din viitor (anul 2013):
"S.U.A. a cazut in hiperinflatie parasita de investitori, consecinta fiind pornirea tiparnitelor de catre guvern (F.E.D.)"

Horea spunea...

Flavian, si eu cred ca se va rupe, dar fara scenariile cu valute noi facute de China si altii. Am spus de multe ori ca se va trece, in opinia mea, la o alta forma de societate, fara credite date pe buletin si foarte probabil cu valute legate de ceva sustenabil, de ce nu aur din nou.

Dupa parerea mea toti vor face acelasi lucru si deodata fara ca cineva sa fie lasat sa-si faca singur inflatie, una pe care o vad imposibila in conditiile actuale.

Horea spunea...

Seba,2013 spui? Nu foarte probabil dar posibil, insa, doar in cazul in care totul s-a facut tandari pana atunci.Datorii, banci, intreprinderi, etc. Intrebarea mea este daca FED va mai exista atunci?