Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 28 august 2012

Euro-Ron si Basescu

Domnul Boc i-a atras atentia domnului Ponta, spunadu-i ca ar trebui sa se uite la cursul euro. O valuta care a zburat spre cer fata de leu. Conform marilor analisti cauza miscarii a fost de ordin intern: instabilitate politica, in urma incercarii de demitere a lui Traian Basescu. 

Toata deprecierea pe care a suferit-o leul a fost agatata de gatul lui Ponta si Antonescu. Pe nedrept! Spuneam eu atunci. Pentru ca cei amintiti au avut de fapt o contributie minora la tot ceea ce s-a intamplat pe piata valutara. Au intarit doar ca de obicei un trend deja in vigoare.

Uita-te la graficul afisat, in perspectiva de 15 minute, si vezi cum a sarbatorit leul revenirea lui Basescu la Cotroceni. Printr-un plonjon de 600 de puncte intr-o singura zi. In care zi? Exact in ziua in care parlamentul l-a trimis pe suspendat inapoi la palat. Ponta a plecat in Africa de Sud, Antonescu a plecat in Italia. Ma intreb! Unde a fost oare astazi magicianul cu struguri in urechi? O fi plecat pe luna. Unde mobilul probabil ca nu mai functioneaza de loc.

Oare ce mutra a facut Stolojan vazand aceasta miscare euro-leu. Omul care ne explica cum va drege Basescu busuiocul dupa ce se va intoarce la Cotroceni. Leul a inceput sa-l dreaga fara nici un dubiu. Sau? Poate ca singurul factor care poate influenta pana la urma miscarea valutelor nu este nici Ponta nici Basescu nici Strugurescu, ci doar aceaisi piata despre care eu am vorbit de atatea ori pe aceasta pagina. 

Miscarea pe care o vezi a fost desigur pe piata intervalutara, unde euro a reusit sa plonjeze la auzul vestii cu Basecu, intr-o prima faza, ca un om beat. N-a durat mult, dupa cate poti vedea, pana euro a revenit ca o racheta. Cei mai multi romani nici nu au simtit aceasta miscare, pentru ca ei asteapta cuminti afisarea cursului valutar de catre BNR. Majoritatea oamenilor nu au habar ca BNR afiseaza pana la urma, intotdeauna, un curs pe care i l-a dictat piata.

Care va fi oare cursul Eur-Leu pe care BNR va fi obligat sa-l afiseze in viitorul imediat apropiat? Probabil un curs care nu o sa-i placa foarte mult nici lui Stolojan nici lui Basescu. Dar, ii va place mai degraba lui Ponta, care nu va ezita probabil sa-l infireze la randul sau pe revenit. Ca tot circul sa poata continua ca si pana acum. Protagonist este de fapt poporul! Care se bate pentru mafioti, in timp ce mafiotii se bat pentru posturi din care sa poata fura cat mai bine. Importanta pana la urma este miscarea asta continua, pentru ca asa se intampla si pe scena unui circ. 

2 comentarii:

Anonim spunea...

horia,ce inseamna "viitorul imediat"?pt. ca aici(eur/ron) swap-urile te omoara.

Horea spunea...

Luna urmatoare este un viitor destul de apropiat si de imediat dupa parerea mea.