Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 24 august 2012

O inventie romanesca de calibru mondial

N-ai auzit de ea? A aparut ieri in Gandul. Este un barometru bugetar de ultimul racnet si poarta numele de zambetul ministrilor. Il vei gasi incepand de azi, foarte probabil, in fiecare buzunar de ministru al finantelor. Dar, pentru ca inventia isi are originea aici, pe mal, ea a aterizat de prima data exact acolo unde-i era locul. In buzunarul domnului Georgescu. Macherul venit direct de langa marele Strugurel facatorul de minuni.

Cand auzeam de buget pe vremea lui Boc mie incepeau sa-mi tremure genunchii, pentru ca era facut de obicei din inca un imprumut, centura, funie, lant, sau cum ii mai spuneau. Important era totusi ca nu costa un banut. Asa a calculat Boc, atunci, impreuna cu matematecienii sai de renume mondial

Cu toate acestea nu-mi aduc aminte niciodata de o atmosferea asa cordiala si tovaraseasca ca cea despre care ne povesteste domnul Georgescu. Pe vreamea lui Boc se mai faceau si niste specificari, deseori anapoda, dar se faceau. 

Din ministerul caruia i se acordau mai putini bani veneau de obicei si niste voci nemultumite, dar, iata ca, epoca Ponta i-a facut pe toti sa zambeasca. Pentru ca suntem deocamdata catateni al acestei tari, eu mai am o cetatenie, m-am molipsit de la centurile lui Boc, ar trebui sa avem tot dreptul sa ne uitam in bugetul statului. Tinand cont si de transparenta pe care ne-o promiteau liderii USL, inaintea venirii lor la putere.

Rectificarea de buget nu a fost inca expusa nicaieri, dar, spre norocul nostru, domnul Georgescu si domnul Ponta ne-au expliact foarte transparent despre ce este vorba. Il citez de prima data pe ministrul finantelor pentru ca el ar trebui sa fie creierul care a stat in spatele rectificarii bugetare. Intrebat despre sumele alocate ministerelor profesionistul raspunde: "Nu vă pot spune pentru că n-am aceste date, cât am luat de ministerul cutare sau cutare. N-are importanţă. Din moment ce miniştrii sunt mulţumiţi. Aţi văzut, au plecat zâmbind acasă".

La insistentele jurnalistilor domnul ministru adauga: "N-au ieşit ţipete din sala Guvernului, lumea a fost destinsă. Ce importanţă are că s-au luat 100 de milioane de colo şi s-au mutat dincolo? S-au făcut analize profesionale pentru a ajunge la asemenea concluzii. Dacă nu mai sunt întrebări, vă mulţumesc pentru atenţie. La revedere!"  

Pai ce intrebari sa mai fie la o prezentare facuta cu atat transparenta? Numai boul nu intelege despre ce este vorba. Imbucurator este si faptul ca domnul Georgescu se scalda in bani. Si este desigur si atat de profesionist, incat 100 de milioane incolo sau incoace nu mai au nicio importanta. Cel mai importnat lucru a fost faptul ca noua inventie romanesca functioneaza. A masurat cu exactitate zambetul fiecarui ministru. Unii dintre ei atat de zambitori incat le fugea gura un jurul capului, asta in cazul in care nu ar fi avut urechi, care franeaza de obicei extinderea zambetului. 

Orbit de atata transparenta venita din prezentarea lui Florin Georgescu m-am uitat sa vad ce zice premierul. Speram ca poate a copiat repede bugetul ca sa il poata prezenta celor interesati. Am gasit pana la urma ceva, tot in Gandul. Protagonist campionul explicatiilor. Care ne prezinta bugetul nou vorbind cu precadere de cel vechi. Mai spalat la creier cum sunt va las sa cititi singuri expunerea, sperand ca cei cu creierele nespalate o vor putea chiar savura. Vad ca mai nou au aparut si altele, mai pompoase. "Cetire" placuta

Creierul meu spalat a gasit totusi afirmatii facute de catre acelasi premier pe care ar dori sa le comenteze. Marirea deficitului bugetar de la, 1,9, la 2,5% din PIB. Care PIB? Cel prezis de USL, in crestere? Sau cel real? In scadere. Oricum, domnul Ponta a incercat sa ne explice si provenienta banilor, un lucru important, poate cel mai important. Mai ales daca tinem cont de faptul ca premierul actual nu a renuntat la centurile de siguranta, facute din rahat, pe care le primea Boc de la FMI. Faptul ca le-a criticat dur, atunci, este insa o alta mancare de peste. Pentru ca atunci USL era in o pozitie. Acum in alta, cu capul sub ghilotina. 

De aici si importanta specificarii provenientei banilor. Din proiecte politice falimentare ale predecesorilor, spune domnia sa, in timp ce mai imparte cu bratele deschise rafale monetare, mai ales pentru pesinonari si bugetari. Producatorii de nimic din orice tara. Daca nu il cunosteam pe domnul Ponta ca fiind un plagiator, si ca atare si un mincinos notoriu, poate il credeam pe cuvant. In conditiile actuale, cu creierul spalat pe care il am, nu cred nimic din ceea ce a spus. Cred insa altceva! Faptul ca cei care au creierele nespalate vor musca praful. Cel servit de un plagiator si un magician pentru care 100 de milioane au devenit bani marunti. La cat au furat colegii domnului Ponta si cei ai domnului Basecu, afirmatia minstrului de finante nu ar trebui sa mire pe nimeni.

Ps. Iata si articolul la care faceam referire: aici. Precum spuneam de atunci au mai aparut si altele. Unul in care domnul Georgescu stabileste si un curs de schimb pentru Euro. Acelasi in care domnul Ponta vorbeste despre nereguli la fondurile europene. Uite ca aici il cred pe cuvant. Doar din cauza faptului ca am stat cu ochii la fel de deschisi ca acum si in timpul guvernarii Basescu. Am avut tentatia sa spun Boc, dar omul a fost prea mic. Jur ca nu ma refer la inaltime, pentru ca nimeni nu si-o poate alege singur. Ma refer doar la rolul pe care fostul premier l-a jucat in guvernul pe care l-a condus Traian Basescu.

Niciun comentariu: