Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 9 august 2012

La un pas de valul devastator

Vara a fost fierbinte, mai putin in Norvegia, unde a plouat 80% din timpul pe care l-am petrecut in tara scandinava. In Romania vara fierbinte a produs seceta pe toate planurile, dar iata ca noi ne putem scufunda si fara apa. Asta pentru ca suntem cei mai destepti de pe Tera. Ba mai mult! Suntem asi in a crea in jurul nostru mocirla, chiar daca Domnul nu ne-a binecuvantat decat cu cativa stropi de ploaie. O creiem din rahatul pe care il producem din abudenta, si pe care il aruncam cu multa maiestrie unul in capul celuilalt.

Improscarea asta cu rahat se apropie insa in opinia mea si ea de un sfarsit. Si nici nu de unul oarecare, ci mai degraba de unul foarte tragic. Pentru ca ghilotina sub care si-a bagat capul plagiatorul&comp va plesni fara mila si gatul poporului votac. Suspendatul joaca si el ultima carte, recurgand la manipulari ordinare la care numai romanul poate fi sensibil. "Dumnezeii" Romaniei, adunati in CCR, isi dau si ei la bocanc in loc sa-si vada de treaba. Dar la ce sa te poti astepta de la oameni numiti acolo pe criterii politice?

Precum spuneam inaintea plecarii mele in Norvegia aceste razboaie vor trebui sa fie lovite pana la urma  de un val si in Romania. Un val pe care l-am numit valul devastator.

Spuneam tot inainte plecarii mele ca, in opinia mea acest val nu a inceput inca. Uitandu-ma la grafice, acum, nu pot sa nu observ niste semne clare de formare. Obama mai are poate timp sa castige alegerile din SUA, pentru ca mai apoi puhoiul sa se poata declansa liber si nestingherit. Asta pentru ca timpul va incepe sa isi spuna cuvantul, si prin intermediul acestuia vom auzi si glasul ciclului de 7 ani, unul despre care am vorbit de atatea ori pe aceasta pagina. Cred de aceea, ca, pana atunci, vom asista la o escaladare a volatilitatii din piata. Trebuind sa asistam foarte probabil la caderi si reveniri facute in forta. La indici bursieri, la valute, si nu in ultimul rand la ceea ce in limba engleza se numesc "commodities", metale petrol si alte bunatati.

Deteriorarea rapida a mediului economic de pretutindeni ar trebui sa loveasca in cele din urma si in fabricatorii de rahat din Romania. Dar si in mancatorii lui. Ceea ce urmeaza trebuind sa fie in opinia mea un spectacol foarte trist. Atat de trist incat pana si rahatul produs de expertii valahi va ingheta in fabrici. Acest spectacol va trezi probabil si pe oamenii cu perceptia lui Florin. Care vor intelege pana la urma ca in sptele fiecarui computer de pe bursa exista un om, sau mai multi oameni. Iar in spatele acestora exista doar psihologia conform careia isi fac si isi vor face intotdeauna afacerile. Un computer nu intra asadar nicodata in panica! Oamenii care il manuiesc da.

Spectacol placut va doresc!

Ps. Cineva mi-a pus o intrebare! Daca vreau sa fac analize contra cost. A venit si cu o oferta. M-am gandit la treaba asta destul de mult. Concluzia finala fiind pana la urma: de ce nu? Voi expune pe blog in curand si conditiile pentru cei care vor manifesta un eventual interes pentru o asemenea varianta. Un lucru este insa clar! Chiar daca interesul pentru varianta enuntata va fi scazut, articolele legate de economie nu vor mai contine nici nivele tinta si nici date de reactie. Asta pentru ca cei putini, sau mai multi, care ar dori un serviciu ca cel pe care l-am anuntat sa nu se simta neindrepatati.

12 comentarii:

Florin spunea...

>Acest spectacol va trezi probabil si pe oamenii cu perceptia lui Florin. Care vor intelege pana la urma ca in sptele fiecarui computer de pe bursa exista un om, sau mai multi oameni. Iar in spatele acestora exista doar psihologia conform careia isi fac si isi vor face intotdeauna afacerile. Un computer nu intra asadar nicodata in panica! Oamenii care il manuiesc da.

Nu doar oamenii care manuiesc computerul intra in panica, ci si cei care doar privesc la el.

Nastratin spunea...

Horea...Ce ne spui de scandalul international Libor de manipulare bursiera??? cartel bancar...

http://www.ziare.com/bani/banci/culisele-scandalului-libor-cartel-bancar-la-nivel-mondial-video-1182652

Cristi Sparlu spunea...

Salve,
Bine v-am regasit. Rabdare, spectacolul este inca in plina desfasurare. Vor fi alegeri in US si Germania, politica de castigare de timp va continua probabil in tot acest an dar si in anul care vine spre dezamagirea celor care se asteapta anul acesta sa se intample ceva. Nu ma bazez pe fapte sau date concrete ci doar pe intuitie asa ca nu dati cu pietre, doar aveti rabdare :).

Horea spunea...

Florin, pe asta nu am inteles-o. Sigur ca toti oamenii poseda psihologia panicii. Dar, nu toti oamenii fac afaceri bursiere. Ultimii fiind astfel singurii care o pot influenta. Prin starea psihologica pe care o au.

Nastratin, treaba cu Libor este una veche, fiind dupa parerea mea doar varful icebergului de care se vor lovi investitorii.

Florin spunea...

Horea, eu credeam ca in articol se arata clar cum programele automate de trading au influentat piata cu un ordin de marime de aproximativ 10% in timp ce oamenii pe care ii invoci tu ca singurii care pot influenta, priveau panicati si se intrebau ce se intampla.

Akhenaton spunea...

Era de asteptat sa primesti oferte pentru analize contra cost. Totusi mi-ar placea sa stiu cand te mai urci in "tren", si asta pentru ca nu ai ratat niciodata de cand te urmaresc eu.

Horea spunea...

Florin, programele automate? Programate de cine? De alte programe automate? Am ratat eu ceva? Vei vedea in curand cum tocmai programele automate ii vor face sa se cace si mai bine in pantaloni pe cei care le-au programat. Daca programele automate ar conduce bursa, oamenii care le poseda si care se folosesc de ele nu ar pierde bani niciodata. Iti garantez ca ii vei vedea jupuiti. Mai ales atunci cand algoritmul pietei nu se va mai potrivi cu algoritmul lor programat.

Akhenaton, nu voi mai putea spune nici cand urc in tren, din moment ce am spus ca datele de reactie si nivelele vor fi scoase din analize. O anuntare a unei urcari in tren ar insemna automat o divulgare a unui nivel important si al unei date de reactie.

Florin spunea...

Horea, nu stiu cum sa interpretez raspunsul tau. Nu ai auzit de HFT, nu ai cunostinte sau nu crezi ca ele exista?

>Daca programele automate ar conduce bursa, oamenii care le poseda si care se folosesc de ele nu ar pierde bani niciodata.

Aici ai o eroare in logica. Este o batalie continua si intre algoritmi. Si la nivel de inteligenta si la nivel de performanta(rapiditate). Deci nu se poate vorbi ca cine le detine castiga tot timpul. Am inteles ca se poarta batalii chiar si pe spatiile fizice cele mai apropiate de servarele bursei pentru a castiga microsecunde din scurtarea distantei pe care trebuie sa o parcurga semnalul electric.

"The Bank of England estimates similar percentages for the 2010 US market share, also suggesting that in Europe HFT accounts for about 40% of equity orders volume and for Asia about 5-10%, with potential for rapid growth.[18] By value, HFT was estimated in 2010 by consultancy Tabb Group to make up 56% of equity trades in the US and 38% in Europe.[23]"
Horea, am mai avut discutia asta: cine este piata? Pana acum ai definit piata prin actorii "cei mari". Daca HFT reprezinta aproximativ 50% din piata, nu se poate spune ca reprezinta "un actor important"?

Horea spunea...

Ba da Florin, numai ca si actorii mari o dau in bara la un moment dat, atunci cand cei mai multi dintre ei cred in acelasi scenariu.

Mi-ai vazut analizele. Mie nu mi se pare ca rezultatul lor a fost influentat de programe. Daca ar fi fost nu as fi putut nimeri asa de bine miscarile bursiere.

Ba mai mult! Logica folosita a fost cea veche, a sentimentelor si a psihologiei umane. Asta cu toate ca tu refuzi sa crezi acest lucru.

Anonim spunea...

Horea, mizezi pe revenirea euro sau revenirea dolarului la o paritate aproape 1:1?

Florin spunea...

>Ba da Florin, numai ca si actorii mari o dau in bara la un moment dat, atunci cand cei mai multi dintre ei cred in acelasi scenariu.
Nu vad ce legatura are aceasta asertiune cu discutia noastra.

>Mi-ai vazut analizele. Mie nu mi se pare ca rezultatul lor a fost influentat de programe.

Eu nu am contestat niciodata rezultatul analizelor tale. Chiar am subliniat ca functioneaza. Eu am contestat ca tu citesti in grafice psihologie.

> Daca ar fi fost nu as fi putut nimeri asa de bine miscarile bursiere.
Afirmatia asta isi are sens doar daca utilizezi ca axioma ca tu citesti pshilogie in grafice. Cum eu contest insasi axioma, aceasta afirmatie are valoare de argument zero. Tu "nimeresti" asa de bine miscarile bursiere pentru ca te pricepi sa analizezi graficele, grafice care cuprind si urma lasata de HFT.

Horea, cand o sa-mi se prezinte argumente clare, o sa cred. Pana atunci eu vad lucrurile in felul urmator:
1. psihologia tine de oameni.
2. tu analizezi grafice
3. aproximativ jumatate din grafice nu sunt realizate de oameni.
=> tu nu citesti in grafice psihologie.
Asta in formalism logic. In formalism natural: cand in piata apar cele doua lumanari care semnifica schimbarea de trebd, nu inseamna automat ca un om si-a modificat starea pshilogica de la euforie la teama, ci este posibil ca un algoritm sa fi vazut o oportunitate.

Spune-mi unde gresesc in rationamentul meu.

Horea spunea...

Gresesti pentru ca nu ti cont de starea psihologica al unui om care cumpara sau care vinde. Iti dau doua exemple concrete. Aminteste-ti de starea psihologia lui Gogu si a lui Flavian atunci cand explicau evolutia argintului.

Compara euforia de care erau loviti cu starea euforica a altor mii si milioane. Compara starea celor enuntati, dar si numarul lor, cu cei care aveau starea mea sau chiar a lui Costel. Vei vedea ca noi cei sceptici eram un "pumn", cei euforici o armata.

De ce crezi tu ca cineva care se pregatea sa cumpere un apartament cu doua camere la 80 000 de euro nu cumpara azi nici cu 30 000? Starea lui psihologica s-a schimbat radical. Aceasta stare apare clar in grafice pentru cel care stie sa le interpreteze.

Un computer este programat ca sa faca ce i se spune, pornind de la presupunerile pe care le are programatorul despre piata. Presupuneri care vor porni de la perceptiile acestuia. Aceste perceptii il fac pe om pozitiv sau negativ despre orice lucru. Intr-o stare pozitiva omul cumpara, intr-una negativa el vinde.

Chiar daca o majoritatea afacerilor dintr-o zi sunt facute de computere la un moment dat piata ajunge la extreme, la care cumparatorii, intr-un trend pozitiv, sau vanzatorii intr-un trend negativ, dispar. Aici intervin analizele de volum care avertizeaza despre aceste extreme.

Aici apare si starea de euforie in care a fost gogu&comp atunci cand vedea argintul in stele. Eu l-am avertizat despre acest lucru si am fost luat peste picior.

Florin! Eu nu incerc sa te conving si chiar de aceea nu ar trebui sa-mi pierd timpul cu asemenea explicatii. Eu nu castig nimic, iar tu nu pierzi nimic prin a crede ceea ce doresti. Eu unul o las balta aici.

Nu am vrut sa fiu necioplit si sa nu-ti raspund.