Economia dududie! Daca as fi la Bucuresti m-as uita din nou sub plapuma lui Tariceanu. Rapoartele sunt si ele peste asteptari, in timp ce omul cu barba sta cu sacul in spate gata sa-l arunce flamanzilor. In Romania careva idiot, nici nu mai are importanta cine, ministru al economiei mi se pare, imi vine sa vars doar cand ii aud vorbind pe oricare dintre ei, ii da din nou cu cresterile pe care le viseaza pentru 2011.Televizoarele duduie si ele.
In programe apar expertii care mai de care, cu retete si ele care mai de care, intr-o lume in care societatile si-au inceput incet dar sigur procesul de dezmembrare. Ma uit la ei si ma simt venit dintr-o alta lume, dintr-o alta realitate, una pe care protagonistii nostrii nici macar nu par sa o percepa. Se ratoiesc ca de obicei unul la altul si vorbesc fara sa inghita vanad ca intotdeauna puncte politice, care, spera ei ca-i vor repune calare pe carnat.
Inversunati cum sunt nici unul nu observa ca in locul carnatului a ramas doar o scobitoare. Aceasta din urma fiind chiar destul de ascutita ca sa-i poata intra oricui in fund. Oamenii vorbesc ca de obicei, nimic, in timp ce eu ma uit cu ochii holbati la niste grafice. Ma uit de mai multe ori si mi se par in continuare deosebit de stranii, fapt pentru care am decis sa le expun si pe aceasta pagina.
Uita-te la primul! Cu linie rosie vei vedea trasata o medie a inventariilor de petrol incepand cu 1984. Aceasta medie devine cu atat mai reprezentativa cu cat timpul pe care il reprezinta este mai lung. Studiind linia rosie observam de indata ca: intr-o economie cat de cat sanatoasa inventariile de titei ar trebui sa scada. Uite totusi ca realitatea ne contrazice! Inventariile de petrol cresc ( linie albastra), indepartandu-se precum se vede tot mai mult de media obisnuita,( vezi sagetile albastre puse intre cele doua linii, precum si reprezentarea grafica a diferentei de care vorbim expusa dedesubt).
Hai sa trecem acum la graficul nr.2! Acesta reprezinta oscilatiile de pret ale produselor expuse, de la inceputul anului 2010 si pana in prezent. Uita-te o clipa la prima coloana, cea negativa si rosie ca focul, care nu este altceva de fapt decat pretul gazelor. Intrebare: Cum si-ar putea explica cineva o depreciere a pretului la gaze, de 39%, intr-o economie aflata in duduituri? Sa nu uitam totusi ca este vorba de pretul unei surse energetice! Daca tinem cont de plonjonul pretului avut de gaze ar trebui sa intelegem numaidecat un lucru deosebit de important: Pretul este si trebuie sa fie scazut doar din cauza cererii scazute!
Poate oare o economie care dudie a revenire sa faca acest lucru fara a consuma mai multa matreie prima energitica, precum ar fi gazul de exemplu? In opinia mea desigur ca nu, si, de aceea, eu voi ramane convins in continuare de faptul ca nici nu duduie, ci dinpotriva, se afla foarte aproape de innec. Sa vedem ce ne spune atunci titeiul, varful de lance al produselor energetice? Ne spune exact acelasi lucru. Existenta exceselor de inventarii este o dovada directa si incontestabila a consumului redus, vezi inca o data abaterea de la media normala de care vorbeam in paragrafele anterioare.
Sa ne ocupam acum o clipa si in incheiere de "logica" conform careia pretul titeiului poate sa aiba o crestere anuala de 4%, intr-un mediu in care inventariile cresc in loc sa scada. Mie personal mi se ridica parul pe spate atunci cand vad aceasta ecuatie, foarte greu de explicat si, fara nici un sens la o prima vedere. Ecuatia amintita ramane totusi fara sens doar intr-un mediu normal. Intr-un mediu in care cineva se pregateste de razboi ea devine dintr-o data foarte plauzibila.
Inventariile de titei sunt in exces=oferta in exces, asta pentru ca economia nu merge si nu consuma atat cat obisnuia., pretul gazelor nu face altceva decat sa confirme acesta ipoteza. Dar, uite ca totusi cineva cumpara titei, si inca nici nu oricum, ci intr-un fel care ar trebui sa fie impotriva tuturor regulilor de functionare ale pietelor libere, la pret mai mare si, paradoxal, dintr-un stoc abundent in crestre. Intrebare: Oare cine ar putea fi acest cumparator misterios? Ar putea fi oare vorba, printre altii, de un laureat al premului Nobel pentru pace? Cugetare: Un razboi se face intotdeauna mai putin cu gaze si mult mai mult cu petrol.
Predictii privind evolutia pietelor de capital: valute, indici bursieri si analize socio-economice.
Bun venit la o pagina socio-economico-politica!
Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan
Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan
Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan
Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan
Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan
Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei" Horea Mihaltan
Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan
A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan
Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan
Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer
Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle
sâmbătă, 30 octombrie 2010
vineri, 29 octombrie 2010
China "salvatoarea" lumii.
Multi asa numiti experti au aratat si arata cu degetul catre China atunci cand vorbesc de salvarea economiilor din lume. In numele globalizarii toti habsanii si-au mutat afacerile in tara asiatica. Oamenii au uitat de indata ca tara este in continuare condusa de un regim totalitar avand ca atare si o economie care raspunde tot la comanda directivelor de partid si de stat. Ca sa-si mentina cifrele economice in ceruri, China a monetizat in stil barbar de hiperinflatie, dar, asta conteaza mai putin, atunci cand partidul si nu piata este factorul care dicteaza pretul de schimb al yuanului. In razboiul stelelor valutare acuzatii au fost aruncate de toti catre toti, asta pentru ca ciolanul, adica piata de desfacere pentru export devine tot mai mica, in timp ce combatantii care vor s-o cucereasca sunt tot mai multi.
In articole anterioare eu mi-am aratat scepticismul fata de teoriile lui Geithner, incompetentul si linagaul Goldman, asezat acum pe scaunul de secretar al trezoreriei din SUA. Acesta se mieuna deplangand valoarea scazuta a yuanului fata de dolar, in timp ce eu vedeam si vad in continuare un yuan in bucati, in cazul in care valuta ar fi facuta liber convertibila. Cresterea masei monetare din China s-a facut in forma de parabola, vezi implicatia unei astfel de expasiuni, de orice fel de fapt, in articolul parabole.
Nesatuii din corporatiile multinationale si mastodonte si-au parasit toti tarile de bastina astfel incat apropae ca nu mai gasesti produse de nici un fel care sa nu fie fabricate in China. Chiar daca nu am grafice in acest sens incerc sa vizualizez unul prin inchipuire vazand astfel in fata mea tot o parabola atunci cand este vorba de forma grafica a investitiilor straine din China. Chiar daca visele umane par sa nu aiba nici o limita, realitatea inconjuratoare are. China a ajuns sau, mai bine zis, a fost impinsa in opinia mea, spre culmi care pur si simplu nu pot fi sustenabile.
Privind masa monetara din graficul alaturat, care se refera dupa cate vezi doar la anul curent 2010, premierul chinez ar trebui sa se numeasca Robert Shiao Mugabe Tza. Zimbabve a cazut in hiperinflatie parasita de investitori, consecinta fiind pornirea tiparnitelor de catre guvern. In China investitorii se inghesuie inca, asta in timp ce oficialii chinezi au tiparit de zori chiar bani tangibili. Asta pentru a umfla economia cat se poate de bine cu gaze si pentru a evita nemultumirile populare. Cu toate acestea ei nu se sinchisesc sa critice pe altii, asa cum fac comunistii de obicei, in cazul de fata pe americani cu politica lor monetara cu tot.
Despre aceasta politica dezastruoasa a domnului Barbachi am vorbit de multe ori. Mi se pare totusi de porc sa aud critici venite de la cei care au facut-o si mai lata. Eu credeam ca acest stil de-a da lectii altora, in domenii in care tu ai esuat, este un fenomen exclusiv romanesc. Iata ca am gresit. Boala roamaneasca pare sa fi molipsit si China. Pana la urma si daca te gandesti bine fenomenul este unul normal. To'as la to'as nu scoate ochii, ba mai mult, ei se mai si aseamana leit in gandire. Cand spun gandire nu ma refer la ceva facut cu creierul, ci la ceva facut din to'asie.
De aceeiasi to'asie sufera insa si din pacate si parabolele. Toate au pana la urma aceeiasi soarta!
In articole anterioare eu mi-am aratat scepticismul fata de teoriile lui Geithner, incompetentul si linagaul Goldman, asezat acum pe scaunul de secretar al trezoreriei din SUA. Acesta se mieuna deplangand valoarea scazuta a yuanului fata de dolar, in timp ce eu vedeam si vad in continuare un yuan in bucati, in cazul in care valuta ar fi facuta liber convertibila. Cresterea masei monetare din China s-a facut in forma de parabola, vezi implicatia unei astfel de expasiuni, de orice fel de fapt, in articolul parabole.
Nesatuii din corporatiile multinationale si mastodonte si-au parasit toti tarile de bastina astfel incat apropae ca nu mai gasesti produse de nici un fel care sa nu fie fabricate in China. Chiar daca nu am grafice in acest sens incerc sa vizualizez unul prin inchipuire vazand astfel in fata mea tot o parabola atunci cand este vorba de forma grafica a investitiilor straine din China. Chiar daca visele umane par sa nu aiba nici o limita, realitatea inconjuratoare are. China a ajuns sau, mai bine zis, a fost impinsa in opinia mea, spre culmi care pur si simplu nu pot fi sustenabile.
Privind masa monetara din graficul alaturat, care se refera dupa cate vezi doar la anul curent 2010, premierul chinez ar trebui sa se numeasca Robert Shiao Mugabe Tza. Zimbabve a cazut in hiperinflatie parasita de investitori, consecinta fiind pornirea tiparnitelor de catre guvern. In China investitorii se inghesuie inca, asta in timp ce oficialii chinezi au tiparit de zori chiar bani tangibili. Asta pentru a umfla economia cat se poate de bine cu gaze si pentru a evita nemultumirile populare. Cu toate acestea ei nu se sinchisesc sa critice pe altii, asa cum fac comunistii de obicei, in cazul de fata pe americani cu politica lor monetara cu tot.
Despre aceasta politica dezastruoasa a domnului Barbachi am vorbit de multe ori. Mi se pare totusi de porc sa aud critici venite de la cei care au facut-o si mai lata. Eu credeam ca acest stil de-a da lectii altora, in domenii in care tu ai esuat, este un fenomen exclusiv romanesc. Iata ca am gresit. Boala roamaneasca pare sa fi molipsit si China. Pana la urma si daca te gandesti bine fenomenul este unul normal. To'as la to'as nu scoate ochii, ba mai mult, ei se mai si aseamana leit in gandire. Cand spun gandire nu ma refer la ceva facut cu creierul, ci la ceva facut din to'asie.
De aceeiasi to'asie sufera insa si din pacate si parabolele. Toate au pana la urma aceeiasi soarta!
joi, 28 octombrie 2010
Ziua de 2 noiebrie la urgenta
Ce s-ar intampla crezi cu un bolnav in stat astmatic, in cazul in care medicul ar sta langa el soptindu-i: Fi calm baiete si adu-ti aminte de cat de bine respirai inaintea atacului. Nu-ti mai bate capul cu boala si gandeste-te la cat de bine te vei simti dupa acest trtament pe care ti-l fac acum cu vorbe. Medic fiind eu stiu raspunsul foarte exact si foarte bine la acaeasta intrebare. Bolnavul s-ar invineti tot mai mult, cu fiecare minut care ar trece fara tratamentul adecvat, pentru ca in cele din urma sa-si dea duhul. Cu urechile pline desigur de vorbele dulci ale doctorului de garda.
Dar, uite totusi ca "iarna nu-i ca vara" si ca atare sectia de uregenta de la un spital nu este o piata de capital. Exceptie de la aceasta regula fac ca de obicei spitalele din Romania, dar, hai sa lasam totusi pentru moment tricolorul in pace, pentru a ne putea intoarce cu gandul in lumea cea mare si lata. In aceasta lume, care mai are in momentul de fata un varf de lance numit SUA, discutiile despre ce a spus sau a facut Basescu si Boc devin total inutile. Acestia din urma, precum si toti ceilalti vor face ce-au facut si pana acum pentru ca altceva nu stiu si nici nu vor sa faca.
Celor anonimi care dupa 20 de ani mai scriu comentarii sarhastice de tip: "opozitia e de vina" nu pot sa le spun din pacate altceva decat ca-si merita soarta. Asta desigur doar in cazul in care ar fi oameni naivi de buna credinta si nu partizani infocati ai unei haite sau alta. Doar pentru foloase personale. Oricum, ziua de 2 se apropie si ochii tuturor celora care inteleg ceva din realitatea care-i inconjoara vor fi indreptati la aceasta data spre SUA. Alegerile de peste oacean atrag atentia oamenilor, investitorii fiind la randul lor cu tensiunea la maximum, in asteptarea unui verdict "cu barba".
Tot un anonim imi explica ca raporatele companiilor sunt foarte bune, peste astepatri, si, drept consecinta, pesimismul pe care l-am manifestat ar trebui lasat la oparte. Hai sa vedem acum daca anonimul nostru stia si ce vorbeste? Ne uitam la primul grafic expus si vedem ca acesta ne obliga, fara doar sau poate, sa-i dam omului dreptate.
Intr-adevar, pana acum rapoartele sunt mai bune decat astepatrile analistilor, 74% din companii reusind sa depasesca estimarile castigurilor cu varf si indesat (coloana rosie)! Wow, asta da prestatie! Si mai uite-l si pe barbos venind pe langa toate acestea cu sacul in spate spre piata.
In conditiile descrise mai exista oare argumente plauzibile care sa poata motiva pesimismul pe care l-am manifestat si il manifest in continuare, eu si inca cativa magari?
Eu cred ca exista! Si asta doar din cauza faptului ca rapoartele nu influenteaza directia pe care preturile din piete le vor avea in viitor. Citind cele scrise, multi, inclusiv omul nostru anonim, ar putea sa sara ca si arsi. Cum? Rapoartele nu influenteaza miscarile pe care le vor avea actiunile? Nu! Exact asa cum bancile centrale nu pot influenta fluctuatiile valutare decat pentru moment, rapoartele influenteaza si ele preturile actiunilor doar pentru moment si nimic mai mult. In perspectiva, psihologia umana va singurul factor care va putea impinge preturile produselor din orice piata, intr-o directie sau alta, spre nivele de cerere si oferta, care, vor trebui sa coincida la randul lor si ca intotdeauna cu perceptia cumparatorilor. Fiind roman s-ar putea sa nu crezi ceea ce vezi. Eu te sfatuiesc totusi sa te uiti chiar foarte bine. Merita sa-ti deschizi ochii in loc sa stai si sa visezi cu ei inchisi.
Vezi anuntul si profitul facut de Catepillar (simbol bursier CAT, a doua imagine de sus in jos) in data de 21 octombrie. Compania anunta un profit dublu fata de asteptari. Du-te acum la graficul nr. 3, tot de jos in sus,si vezi cum a reactionat piata! Ea a reactionat vanzand masiv actiunea, volumul tranzactiilor facute trebuind sa devina un martor de necontestat. Data (se poate deslusi bine desi necaptata intergral) la care s-a intamplat aceasta manevra este dupa cate vezi in partea de jos al graficului tocmai cea de 21 octombrie. Intrebare: oare de ce vinde piata o actiune cu asemenea prestatii exact la auzul cifrelor minunate? Raspunsul il gasesti mai sus: din cauza pretului perceput exagerat.
Hai sa ne uitam acum si la ultimul grafic, unul care reprezinta indicele Dow Jones, un indice care este plin de companii raportatoare de minuni. Am marcat cu sageata verde data in care companiile si- au inceput rapoartele, 7 octombrie. In pofida minunilor de castiguri indicele DOW cam bate pasul pe loc, un lucru care reise foarte clar din graficul afisat (vezi zona roz marcatoare a pretului maxim din 7 oct si a pretului de inchidere ieri). De ce? Raspunsul nu poate fi altul decat cel enuntat mai sus.
Concluzia? "Ceva e putred in Danemarca"! Ar mai putea urca bursa dupa toate cele spuse? Sigur ca ar putea, dar cu o conditie: caderea care va urma va trebui in opinia mea sa fie si mai rapida si mai violenta, dar si mai devastatoare decat cea de care vorbeam eu pana acum.Cu cat intinzi un arc mai tare cu atat mai vehement va fi raspunsul acestuia atunci cand ii dai drumul. Visele sunt asadar deseori frumoase, putand insa sa arunce nisip provocator de usturaturi groaznice in ochii celora care au ales sa le savureze cu ei deschisi.
Dar, uite totusi ca "iarna nu-i ca vara" si ca atare sectia de uregenta de la un spital nu este o piata de capital. Exceptie de la aceasta regula fac ca de obicei spitalele din Romania, dar, hai sa lasam totusi pentru moment tricolorul in pace, pentru a ne putea intoarce cu gandul in lumea cea mare si lata. In aceasta lume, care mai are in momentul de fata un varf de lance numit SUA, discutiile despre ce a spus sau a facut Basescu si Boc devin total inutile. Acestia din urma, precum si toti ceilalti vor face ce-au facut si pana acum pentru ca altceva nu stiu si nici nu vor sa faca.
Celor anonimi care dupa 20 de ani mai scriu comentarii sarhastice de tip: "opozitia e de vina" nu pot sa le spun din pacate altceva decat ca-si merita soarta. Asta desigur doar in cazul in care ar fi oameni naivi de buna credinta si nu partizani infocati ai unei haite sau alta. Doar pentru foloase personale. Oricum, ziua de 2 se apropie si ochii tuturor celora care inteleg ceva din realitatea care-i inconjoara vor fi indreptati la aceasta data spre SUA. Alegerile de peste oacean atrag atentia oamenilor, investitorii fiind la randul lor cu tensiunea la maximum, in asteptarea unui verdict "cu barba".
Tot un anonim imi explica ca raporatele companiilor sunt foarte bune, peste astepatri, si, drept consecinta, pesimismul pe care l-am manifestat ar trebui lasat la oparte. Hai sa vedem acum daca anonimul nostru stia si ce vorbeste? Ne uitam la primul grafic expus si vedem ca acesta ne obliga, fara doar sau poate, sa-i dam omului dreptate.
Intr-adevar, pana acum rapoartele sunt mai bune decat astepatrile analistilor, 74% din companii reusind sa depasesca estimarile castigurilor cu varf si indesat (coloana rosie)! Wow, asta da prestatie! Si mai uite-l si pe barbos venind pe langa toate acestea cu sacul in spate spre piata.
In conditiile descrise mai exista oare argumente plauzibile care sa poata motiva pesimismul pe care l-am manifestat si il manifest in continuare, eu si inca cativa magari?
Eu cred ca exista! Si asta doar din cauza faptului ca rapoartele nu influenteaza directia pe care preturile din piete le vor avea in viitor. Citind cele scrise, multi, inclusiv omul nostru anonim, ar putea sa sara ca si arsi. Cum? Rapoartele nu influenteaza miscarile pe care le vor avea actiunile? Nu! Exact asa cum bancile centrale nu pot influenta fluctuatiile valutare decat pentru moment, rapoartele influenteaza si ele preturile actiunilor doar pentru moment si nimic mai mult. In perspectiva, psihologia umana va singurul factor care va putea impinge preturile produselor din orice piata, intr-o directie sau alta, spre nivele de cerere si oferta, care, vor trebui sa coincida la randul lor si ca intotdeauna cu perceptia cumparatorilor. Fiind roman s-ar putea sa nu crezi ceea ce vezi. Eu te sfatuiesc totusi sa te uiti chiar foarte bine. Merita sa-ti deschizi ochii in loc sa stai si sa visezi cu ei inchisi.
Vezi anuntul si profitul facut de Catepillar (simbol bursier CAT, a doua imagine de sus in jos) in data de 21 octombrie. Compania anunta un profit dublu fata de asteptari. Du-te acum la graficul nr. 3, tot de jos in sus,si vezi cum a reactionat piata! Ea a reactionat vanzand masiv actiunea, volumul tranzactiilor facute trebuind sa devina un martor de necontestat. Data (se poate deslusi bine desi necaptata intergral) la care s-a intamplat aceasta manevra este dupa cate vezi in partea de jos al graficului tocmai cea de 21 octombrie. Intrebare: oare de ce vinde piata o actiune cu asemenea prestatii exact la auzul cifrelor minunate? Raspunsul il gasesti mai sus: din cauza pretului perceput exagerat.
Hai sa ne uitam acum si la ultimul grafic, unul care reprezinta indicele Dow Jones, un indice care este plin de companii raportatoare de minuni. Am marcat cu sageata verde data in care companiile si- au inceput rapoartele, 7 octombrie. In pofida minunilor de castiguri indicele DOW cam bate pasul pe loc, un lucru care reise foarte clar din graficul afisat (vezi zona roz marcatoare a pretului maxim din 7 oct si a pretului de inchidere ieri). De ce? Raspunsul nu poate fi altul decat cel enuntat mai sus.
Concluzia? "Ceva e putred in Danemarca"! Ar mai putea urca bursa dupa toate cele spuse? Sigur ca ar putea, dar cu o conditie: caderea care va urma va trebui in opinia mea sa fie si mai rapida si mai violenta, dar si mai devastatoare decat cea de care vorbeam eu pana acum.Cu cat intinzi un arc mai tare cu atat mai vehement va fi raspunsul acestuia atunci cand ii dai drumul. Visele sunt asadar deseori frumoase, putand insa sa arunce nisip provocator de usturaturi groaznice in ochii celora care au ales sa le savureze cu ei deschisi.
miercuri, 27 octombrie 2010
Tot inainte tovarsi
• "Păi nu v-am trimis datele pe adresa de mail mobilizare@gmail.com? Mă sunaţi zece oameni în parte, că m-a sunat şi to'aşu Ceachir. Vă răspund acuma: în jur de 1.200 de oameni, cel puţin 26 de autocare sau microbuze sau maşini simple, cel puţin, fiecare ştie ce are de făcut, io-s coordonatoru' mare, pe Prahova… Ajungem la ora 10, zece fără un pic la fântâniţa aceea până în Piaţa Presei Libere, adică ne înscriem în programul general. Plecăm în jur de şapte şi jumătate, la opt jumătate ne cuplăm tot judeţul la păduri, la Româneşti, la 10 kilometri de la ieşirea din Ploieşti şi venim în convoi până acolo".( Sursa: Gandul )
Ma uitam la to`asu Ponta ieri, invitat ca sa-si mai poata demonstra aroganta la un post de televiziune si nu stiam de ce ii imbatraneste chipul vazand cu ochii? Se schimba la fata precum Dorian Gray, atunci cand tabloul care-i mentinea tineretea a fost distrus. To´asu Ponta e si mai sensibil la schimbarile din tablouri, pentru ca spre deosebire de eroul lui Wild el are doua: Unul cu to´asu Iliescu si unul to´asu Nastase. Sa nu ne facem totusi nici o iluzie toti sunt de fapt to´asi si to´ase diferenta dintre ei, ele, fiin doar faptul ca au nimerit in haite diferite. Au dat acum cu dintii de os, in timp ce vroiau sa muste din ciolan si durerea surda de masea provocata de acest gest le-a adus aminte de populime.
To´asa opozitie reangajeaza asadar bugetari pe banda rulanta si a inceput sa ridice si salariile cu macaraua. Ma iubeste? nu ma iubeste? Trece? Nu trece? Pai sigur ca nu trece chiar daca e vorba de un vot, pentru ca nici to`asu Ponta precum nici to`asu Antonescu nu vor sa-si puna streangul de gat. Il flutura doar ca pe un bici al lui Taticu, manandu-i pe oameni ca pe niste oi in strada. Gargara da bine la romani, maghiari germani si alte nationalitati, exemplul model fiind chiar UDMR. Formatiunea isi va pastra sfantul 5% chiar in cazul in care ar arunca tinutul secuiesc in aer. Le poate zbura si dintii la toti secuiasii cu o conditie: tinutul si dinditii zburati sa beneficieze de autonomie. Una verbala ajunge cu varf si indesat. La fel ca ungurii sunt si fratii romani, cu o mica diferenta: tinutul lor se refera mai degraba la tinutul carnatului in mana, tara s-o trazneasca Domnul si s-o ia mai apoi Scaraozchi. V-am mai spus-o pe aiai cu oglinda, stiti voi aia cu politicianul care este oglinda fidela a votacului.
Ma uitam la to`asu Ponta ieri, invitat ca sa-si mai poata demonstra aroganta la un post de televiziune si nu stiam de ce ii imbatraneste chipul vazand cu ochii? Se schimba la fata precum Dorian Gray, atunci cand tabloul care-i mentinea tineretea a fost distrus. To´asu Ponta e si mai sensibil la schimbarile din tablouri, pentru ca spre deosebire de eroul lui Wild el are doua: Unul cu to´asu Iliescu si unul to´asu Nastase. Sa nu ne facem totusi nici o iluzie toti sunt de fapt to´asi si to´ase diferenta dintre ei, ele, fiin doar faptul ca au nimerit in haite diferite. Au dat acum cu dintii de os, in timp ce vroiau sa muste din ciolan si durerea surda de masea provocata de acest gest le-a adus aminte de populime.
To´asa opozitie reangajeaza asadar bugetari pe banda rulanta si a inceput sa ridice si salariile cu macaraua. Ma iubeste? nu ma iubeste? Trece? Nu trece? Pai sigur ca nu trece chiar daca e vorba de un vot, pentru ca nici to`asu Ponta precum nici to`asu Antonescu nu vor sa-si puna streangul de gat. Il flutura doar ca pe un bici al lui Taticu, manandu-i pe oameni ca pe niste oi in strada. Gargara da bine la romani, maghiari germani si alte nationalitati, exemplul model fiind chiar UDMR. Formatiunea isi va pastra sfantul 5% chiar in cazul in care ar arunca tinutul secuiesc in aer. Le poate zbura si dintii la toti secuiasii cu o conditie: tinutul si dinditii zburati sa beneficieze de autonomie. Una verbala ajunge cu varf si indesat. La fel ca ungurii sunt si fratii romani, cu o mica diferenta: tinutul lor se refera mai degraba la tinutul carnatului in mana, tara s-o trazneasca Domnul si s-o ia mai apoi Scaraozchi. V-am mai spus-o pe aiai cu oglinda, stiti voi aia cu politicianul care este oglinda fidela a votacului.
marți, 26 octombrie 2010
Balonul FED se apropie de ac
Fed expectations
Late Friday, Goldman Sachs analysts said the U.S. central bank could end up buying closer to $2 trillion in government debt, depending on the Fed’s forecasts for inflation and employment. Previous estimates for the Fed’s second quantitative-easing plan, sometimes called QE2, have topped out at about $1 trillion.Some policy makers and bond analyst have also theorized that the Fed could, instead of announcing one huge sum it will buy over a long period, announce just how much it will buy until the next policy meeting — which are about six weeks apart.
Goldman Sachs analysts Jan Hatzius and Sven Jari Stehn expect that after the Nov. 2-3 meeting, the Fed will announce it will buy $500 billion over about six months. (Sursa Market Watch Wall street Journal)
Pe scurt: Goldman Sachs anuta o cumparare de datorii guvernamentale de aprope 2 trilioane de dolari de catre FED, comparativ cu estimarile anterioare de 1 trilion. Este posibil ca FED sa nu anunte toata suma pe care o va arunca in piata conform unor analisti, ci sa anunte doar suma pe care o va pune la bataie pana la intrunirea urmatoare. Analistii Goldman, Hatzius si Stehn, cred ca FED va anunta o suma de 500 de miliarde pentru urmatoarele 6 luni la intrunirea din 2-3 noiembrie.
De fiecare data cand aud ceva spus de cineva de la Goldman ma apuca fiorii. Ce pacat ca Basescu nu este presedintele SUA pentru ca ne-ar fi dat cu siguranta niste stenograme cu convorbiri inregistrate intre Dumnezeu, Blankfein si Ben barbosul. In opinia mea ele ar putea suna cam asa:
D:Alo!... Se aude un carait.
D:Alo! Alo!
B: Da!
D: Pai tu nu auzi ba boule ti-ai bagat iar p...... in urechi?
B: Liniste
D: Stiam ca esti un l...b gist dar nu credeam niciodata ca o sa ti-o bagi in urechi!
B: Tu esti Tata? Uite ca am atipit aici langa un fir de barba de a lui Ben. L-a pierdut in timp ce-si sorbea cafeaua aici pe canapea. M-a anuntat solemn ca va face QE si ca va mai arunca 2 trilioane cumparand datorii guvernamentale. Ce parere ai tu despre toate astea?
D: Pai ce parere sa am? Scoate-ti si tu acuma p... din urechi si asculta!
B: Sunt numai urechi. Le-am si lungit un pic ca sa aud mai bine.
D: Cumpara tu dragu Tati cate actiuni poti si da cu stirea asta a lui Ben in oameni, cat de des posibil, pana in 3 noiembrie. Poti sa le spui chiar ca suma ar putea fi de 3 trilioane sau de ce nu 5, dar fa asta cat mai tarziu si la o data cat mai apropiata de data de 3.
B: Si apoi?
D: Iar esti bivolita! Si apoi ce? Apoi ca de obicei: Cand se anunta stirea tu vinzi ca doar tu ai fost primul care a aflat si tu ai fost si primul care a cumparat. Dupa tine au cumparat toti ceilalti magari si vor cumpara si mai bine atunci cand le ridici suma QE prin intermediul stirilor. Cand au cumparat toti, si pana in data de 3 vor face asta cu siguranta, nu vor mai ramane decat niste idioti care vor mai vrea sa cumpare la auzul stirilor. Tu te bagi atunci si vinzi! Ai inteles?
B: Am inteles, dar daca Ben nu va livra conform promisiunulor?
D: Iar esti vita! Trebuia sa te faci oier ca Gigi Becali nu director de banca! Ce-ti pasa tie de ce face Ben? Important e ce ati spus voi ca va face si pana la urma nici asta nu va mai avea vreo importanta. Daca nu face ce a spus sau face mai putin, bursa va cadea si mai tare boul lui Tata, iar tu vei face atunci si mai multi bani. Oricum, cand toti cei care au crezut ca vor pierde trenul au sarit si au cumparat deja, cine mama dracului ai mai vrea sa cumpere acum?
B: Ai dreptate Tata! Te pup si sa te gandesti la mine in data de 3. Mi-e frica doar ca nu cumva sa se supere pana la urma populimea. Nebunii astia ar putea pana la urma sa ma linseze.
D: Sa stii ca ai merita de fapt soarta pe care o descri dar riscul este deocamdata minim. Da-i bataie mai departe cu jocul bancar de cazinou. Adio si te pup si eu, dar uite ca imi vine sa-ti dau si o palma, acum cand ma gandesc la cat de curva te-am facut.
B: Te pup inca o data Tata! Sper sa-mi sari in ajutor in caz ca i-ar veni astora idea sa-l inchirieze pe Ciomu din Romania.
luni, 25 octombrie 2010
O discutie cu Razvan
Care ar putea interesa si restul lumii:
Salut Horea, Vroiam sa te intreb ce parere ai de cresterea M2 YoY cu 5.5%... si de cresterea M3 cu 6.5%... Mie mi se parea ca economia este destul de blocata dar s-ar parea ca inclusiv creditul neguvernamental a crescut cu 4.5% fata de anul trecut.
Se prea poate dar problema sunt tocmai creditele excesive. Prelungirea unei agoni nu va fi niciodata rezolvarea problemei.
sunt de acord dar... ma asteptam ca deflatia sa se instaleze ceva mai repede. Ma asteptam ca Eur/Usd sa ajunga pe la 1.42 de unde sa-si inceapa coborarea... acum nu sunt sigur ce face pentru ca ar putea schimba tendinta considerata de mine corectiva cu una pe termen ceva mai lung. Ma asteptam ca inflatia sa fie ceva mai mica... Acum insa incep sa suspectez ca cei care trag sforile sunt ceva mai inteligenti decat credeam si ca reusesc sa scape din nou intr-o perdea de fum. Multumesc, Razvan
Razvan si restul lumii! Cifre M3, care includ de fapt M1 M2 si Money base exista, cineva s-a apucat din nou sa le reprezinte grafic. Din M3-ul expus, aflat pe minus dupa cate poti vedea, inflatia este cam deflatie desi graficul arata o usoara crestere. Cresteri de la nivele minus spre alte nivele minus trebuie sa devina fara semnificatie in acest context.
Mai mult decat atat, cresterea masei monetare rezultata din doar cresterea maselor de credite si nu din cresterea maselor monetare tangibile poate crea inflatie doar din momentul in care aceste credite ar fi asimilate de catre piata. In momentul de fata ne aflam insa foarte departe de un asemenea scenariu so there is nothing else but deflation. Ce rost ar mai avea QE2 in caz ca FED ar fi obtinut inflatia dorita. In alta ordine de idei, vine dusul nr. 2 la pretul caselor. Conform indicelui Case-Shiller ne putem astepta la scaderi de cca. 20%.
Cu pretul caselor in plojon, poti uita de inflatie sau de revenire economica, exact pana in momentul in care pretul acestora o va lua din nou la deal. In momentul de fata cineva greseste: ori cumparatorii de bonduri treasury, ori cumparatorii de actiuni. Eu cred ca cei din urma vor fi arsi in curand, cel mai tarziu in data de 3 luna viitoare, odata cu anuntarea programului FED. Peisajul politic din America se schimba vazand cu ochii democratii trebuind sa sufere in opinia mea o infrangere usturatoare. Partidul Tea care deocamdata este perceput ca un partid legat de partidul Republican ar putea sa surprinda chiar pe cel mai rutinat analist. Schimbarea peisajului politic ar putea trage dupa sine si taieri de barba de pe fata domnului Bernanke, lasandu-i astfel pe euforicii din piata cu ochii in soare.
Ps. Razvan! Ma indoiesc in momentul de fata ca euro ar mai putea ajunge la 1,42, altfel decat printr-un eventual spike care nu va dura mai mult decat cateva ore.
Salut Horea, Vroiam sa te intreb ce parere ai de cresterea M2 YoY cu 5.5%... si de cresterea M3 cu 6.5%... Mie mi se parea ca economia este destul de blocata dar s-ar parea ca inclusiv creditul neguvernamental a crescut cu 4.5% fata de anul trecut.
Se prea poate dar problema sunt tocmai creditele excesive. Prelungirea unei agoni nu va fi niciodata rezolvarea problemei.
sunt de acord dar... ma asteptam ca deflatia sa se instaleze ceva mai repede. Ma asteptam ca Eur/Usd sa ajunga pe la 1.42 de unde sa-si inceapa coborarea... acum nu sunt sigur ce face pentru ca ar putea schimba tendinta considerata de mine corectiva cu una pe termen ceva mai lung. Ma asteptam ca inflatia sa fie ceva mai mica... Acum insa incep sa suspectez ca cei care trag sforile sunt ceva mai inteligenti decat credeam si ca reusesc sa scape din nou intr-o perdea de fum. Multumesc, Razvan
Razvan si restul lumii! Cifre M3, care includ de fapt M1 M2 si Money base exista, cineva s-a apucat din nou sa le reprezinte grafic. Din M3-ul expus, aflat pe minus dupa cate poti vedea, inflatia este cam deflatie desi graficul arata o usoara crestere. Cresteri de la nivele minus spre alte nivele minus trebuie sa devina fara semnificatie in acest context.
Mai mult decat atat, cresterea masei monetare rezultata din doar cresterea maselor de credite si nu din cresterea maselor monetare tangibile poate crea inflatie doar din momentul in care aceste credite ar fi asimilate de catre piata. In momentul de fata ne aflam insa foarte departe de un asemenea scenariu so there is nothing else but deflation. Ce rost ar mai avea QE2 in caz ca FED ar fi obtinut inflatia dorita. In alta ordine de idei, vine dusul nr. 2 la pretul caselor. Conform indicelui Case-Shiller ne putem astepta la scaderi de cca. 20%.
Cu pretul caselor in plojon, poti uita de inflatie sau de revenire economica, exact pana in momentul in care pretul acestora o va lua din nou la deal. In momentul de fata cineva greseste: ori cumparatorii de bonduri treasury, ori cumparatorii de actiuni. Eu cred ca cei din urma vor fi arsi in curand, cel mai tarziu in data de 3 luna viitoare, odata cu anuntarea programului FED. Peisajul politic din America se schimba vazand cu ochii democratii trebuind sa sufere in opinia mea o infrangere usturatoare. Partidul Tea care deocamdata este perceput ca un partid legat de partidul Republican ar putea sa surprinda chiar pe cel mai rutinat analist. Schimbarea peisajului politic ar putea trage dupa sine si taieri de barba de pe fata domnului Bernanke, lasandu-i astfel pe euforicii din piata cu ochii in soare.
Ps. Razvan! Ma indoiesc in momentul de fata ca euro ar mai putea ajunge la 1,42, altfel decat printr-un eventual spike care nu va dura mai mult decat cateva ore.
Cashul de la marinea prapastiei
Voi oameni educati care mai cititi si presa straina trebuie sa fi auzit cu siguranta de expresia: The side line cash, adica, intr-o traducere destul de stangace, cashul de pe margini, cashul pus la oparte.
Bursa ar trebui sa-si continue asadar explozia si din aceasta cauza spun cei initiati. Tone de bani pusi la o parte pe margini, de prapastie in opinia mea, astepta cu sufletul la gura sa intre in piata si sa propulseze pretul actiunilor "foarte ieftine", asta daca e sa-i ascultam pe expertii campioni in matematica calculelor de pret, pana in poalele lui Cristos. Uitandu-ne totusi la graficele expuse ne vom putea calma putintel dandu-ne sema in acelasi timp de faptul ca cerurile mai pot sa astepte. In tabelele expuse vei gasi asadar nivelurile de cash calculate pentru 50 dintre cele mai mari intreprinderi din SUA.
Observa! Datoriile au culoare roz in timp ce cashul proriu zis este marcat cu verde. Ca sa te ajut am marcat la randul meu cu sageti verzi companiile care prezinta exces de cash raportat la datorii.
Din cele 50 de companii listate vei gasi 6 cu excers de lichiditati raportate la datorii, doua din ele sunt banci, care refuza de fapt sa-si declare bilantul marc to market, ceea ce duce insa imediat si la o distorsionare a datelor, restul companii IT.
Oricum, pornind de la ce avem ovservam imediat ca cca. jumatate din cashul la indemana se afla in buzunarul Goldman, unde altundeva, echivaland un total de cca. 800 de miliarde USD, raportate la o datorie de cca. 400 de miliarde USD, un net de cca. 400 de miliarde. In tabel mai gasim si niste companii pe care le cred si eu sanatoase de tipul: Aplle, Google, Microsoft, Cisco, nu intamplator companii IT producatoare de plusvaloare.
Restul dragi frati si surori se afla sub apa. In banci si in bilanturile lor prezentate oficial nu am incredere cat negru sub unghie. Ca atare! Cine va duce bursa in poalele lui Cristos? Microsoft si Apple? Prea putin probabil pentru ca aceste companii se ocupa de investitii in cercetare, pentru obtinerea unor produse noi care sa se poata vinde oricand, si nu de jocul de cazinou. Tocmai de aceea au reusit sa prospere chiar in timp de criza. De jocul de cazinou ar putea sa se ocupe din nou Goldman si eventual City Group, ultima avand totusi cash destul de subtire chiar conform cifrelor publicate oficial.
In ring ramane asadar numai Goldman ca de obicei, cu fratele lui Dumnezeu la carma, Blankfein. Dumnezeu sau nu si cu relatii sau fara in ceruri, Lloyed divinul va trebui sa-si puna spatele bine la contributie, asta daca vrea sa aseze bursele in poalele lui Cristos. Uite ce cred eu totusi un magar nescolit care imi pierd vremea in momentul de fata in Romania. Lloyd al nostru nu e asa prost precum pare. Numai el si fratele sau Cristos stiu cu adevarat de toate datoriile reale si de instrumentele imputite cu care s-au jucat. In vremuri de bejenie este asadar bine sa ai cash, cash pe care nu-l vei da din mana nici la ordinul Tatalui de mai sus. Cifrele de cash publicate ar putea fi asadar reale dar ele isi pierd din relevanta atunci cand le raportam la datorii declarate tot de Goldman, care ar putea fi false. Oricum, calculul datoriilor totale raportate la cash le vezi in ferestrele pe care le-am marcat in culori diferite. Atentie! Chiar cu cifrele Goldman datoriile totale ale celor 50 de intreprinderi listate depasesc cashul la indemana cu aproape un miliard de dolari. La care margine se afla atunci cashul de care vorbesc expertii in relatii de amicitie directa cu Isus?
a) La marginea Dambovitei langa domnul Boc care pescuieste salrii marite din 2011?
b) La marginea Bucurestiului plin de autostrazi suspendate, de trafic ( nota subsemnatului)?
c) La marginea gurilor domnului Ponta si Antonescu care de abia asteapta sa cada motiunea, dar care fac clabuci in gat atunci cand vorbesc despre cum vor scoate ei tara din criza?
d) La marginea prapastiei?
vineri, 22 octombrie 2010
Republica bugetara X
Gore a deschis cutia Pandorei. Hai sa nu ne speriem de ceea ce vedem ci sa incercam mai degraba sa-i intelegem continutul. Pana acum spre marea mea bucurie am dezbatut lucrurile in mod civilizat si cu respect unul fata de altul pe aceasta pagina. Sunt de aceea absolut convins ca si subiectul bugetarilor va putea fi dezbatut pornind de la aceleasi premize. Este un subiect sensibil pentru ca ii atinge pe multi.
Pozitia pe care o am fata de acest subiect este strict personala ea putand fi combatuta de catre oricine, cu argumente bine documentate sper.
Vreau sa declar inca o data ca nu sunt un adversar al nimanui ci doar un prieten fidel al unei societati functionale moderne. Sa fie insa clar insa pentru toata lumea: astfel de societati nu s-au nascut si nu se vor naste niciodata in opinia mea de la sine.
Ele sunt intotdeauna rezultatul unei contributii insemnate venita de la indivizii care o alcatuiesc. Societatea in care individul devine intersat doar de proriul sau bine se transforma intr-un un ceas elvetian vechi, fost poate performant odata, in care una sau mai multe rotite dintate nu mai functioneaza. Intr-o societate in care omul prioriteaza interesele proprii si nu interesele societatii in care traieste segregarea este un fapt implinit. Omul in cauza devine astfel chiar el rotita care nu mai contribuie la mersul intregului. Acest lucru s-a intamplat si se intampla acum in tarile dezvoltate dar nicidecum in Romania, asta pentru ca Ramania nu a fost pana acum niciodata un ceas elvetian.
Romania a fost si ramane deocamdata doar un ceas ruginit, care trebuie curatat din temelie, multe din rotitele care il alcatuiesc trebuind sa fie eliminate si inlocuite. Ca sa intelegem mai bine subiectul abordat hai sa na intoarcem o clipa la omul din pestera. Istoria ii demonstraeza fara echivoc existenta fara a-i ofensa nici pe cei mai fanatici credinciosi. Omul din pestera este asadar in opinia mea cea mai primitiva radacina a societatii de azi. Omul din pestera vana precum stim si cultiva cate ceva in jurul sau pentru a-si asigura hrana necesara. In fraza precedenta se vad deja cela mai firave raze ale unei productii primitive.
Dupa aceasta faza omul reuseste sa produca mai mult decat consuma punand astfel bazele unui comert la fel de primitiv si bazat pe schimb de marfuri. Ma uit cu atentie la istoria omului din pestera dar nu gasesc nicaieri bugetarul. Asta, oricat m-as stradui. Ce concluzie imediata ar putea trage un individ cu capul pe umeri din faptele si realitatile indiscutabile expuse? Raspunsul este fara doar sau poate urmatorul: Productia si mai apopoi aparitia plusvalorii sunt radacinile din care a rasarit bugetarul si nu invers.
Hai sa ne mutam acum de la omul primitiv in natura de toate zilele pe care o cunoastem. Sa incercam sa ne inchipuim o clipa un copac falnic, inalt si minunat la care am decis sa-i taiem radacinile. Oare ce crezi ca se va intampla cu copacul in cauza? De la copacul amintit sa facem acum un salt suplu in timp, ajungand cu gandul la perioada istorica in care s-au nascut primii bugetari.
Perioada istorica are desigur o importanta mult mai mica, accentul trebuind sa fie pus mai mult pe felul in care s-au nascut acestia. De ce? Pentru ca trebuie sa intelegem neaparat un lucru foarte important: Nasterea bugetarilor a fost un rezultat direct al aparitiei plusvalorii in societate, plusvaloare investita mai apoi de state in servicii. Fara plusvaloarea creata de societate bugetarii nu s-ar fi nascut niciodata pentru ca nu puteau fi platiti. De ce nu puteau sa fie platiti? Pentru ca ei nu sunt producatori de bunuri creatoare de plusvaloare, ci ofertanti de sevicii, servicii care pana la urma trebuie sa fie finantate de undeva.
Ca sa intelegi mai bine ceea ce vreau sa spun, vom lua numaidecat si niste exemple concrete. Sunt obligat sa incep sirul exemplelor cu cel mai important lucru si anume fundatia unei societati moderne. Aceasta fundatie a fost si va ramane intotdeauna invatamantul. Invatamantul de orice grad si in orice forma ii pregateste pe oameni pentru meseriile pe care le vor avea in societate.
Desi imperativ de important, desi in postura de fundatie a unei societati moderne, invatamantul nu produce nici el plusvaloare, pentru ca nu este altceva decat un serviciu. Calitatea acestui serviciu devine cu atat mai buna cu cat tara in care se desfasoara este mai dezvoltata economic. O economie solida creaza asadar plusvaloarea necesara pe care un stat responsabil o va folosi pentru ingrijirea fundatiei sale. Nu este o intamplare ca state precum Suedia au un invatatmant pe cat de gratuit pe atat de performant.
Personal nu am platit o para chioara pentru studiile pe care le-am facut. Cartile ar fi trebuit sa le cumpar, dar ele nu au fost de fapt necesare. Examenele se dadeau si se dau si azi din ceea ce se preda intr-un moment anume, subiectele fiind adaptate si ele celor mai noi rezultate ale cercetarilor facute in acel moment.
Poate ca atare o societate sa functioneze si sa existe fara bugetarul din invatamant? Sigur ca poate, istoria ne dovedeste foarte clar acest lucru. Ce ne mai spune insa istoria despre o societate fara invatamant? Ne spune ca desi functionala, o asemenea societate este una primitiva. Evolutia unei societati primitive catre una moderna a rezultat asadar exclusiv din investitia unei parti a plusvaloarii create de membrii ei in fundatia de care vorbeam, invatamantul. Romania nu mai are invatamant! Tara noastra a devenit din pacate o fabrica de titluri si diplome. Cei care fura injurand si conduc aceasta tara nu-si respecta populatia pentru ca nu se respecta nici pe sine. Ei isi camufleaza asadar incompetenta cu ajutorul titlurilor si diplomelor fara nici o valoare. Societaea romaneasca de azi este asadar o societate a hartiilor, oamenii nemaifiind interesati de ceea ce se ascunde in spatele lor.
Hai sa punem acum fata in fata doi bugetari intr-o societate inchipuita, reala de fapt in Romania, in care nu se produce plusvaloare sau mai bine zis se produce mai putin decat se consuma:
In primul exemplu ma voi referi la un cardiolog si la un bolnav cardiac, un profesor de liceu de ex.
In varianta a) cardiologul lucreaza la un spital de stat, in timp ce in varianta b) lucreaza in cabinet particular. Munca lui, in ambele cazuri, va trebui sa fie platita de cineva, in caz contrar cardiologul nostru va da ortul popii de foame. Iata ca exista cerere, pacientul, si exista si oferta, cardiologul, cei doi putandu-se totusi intalni doar intr-o societate care ofera cardiologului un venit de la stat sau ofera pacientului banii necesari pentru ca cel din urma sa-l poata plati pe cardiolog in privat.
Probleme mari vor aparea asadar deja intr-o societate care produce mai putin decat consuma, una ca cea in care traim, ce sa mai vorbim atunci de societatea fictiva formata doar din bugetari. Din cauza luptei pentru putinul care trebuie impartit la multi apar imediat inechitatile si tendinta fireasca a unor oameni de a-si asigura privilegii. Oameni cu relatii politice producatori de nimic vor lua aproape tot "tortul" de pe masa statului lasand celorlati doar faramiturile. Bugetari angajati sa reprezinte o birocratie excesiva, multi dintre ei lucrand nu mai mult de 2-3 ore efective pe zi, vor goli visteria statului prin salariile si stimulentele pe care le iau pentru zambet si alte baliverne.
O productie mai mica decat consumul duce la un moment dat la terminarea completa a tortului de pe masa statului, facandu-i pana la urma pe toti sa sufere ( vezi cazul asa numitelor miscari spontane de la finante). Statul are in acest caz 3 alternative: 1) sa nu mai plateasaca salariile la nivele precedente, 2) sa-si reduca masa de mancai sau 3) sa se imprumute. Ori cat ai fi de capos sau de bugetar va trebui sa acepti pana la urma matematica expusa, pentru ca dintr-o fantana secata nimeni cu insusiri umane nu va poate scoate apa. Cine e de vina ca s-a ajuns la fantana secata? In primul rand statul si politicul care a vandut gogosi oamenilor pentru voturi, nevrand sa explice niciodata matematica pe care am expus-o eu.
Fii sigur ca cele mai mari furturi din Romania au fost facute tot de la stat. Cand tot iei de undeva si nu pui nimic inapoi trebui sa fii nebun sa crezi ca ai in fata un sac fara fund. Iata de ce, in societate pe care o vad eu functionala, moderna, una despre care voi incerca sa vorbesc intr-o alta postare, privilegiile nu au voie sa existe. Privilegiile sunt in opinia mea drumul spre moarte al oricarei societati. De ce? Doar datorita simplului fapt ca privilegiatii stiu un singur lucru: Lucreaza pentru ei iau pentru ei si nu pun niciodata nimic inapoi de unde au luat.
Ca o consecinta, o societate functionala si moderna trebuie sa fie echitabila si lipsita de privilegiati, statul neputand sa ofere servicii din bani pe care nu ii face. Aparatul bugetar trebuie sa fie adaptat ca atare si in primul rand, nu nevoilor, ci mai degraba posibilitatilor financiare ale societatii respective.
O societate producatoare de plusvaloare in abundenta isi va permite servicii mai multe si mai performante, dar atentie! Nici ea nu-si va permite bugetari doar de dragul de-a crea locuri de munca pentru oameni care stau si vorbesc la telefon 50-60% din ziua de lucru.
Tu bugetar care vei citi eventual aceasta postare pune-ti mana pe inima si gandeste-te! In caz ca tu, faci cumva parte din tagma celora care lucreaza, oare cati trantori bugetari ne-ai putea arata noua cu degetul? Trantori care nu au fost nicidecum angajati din necesitate, ci pe baza unor criterii precum cele politice, nepotism etc. Oamenii angajati pe asemenea criterii nu numai ca nu produc plusvaloare dar nu obisnuiesc sa faca aproape nimic nici la locul de munca pe care il au? Bugetar sau nu, nu poti fi pur si simplu atat de naiv incat sa poti crede ca o tara in care se produce mai putin decat se consuma nu va cadea intr-o buna zi in nas. Inchei cu exemplul trist al al asa numitelor miscari "spontane" facute de indivizi care si-au vazut de fapt salariile si luna trecuta. Sunt ferm convins totusi ca printre ei au existat si indivizi seriosi care si-au facut munca, dar putem oare sa-i bagam pe toti in aceeasi oala.
Oare nu este logic pentru toata lumea ca, eliminarea celora de care de fapt nu este nevoie ar fi un lucru extraordinar de benefic pentru toata lumea? (Desigur nu pentru doamna Marica cu un salar de 10 000 de lei in trecut, 3000 de lei actual, asta in caz ca informatia din media este corecta). Cati politicieni, directori si alti granguri au cate zece posturi la stat culegand sume imense, fara ca ziua sa aiba destule ore pentru ca ei sa-si poata face datoria in toate slujbele? Oare nu ar ramane mai multi bani de impartit pentru cei care si fac ceva in sistemul bugetar si de care societate are o nevoie absoluta? Fara "lipitori" salariile ar putea fi mult mai decente pentru oamenii care le si onoreaza.
Intr-o societate balansata, functionala, moderna si lipsita de privilegii se creaza mult mai usor si alte locuri de munca decat cele de la stat. Acestea ar putea absoarbe foarte bine si pe fostii trantori facatori de nimic, putandu-i transforma chiar in indivizi folositori. Este clar ca lumina zilei ca un alt tip de societate decat cea pe care o avem va avea si alt tip oameni. Majoritatea indivizilor sunt dupa cate stim foarte adaptabili, putand sa se obisnuiasca foarte repede cu orice forma de mediu, mai ales cu unul care se va dovedi a fi benefic tuturor. In opinia mea iresponsabilitatea romanului s-a nascut tocmai din cauza formei de societate in care a trait. Motoul acestei societati a fost: un salar si un loc de munca de orice fel, la stat daca se poate ca e mai sigur. Gandirea si ingeniozitatea lasati-o acasa, asta ca sa poti asculta mai bine ordinele imbecile date de sef, deseori analfabet, dar bine ancorat in relatii cu cine trebui. Criteriile de mai sus sunt valabile si azi, tocmai din cauza faptului ca societatea nu s-a schimbat deloc dupa 89. Mentalitatea a ramas aceeiasi retorica este insa diferita, permitand dezbateri si definitii precum democratie, stat de drept etc. notiuni care nu au de fapt nimic in comun cu realitatea zilnica a romanului. Este ca si cum ai incepe sa vorbesti despre fantani arteziene si rauri in desertul Calahari. Deschideti asadar larg ochii si mintea! Ca sa vezi si sa intelegi ca: daca nu faci parte din gasca, societatea in care traiesti iti este ostila, chiar bugetar fiind.
Ca o consecinta: Puzderia de bugetari din Romania nu s-a nascut din necesitatile societatii ci mai degraba din necesitatiile politicului vanator de voturi. Aparitia lor a dezechilibrat astfel intreaga structura sociala a patriei, prin faptul ca insasi legea de functionare a pietelor libere cererea si oferta au fost alterate.
Pozitia pe care o am fata de acest subiect este strict personala ea putand fi combatuta de catre oricine, cu argumente bine documentate sper.
Vreau sa declar inca o data ca nu sunt un adversar al nimanui ci doar un prieten fidel al unei societati functionale moderne. Sa fie insa clar insa pentru toata lumea: astfel de societati nu s-au nascut si nu se vor naste niciodata in opinia mea de la sine.
Ele sunt intotdeauna rezultatul unei contributii insemnate venita de la indivizii care o alcatuiesc. Societatea in care individul devine intersat doar de proriul sau bine se transforma intr-un un ceas elvetian vechi, fost poate performant odata, in care una sau mai multe rotite dintate nu mai functioneaza. Intr-o societate in care omul prioriteaza interesele proprii si nu interesele societatii in care traieste segregarea este un fapt implinit. Omul in cauza devine astfel chiar el rotita care nu mai contribuie la mersul intregului. Acest lucru s-a intamplat si se intampla acum in tarile dezvoltate dar nicidecum in Romania, asta pentru ca Ramania nu a fost pana acum niciodata un ceas elvetian.
Romania a fost si ramane deocamdata doar un ceas ruginit, care trebuie curatat din temelie, multe din rotitele care il alcatuiesc trebuind sa fie eliminate si inlocuite. Ca sa intelegem mai bine subiectul abordat hai sa na intoarcem o clipa la omul din pestera. Istoria ii demonstraeza fara echivoc existenta fara a-i ofensa nici pe cei mai fanatici credinciosi. Omul din pestera este asadar in opinia mea cea mai primitiva radacina a societatii de azi. Omul din pestera vana precum stim si cultiva cate ceva in jurul sau pentru a-si asigura hrana necesara. In fraza precedenta se vad deja cela mai firave raze ale unei productii primitive.
Dupa aceasta faza omul reuseste sa produca mai mult decat consuma punand astfel bazele unui comert la fel de primitiv si bazat pe schimb de marfuri. Ma uit cu atentie la istoria omului din pestera dar nu gasesc nicaieri bugetarul. Asta, oricat m-as stradui. Ce concluzie imediata ar putea trage un individ cu capul pe umeri din faptele si realitatile indiscutabile expuse? Raspunsul este fara doar sau poate urmatorul: Productia si mai apopoi aparitia plusvalorii sunt radacinile din care a rasarit bugetarul si nu invers.
Hai sa ne mutam acum de la omul primitiv in natura de toate zilele pe care o cunoastem. Sa incercam sa ne inchipuim o clipa un copac falnic, inalt si minunat la care am decis sa-i taiem radacinile. Oare ce crezi ca se va intampla cu copacul in cauza? De la copacul amintit sa facem acum un salt suplu in timp, ajungand cu gandul la perioada istorica in care s-au nascut primii bugetari.
Perioada istorica are desigur o importanta mult mai mica, accentul trebuind sa fie pus mai mult pe felul in care s-au nascut acestia. De ce? Pentru ca trebuie sa intelegem neaparat un lucru foarte important: Nasterea bugetarilor a fost un rezultat direct al aparitiei plusvalorii in societate, plusvaloare investita mai apoi de state in servicii. Fara plusvaloarea creata de societate bugetarii nu s-ar fi nascut niciodata pentru ca nu puteau fi platiti. De ce nu puteau sa fie platiti? Pentru ca ei nu sunt producatori de bunuri creatoare de plusvaloare, ci ofertanti de sevicii, servicii care pana la urma trebuie sa fie finantate de undeva.
Ca sa intelegi mai bine ceea ce vreau sa spun, vom lua numaidecat si niste exemple concrete. Sunt obligat sa incep sirul exemplelor cu cel mai important lucru si anume fundatia unei societati moderne. Aceasta fundatie a fost si va ramane intotdeauna invatamantul. Invatamantul de orice grad si in orice forma ii pregateste pe oameni pentru meseriile pe care le vor avea in societate.
Desi imperativ de important, desi in postura de fundatie a unei societati moderne, invatamantul nu produce nici el plusvaloare, pentru ca nu este altceva decat un serviciu. Calitatea acestui serviciu devine cu atat mai buna cu cat tara in care se desfasoara este mai dezvoltata economic. O economie solida creaza asadar plusvaloarea necesara pe care un stat responsabil o va folosi pentru ingrijirea fundatiei sale. Nu este o intamplare ca state precum Suedia au un invatatmant pe cat de gratuit pe atat de performant.
Personal nu am platit o para chioara pentru studiile pe care le-am facut. Cartile ar fi trebuit sa le cumpar, dar ele nu au fost de fapt necesare. Examenele se dadeau si se dau si azi din ceea ce se preda intr-un moment anume, subiectele fiind adaptate si ele celor mai noi rezultate ale cercetarilor facute in acel moment.
Poate ca atare o societate sa functioneze si sa existe fara bugetarul din invatamant? Sigur ca poate, istoria ne dovedeste foarte clar acest lucru. Ce ne mai spune insa istoria despre o societate fara invatamant? Ne spune ca desi functionala, o asemenea societate este una primitiva. Evolutia unei societati primitive catre una moderna a rezultat asadar exclusiv din investitia unei parti a plusvaloarii create de membrii ei in fundatia de care vorbeam, invatamantul. Romania nu mai are invatamant! Tara noastra a devenit din pacate o fabrica de titluri si diplome. Cei care fura injurand si conduc aceasta tara nu-si respecta populatia pentru ca nu se respecta nici pe sine. Ei isi camufleaza asadar incompetenta cu ajutorul titlurilor si diplomelor fara nici o valoare. Societaea romaneasca de azi este asadar o societate a hartiilor, oamenii nemaifiind interesati de ceea ce se ascunde in spatele lor.
Hai sa punem acum fata in fata doi bugetari intr-o societate inchipuita, reala de fapt in Romania, in care nu se produce plusvaloare sau mai bine zis se produce mai putin decat se consuma:
In primul exemplu ma voi referi la un cardiolog si la un bolnav cardiac, un profesor de liceu de ex.
In varianta a) cardiologul lucreaza la un spital de stat, in timp ce in varianta b) lucreaza in cabinet particular. Munca lui, in ambele cazuri, va trebui sa fie platita de cineva, in caz contrar cardiologul nostru va da ortul popii de foame. Iata ca exista cerere, pacientul, si exista si oferta, cardiologul, cei doi putandu-se totusi intalni doar intr-o societate care ofera cardiologului un venit de la stat sau ofera pacientului banii necesari pentru ca cel din urma sa-l poata plati pe cardiolog in privat.
Probleme mari vor aparea asadar deja intr-o societate care produce mai putin decat consuma, una ca cea in care traim, ce sa mai vorbim atunci de societatea fictiva formata doar din bugetari. Din cauza luptei pentru putinul care trebuie impartit la multi apar imediat inechitatile si tendinta fireasca a unor oameni de a-si asigura privilegii. Oameni cu relatii politice producatori de nimic vor lua aproape tot "tortul" de pe masa statului lasand celorlati doar faramiturile. Bugetari angajati sa reprezinte o birocratie excesiva, multi dintre ei lucrand nu mai mult de 2-3 ore efective pe zi, vor goli visteria statului prin salariile si stimulentele pe care le iau pentru zambet si alte baliverne.
O productie mai mica decat consumul duce la un moment dat la terminarea completa a tortului de pe masa statului, facandu-i pana la urma pe toti sa sufere ( vezi cazul asa numitelor miscari spontane de la finante). Statul are in acest caz 3 alternative: 1) sa nu mai plateasaca salariile la nivele precedente, 2) sa-si reduca masa de mancai sau 3) sa se imprumute. Ori cat ai fi de capos sau de bugetar va trebui sa acepti pana la urma matematica expusa, pentru ca dintr-o fantana secata nimeni cu insusiri umane nu va poate scoate apa. Cine e de vina ca s-a ajuns la fantana secata? In primul rand statul si politicul care a vandut gogosi oamenilor pentru voturi, nevrand sa explice niciodata matematica pe care am expus-o eu.
Fii sigur ca cele mai mari furturi din Romania au fost facute tot de la stat. Cand tot iei de undeva si nu pui nimic inapoi trebui sa fii nebun sa crezi ca ai in fata un sac fara fund. Iata de ce, in societate pe care o vad eu functionala, moderna, una despre care voi incerca sa vorbesc intr-o alta postare, privilegiile nu au voie sa existe. Privilegiile sunt in opinia mea drumul spre moarte al oricarei societati. De ce? Doar datorita simplului fapt ca privilegiatii stiu un singur lucru: Lucreaza pentru ei iau pentru ei si nu pun niciodata nimic inapoi de unde au luat.
Ca o consecinta, o societate functionala si moderna trebuie sa fie echitabila si lipsita de privilegiati, statul neputand sa ofere servicii din bani pe care nu ii face. Aparatul bugetar trebuie sa fie adaptat ca atare si in primul rand, nu nevoilor, ci mai degraba posibilitatilor financiare ale societatii respective.
O societate producatoare de plusvaloare in abundenta isi va permite servicii mai multe si mai performante, dar atentie! Nici ea nu-si va permite bugetari doar de dragul de-a crea locuri de munca pentru oameni care stau si vorbesc la telefon 50-60% din ziua de lucru.
Tu bugetar care vei citi eventual aceasta postare pune-ti mana pe inima si gandeste-te! In caz ca tu, faci cumva parte din tagma celora care lucreaza, oare cati trantori bugetari ne-ai putea arata noua cu degetul? Trantori care nu au fost nicidecum angajati din necesitate, ci pe baza unor criterii precum cele politice, nepotism etc. Oamenii angajati pe asemenea criterii nu numai ca nu produc plusvaloare dar nu obisnuiesc sa faca aproape nimic nici la locul de munca pe care il au? Bugetar sau nu, nu poti fi pur si simplu atat de naiv incat sa poti crede ca o tara in care se produce mai putin decat se consuma nu va cadea intr-o buna zi in nas. Inchei cu exemplul trist al al asa numitelor miscari "spontane" facute de indivizi care si-au vazut de fapt salariile si luna trecuta. Sunt ferm convins totusi ca printre ei au existat si indivizi seriosi care si-au facut munca, dar putem oare sa-i bagam pe toti in aceeasi oala.
Oare nu este logic pentru toata lumea ca, eliminarea celora de care de fapt nu este nevoie ar fi un lucru extraordinar de benefic pentru toata lumea? (Desigur nu pentru doamna Marica cu un salar de 10 000 de lei in trecut, 3000 de lei actual, asta in caz ca informatia din media este corecta). Cati politicieni, directori si alti granguri au cate zece posturi la stat culegand sume imense, fara ca ziua sa aiba destule ore pentru ca ei sa-si poata face datoria in toate slujbele? Oare nu ar ramane mai multi bani de impartit pentru cei care si fac ceva in sistemul bugetar si de care societate are o nevoie absoluta? Fara "lipitori" salariile ar putea fi mult mai decente pentru oamenii care le si onoreaza.
Intr-o societate balansata, functionala, moderna si lipsita de privilegii se creaza mult mai usor si alte locuri de munca decat cele de la stat. Acestea ar putea absoarbe foarte bine si pe fostii trantori facatori de nimic, putandu-i transforma chiar in indivizi folositori. Este clar ca lumina zilei ca un alt tip de societate decat cea pe care o avem va avea si alt tip oameni. Majoritatea indivizilor sunt dupa cate stim foarte adaptabili, putand sa se obisnuiasca foarte repede cu orice forma de mediu, mai ales cu unul care se va dovedi a fi benefic tuturor. In opinia mea iresponsabilitatea romanului s-a nascut tocmai din cauza formei de societate in care a trait. Motoul acestei societati a fost: un salar si un loc de munca de orice fel, la stat daca se poate ca e mai sigur. Gandirea si ingeniozitatea lasati-o acasa, asta ca sa poti asculta mai bine ordinele imbecile date de sef, deseori analfabet, dar bine ancorat in relatii cu cine trebui. Criteriile de mai sus sunt valabile si azi, tocmai din cauza faptului ca societatea nu s-a schimbat deloc dupa 89. Mentalitatea a ramas aceeiasi retorica este insa diferita, permitand dezbateri si definitii precum democratie, stat de drept etc. notiuni care nu au de fapt nimic in comun cu realitatea zilnica a romanului. Este ca si cum ai incepe sa vorbesti despre fantani arteziene si rauri in desertul Calahari. Deschideti asadar larg ochii si mintea! Ca sa vezi si sa intelegi ca: daca nu faci parte din gasca, societatea in care traiesti iti este ostila, chiar bugetar fiind.
Ca o consecinta: Puzderia de bugetari din Romania nu s-a nascut din necesitatile societatii ci mai degraba din necesitatiile politicului vanator de voturi. Aparitia lor a dezechilibrat astfel intreaga structura sociala a patriei, prin faptul ca insasi legea de functionare a pietelor libere cererea si oferta au fost alterate.
joi, 21 octombrie 2010
Condoleante!
A murit Sebastian, baietelul de 9 ani de care scriam pe Renne. Temerile pe care le aveam atunci au devenit din pacate realitate. Am fost sunat de mama acestuia afland printre altele si de debandada dosarului medical al baiatului. Existenta unor medici, foarte multi din pacate, de tipul chirurgului implicat in acest caz, este in opinia mea rezultatul perpetuarii sistemului ceausist, cu aceasi oameni, dar sub o alta forma. Este deosebit de trist ceea ce se intampla in tara stenogramelor, lehamitea fiind singurul cuvant la care ma pot gandi in acest moment. Multi jurnalsti cunoscuti care ar trebui sa fie formatori de opinie sunt de fapt formatori de cuvinte obscene, de batjocura, cuvinte pe care si politicul care-i are in mana pe cei amintiti le foloseste zilnic.
Nu e de mirare! Cine se aseamana se aduna si poporul votac prostit suporta mai apoi consecintele. Energie pentru comentarii noi cu privire la situatia din Roamnaia nu mai am, un articol de la Deutshe Welle repeta totusi ceea ce am spus eu de sute de ori pe acest blog. In Romania nu a fost niciodata democratie si asta pentru ca in Roamnia anilor 89 nu a avut loc o revoluitie. Fara o revolutie genuina tara va continua pe acelasi fagas ca si pana acum.
Vreau totusi pe aceasta cale sa exprim public condoleante familiei Bunica si sa-i urez succes mamei in procesul pe care vrea sa-l intenteze medicului implicat. Este vorba fara doar sau poate de o eroare medicala de proportii. Fiind in Roamnia nu ma astept insa la rezultate spectaculoase, justitia functioneaza in aceasta tara asa cum functioneaza si sanatatea. Oricum, prin acest proces sitemul va mai lua o palmuta si, dupa un verdict roamanesc, eventual negativ, mai exista si curtea europeana a drepturilor omului, fara PD-listi, PSD-isti, UDMR-isti, PNL-isti si alti isti.
Pentru cei care nu ar fi in tema cu acest caz iata adresele la care au fost expuse articolele: aici si aici.
Nu e de mirare! Cine se aseamana se aduna si poporul votac prostit suporta mai apoi consecintele. Energie pentru comentarii noi cu privire la situatia din Roamnaia nu mai am, un articol de la Deutshe Welle repeta totusi ceea ce am spus eu de sute de ori pe acest blog. In Romania nu a fost niciodata democratie si asta pentru ca in Roamnia anilor 89 nu a avut loc o revoluitie. Fara o revolutie genuina tara va continua pe acelasi fagas ca si pana acum.
Vreau totusi pe aceasta cale sa exprim public condoleante familiei Bunica si sa-i urez succes mamei in procesul pe care vrea sa-l intenteze medicului implicat. Este vorba fara doar sau poate de o eroare medicala de proportii. Fiind in Roamnia nu ma astept insa la rezultate spectaculoase, justitia functioneaza in aceasta tara asa cum functioneaza si sanatatea. Oricum, prin acest proces sitemul va mai lua o palmuta si, dupa un verdict roamanesc, eventual negativ, mai exista si curtea europeana a drepturilor omului, fara PD-listi, PSD-isti, UDMR-isti, PNL-isti si alti isti.
Pentru cei care nu ar fi in tema cu acest caz iata adresele la care au fost expuse articolele: aici si aici.
miercuri, 20 octombrie 2010
QE 2,3...10 si cum vad eu evolutia bursei si a economiei
Exista oare oameni care citesc acest blog si care sa nu stie ce este QE?
Eu plec de la premiza ca exista cu siguranta si ca ei nu trebuie sa se simta mai prejos decat ceilalti din aceasta cauza. Totul se invata la un moment dat de catre orisicine, important este sa intelegi ceea ce citesti.
Voi repeta de aceea foarte pe scurt definitia si felul in care se face QE, pentru a putea trece mai apoi si efectele pe care cred eu ca le-ar putea avea asupra economiei SUA. Qe ( quantitativ easing) este asadar o operatie facuta de o banca centrala cu scopul de-a facilita credite.
Acest lucru se poate face in doua forme: 1) scaderea dobanzilor, 2) cumparare de instrumente financiare de la banci, de tipul obligatiuni, pentru a le mari acestora din urma lichiditatile. Lichiditatile valutare pot fi extinse si prin tiparirea banilor tangibili, un lucru pe care FED nu l-a facut pana acum si nu-l va face probabil nici in viitor, deocamdata, institutia fiind dupa cate se cunoaste un consortiu privat unde interesele actionarilor nu sunt nicidecum distrugerea institutiei in sine si, prin aceasta, autodistrugerea lor proprie.
Prin tiparire de bani tangibili bunurile tinute gaj si de fapt orice bun din cartea bilanturilor tinute de banci si chiar de catre FED ar trebui sa se devalorizeze ca atare, fenomen distructiv in sine. Ca o consecinta, pana ce institutiile financiare, intreprinderile mastodonte, etc. nu-si vor termina stergerea datoriilor, monetizarile reale care ar duce la inflatie si distrugerea valorii bunurilor pe care le au in gaj, precum si al altor bunuri, va ramane dupa parerea mea doar un mit.
Sa ne uitam acum o clipa la ce a facut FED pana acum. Pentru a facilita creditarile institutia a coborat dobanda de referinta pana la 0,25 de puncte, deci foarte aproape de zero. Rezultatul acestei manevre a fost cam tot zero, din punct de vedere al cresterii economice. Pentru cei care afirma in continuare ca FED face, FED drege am o intrebare: De ce crezi tu ca o banca da cu dobanda de pamant atunci cand dobanzile sunt de fapt o sursa incontestabila de venit pentru toate institutiile de creditare? Raspunsul este simplu de fapt si acelasi ca intotdeauna, atunci cand este vorba de-o piata: cererea si oferta!!!
Ce insemneaza atunci fraza grohaita de domnul barbos la fiecare intrunire FED, in care se precizeaza ca dobanzile vor ramane neschimbate pe o perioada de timp indelungata? Insemneaza pur si simplu ca, creditele la care viseaza "barbia sa" nu au cautare nici macar la 0,25 de puncte. In situatia descrisa ce-i mai ramane de facut chairmanului FED, altceva decat sa scada dobanda la zero, asa cum au facut si japonezii, sperand ca si cei din urma ca 0,25 de puncte ii vor putea isteriza pe debitori. In opinia mea atunci cand psihologia umana este intr-o faza de ostilitate impotriva imprumuturilor, ajunsa aici tocmai din cauza datoriilor acumulate pana peste uerchi, domnul Barbachi va putea cobora dobanda pana la minus 1 si tot fara rezultat.
Ca sa intelegi ecuatia si mai bine hai sa simplificam lucrurile ca de obicei. Sa presupunem ca esti un om caruia ii plac pepenii. Ai cumparat unul mare cu 3 lei kg. Ziua urmatoare vezi ca e mai ieftin si mai cumperi doi. Pepenii continua insa sa se ieftineasca facandu-te sa sa sari in sus de bucurie si sa cumperi cate 5-6 bucati/zi de frica ca nu cumva sa li se ridice pretul. Poti face aceasta manevra cu orice marfa, pentru ca la un moment vei fi saturat chiar si cu masini. Saturat fiind, ceea ce inseamna ca ai mai mult decat iti trebuie si poti consuma, te vei opri din cumparat, asta indiferent ca marfa se va vinde cu 50 bani bucata.
La cele expuse mai adauga acum si faptul ca te-ai imprumutat de fiecare data atunci cand ai cumparat in extaz si ametit de cap, orice marfa de fapt. Tinand cont de cele spuse pot afirma cu convingere urmatoarele: Creditele sunt tot o marfa si iata ca doar psihologia umana le poate determina gradul de cautare, oricat de scumpe sau oricat de ieftine ar fi ele. Este atunci foarte normal ca omul saturat de pepeni, de credite, de orice sa nu le mai doreasca, asta in pofida faptului ca un barbos sau altul si-ar dori cu totul altceva.
Nemaiavand arma cu dobanzile, barbosul, care nu intelege nimic din mecanismele pietei, nu se lasa. Conform teoriei hai sa mai dam o tuica alcoolistului cazut in nas ca sa-l facem sobru, el vede probleme in cantitate de bautura la indemana in loc sa inteleaga ca omul a baut deja prea mult si nu-i mai trebuie.
Ca atare Bernanke se va apuca probabil de cumparat din nou obligatiuni incercand in felul acesta sa maresca lichiditatea imprumuturilor deja abundente asa cum sunt. Rezultatul acestei manevre va fi de aceea egala cu zero in opinia mea, efectul momentan fiind si el de data asta de durata mult mai scurta decat data trecuta. Parerea pe are o am si pe care am avut-o de fapt tot timpul o cunosti deja din postari anterioare.
Ca o repetitie hai sa mai vedem odata ce a facut si ce va mai putea face FED, precum si rezultatele pe care le-a obtinut si le poate obtine.
1) A coborat dobanda la nivelul 0,25 de puncte fara nici un rezultat, pentru ca piata nu mai vrea credite in momentul de fata, fiind inecata in datorii.
2) A oferit si nu a injecat lichiditati asa cum afirma multi dintre cei care nu inteleg fenomenul in totalitate sa, in schimbul unor instrumente financiare beton, care mai trebuie sa fie si rascumparate de catre debitor in timp de 30 de zile.
In viitor FED
3) Va putea sa scada dobanda de referinta la zero imediat dupa alegeri si pe urma ce? Se pare ca piata nu este interesata nici macar de dobanzi negative. Barbosul refuza sa inteleaga insa rolul psihologiei umane in evolutia pietelor de capital, dar mai ales rolul nociv al creditelor dementiale, care au determinat de fapt aparitia acestei psihologii. Sperietorile verbale cu inflatie in crestere va trebui sa le lase pentru visele sale dulci, in timp ce realitate care il inconjoara va continua sa vorbeasca o cu totul alta limba.
4) Barbulachi va mai putea incepe in viitorul apropiat, probabil exact dupa alegeri, cumparari de obligatiuni asa cum facut si data trecuta, dupa parerea mea cu acelasi rezultat, incercand sa ofere lichiditate unei piete care isi intoarce capul ca omul beat turta, numai la auzul cuvantului alcool.
Concluzia: Eu cred ca anuntarea inceperii QE dupa alegeri va da cu bursa de pamant din moment ce ea si-a facut deja dansul pe melodia perceptiilor. Economia va urma acelasi drum. In 20011 vom da de un fund ciclic de durata scurta, voi reveni la el atunci cand va fi cazul. Pana atunci uita-te la graficele expuse. Din martie 2001 si pana in martie 2006 ( sageti verzi) ai un ciclu de QE facut de banca centrala a Japoniei. Pentru o vizualizare mai usoara am pus dedesubt indicele Nikkei.
Observa cum ciclul bursier si in consecinta si cel economic isi vad de treaba lor, bursa cazand cel mai bine chiar dupa inceperea QE? (patrulater albastru). Bursa a continuat asadar sa cada dupa cate poti vedea inca 2 ani buni, pana in 2003, de unde o revenire independenta desigur de QE si-a facut aparitia ( patrulater roz). Important este oricum faptul ca Japonia, cu toate QE si interventiile bancare facute impotriva yenului, se afla si azi in depresiune si in deflatie cu un yen solid. Revin maine sau poimaine cu o analiza a indicelui Sp, care arata in momentul de fata obisit dar inca zburdalnic.
Ps. Inchipuiste-ti acum si un scenariu in care FED va anunta un QE mult mai bland decat cel la care se asteapta piata.
Eu plec de la premiza ca exista cu siguranta si ca ei nu trebuie sa se simta mai prejos decat ceilalti din aceasta cauza. Totul se invata la un moment dat de catre orisicine, important este sa intelegi ceea ce citesti.
Voi repeta de aceea foarte pe scurt definitia si felul in care se face QE, pentru a putea trece mai apoi si efectele pe care cred eu ca le-ar putea avea asupra economiei SUA. Qe ( quantitativ easing) este asadar o operatie facuta de o banca centrala cu scopul de-a facilita credite.
Acest lucru se poate face in doua forme: 1) scaderea dobanzilor, 2) cumparare de instrumente financiare de la banci, de tipul obligatiuni, pentru a le mari acestora din urma lichiditatile. Lichiditatile valutare pot fi extinse si prin tiparirea banilor tangibili, un lucru pe care FED nu l-a facut pana acum si nu-l va face probabil nici in viitor, deocamdata, institutia fiind dupa cate se cunoaste un consortiu privat unde interesele actionarilor nu sunt nicidecum distrugerea institutiei in sine si, prin aceasta, autodistrugerea lor proprie.
Prin tiparire de bani tangibili bunurile tinute gaj si de fapt orice bun din cartea bilanturilor tinute de banci si chiar de catre FED ar trebui sa se devalorizeze ca atare, fenomen distructiv in sine. Ca o consecinta, pana ce institutiile financiare, intreprinderile mastodonte, etc. nu-si vor termina stergerea datoriilor, monetizarile reale care ar duce la inflatie si distrugerea valorii bunurilor pe care le au in gaj, precum si al altor bunuri, va ramane dupa parerea mea doar un mit.
Sa ne uitam acum o clipa la ce a facut FED pana acum. Pentru a facilita creditarile institutia a coborat dobanda de referinta pana la 0,25 de puncte, deci foarte aproape de zero. Rezultatul acestei manevre a fost cam tot zero, din punct de vedere al cresterii economice. Pentru cei care afirma in continuare ca FED face, FED drege am o intrebare: De ce crezi tu ca o banca da cu dobanda de pamant atunci cand dobanzile sunt de fapt o sursa incontestabila de venit pentru toate institutiile de creditare? Raspunsul este simplu de fapt si acelasi ca intotdeauna, atunci cand este vorba de-o piata: cererea si oferta!!!
Ce insemneaza atunci fraza grohaita de domnul barbos la fiecare intrunire FED, in care se precizeaza ca dobanzile vor ramane neschimbate pe o perioada de timp indelungata? Insemneaza pur si simplu ca, creditele la care viseaza "barbia sa" nu au cautare nici macar la 0,25 de puncte. In situatia descrisa ce-i mai ramane de facut chairmanului FED, altceva decat sa scada dobanda la zero, asa cum au facut si japonezii, sperand ca si cei din urma ca 0,25 de puncte ii vor putea isteriza pe debitori. In opinia mea atunci cand psihologia umana este intr-o faza de ostilitate impotriva imprumuturilor, ajunsa aici tocmai din cauza datoriilor acumulate pana peste uerchi, domnul Barbachi va putea cobora dobanda pana la minus 1 si tot fara rezultat.
Ca sa intelegi ecuatia si mai bine hai sa simplificam lucrurile ca de obicei. Sa presupunem ca esti un om caruia ii plac pepenii. Ai cumparat unul mare cu 3 lei kg. Ziua urmatoare vezi ca e mai ieftin si mai cumperi doi. Pepenii continua insa sa se ieftineasca facandu-te sa sa sari in sus de bucurie si sa cumperi cate 5-6 bucati/zi de frica ca nu cumva sa li se ridice pretul. Poti face aceasta manevra cu orice marfa, pentru ca la un moment vei fi saturat chiar si cu masini. Saturat fiind, ceea ce inseamna ca ai mai mult decat iti trebuie si poti consuma, te vei opri din cumparat, asta indiferent ca marfa se va vinde cu 50 bani bucata.
La cele expuse mai adauga acum si faptul ca te-ai imprumutat de fiecare data atunci cand ai cumparat in extaz si ametit de cap, orice marfa de fapt. Tinand cont de cele spuse pot afirma cu convingere urmatoarele: Creditele sunt tot o marfa si iata ca doar psihologia umana le poate determina gradul de cautare, oricat de scumpe sau oricat de ieftine ar fi ele. Este atunci foarte normal ca omul saturat de pepeni, de credite, de orice sa nu le mai doreasca, asta in pofida faptului ca un barbos sau altul si-ar dori cu totul altceva.
Nemaiavand arma cu dobanzile, barbosul, care nu intelege nimic din mecanismele pietei, nu se lasa. Conform teoriei hai sa mai dam o tuica alcoolistului cazut in nas ca sa-l facem sobru, el vede probleme in cantitate de bautura la indemana in loc sa inteleaga ca omul a baut deja prea mult si nu-i mai trebuie.
Ca atare Bernanke se va apuca probabil de cumparat din nou obligatiuni incercand in felul acesta sa maresca lichiditatea imprumuturilor deja abundente asa cum sunt. Rezultatul acestei manevre va fi de aceea egala cu zero in opinia mea, efectul momentan fiind si el de data asta de durata mult mai scurta decat data trecuta. Parerea pe are o am si pe care am avut-o de fapt tot timpul o cunosti deja din postari anterioare.
Ca o repetitie hai sa mai vedem odata ce a facut si ce va mai putea face FED, precum si rezultatele pe care le-a obtinut si le poate obtine.
1) A coborat dobanda la nivelul 0,25 de puncte fara nici un rezultat, pentru ca piata nu mai vrea credite in momentul de fata, fiind inecata in datorii.
2) A oferit si nu a injecat lichiditati asa cum afirma multi dintre cei care nu inteleg fenomenul in totalitate sa, in schimbul unor instrumente financiare beton, care mai trebuie sa fie si rascumparate de catre debitor in timp de 30 de zile.
In viitor FED
3) Va putea sa scada dobanda de referinta la zero imediat dupa alegeri si pe urma ce? Se pare ca piata nu este interesata nici macar de dobanzi negative. Barbosul refuza sa inteleaga insa rolul psihologiei umane in evolutia pietelor de capital, dar mai ales rolul nociv al creditelor dementiale, care au determinat de fapt aparitia acestei psihologii. Sperietorile verbale cu inflatie in crestere va trebui sa le lase pentru visele sale dulci, in timp ce realitate care il inconjoara va continua sa vorbeasca o cu totul alta limba.
4) Barbulachi va mai putea incepe in viitorul apropiat, probabil exact dupa alegeri, cumparari de obligatiuni asa cum facut si data trecuta, dupa parerea mea cu acelasi rezultat, incercand sa ofere lichiditate unei piete care isi intoarce capul ca omul beat turta, numai la auzul cuvantului alcool.
Concluzia: Eu cred ca anuntarea inceperii QE dupa alegeri va da cu bursa de pamant din moment ce ea si-a facut deja dansul pe melodia perceptiilor. Economia va urma acelasi drum. In 20011 vom da de un fund ciclic de durata scurta, voi reveni la el atunci cand va fi cazul. Pana atunci uita-te la graficele expuse. Din martie 2001 si pana in martie 2006 ( sageti verzi) ai un ciclu de QE facut de banca centrala a Japoniei. Pentru o vizualizare mai usoara am pus dedesubt indicele Nikkei.
Observa cum ciclul bursier si in consecinta si cel economic isi vad de treaba lor, bursa cazand cel mai bine chiar dupa inceperea QE? (patrulater albastru). Bursa a continuat asadar sa cada dupa cate poti vedea inca 2 ani buni, pana in 2003, de unde o revenire independenta desigur de QE si-a facut aparitia ( patrulater roz). Important este oricum faptul ca Japonia, cu toate QE si interventiile bancare facute impotriva yenului, se afla si azi in depresiune si in deflatie cu un yen solid. Revin maine sau poimaine cu o analiza a indicelui Sp, care arata in momentul de fata obisit dar inca zburdalnic.
Ps. Inchipuiste-ti acum si un scenariu in care FED va anunta un QE mult mai bland decat cel la care se asteapta piata.
luni, 18 octombrie 2010
Inflatie-deflatie si importanta definitiilor!
Nu stiu cati dintre voi isi amintesc un WC public de pe vremea pantofarului? Aproape toate miroseau ca hoitul, unele, destul de multe, avand si un drum pavat cu caramizi aruncate in urina, care te ajutau sa ajungi pana la pisoar fara ca ea sa-ti intre in pantofi.
De compartimentul de defecatii sa nici nu mai vorbim. Gaseai intotdeauna acolo excrementele predecesorului, care parea sa vrea sa-ti demonstreze pe aceasta cale cat de plin ii era frigiderul.
Cum ai fi reactionat daca pe un asemenea WC cineva ar fi scris cu litere mari: Restaurantul Carnatul Uitat sau de ce nu Parcul Acvatic.
Ti-ai fi mancat oare sandwech-ul cu salam de soia intr-un asemenea parc sau ti-ai mai fi comandat un mic cu bere intr-un asemenea restaurant? Eu cred ca nu! Observa! Din exemplul de mai sus reiese clar importanta cruciala a definitiilor. Observa de asemenea cum o definitie eronata poate intoarce pe dos toate asteptarile pe care le are omul fata de un anumit fenomen. Lovitura de stat definita eronat revolutie, cresterea preturilor definita eronat inflatie etc.
Partea cu efectele dezastruoase rezultate din definitia eronata a loviturii de stat o simt tot mai multi romani pe zi ce trece. Putini sunt totusi cei care inteleg definitia si bazele economice ale procesului de inflatie-deflatie. Un articol ca acesta neexplicat, ar putea duce de aceea la reactii absolut plauzibile si lesne de inteles, de tipul: du-te in spitzul meu de mos! Ce ma intereseaza pe mine definitiile atunci cand vad ca preturile de pe rafturile romanesti imi gauresc buzunarele.
Uite ca ar trebui sa te intereseze, pentru ca efectele momentane ale unei definitii eronate nu pot fi de durata, fenemenul pe care l-ai numit revolutie ti-a demonstrat asta cu varf si indesat. Exemplul cu revolutia nu difera cu nimic de exemplul cu WC-ul public, precum nu ar trebui sa difere cu nimic nici de exemplul cu inflatia.
Ca o consecinta este foarte bine sa intelegi definitiile corect, asta pentru a te putea garda fata de repercursiunile nefaste pe care o definitie eronata o are intotdeauna. Daca am ajuns pana aici hai sa mai definim odata inflatia si deflatia, ca sa putem mai apoi intelege si mai bine abordarea eronata pe care o face media atunci cand anunta o inflatie de 7,7%, in loc sa anunte o crestere a preturilor de pe raft cu aceeiasi cifra.
Webster's 2000 Definition of Inflation
However, The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition, Copyright © 2000 Published by Houghton Mifflin Company says:
Inflation:
2) A persistent increase in the level of consumer prices or a persistent decline in the purchasing power of money, caused by an increase in available currency and credit beyond the proportion of available goods and services.
Adica: O crestere persitenta a preturilor cauzata de o crestere lichiditatii valutare si a creditelor.
Deflatia trebuie prin cea mai elementara logica sa fie definita ca opusul inflatiei, adica: o scadere peristenta a preturilor cauzata de scaderea lichiditatii valutare si a creditelor.
Tragedia este ca foarte multi economisti nu cunosc definitia corecta a inflatiei si a deflatiei (vezi cazul omului anului 2009, Barbachi ), rezultatul fiind ca atare predictiile eronate, dar, si mai important, tratamentele total anapoda pe care acesti oameni le recomanda economiilor afectate de depresiune.
De ce este imperativ sa cunosti definitiile corecte enuntate? Pentru ca cunoscandu-le iti vei da sema de urmatoarele fenomene: In deflatie nu exista o cretsere economica sanatoasa, indiferent de ce ti-ar spune Boc, Ponta sau Antonescu, pentru simplul fapt ca nu exista creditele si lichiditatile necesare.
O economie poate creste doar prin intermediul investitiilor, investitii care nu se pot face fara bani si credite. Las acum la aptitudinea ta aprecierea valorii acestei definitii. Pentru mine ea pare foarte importanta pentru ca imi spune o groaza de lucruri despre ceea ce ne asteapata. Lipsa cresterii economice te afecteaza oricum si pe tine direct, vrand nevrand, asta indiferent de visele pe care le-ai avut sau le ai.
Poate incepi sa intelegi acum mult mai bine importanta definitiilor, dupa ce ai citit cele scrise. Intr-o economie in scadere sau in stagnare va trebui sa intelegi ca somajul creste. O consecinta directa a acestui fapt va fi ca tu, omul de rand, vei avea o sansa enorma de-a ajunge pe strazi. Cu venituri scazute sau chiar fara venituri pana la urma, te vei putea lovi de vremuri in care nu iti vei putea plati nici costurile strictului necesar, asta chiar in cazul in care te-ai crezut foarte smecher.
Consecinta practica al acestor realitati este doar una: Nici un partid din cele existente astazi in Romania nu merita votat.
Romanul care mai vrea sa aiba un trai cat de cat de decent in urmatorii 5 ani, de exemplu, va trebui sa caute alternative, alternative care vor veni oricum si care necontrolate ar putea aduce la putere un nou papucar. Acesta va aduce foarte probabil cu sine WC-urile de care vorbeam, facand astfel din Roamnia o noua buda publica imensa, populata de cei 22 de milioane de locuitori ai sai.
Make no mistake about it! Roamnia se afla si se va afla in deflatie pana ce datoriile celor cu si fara buletin vor fi platite sau falimentate. Asta in ciuda existentei baietilor destepti, a fetelor flamande, a bietilor fete ( pardon astia-s hermafroditi si n-au nimic cu inflatia). Faptul ca un nesatul afiseaza un pret anume pentru un produs nu insemneaza ca il va si vinde la acel pret, exceptie facand deocamdata marfurile considerate absolut necesare vietii de toate zilele, alimentele. Observa totusi o scadere a vanzarilor dovedita statistic si in acest sector. Semnalele enuntate sunt asadar semnale clare de deflatie si de scadere sau stagnare economica, cu un somaj in crestere drept consecinta. Asta in pofida vizitelor facute de tridimensionalii sositi in gasca la Bucuresti.
De compartimentul de defecatii sa nici nu mai vorbim. Gaseai intotdeauna acolo excrementele predecesorului, care parea sa vrea sa-ti demonstreze pe aceasta cale cat de plin ii era frigiderul.
Cum ai fi reactionat daca pe un asemenea WC cineva ar fi scris cu litere mari: Restaurantul Carnatul Uitat sau de ce nu Parcul Acvatic.
Ti-ai fi mancat oare sandwech-ul cu salam de soia intr-un asemenea parc sau ti-ai mai fi comandat un mic cu bere intr-un asemenea restaurant? Eu cred ca nu! Observa! Din exemplul de mai sus reiese clar importanta cruciala a definitiilor. Observa de asemenea cum o definitie eronata poate intoarce pe dos toate asteptarile pe care le are omul fata de un anumit fenomen. Lovitura de stat definita eronat revolutie, cresterea preturilor definita eronat inflatie etc.
Partea cu efectele dezastruoase rezultate din definitia eronata a loviturii de stat o simt tot mai multi romani pe zi ce trece. Putini sunt totusi cei care inteleg definitia si bazele economice ale procesului de inflatie-deflatie. Un articol ca acesta neexplicat, ar putea duce de aceea la reactii absolut plauzibile si lesne de inteles, de tipul: du-te in spitzul meu de mos! Ce ma intereseaza pe mine definitiile atunci cand vad ca preturile de pe rafturile romanesti imi gauresc buzunarele.
Uite ca ar trebui sa te intereseze, pentru ca efectele momentane ale unei definitii eronate nu pot fi de durata, fenemenul pe care l-ai numit revolutie ti-a demonstrat asta cu varf si indesat. Exemplul cu revolutia nu difera cu nimic de exemplul cu WC-ul public, precum nu ar trebui sa difere cu nimic nici de exemplul cu inflatia.
Ca o consecinta este foarte bine sa intelegi definitiile corect, asta pentru a te putea garda fata de repercursiunile nefaste pe care o definitie eronata o are intotdeauna. Daca am ajuns pana aici hai sa mai definim odata inflatia si deflatia, ca sa putem mai apoi intelege si mai bine abordarea eronata pe care o face media atunci cand anunta o inflatie de 7,7%, in loc sa anunte o crestere a preturilor de pe raft cu aceeiasi cifra.
Webster's 2000 Definition of Inflation
However, The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition, Copyright © 2000 Published by Houghton Mifflin Company says:
Inflation:
2) A persistent increase in the level of consumer prices or a persistent decline in the purchasing power of money, caused by an increase in available currency and credit beyond the proportion of available goods and services.
Adica: O crestere persitenta a preturilor cauzata de o crestere lichiditatii valutare si a creditelor.
Deflatia trebuie prin cea mai elementara logica sa fie definita ca opusul inflatiei, adica: o scadere peristenta a preturilor cauzata de scaderea lichiditatii valutare si a creditelor.
Tragedia este ca foarte multi economisti nu cunosc definitia corecta a inflatiei si a deflatiei (vezi cazul omului anului 2009, Barbachi ), rezultatul fiind ca atare predictiile eronate, dar, si mai important, tratamentele total anapoda pe care acesti oameni le recomanda economiilor afectate de depresiune.
De ce este imperativ sa cunosti definitiile corecte enuntate? Pentru ca cunoscandu-le iti vei da sema de urmatoarele fenomene: In deflatie nu exista o cretsere economica sanatoasa, indiferent de ce ti-ar spune Boc, Ponta sau Antonescu, pentru simplul fapt ca nu exista creditele si lichiditatile necesare.
O economie poate creste doar prin intermediul investitiilor, investitii care nu se pot face fara bani si credite. Las acum la aptitudinea ta aprecierea valorii acestei definitii. Pentru mine ea pare foarte importanta pentru ca imi spune o groaza de lucruri despre ceea ce ne asteapata. Lipsa cresterii economice te afecteaza oricum si pe tine direct, vrand nevrand, asta indiferent de visele pe care le-ai avut sau le ai.
Poate incepi sa intelegi acum mult mai bine importanta definitiilor, dupa ce ai citit cele scrise. Intr-o economie in scadere sau in stagnare va trebui sa intelegi ca somajul creste. O consecinta directa a acestui fapt va fi ca tu, omul de rand, vei avea o sansa enorma de-a ajunge pe strazi. Cu venituri scazute sau chiar fara venituri pana la urma, te vei putea lovi de vremuri in care nu iti vei putea plati nici costurile strictului necesar, asta chiar in cazul in care te-ai crezut foarte smecher.
Consecinta practica al acestor realitati este doar una: Nici un partid din cele existente astazi in Romania nu merita votat.
Romanul care mai vrea sa aiba un trai cat de cat de decent in urmatorii 5 ani, de exemplu, va trebui sa caute alternative, alternative care vor veni oricum si care necontrolate ar putea aduce la putere un nou papucar. Acesta va aduce foarte probabil cu sine WC-urile de care vorbeam, facand astfel din Roamnia o noua buda publica imensa, populata de cei 22 de milioane de locuitori ai sai.
Make no mistake about it! Roamnia se afla si se va afla in deflatie pana ce datoriile celor cu si fara buletin vor fi platite sau falimentate. Asta in ciuda existentei baietilor destepti, a fetelor flamande, a bietilor fete ( pardon astia-s hermafroditi si n-au nimic cu inflatia). Faptul ca un nesatul afiseaza un pret anume pentru un produs nu insemneaza ca il va si vinde la acel pret, exceptie facand deocamdata marfurile considerate absolut necesare vietii de toate zilele, alimentele. Observa totusi o scadere a vanzarilor dovedita statistic si in acest sector. Semnalele enuntate sunt asadar semnale clare de deflatie si de scadere sau stagnare economica, cu un somaj in crestere drept consecinta. Asta in pofida vizitelor facute de tridimensionalii sositi in gasca la Bucuresti.
duminică, 17 octombrie 2010
'Nezeii lor de banci
Dumnezeii din banci si-au luat rorlul in serios apucandu-se de jupuit jupuiti. Frauda ar fi trecut probabil neobservata pentru ca sa nu iti inchpui cumva ca statul se sincheseste in zilele noastre de soarta contribuabilului.
Cand ai pornit insa pe drumul ilegalitatilor si, "Dumnezeu" fiind, se pare ca nu te mai poate opri nimeni. Asa se face ca in "marea democratie din vest", Valentin Stan face spume la gura de exstaz atunci cand vorbeste de ea, bancile par sa fi sarit peste toti caii.
Saritura a fost descoperita insa intamplator atunci cand un individ oarecare, care si-a cumparat casa cu bani gata a primit ordin de evacuare si instiintarea ca-si va pierde casa din cauza datoriilor neplatite.
Dumnezeu vede tot spun cei piosi, in acest caz se pare insa ca a vazut si ceea ce nu exista. Ordinul de evacuare primit de individul de care vorbim a deschis cutia Pandorei. Evacuarile si vanzarile silite au fost oprite, Dumnezeii fiind acum cercetati de extraterestri. Media a inceput si ea sa dezbata pe larg subiectul si ca de obicei parerile sunt impartite. Parerea mea este ca va trebui sa asteptam si sa vedem rezultatele. Mucegaiul este gros de tot si ar trebui sa loveasca de data asta in mutra bancile insolvabile. Dar, sa nu uitam un lucru: armata e cu noi, statul si politicienii cumparti sunt inca si din pacate cu iei. Si totusi, nici o ipocrizie nu poate dura pana la infinit. Observa felul in care trateaza un alt Dumnezeu, Jamie Diamon de la JP Morgan problema:
“There’s almost no chance that we’ve made a mistake.” Aproape nici o sansa sa fi gresit!
Na amu vatz cacat pe voi draji lu mosu vau ba? Asta pintru ca aprape cacat pe voi nu ezista!
PS. http://www.youtube.com/watch?v=1j2esw2B8TI
Vezi la adresa expusa ce au facut bancile!
Pentru cei care eventual nu cunosc limba engleza indeajuns iata pe scurt despre ce este vorba.
29% din instrumentele financiare inpachetate de banci pentru vanzare si vandute mai apoi printre altele fondurilor de pensii erau din pornire sub nivelul de calitate cerut de lege. Bancile au stiut acest lucru foarte bine comitand totusi frauda. Mai mult decat atat, ele au pariat prin vanzari short pe faptul ca instrumentele pe care le-au vandut se vor deprecia, stiind bine ca este vorba de gunoaie, dar vrand sa mai faca un ban in plus. (Pe romaneste: eu iti vand un cacat urat mirositor dar inpachetat frumos spunandu-ti ca e noua chifla damboviteana si fug mai apoi imediat si ma asigur ca tu nu-l vei manca)
Procedand astef bancile au incalcat si legea insiderilor. Va spuneam intr-una incepand cu 2008 ca multe institutii financiare din lumea larga sunt insolvabile. Iata acum un varf al isbergului iesit la vedere. In situatia actuala bancile nu vor putea scapa de procese costisitoare si de deschiderea altor lazi de gunoi.
La asta se va adauga desigur si problema fondurilor de pensii care in loc de bani au acum in conturi balega de la Goldman$COMP. Daca mai ti cont de faptul ca 29% din murdarii se ridica la o valoare de mai multe trilioane de dolari poti intelege desigur ca "revenirea" economica de abia a inceput. Sa vedem ce se va intampla cu Qe 2 al barbosului, acum cand murdaria bancilor salvate a inceput sa innece populatia? Sa vedem daca poporul american va mai fi gata sa dea bani delicventilor? Nu am nici un dubui ca Bernanke si politicul actual ar face acest lucru. Sa nu uitam insa de alegeri!
Cand ai pornit insa pe drumul ilegalitatilor si, "Dumnezeu" fiind, se pare ca nu te mai poate opri nimeni. Asa se face ca in "marea democratie din vest", Valentin Stan face spume la gura de exstaz atunci cand vorbeste de ea, bancile par sa fi sarit peste toti caii.
Saritura a fost descoperita insa intamplator atunci cand un individ oarecare, care si-a cumparat casa cu bani gata a primit ordin de evacuare si instiintarea ca-si va pierde casa din cauza datoriilor neplatite.
Dumnezeu vede tot spun cei piosi, in acest caz se pare insa ca a vazut si ceea ce nu exista. Ordinul de evacuare primit de individul de care vorbim a deschis cutia Pandorei. Evacuarile si vanzarile silite au fost oprite, Dumnezeii fiind acum cercetati de extraterestri. Media a inceput si ea sa dezbata pe larg subiectul si ca de obicei parerile sunt impartite. Parerea mea este ca va trebui sa asteptam si sa vedem rezultatele. Mucegaiul este gros de tot si ar trebui sa loveasca de data asta in mutra bancile insolvabile. Dar, sa nu uitam un lucru: armata e cu noi, statul si politicienii cumparti sunt inca si din pacate cu iei. Si totusi, nici o ipocrizie nu poate dura pana la infinit. Observa felul in care trateaza un alt Dumnezeu, Jamie Diamon de la JP Morgan problema:
“There’s almost no chance that we’ve made a mistake.” Aproape nici o sansa sa fi gresit!
Na amu vatz cacat pe voi draji lu mosu vau ba? Asta pintru ca aprape cacat pe voi nu ezista!
PS. http://www.youtube.com/watch?v=1j2esw2B8TI
Vezi la adresa expusa ce au facut bancile!
Pentru cei care eventual nu cunosc limba engleza indeajuns iata pe scurt despre ce este vorba.
29% din instrumentele financiare inpachetate de banci pentru vanzare si vandute mai apoi printre altele fondurilor de pensii erau din pornire sub nivelul de calitate cerut de lege. Bancile au stiut acest lucru foarte bine comitand totusi frauda. Mai mult decat atat, ele au pariat prin vanzari short pe faptul ca instrumentele pe care le-au vandut se vor deprecia, stiind bine ca este vorba de gunoaie, dar vrand sa mai faca un ban in plus. (Pe romaneste: eu iti vand un cacat urat mirositor dar inpachetat frumos spunandu-ti ca e noua chifla damboviteana si fug mai apoi imediat si ma asigur ca tu nu-l vei manca)
Procedand astef bancile au incalcat si legea insiderilor. Va spuneam intr-una incepand cu 2008 ca multe institutii financiare din lumea larga sunt insolvabile. Iata acum un varf al isbergului iesit la vedere. In situatia actuala bancile nu vor putea scapa de procese costisitoare si de deschiderea altor lazi de gunoi.
La asta se va adauga desigur si problema fondurilor de pensii care in loc de bani au acum in conturi balega de la Goldman$COMP. Daca mai ti cont de faptul ca 29% din murdarii se ridica la o valoare de mai multe trilioane de dolari poti intelege desigur ca "revenirea" economica de abia a inceput. Sa vedem ce se va intampla cu Qe 2 al barbosului, acum cand murdaria bancilor salvate a inceput sa innece populatia? Sa vedem daca poporul american va mai fi gata sa dea bani delicventilor? Nu am nici un dubui ca Bernanke si politicul actual ar face acest lucru. Sa nu uitam insa de alegeri!
vineri, 15 octombrie 2010
Barbachi s-a romanizat
Molipsit probabil de la domnul Isarescu, domnul Bernanke a avut vise dulci pe care nu a intarziat sa le comunice pietei in asa numitele minute FED. Barbosului nu-i place deflatia cu toate ca ea nu este altceva decat rezultatul sanatos al reducerii datoriilor si al creditelor. Antrenat probabil de Isaresu, chairmman-ul FED s-a apucat sa fabrice tinte. Este foarte probabil ca domnul Isarescu nu i-a spus americanului ca el personal nu le-a nimerit niciodata. Oricum, tinta pare a fi la moda si sefii bancilor centrale si-au cumparat toti pusca parand sa fie ametiti de jocul asta stupid.
Isarescu pare sa-l mai fi invatat ceva pe Barbachi: jocul de-a psihologia. Jocul e simplu si se poate combina foarte usor si efectiv cu cel al tintelor. Vrei o inflatie de 3%, nimic mai simplu, o scri pe tinta. Tinta ti-o ageti mai apoi de gat si iesi la televizor. Participi la programe la care se uita somerii si oamenii fara bani, adica cei jupuiti de catre banci. Acesti spectatorii lasati lefteri se vor speria vazand ceea ce-i astepta (vezi anuntul de crestere a pretului alimentelor din Roamnia facuta chiar de ministru resortului) si vor incepe sa cumpere ca nebunii.
Data viitoare scrii pe tinta 5%, nu chiar 10% ca in Romania, si oamenii se vor speria si mai tare, fugand la magazin in bocanci gata de explozie. Dupa ce toti si-au umplut frigiderele, pivnitele, podurile, camerele cu de toate pentru toti, cheltuind de zor paralele pe care nu le aveau, domnul Barbachi nu are decat sa mai iese odata cu aceeiasi tinta agatata de gat. De data asta el va trebui sa scrie pe ea 7%. Daca toti au cumparat de toate cu banii pe care nu-i aveau, vestea cu 7% inflatie ii va speria de moarte, facandu-i pe cei mai slabi de inger sa inceapa sa-si smulga parul din cap.
Asa speriati si cu perucile in palme oamenii isi vor da totusi seama ca au doua probleme. Una evidenta din trecut: lipsa banilor secundata de prezenta datoriilor si una noua: lipsa spatiului de magazinare, pentru ca la ora asta unii vor avea cate un carnat chiar si in masina de spalat. Iata istoria tintelor de inflatie din visele domnului Barbachi, care pare atat de afundat in cifre si calcule academice incat nu mai vede padurea de copaci. In cele din urma jocul acesta de-a psihologul cu tintele pare a fi totusi unul foarte interesant. Te poate face sa transpiri si sa te exciti la maximum mai ales atunci cand nu-ti nimeresti tintele.
Isarescu pare sa-l mai fi invatat ceva pe Barbachi: jocul de-a psihologia. Jocul e simplu si se poate combina foarte usor si efectiv cu cel al tintelor. Vrei o inflatie de 3%, nimic mai simplu, o scri pe tinta. Tinta ti-o ageti mai apoi de gat si iesi la televizor. Participi la programe la care se uita somerii si oamenii fara bani, adica cei jupuiti de catre banci. Acesti spectatorii lasati lefteri se vor speria vazand ceea ce-i astepta (vezi anuntul de crestere a pretului alimentelor din Roamnia facuta chiar de ministru resortului) si vor incepe sa cumpere ca nebunii.
Data viitoare scrii pe tinta 5%, nu chiar 10% ca in Romania, si oamenii se vor speria si mai tare, fugand la magazin in bocanci gata de explozie. Dupa ce toti si-au umplut frigiderele, pivnitele, podurile, camerele cu de toate pentru toti, cheltuind de zor paralele pe care nu le aveau, domnul Barbachi nu are decat sa mai iese odata cu aceeiasi tinta agatata de gat. De data asta el va trebui sa scrie pe ea 7%. Daca toti au cumparat de toate cu banii pe care nu-i aveau, vestea cu 7% inflatie ii va speria de moarte, facandu-i pe cei mai slabi de inger sa inceapa sa-si smulga parul din cap.
Asa speriati si cu perucile in palme oamenii isi vor da totusi seama ca au doua probleme. Una evidenta din trecut: lipsa banilor secundata de prezenta datoriilor si una noua: lipsa spatiului de magazinare, pentru ca la ora asta unii vor avea cate un carnat chiar si in masina de spalat. Iata istoria tintelor de inflatie din visele domnului Barbachi, care pare atat de afundat in cifre si calcule academice incat nu mai vede padurea de copaci. In cele din urma jocul acesta de-a psihologul cu tintele pare a fi totusi unul foarte interesant. Te poate face sa transpiri si sa te exciti la maximum mai ales atunci cand nu-ti nimeresti tintele.
luni, 11 octombrie 2010
Romania cea mai saraca tara din UE
Noooo, no sa patye! Romanyia? Nooo! Trebe sa shie vorba dje o inshienare politica. Cu Isarecu governator, cu Boc boc premier, sha cu bravul presedintye lupator nyeinfricat impotriva coruptatzalor, sa shim noi popor dje jinta latina pe ultimul loc? Noi urmarasha lu Dechiebal sha a lu Traian? Curat murdar, tradare, lovitura sub buric!
Cu Ponta sha cu Antonyescu reforomatori sha opozatzaonyishtyi, cu liderul mafiei lu Nastase, asha io zas presedjintyile, ministrel dje razboi sa nye intraca pe noi bulgaroii? Nooooo, no sa patye! Ravointa tovarsi, calomnyii ordjinare care dau cu buruzduganu djirect intr-un popor cu burta plina deje mityityei. Pai domn Vidjeanu numa amu ni a s-o apucat dje platyit 22 dje milioanye dje euro la banshi, c-o luat sha el ashe nyistye maruntas dje imprumut.
Sha dje tzara plina dje jipuri dje elea cat vaporili shie zashietz chiorai lu mosu?
Da dje vilili cu catye 30-60 dje camere bucata? Behaitz dje sarashie in tara paharelor plinye ca magaru ratashit in ceatza, ios convins ca vo intrat mushii in oachi! Com????? Jai da, da! Amu am intzales! Vorobdjeatz dje matusica Tamara, oama aia dje rand dje care vorobe sha domnul Ca-khan.
Na numa inca o traba: Ajutoooooooooooooooooooooooooooooooor, adica pardon, bravooooooooooooooooooooooooooooo..... domnule Isarecu!
Cu Ponta sha cu Antonyescu reforomatori sha opozatzaonyishtyi, cu liderul mafiei lu Nastase, asha io zas presedjintyile, ministrel dje razboi sa nye intraca pe noi bulgaroii? Nooooo, no sa patye! Ravointa tovarsi, calomnyii ordjinare care dau cu buruzduganu djirect intr-un popor cu burta plina deje mityityei. Pai domn Vidjeanu numa amu ni a s-o apucat dje platyit 22 dje milioanye dje euro la banshi, c-o luat sha el ashe nyistye maruntas dje imprumut.
Sha dje tzara plina dje jipuri dje elea cat vaporili shie zashietz chiorai lu mosu?
Da dje vilili cu catye 30-60 dje camere bucata? Behaitz dje sarashie in tara paharelor plinye ca magaru ratashit in ceatza, ios convins ca vo intrat mushii in oachi! Com????? Jai da, da! Amu am intzales! Vorobdjeatz dje matusica Tamara, oama aia dje rand dje care vorobe sha domnul Ca-khan.
Na numa inca o traba: Ajutoooooooooooooooooooooooooooooooor, adica pardon, bravooooooooooooooooooooooooooooo..... domnule Isarecu!
Domnul Khan reprezentant al poporului roman sufera din nou de diaree verbala
"Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat ca deciziile gresite luate de guverne in ultimele decenii ii afecteaza in mod direct pe oamenii de rand, scrie Antena3."(sursa Financiarul)
Absulut corect dar exista o intrebare: oare dece?
"Este foarte dur pentru oamenii de rand. Guvernele trebuie sa ia masuri foarte aspre."
Trebuie sa ia masuri aspre impotriva cui domnule Khan? Oare masurile de care se face vorbire nu trebuiau luate impotriva celora care care au dus lumea de rapa si au cauzat haosul si nu impotriva celora care au fost spectatori, adica chiar oamenii de rand pe care-i deplangeti cu lacrimi de crocodil bancar ?
"Acumularea erorilor comise de mai multe guverne timp de decenii este platita, azi, de omul de rand", a spus Strauss-Kahn.
Absolut corect dar oare de ce? Pentru simplul fapt ca asa au decis guvernele conduse de banci, niste institutii care se aseamana foarte bine cu institutia pe pe care o reprezentati si dumneavoastra.
In ceea ce priveste Romania, directorul si-a aratat in ultima vreme dezacordul fata de austeritatea impusa de guvernul actual, prin reducerea salariilor bugetarilor.
Domnul Khan da aici din diaree in constipatie verbala contrazicandu-si proria teza; "Este foarte dur pentru oamenii de rand. Guvernele trebuie sa ia masuri foarte aspre, se pare insa ca nu in Romania si nu impotriva bugetarilor, ei nefiind probabil oameni de rand in opinia directorului (nota subsemnatului). Atunci impotriva cui si ce fel de masuri aspre trebuie sa ia guvernele? Poate domnul Khan se gandeste la 100 de lovituri de bici date in piata Universitatii matusei Tamara, un adevarat om de rand.
In incheiere ii invit pe cei care sunt adepti ai liberasmului si neo-liberalismului sa vizioneze un documentar despre Argentina, din pacate fara traducere in limba romana, aici.
Vezi cata iubire poate acorda unei tari o institutie precum institutia domnului Khan, FMI. Urmarind filmul vei intelege probabil ca tragedia argentiniana s-a produs in timpul unui elan al consumului fara precedent in restul lumii, America ocupand probabil locul 1. Ce se va putea intampla acum cu asa numitele tari emergente, acum cand si restul lumii este in situatia de atunci al Argentinei?
Cei care urmaresc evulutia politica din Ungaria, tara vecina si prietena, vor intelege probabil mai bine gandurile actualului premier Orban, care fuge de FMI ca de raie. Ideile domnului Orban sunt bune, includ aici si noua politica bugetara enuntata. Era in care aceste idei se vor aplicate, este insa dupa parerea mea una fatala pentru premierul maghiar. Ungaria nu este din pacate nici ea o tara de tipul tarilor nordice, Islanda fiind exemplul suprem.
Desi ar fi pacat s-o asemanam prea mult cu Romania, Ungaria are si ea doua probleme enorme: datoria imensa creata in franci elvetieni de catre predecesorii actualului guvern si coruptia. Coruptia este prima scanteie a tradarii. Tinand astfel cont de cele expuse, precum si de situatia globala, eu tind sa cred ca doar un deget de inger va putea salva tarisoara vecina de la colaps. Pana la Ungaria ar mai putea fi totusi Irlanda, tara in care dobanda bondurilor de 10 ani a inceput sa salte in stil grecesc( sageata verde). Euro nici ca s-a sinchisit de aceste "banalitati". Valuta comunitara si-a continuat urcarea dand cu capul de o zona de oferta aflata la 1,40. Eu vad aceasta zona ca fiind una importanta care ar putea curma drumul spre culmi al euro. Sa vedem ce vede piata?
Absulut corect dar exista o intrebare: oare dece?
"Este foarte dur pentru oamenii de rand. Guvernele trebuie sa ia masuri foarte aspre."
Trebuie sa ia masuri aspre impotriva cui domnule Khan? Oare masurile de care se face vorbire nu trebuiau luate impotriva celora care care au dus lumea de rapa si au cauzat haosul si nu impotriva celora care au fost spectatori, adica chiar oamenii de rand pe care-i deplangeti cu lacrimi de crocodil bancar ?
"Acumularea erorilor comise de mai multe guverne timp de decenii este platita, azi, de omul de rand", a spus Strauss-Kahn.
Absolut corect dar oare de ce? Pentru simplul fapt ca asa au decis guvernele conduse de banci, niste institutii care se aseamana foarte bine cu institutia pe pe care o reprezentati si dumneavoastra.
In ceea ce priveste Romania, directorul si-a aratat in ultima vreme dezacordul fata de austeritatea impusa de guvernul actual, prin reducerea salariilor bugetarilor.
Domnul Khan da aici din diaree in constipatie verbala contrazicandu-si proria teza; "Este foarte dur pentru oamenii de rand. Guvernele trebuie sa ia masuri foarte aspre, se pare insa ca nu in Romania si nu impotriva bugetarilor, ei nefiind probabil oameni de rand in opinia directorului (nota subsemnatului). Atunci impotriva cui si ce fel de masuri aspre trebuie sa ia guvernele? Poate domnul Khan se gandeste la 100 de lovituri de bici date in piata Universitatii matusei Tamara, un adevarat om de rand.
In incheiere ii invit pe cei care sunt adepti ai liberasmului si neo-liberalismului sa vizioneze un documentar despre Argentina, din pacate fara traducere in limba romana, aici.
Vezi cata iubire poate acorda unei tari o institutie precum institutia domnului Khan, FMI. Urmarind filmul vei intelege probabil ca tragedia argentiniana s-a produs in timpul unui elan al consumului fara precedent in restul lumii, America ocupand probabil locul 1. Ce se va putea intampla acum cu asa numitele tari emergente, acum cand si restul lumii este in situatia de atunci al Argentinei?
Cei care urmaresc evulutia politica din Ungaria, tara vecina si prietena, vor intelege probabil mai bine gandurile actualului premier Orban, care fuge de FMI ca de raie. Ideile domnului Orban sunt bune, includ aici si noua politica bugetara enuntata. Era in care aceste idei se vor aplicate, este insa dupa parerea mea una fatala pentru premierul maghiar. Ungaria nu este din pacate nici ea o tara de tipul tarilor nordice, Islanda fiind exemplul suprem.
Desi ar fi pacat s-o asemanam prea mult cu Romania, Ungaria are si ea doua probleme enorme: datoria imensa creata in franci elvetieni de catre predecesorii actualului guvern si coruptia. Coruptia este prima scanteie a tradarii. Tinand astfel cont de cele expuse, precum si de situatia globala, eu tind sa cred ca doar un deget de inger va putea salva tarisoara vecina de la colaps. Pana la Ungaria ar mai putea fi totusi Irlanda, tara in care dobanda bondurilor de 10 ani a inceput sa salte in stil grecesc( sageata verde). Euro nici ca s-a sinchisit de aceste "banalitati". Valuta comunitara si-a continuat urcarea dand cu capul de o zona de oferta aflata la 1,40. Eu vad aceasta zona ca fiind una importanta care ar putea curma drumul spre culmi al euro. Sa vedem ce vede piata?
duminică, 10 octombrie 2010
Nebunie la cele mai inalte culmi
Doi ani dupa decesul Lehman, sezi pe scaun sau intinde-te pe pat inainte sa citesti, ca sa nu cazi, au aparut din nou instrumente financiare, legate de data asta de imprumuturi subprime facute pentru masini. Ai citit corect si afla ca se vand ca painea calda, anul acesta deja intr-o o valoare de 4,4 miliarde. Is this recovery or what? Daca ar mai exista cineva care ar incerca sa ma convinga ca drumul pe care ne aflam nu duce spre iad i-as spune fara jena in fata ca este nebun. Ceea ce se intampla este intr-adevar incredibil demonstrand fara echivoc scufundarea unei noi societati, dupa scufundarea celei comuniste, mai precis a celei capitaliste.
Voi reveni la acest subiect prin intemediul unui nou articol. Voi incerca sa explic cauzele care au dus in opinia mea la decaderea ambelor societati. Voi incerca mai apoi sa prezint si solutii, solutii care in opinia mea vor putea da nastere unei noi societati, una care ar putea fi functionala. Aceasta societate va trebui insa sa tina cont neaparat de factorul si psihicul uman, un lucru care a fost neglijat cu desavarsire atat de societatea comunista cat si de cea capitalista in forma pe care o are azi. Hai sa ne despartim acum de filozofia societatilor pentru a face o noua vizita indecelui american Sp 500.
Cautand pe net vei gasi un ocean de parareri venite de la analisti de fel si forma, tehnicieni, fundamentalisti, visatori si apocaliptici. Pe cine sa crezi pana la urma in toata harababura asta? In perspectiva scurta de timp eu te invit sa nu crezi pe nimeni, pentru ca in mediul care s-a creat bursa ar putea sa mai urce binisor. Sau, ar putea sa inceapa sa cada ca un bolovan chiar incepand cu ziua de maine, luni. Asculta ca atare o recomandare si din partea lu mosu: Shedz pe cur! Recomandarea a fost scurta si la subiect dupa cate vezi, dar probabil cea mai plauzibila in momentul de fata. Explicatia? O evetuala apreciere care va urma nu-si va merita riscul, in timp ce o intrare pe partea scurta ar mai putea sa-ti scoata niste parale din buzunar.
Caderea va veni dar in mediul actual bursa nu reactioneaza conform asteptarilor. Nivelele la care au ajuns indicii, urcand necontenit, devin desigur semnale de alarama, dar nimic mai mult deocamdata. Ceea ce putem constata este faptul ca suntem intr-un nou interval de timp cheie si, faptul ca bursa s-a miscat mai mult lateral, intr-un interval destul de stramt, marcat intre cele doua linii subtiri albastre. Observa! Maximele din acest interval nu sunt la ditanta prea mare una de alta desi trendul liniilor amintite este usor pozitiv. Bursa a cazut intr-o zi pentru a urca mai apoi in ziua urmatoare, acumuland de fapt nu mai mult de 10 puncte in total in ultima saptamana.
Am vazut pe net si analize de volum referitoare la ultimul brat de apreciere pe care le consider eronate. In patratul albastru mare avem de fapt tot o faza de miscare laterala a bursei, insa mult mai mare decat faza din ultimele saptamani. Intr-o asemenea faza volumul obisnuieste sa fie mic dand peste nas celora care ar vrea sa-l noteze ca fiind un parametru semnificativ. In opinia mea exista doar un singur lucru care poate fi numit semnificativ din punct de vedre al analizei volumului: volumul mic prin care indicele isi pareseste faza laterala din patrat. Doar cu o zi inainte volumul a fost mult mai mare rezistenta reusind totusi sa respinga aprecierea (sageata rosie).
Ziua urmatoare indicele iese totusi din faza de miscare laterala dar cu un volum mult mai mic ( sageata verde). Concluzia? Barosanii au ramas pe pozitii, nu au vandut si nu au mai cumparat, fiind deja investiti si asa pana peste urechi ( ma refer desigur la cei care mai sunt in piata). Prostimea a scos asadar indicele din patrat.
Faptul ca barosanii n-au vandut nu insemna ca nu vor incepe sa vanda la nivele mai inalte. Toti nu pot fi chiar orbi la cifrele care le lovesc zilnic ochelarii. Ceea ce ramane de vazut este tocmai ceea ce spuneam: Momentul in care barosanii vor incepe sa-si lichideze pozitiile. Tehnic vorbind o asemenea posibilitate va apare chiar maine. In caz ca va fi luata in considerare bursa si-ar putea incepe ziua cu un salt, fiind mai pe urma inpinsa spre sud de vanzatori.
Pana atunci insa hai sa mai traim jupuiti, mintiti, umiliti si, de acum incolo, si inghetati bine, amintindu-ne de fiecare data ca, politicul nu este altceva decat o oglinda a votacului.
Voi reveni la acest subiect prin intemediul unui nou articol. Voi incerca sa explic cauzele care au dus in opinia mea la decaderea ambelor societati. Voi incerca mai apoi sa prezint si solutii, solutii care in opinia mea vor putea da nastere unei noi societati, una care ar putea fi functionala. Aceasta societate va trebui insa sa tina cont neaparat de factorul si psihicul uman, un lucru care a fost neglijat cu desavarsire atat de societatea comunista cat si de cea capitalista in forma pe care o are azi. Hai sa ne despartim acum de filozofia societatilor pentru a face o noua vizita indecelui american Sp 500.
Cautand pe net vei gasi un ocean de parareri venite de la analisti de fel si forma, tehnicieni, fundamentalisti, visatori si apocaliptici. Pe cine sa crezi pana la urma in toata harababura asta? In perspectiva scurta de timp eu te invit sa nu crezi pe nimeni, pentru ca in mediul care s-a creat bursa ar putea sa mai urce binisor. Sau, ar putea sa inceapa sa cada ca un bolovan chiar incepand cu ziua de maine, luni. Asculta ca atare o recomandare si din partea lu mosu: Shedz pe cur! Recomandarea a fost scurta si la subiect dupa cate vezi, dar probabil cea mai plauzibila in momentul de fata. Explicatia? O evetuala apreciere care va urma nu-si va merita riscul, in timp ce o intrare pe partea scurta ar mai putea sa-ti scoata niste parale din buzunar.
Caderea va veni dar in mediul actual bursa nu reactioneaza conform asteptarilor. Nivelele la care au ajuns indicii, urcand necontenit, devin desigur semnale de alarama, dar nimic mai mult deocamdata. Ceea ce putem constata este faptul ca suntem intr-un nou interval de timp cheie si, faptul ca bursa s-a miscat mai mult lateral, intr-un interval destul de stramt, marcat intre cele doua linii subtiri albastre. Observa! Maximele din acest interval nu sunt la ditanta prea mare una de alta desi trendul liniilor amintite este usor pozitiv. Bursa a cazut intr-o zi pentru a urca mai apoi in ziua urmatoare, acumuland de fapt nu mai mult de 10 puncte in total in ultima saptamana.
Am vazut pe net si analize de volum referitoare la ultimul brat de apreciere pe care le consider eronate. In patratul albastru mare avem de fapt tot o faza de miscare laterala a bursei, insa mult mai mare decat faza din ultimele saptamani. Intr-o asemenea faza volumul obisnuieste sa fie mic dand peste nas celora care ar vrea sa-l noteze ca fiind un parametru semnificativ. In opinia mea exista doar un singur lucru care poate fi numit semnificativ din punct de vedre al analizei volumului: volumul mic prin care indicele isi pareseste faza laterala din patrat. Doar cu o zi inainte volumul a fost mult mai mare rezistenta reusind totusi sa respinga aprecierea (sageata rosie).
Ziua urmatoare indicele iese totusi din faza de miscare laterala dar cu un volum mult mai mic ( sageata verde). Concluzia? Barosanii au ramas pe pozitii, nu au vandut si nu au mai cumparat, fiind deja investiti si asa pana peste urechi ( ma refer desigur la cei care mai sunt in piata). Prostimea a scos asadar indicele din patrat.
Faptul ca barosanii n-au vandut nu insemna ca nu vor incepe sa vanda la nivele mai inalte. Toti nu pot fi chiar orbi la cifrele care le lovesc zilnic ochelarii. Ceea ce ramane de vazut este tocmai ceea ce spuneam: Momentul in care barosanii vor incepe sa-si lichideze pozitiile. Tehnic vorbind o asemenea posibilitate va apare chiar maine. In caz ca va fi luata in considerare bursa si-ar putea incepe ziua cu un salt, fiind mai pe urma inpinsa spre sud de vanzatori.
Pana atunci insa hai sa mai traim jupuiti, mintiti, umiliti si, de acum incolo, si inghetati bine, amintindu-ne de fiecare data ca, politicul nu este altceva decat o oglinda a votacului.
sâmbătă, 9 octombrie 2010
Era in care cifre catastrofale devin stiri fantastice
A sosit vineri nonfarm payroll-ul american la -95000, cifra care reflecta locurile de munca pierdute din sectorul respectiv ( vezi sageata verde din graficul nr 1 fig. 2). Desi oficial somajul a ramas la 9,6% ( fig. 1 din graficul nr 1), nu ma refer aici la cifra U6 care este in jurul nivelului de 18%, un sondaj galup care nu ar trebui sa aiba decalajul cifrelor oficiale arata cifre de 10,1% (graficul nr.2). Uite cum un somaj in crestere devine azi o stire minunata, asta din moment ce bursele au continuat sa se aprecieze dupa lansarea ei.
Observa inca o data rorlul decisiv al perceptiilor umane si nu a stirilor, a politicului sau al bancilor in ceea ce priveste evolutia pietelor de capital. Un om normal se va intreba pe drept cuvant si neintelegand nimic din tot ceea ce se intampla: Cum in pastele cizmelor cailor poate un asemenea lucru sa fie posibil? Raspunsul este acelasi ca intotdeauna: perceptia tovarasi si cererea si oferta. Ca sa te lamuresti si mai bine privind rolul factorilor expusi iti mai prezint un paradox care ar trebui sa te convinga beton. Banca centrala japoneza a inceput sa faca QE in valoare de cca. 5 trilioane de yeni. Ti-am expus pe aceasta pagina nu de mult graficul dolar yen in care vezi si o interventie "magistrala" pe care banca o face in piata. Rezultat? Dolarul a scazut si mai mult fata de yen chiar sub nivelul de 82, nivel expus de mine ca fiind minima intervalului de suport.
Ca atare, banca centrala a Japoniei a inceput QE in timp ce Barbachi a spus ca se gandeste sa faca la fel. Avem asadar un fapt implinit pus fata in fata cu un gand nerealizat inca. Banca centrala a Japoniei s-a mai si aruncat in piata ca sa-si macelaresca valuta, in timp ce Barbachi n-a facut nimic altceva decat sa vorbeasca. Rezultatul? Yenul s-a intarit fata de dolar continuandu-si asa cum trebuia sa faca trendul ascendent, reusiind sa forteze chiar si extremele intervalului expus de mine, temporar deocamdata. Bursa face la fel. Piata a relansat intre timp si un proverb cunoscut, care loveste zilnic urechile investitorului:"nu lupta impotriva FED-ului"! Suna de parca FED ar putea influenta piata.
Ce reprezinta acest proverb? O perceptie! Este oare aceasta perceptie conforma cu realitatile economice si nu in ultimul rand cu doleantele japonezilor: banca, stat, bunic, tatic, mamica, catel, vacuta etc.? Desigur ca nu, dar asta conteaza foarte putin, din moment ce piata dicteaza dansul, fiind convinsa in momentul de fata de 2 lucruri pe care pare sa le considere absolut sigure:
1) Barbachii va incepe o noua monetizare electronica. 2) Consecintele acestui QE nu pot fi altele decat o evolutie bursiera pozitiva, care, va merge desigur mana in mana cu o desfintare a dolarului si un salt al aurului la 50 000 de dolari. Asta este dragi tovarasi si "pretini" perceptia actuala a pietii si, ca atare, aceasta este si explicatia evolutiilor privind valute, indici, aur, elefanti zburatori etc.
Cand se va schimba aceasta perceptie pe care piata o are in momentul de fata? In momentul in care yenul, elefantii, doalrul, indicii, vor ajunge intr-o zona in care imbalanta dintre cerere si oferta vor fi atat de mari incat vor determina schimbarea trendurilor. Eu nu pot sa fac altceva decat sa scot in evidenta nivele probabile. La unul din aceste nivele imbalanta de care vorbeam va apare. Tinand cont de perceptia euforica pe care piata o are in momentul de fata, nu avem altceva de facut decat sa asteptam si s-o lasam sa ne destanuie ea nivele de care vorbeam.
Observa inca o data rorlul decisiv al perceptiilor umane si nu a stirilor, a politicului sau al bancilor in ceea ce priveste evolutia pietelor de capital. Un om normal se va intreba pe drept cuvant si neintelegand nimic din tot ceea ce se intampla: Cum in pastele cizmelor cailor poate un asemenea lucru sa fie posibil? Raspunsul este acelasi ca intotdeauna: perceptia tovarasi si cererea si oferta. Ca sa te lamuresti si mai bine privind rolul factorilor expusi iti mai prezint un paradox care ar trebui sa te convinga beton. Banca centrala japoneza a inceput sa faca QE in valoare de cca. 5 trilioane de yeni. Ti-am expus pe aceasta pagina nu de mult graficul dolar yen in care vezi si o interventie "magistrala" pe care banca o face in piata. Rezultat? Dolarul a scazut si mai mult fata de yen chiar sub nivelul de 82, nivel expus de mine ca fiind minima intervalului de suport.
Ca atare, banca centrala a Japoniei a inceput QE in timp ce Barbachi a spus ca se gandeste sa faca la fel. Avem asadar un fapt implinit pus fata in fata cu un gand nerealizat inca. Banca centrala a Japoniei s-a mai si aruncat in piata ca sa-si macelaresca valuta, in timp ce Barbachi n-a facut nimic altceva decat sa vorbeasca. Rezultatul? Yenul s-a intarit fata de dolar continuandu-si asa cum trebuia sa faca trendul ascendent, reusiind sa forteze chiar si extremele intervalului expus de mine, temporar deocamdata. Bursa face la fel. Piata a relansat intre timp si un proverb cunoscut, care loveste zilnic urechile investitorului:"nu lupta impotriva FED-ului"! Suna de parca FED ar putea influenta piata.
Ce reprezinta acest proverb? O perceptie! Este oare aceasta perceptie conforma cu realitatile economice si nu in ultimul rand cu doleantele japonezilor: banca, stat, bunic, tatic, mamica, catel, vacuta etc.? Desigur ca nu, dar asta conteaza foarte putin, din moment ce piata dicteaza dansul, fiind convinsa in momentul de fata de 2 lucruri pe care pare sa le considere absolut sigure:
1) Barbachii va incepe o noua monetizare electronica. 2) Consecintele acestui QE nu pot fi altele decat o evolutie bursiera pozitiva, care, va merge desigur mana in mana cu o desfintare a dolarului si un salt al aurului la 50 000 de dolari. Asta este dragi tovarasi si "pretini" perceptia actuala a pietii si, ca atare, aceasta este si explicatia evolutiilor privind valute, indici, aur, elefanti zburatori etc.
Cand se va schimba aceasta perceptie pe care piata o are in momentul de fata? In momentul in care yenul, elefantii, doalrul, indicii, vor ajunge intr-o zona in care imbalanta dintre cerere si oferta vor fi atat de mari incat vor determina schimbarea trendurilor. Eu nu pot sa fac altceva decat sa scot in evidenta nivele probabile. La unul din aceste nivele imbalanta de care vorbeam va apare. Tinand cont de perceptia euforica pe care piata o are in momentul de fata, nu avem altceva de facut decat sa asteptam si s-o lasam sa ne destanuie ea nivele de care vorbeam.
vineri, 8 octombrie 2010
Omul nou
Ceausescu s-a straduit din rasputeri sa fabrice omul nou numit pe atunci si omul de tip socialist. Multi tind sa creada ca a esuat, eu cred in schimb ca a reuist mai bine decat isi inchipuia. Om de tip socialist n-o fi reusit el sa creeze, dar, a reusit sa creeze ceva si mai nastrusnic, omul in innoire vesnica. Acest om, adica romanul, se scoala in fiecare zi mai nou decat atunci cand s-a culcat, uitand astfel complet de intamplarile prin care a trecut doar in ziua precedenta. Fenomenul este absolut logic tinand cont de faptul ca cineva mereu mai nou nu se poate ocupa nici macar de lucruri cu o vechime de o zi. Domnul Isarescu bancherul vesnic din toate oranduirile si timpurile stie foarte bine acest lucru.
Ca atare faptul ca domnia sa spune una intr-o zi afirmand ceva diametral opus in ziua urmatoare nu va scandaliza pe nimeni, in niciun caz nu pe romanul aflat intr-un proces de innoire perpetua. Oare de ce s-ar sinchisi domnul Isarescu cand politicul face tot la fel, cu presedintele tarii pe postul de campion absolut. Romanul este un om al viitorului indiferent ca-si va peterce zilele care urmeaza in prapastie sau nu. El va continua sa-l intrebe pe domnul Isarescu despre cursul de schimb, tremurand la fiecare prognoza esuata a guvernatorului.
Cei cu mintea mai lunga de un centimetru trebuie sa-si aduca aminte de povestile isaresciene, in care, cavalerul lupta cu balaurii speculatori pentru a apara leul. Acest lucru nu s-a intamplat insa ieri, ci inainte cu luni bune, romanul reusind sa uite de atunci pana si faptul ca el a fost acela care l-a votat pe "jigodia"de la Cotroceni presedinte. Prestatii de tip sus Basescu si, doar dupa un an, jos Basescu sunt tipice doar pentru un popor format din oameni aflati intr-o innoire perpetua. Cine din acesti oameni ar mai putea sa ridice azi o spranceana, atunci cand domnul guvernator isi manifesta ingrijorarea pentru valuta nationala, dar, in sens absolut invers de aceasta data?
Posibilitatile pe care le are valuta noastra de-a ajunge la un pret de sub 4 lei pentru un euro il nelinistesc mai nou pe mai marele BNR. Sa se fi molipsit guvernatorul de virusul japonezo-americano-european? Sa fi primit oare si domnia sa boala exporturilor si a valutei macelarite? Sincer sa fiu nu stiu ce sa mai cred, pentru ca in Romania este imposibil sa sti ceva. Romania este probabil printre putinele tari din lume, unde afirmatiile diametral opuse, facute de orice persoana care conteaza, nu sunt sanctionate de nimeni in nici un fel. Cauza acestui fenomen nu poate sa fie in opinia mea decat unul singur: Creierul romanului votac se afla in burta si nu in cap. Cei ce gandesc cu burta se mai si cultiva la domnul Dan, fiind mult mai interesati de aventurile Cosminei Pasarin decat de ceea ce spun si fac politicienii si conducatorii institutiilor din tara in care traiesc. Iata de unde si memoria de nici macar o zi a omului care se afla intr-o innoire continua.
O problema fatala apare totusi: Omul nou si intr-o innoire perpetua voteaza si accepta oamenii vechi aflati intr-o degradare continua.
Ca atare faptul ca domnia sa spune una intr-o zi afirmand ceva diametral opus in ziua urmatoare nu va scandaliza pe nimeni, in niciun caz nu pe romanul aflat intr-un proces de innoire perpetua. Oare de ce s-ar sinchisi domnul Isarescu cand politicul face tot la fel, cu presedintele tarii pe postul de campion absolut. Romanul este un om al viitorului indiferent ca-si va peterce zilele care urmeaza in prapastie sau nu. El va continua sa-l intrebe pe domnul Isarescu despre cursul de schimb, tremurand la fiecare prognoza esuata a guvernatorului.
Cei cu mintea mai lunga de un centimetru trebuie sa-si aduca aminte de povestile isaresciene, in care, cavalerul lupta cu balaurii speculatori pentru a apara leul. Acest lucru nu s-a intamplat insa ieri, ci inainte cu luni bune, romanul reusind sa uite de atunci pana si faptul ca el a fost acela care l-a votat pe "jigodia"de la Cotroceni presedinte. Prestatii de tip sus Basescu si, doar dupa un an, jos Basescu sunt tipice doar pentru un popor format din oameni aflati intr-o innoire perpetua. Cine din acesti oameni ar mai putea sa ridice azi o spranceana, atunci cand domnul guvernator isi manifesta ingrijorarea pentru valuta nationala, dar, in sens absolut invers de aceasta data?
Posibilitatile pe care le are valuta noastra de-a ajunge la un pret de sub 4 lei pentru un euro il nelinistesc mai nou pe mai marele BNR. Sa se fi molipsit guvernatorul de virusul japonezo-americano-european? Sa fi primit oare si domnia sa boala exporturilor si a valutei macelarite? Sincer sa fiu nu stiu ce sa mai cred, pentru ca in Romania este imposibil sa sti ceva. Romania este probabil printre putinele tari din lume, unde afirmatiile diametral opuse, facute de orice persoana care conteaza, nu sunt sanctionate de nimeni in nici un fel. Cauza acestui fenomen nu poate sa fie in opinia mea decat unul singur: Creierul romanului votac se afla in burta si nu in cap. Cei ce gandesc cu burta se mai si cultiva la domnul Dan, fiind mult mai interesati de aventurile Cosminei Pasarin decat de ceea ce spun si fac politicienii si conducatorii institutiilor din tara in care traiesc. Iata de unde si memoria de nici macar o zi a omului care se afla intr-o innoire continua.
O problema fatala apare totusi: Omul nou si intr-o innoire perpetua voteaza si accepta oamenii vechi aflati intr-o degradare continua.
joi, 7 octombrie 2010
A inceput razboiul valutar
Domnul Trichet imbracat in armura de cavaler al Europei Unite astepta cu coiful in mana delagatia chineza condusa de premireul Jiabao. Dupa un schimb de amabilitati, prin care China nu a uitat sa laude Europa, probabil pentru "salvarile" bancilor moarte, tonul s-a schimbat. Cu sabia in teaca Trichet a inceput sa se vaicareasca, incercand sa determine si el, ca si SUA defapt, China sa faca ceva cu yuanul acela nenoricit, tinut in mod tovarasesc la nivele mult prea joase. Cu zambetul pe buze si intr-un stil tipic Chinezesc, premierul tarii asiatice l-a rugat insa pe mai marele BCE sa-si tina fleoanca.
O reevaluare a yuanului ar duce desigur la un cutremur in economia chineza punand lacat pe exporturile pe care marea tara din Asia le realizeaza. Ca sa-i sperie putin pe Trichet si pe europenii astia zburdalnici, metoda asta cu stafiile pare a functiona foarte bine, premierul chinez a pus de indata Europa si chiar lumea intrega pe butuci, asta in cazul in care yuanul chinezesc se va aprecia. Ca de obicei eu citesc insa printre randuri.
Intr-o lume indatorata si aproape de faliment fiecare tara incearca sa-si favorizeze exporturile incercand sa-si devalueze valuta. Exceptie ar face doar domnul Isarescu, care a luptat din rasputeri sa tina in brate un leu care de fapt nu vroia sa mearga nicaieri. Atunci cand o valuta, intr-o piata libera si lipsita de tovarasi, vrea sa plece, pleaca, fie ea leu, yen sau alta fiara din gradina Domnului. Ce au reusit sa faca japonezii luptatori am vazut! Banca centrala, guvernul si o tara intreaga dau in cap yenului, care se trezeste intotdeauna si mai voinic dupa fiecare lovitura. Guvernele sunt stranse cu usa. Matematic este imposibil ca toate tarile sa se poata baza pe exporturi, pentru ca, tot matematic si logic, atunci cand toti vor sa exporte, cine va fi cel care importa?
Logica nu este insa partea tare a politicului. Nevoind sa perceapa cauza reala a colapsului in care ne-au adus, acesti oameni incearca acum sa-si salveze pielea prin orice mijloace. Convingerea mea este ca piata le va produce arsuri de cel putin gradul 3.
In postari pe care le faceam acum cca. un an am vorbeam de miscari viitoare de strada, care au devenit o realitate in zilele de azi. Am vorbit tot atunci si despre masurile protectioniste si blocajele pe care ma astepatam ca tarile din noroi sa incerce sa ridice una impotriva alteia. In timp ce miscarile din strada se extind, era masurilor protectioniste de abia incepe. Ca sa intelegi rezultatul inchipiueste-ti o camera cu o singura usa si fara geamuri. Este conceputa pentru conferinte de astea ascunse, tinute de mai marii zilelor noastre, in locuri in care nici lumina nu are voie sa patrunda. Inchpuieste-ti de asemenea ca in camera se afla cca. 300 de indivizi. Camera nu este prea mare avand insa loc pentru toti. Intre fiecare individ din camera exista o distanta confortabila de cca. un metru.
Inchpuieste-ti acum ca cineva la un megafon, nu intamplator un pompier, striga: Casa in care va aflati a luat foc, incercati s-o parasiti numaidecat dar organizat! Poate iti mai amintesti ca in camera in care stateau oamenii nostrii era o singura usa. Eu ma opresc aici si te las pe tine sa te afunzi in ganduri frumoase si inchipuiri. Deznodamantul unei astfel de scene, o scena foarte asemanatoare cu cea a lumii noastre de azi, ar trebui totusi sa i se para sumbra pana si celui mai aprig visator. Mai ales cand te gandesti ca bancile centrale din Japonia, SUA si Europa se pregatesc de cate o noua tura de QE, injectand astfel inca o doza de tuica in venele unui alcoolist cazut in nas.
Oricum, un lucru este cert: iarna nu-i ca vara, asa ca hai sa mai traim o leaca jupuiti, mintiti, si umiliti bine.
O reevaluare a yuanului ar duce desigur la un cutremur in economia chineza punand lacat pe exporturile pe care marea tara din Asia le realizeaza. Ca sa-i sperie putin pe Trichet si pe europenii astia zburdalnici, metoda asta cu stafiile pare a functiona foarte bine, premierul chinez a pus de indata Europa si chiar lumea intrega pe butuci, asta in cazul in care yuanul chinezesc se va aprecia. Ca de obicei eu citesc insa printre randuri.
Intr-o lume indatorata si aproape de faliment fiecare tara incearca sa-si favorizeze exporturile incercand sa-si devalueze valuta. Exceptie ar face doar domnul Isarescu, care a luptat din rasputeri sa tina in brate un leu care de fapt nu vroia sa mearga nicaieri. Atunci cand o valuta, intr-o piata libera si lipsita de tovarasi, vrea sa plece, pleaca, fie ea leu, yen sau alta fiara din gradina Domnului. Ce au reusit sa faca japonezii luptatori am vazut! Banca centrala, guvernul si o tara intreaga dau in cap yenului, care se trezeste intotdeauna si mai voinic dupa fiecare lovitura. Guvernele sunt stranse cu usa. Matematic este imposibil ca toate tarile sa se poata baza pe exporturi, pentru ca, tot matematic si logic, atunci cand toti vor sa exporte, cine va fi cel care importa?
Logica nu este insa partea tare a politicului. Nevoind sa perceapa cauza reala a colapsului in care ne-au adus, acesti oameni incearca acum sa-si salveze pielea prin orice mijloace. Convingerea mea este ca piata le va produce arsuri de cel putin gradul 3.
In postari pe care le faceam acum cca. un an am vorbeam de miscari viitoare de strada, care au devenit o realitate in zilele de azi. Am vorbit tot atunci si despre masurile protectioniste si blocajele pe care ma astepatam ca tarile din noroi sa incerce sa ridice una impotriva alteia. In timp ce miscarile din strada se extind, era masurilor protectioniste de abia incepe. Ca sa intelegi rezultatul inchipiueste-ti o camera cu o singura usa si fara geamuri. Este conceputa pentru conferinte de astea ascunse, tinute de mai marii zilelor noastre, in locuri in care nici lumina nu are voie sa patrunda. Inchpuieste-ti de asemenea ca in camera se afla cca. 300 de indivizi. Camera nu este prea mare avand insa loc pentru toti. Intre fiecare individ din camera exista o distanta confortabila de cca. un metru.
Inchpuieste-ti acum ca cineva la un megafon, nu intamplator un pompier, striga: Casa in care va aflati a luat foc, incercati s-o parasiti numaidecat dar organizat! Poate iti mai amintesti ca in camera in care stateau oamenii nostrii era o singura usa. Eu ma opresc aici si te las pe tine sa te afunzi in ganduri frumoase si inchipuiri. Deznodamantul unei astfel de scene, o scena foarte asemanatoare cu cea a lumii noastre de azi, ar trebui totusi sa i se para sumbra pana si celui mai aprig visator. Mai ales cand te gandesti ca bancile centrale din Japonia, SUA si Europa se pregatesc de cate o noua tura de QE, injectand astfel inca o doza de tuica in venele unui alcoolist cazut in nas.
Oricum, un lucru este cert: iarna nu-i ca vara, asa ca hai sa mai traim o leaca jupuiti, mintiti, si umiliti bine.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)