Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 21 ianuarie 2011

Rolul perceptiilor si a psihologiei umane

Acum 7 ani, cand guverne si banci au hotarat sa pompeze credite facute din aer in piata, si sa scufunde tarile lumii in datorii pana peste ochi, nu a rectionat nimeni. Perceptia psihologica a omului din popor a fost atunci cea pe care a auzit-o de decenii: A slabit economia? Sau, s-a golit buzunarul  cetateanului? Nu-i nimic, ia un imprumut. Zis si facut, imprumuturile si specula au continuat sa curga. 

Exista totusi o lege a naturii si a fizicii care spune: Nu poti umple un vas mai mult decat ii permite volumul. Aceasta lege a fost la fel de valabila si acum 7 ani precum e valabila si azi, dar,  ea a fost atunci din pacate perceputa altfel de populatii. 

In 2007 vasul s-a varsat din nou. Nici nu putea sa faca altceva din moment ce a fost umplut la refuz. De data asta insa varsarea vasului a dat nastere la cu totul alte perceptii fata de cele de acum 7 ani. Cei care au umplut vasul, pentru a catea ora pana in 2007? Incearca acum sa-l umple din nou, sperand sa refaca perceptia umana eronata si existenta de pana acum, conform careia procesul amintit poate fi infinit. Iata insa ca teoria nu mai prinde la populatii, in timp ce vechea perceptie refuza si ea sa revina. 

Ca atare, frabricantii de credite dementiale au reusit sa miste bursele, prin umplerea aceluiasi vas, in  maniera bine cunoscuta, fara sa reusesca insa sa miste economiile lumii intr-un mod satisfacator.  Oamenii au vazut si au inteles pur si simplu ca ceea ce li s-a spus privind existenta unui vas  fara  fund, care poate fi umplut la infinit, este o utopie. Drept urmare, acestia se opun tot mai vehement si in numar tot mai mare ideilor vanturate de jefuitori. In cazul in care oamenii ar fi fost masini, guvernul Cowen din Irlanda ar fi supravietuit tradarea proprie populatii. Garantez ca ar fi facut acest lucru acum 7 ani.

Fiinte umane fiind, care-si schimba starea psihica si ca atare si perceptiile destul de des, cetatenii Irlandei dau acum de furca guvernului (sursa The Independent). Precum spuneam intr-o postare precedenta democratia tinde sa invinga in tara amintita. Mai multi ministrii din actualul guvern si-au dat demisia. In primul rand pentru ca nu sunt romani si, in aldoilea rand, pentru ca democratia functionala ii obliga sa tina cont de doleantele populatiei care i-a votat. Ca o consecinta, domnul Cowen, tradatorul, a fost obligat sa anunte noi alegeri in Irlanda, in luna martie. Daca irlandezii ar fi romani ei s-ar duce la urne si l-ar vota tot pe domnul Cowen cu ocazia noului scrutin. Din fericire insa pentru Irlanda, acest lucru nu se va intampla, tocmai din cauza ca irlandezii sunt doar irlandezi si nimic altceva. 

In opinia mea si ca atare, domnul Cowen va fi scos de urechi de la guvernare, am prezis  de fapt acest lucru imediat dupa ce "salvarea" Irlandei a fost anuntata in mass-media. Premierul urecheat va trebui sa lase in locul sau un nou guvern, care, la randul lui va trebui sa aiba urechi lungi de tot.  Asta ca  poata auzi mai bine ceea ce spune poporul care l-a votat. In cele din urma Irlanda va da faliment ca si Islanda, cetatenii sai putand sa-si reaia din acel moment visele de reconstruire a patrie dulci, distrusa pana acum de catre banci.

Observa inca un lucru important de care politicienii si hotii finantisti nu au tinut cont sau poate l-au omis cu desavarsire, internetul. In lipsa lui, chiar si tu cetatean al republicii Dosomania, ai fi putut citi dor ceea ce spune Boc, Basescu, Ponta si Antonescu. Cu interentul conectat iata insa ca poti auzii, printre altele, si strigatul meu in desert. Poate intr-o zi ti se va face mila si imi vei aduce un pahar de apa. Sper sa nu-l umpli la refuz si sa-l versi pana la urma pe drum.

In urma unui comentariu facut de daniel dacila va trebui sa fac o mica rextificare cu privire la un titlu: "Mediul face omul" Mai corect ar fi fost " Omul sfinteste locul creand in jurul lui un mediu ca atare". Acest mediu va influenta insa indiscutabil pe cei ce i se alatura ulterior.

Am considerat comentariul lui Daniel ca fiind unul corect si de luat in seama, asta pentru ca am scos chiar eu in evidenta importanta definitiilor. In ceea ce ma priveste, de cand sunt in Roamnia, perceptiile nu mi le-am schimbat. Mediul mi-a schimbat insa modul de reactie.

Sa traim fecundati bine!

7 comentarii:

cristian dogaru spunea...

salut Horia...nu am experienta ta in materie de psihologia pietelor, de aia as vrea sa te intreb ceva....cat de mult poate supravietui un trend cand majoritatea participantilor din piata ii recunosc lipsa de fundamente?...in martie 2009 era vorba de bear market rally....apoi s-a trecut la dobanzi zero, apoi la QE-uri....cu ce mai pot veni ca sa intretina efectul? deja au inceput revolte legat de cresterea pretului la alimente, in curand Fed va fi aratata cu degetul...QE-urile fac ca nimeni in afara de Fed sa nu se mai atinga de bonduri daca se mai insista mult cu ele....preturile mari la energie vor dinamita probabil si cresterea economica...iar Baltic Dry Index e intr-o corectie agresiva si a parcurs deja jumate din distanta fata de minimul din 2009 si maximul din 2010...la un moment dat va fi un punct de inflexiune...trebuie insa o stire majora de care sa se lege noul trend...sa fie municipalitatile, un fel de subrime din 2011?...

mike spunea...

stirea cu caderea guvernului irlandez nu a impiedicat euro sa treaca in zbor de pragul 1.36 ...

Horea spunea...

Salut Cristi, dupa cate vezi psihologia impinge pietele inainte indiferent de cifre sau stiri. Cotele de analisti care prevad o continuare a trendului actual au ajuns aproape de 100%. Am vazut predictii, paranoice in opinia mea, de dublare a valorii indicelui Sp 500.

Qe nu are nimic de-a face cu ceea ce se intampla desi afirmatia pare bizara. Uita-te putin pe grafice si vezi cand a inceput FED QE 1.

Vezi de asemenea cum bursele au continuat sa plonjeze luni de-a randul, in pofida asa numitelor injectari de capital. Din moment ce directia bursiera are de-a face exclusiv cu psihologia, un trend poate continua pana cand cei cu bani au inteles ca preturile au ajuns la nivele care nu sunt sustenabile.

Eu cred ca suntem in zona respectiva, una pe care am prezentat-o intr-un grafic de acum mai bine de un an, unul la care am revenit de cateva ori numai pentru improspatarea memoriei. In caz ca nivelul de care vorbesc va fi perforat, scenariul meu se va dovedi gresit, in timp ce bursa ar putea continua sa se aprecieze cat o vrea.

Cand toti analistii prevad aprecieri logica spune ca toti au cumparat deja ceea ce au avut de cumparat. Ca o consecinta aprecierea ar trebui sa se termine. Timingul la care un trend se sfarseste nu se potriveste insa intotdeauna cu logica. Pot sa spun doar atat: bursa se afla la un nivel important de oferta. Vom vedea in curand cat de slab sau cat de puternic va fi acesta.

mike, este exact precum spui si precum am spus si eu de mi de ori pe acest site. Stirile si ce face guvernul irlandez nu influenteaza de loc miscarea euro. Se pare ca exista investitori care vor sa-i duca valoarea spre 1,37 si asta dupa o corectie mult mai scurta decat cea la care ma asteptam eu, pana la 1,3180 dupa cate iti amintesti probabil.

Piata va face intotdeauna ceea ce va dori sa faca si cat timp va dori sa faca. Cei care se ocupa de analize nu au altceva de facut decat sa se conformeze si sa accepte aceste realitati sau sa se lase pagubasi.

Eu am in continuare 90% din bani in dolari. Daca voi vedea ca incep sa ma ard voi parasi pozitia fara prea multe discutii. Deocamdata nu cred ca e cazul dar, nimeni nu poate garanta ca nu ar putea sa fie in viitor.

Daniel Dacila spunea...

Apropo de ars :)

Eu ma cam ard la aur. Am cumparat ceva aur acum vreo 6 luni - insa cand era EUR jos fata de $.
Si acum sunt pe minus in EUR.
Horia - ai vreo opinie in privinta aurului si/sau in general a metalelor pretioase?

Horea spunea...

daniel, opinie am ca intotdeauna dar numai viitorul ne va confirma daca ea a fost una corecta sau nu. In acest moment cred in continuare ca aurul se va deprecia si ca dolarul se va aprecia si fata de aur si fata de euro.

mike spunea...

Horea , crezi ca dolarul se va aprecia datorita revenirii economice a americii inaintea celorlalte tari , in special inaintea europei sau datorita vre-unei caderi bursiere de genul celei din 2008 si o migrare spre valuta de rezerva ( usd si jpy ) ?

Horea spunea...

mike, cred ca se va aprecia datorita unei mostre psihologice care ii este favovaribila conform teoriei celor trei valuri. Eventualele concordante pe care mostra le-ar putea avea cu evenimente exterioare pietei vor fi pur si simplu doar coincidente.

Ca sa ne intoarcem la comentariul tau despre euro. Valuta comunitara s-a intarit precum am constat cu totii.

In caz ca s-ar fi depreciat expertii ar fi explicat comportamentul euro legandu-l de evenimentele din Irlanda, caderea guvernului. Un asemenea eveniment trebuia sa influenteze negativ valuta amintita, cred ca esti de acord cu aceasta afirmatie. Acest lucru nu s-a intamplat insa obligandu-i pe experti sa-si tina gura.

Irlanda s-a zguduit euro s-a apreciat. Cum ar fi putut ei sa explice acest lucru? Conform teoriilor pe care le au, acelea care spun ca stirile influenteaza piata.

Conformm teoriilor mele euro s-a apreciat din cauza unui val de cumparare care trebuia sa se nasca la un nivel important de cerere, ca cel pe care la-m expus inaintea miscarii, si asta indiferent de stiri. Acest lucru s-a produs si va duce euro pana la un nivel de oferta, unul la care ultima mentionata va depasi cererea.

Indiferent de faptul ca Irlanda va fi condusa de talibani. Dupa ce euro isi va incepe deprecierea ar putea sa apara o stire care sa spuna ca Gingis Khan a ajuns premier in Irlanda. Asemenea stiri negative apar de obicei si vin dupa ce un trend a inceput sa se desfasoare. Expertii apar imediat si ei. Explicand cauza unei miscari asa cum fac de obicei.