Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 8 ianuarie 2011

Cursul Euro-Leu

In timp ce lui Vadim Tudor i-a fost rupta mana de catre invadatorii pe care ii spala cu apa si ii injura, domnul jurnalist Victor Rotariu isi rupea si el o parte din corp, capul. Isi rupea capul cu un lucru foarte aproape de inima romanilor, cursul pe care il va urma euro fata de leu.


Spre deosebire de tribun dl. Rotariu nu si-a pus capul in ghips hotarandu-se in cele din urma sa scrie doar un articol. Eu te incurajez sa-l citesti! Asta ca sa poti vedea cum gandeste un om scolit in economie. Spun ca e scolit pentru ca nu-mi pot inchipui altceva atunci cand il vad scriind un articol economic in ziarul Gandul. Este adevarat ca jurnalistul citeaza mai mult pe altii decat sa dea explicatii propriu-zise, dar totusi. Citind articolul mi-a sarit in ochi eaxact inceputul lui:

"Subiect de glumă între preşedinte şi guvernator, aprecierea leului (ca şi deprecierea lui de altfel) rămâne în continuare enigmatică atât pentru românii care plătesc rate la creditele în valută cât şi pentru economiştii băncilor."
In cazul in care afirmatiile domnului Rotariu sunt corecte si eu nu vad nici un motiv pentru care nu ar putea sa fie, ma intreb: ce fel de economisti au angajat bancile? Citind mai departe vei gasi si raspunsul. Economisti cu un mod de gandire foarte apropiat de cel al autorului articolului. Cand nu intelegi ceea ce faci rezultatele obtinute in orice domeniu raman o enigma. Situatia in care te pui devine si ea una destul de ridicola si penibila, din moment ce orice fel de miscare facuta de leu fata de euro, apreciere, depreciere, pare sa te prinda intotdeauna cu pantalonii in vine. Eu, chiar si fara  diplomele domnilor analisti m-as simti deosebit de rusinat. Rusinea nu este insa o virtute a romanului. In tara condusa de tribuni singurul lucru de o calitate deosebit de groasa este obrazul acestora. Un euro de 7 lei acum cca. 4 luni va putea ajunge acum in opinia acelorasi experti la 4. 

Domnul Roatriu incearca sa inteleaga si el matematica enuntata de experti, legand din pacate de gatul leului lanturi care i se potrivesc ca nuca in perete. Daca nu faci parte dintre romanii care nu cred nici ceea ce vad, nu cred ca ai fost surprins de evolutia leului fata de euro. Miscarea pe care a avut-o valuta noastra nationala a fost preziza de mine chiar la aparitia stirii "7 lei un euro". Mai mult decat atat, am incercat sa explic ca intotdeauna si cauzele care ma faceau sa cred in scenariul pe care l-am enuntat. Daca te intorci la articolul "desteaptat-te romane" vei putea recapitula numaidecat cele spuse de mine cu mult inainte. Ca intotdeauna in articolul mentionat vei gasi si grafice. Unul din ele este graficul euro-leu. Acelasi grafic cu explicatii si predictii il vei gasi si in articolul valute. Din acesta din urma citez:

"Euro-Ron bate pasul pe loc conform predictiilor, osciland intr-un interval, cuprins intre 4,21-4,2850. In momentul de fata ne apropiem de limita superioara a intervalului, nivel la care aprecierea euro ar trebui sa se opreasca, urmata de un nou test al limitei inferioare al aceluiasi interval. Pune-ti ceara in urechi atunci cand auzi ca euro s-a apreciat din cauza remanierii."

Hai sa comparam cele spuse cu ceea ce s-a intamplat. Pentru aceasta va trebui sa compari graficele din cele doua postari amintite cu cel de azi. Observa cum, fiecare incercare a valutei comunitare de-a iesi din cadrul albastru este innabusita. Dupa cateva incercari euro a luat-o asa cum ma asteptam la vale, ingreptandu-se acum spre limita inferioara a cadrului albastru ( vezi citatul de mai sus). In drumul pe care a pornit valuta comunitara ea se va lovi in curand, chiar saptamana viitoare, de un suport care ii va ameliora caderea (linia rosie). Dupa un popas acolo deprecierea euro va trebui sa continue spre limita inferioara a intervalului albastru, limita care va trebui sa fie penetrata si ea pana la urma. Dupa penetrarea acestei limite euro ar trebui sa cada destul de rapid spre intervalul notat cu galben. Voi reveni o data pe saptamana la cursul euro-leu, asta pentru ca putinii oameni care imi citesc situl sa poata avea si o alta perspectiva decat cea a "expertilor".

In rest sa traim murdariti bine! Asta pentru ca oameni mai murdari si mai lipsiti de caracter decat in tara asta nu cred ca sunt usor de gasit altundeva. Eu am cutreierat trei sferturi din lume dar n-am reusit sa dau de ei.

6 comentarii:

adrian draghici spunea...

"...asta pentru ca putinii oameni care imi citesc situl sa poata avea si o alta perspectiva..."

Eu cred ca nu sunt deloc putini...depinde cum privesti lucrurile.

Horea spunea...

adrian, cca. 1200 de clickuri pe saptamana face cca. 170 de clickuri pe zi in medie, foarte putin in opinia mea. Daca mai tinem cont si de faptul ca unii cititori se reintorc zilnic cifrele devin si mai deplorabile.

Calitatea informatiilor si a analizelor de pe acest blog trebuie sa le aprecieze desigur cititorul. Poate ca el nu merita intr-adevar mai mult. Un lucru este insa sigur si asta conform unor sondaje sociologice recente facute de Vasile Dancu. Romanul nu citeste aproape nimic, de carti sa nici nu mai vorbim.

Conform aceluiasi sondaj romanul nu se simte de loc responsabil de ceea ce se intampla in jurul lui. Altul este intotdeauna cel vinovat.

Vezi cumva legatura pe care am incercat s-o scot in evidenta de multe ori? Intre nivelul de cunostinte, de cultura si mentalitate. Romanul vrea ca lucrurile din jurul lui sa se schimbe fara ca el sa faca nimic.

Crezi cumva ca mai exista o tara in Europa unde se mai ruleaza in 2011 showuri ca cele pe care le-am vazut cu Vadim? Crezi cumva ca un asemenea gunoi de om ar mai fi putut sa supravietuiasca politic altundeva?

Vadim a supravietuit si supravietuieste datorita faptului ca are un nivel de comportament de perceptie si de gandire egal cu cei care il voteaza. Diferenta dintre ei este doar una: Vadim a mai deschis cate o carte, dar, a ramas din pacate si totusi la fel de needucat ca si admiratorii sai.

mike spunea...

dar v-ati gandit oare ca vadim joaca teatru ? ca-i place sa faca show-uri de genul aceluia de zilele trecute ? el stie , ca votantilor lui le plac acest gen de show-uri si in consecinta il voteaza in continuare ... limbajul vulgar si circul in societatea romaneasca sunt aducatoare de voturi de la o populatie majoritara ignoranta , deci , nu trebuie sa va ganditi la vadim ca la un prost , el joaca inteligent , orice aparitie tv il scoate din anonimat ...

Horea spunea...

mike,exact asta spuneam si eu: joci teatru doar atunci cand ai spectatori.

George spunea...

Eu cred ca teatrul s-a cam terminat si pt. tov. vadim.
E momentul cand cred ca majoritatea romanilor s-au saturat de rahati ca el.
Vom mai vorbi despre asta.

Cristi spunea...

Cred ca d-l Vadim ar trebui sa-si caute o alta scena sa joace acest teatru ieftin...