Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





sâmbătă, 5 noiembrie 2011

De ce s-a apreciat euro?

Intr-un mediu in care dobanda de referinta a BCE a fost scazuta, intr-un mediu in care Portugalia asteapta sa explodeze, intr-un mediu in care "demorocratia" franco- germana s-a mutat la Atena, si mai apoi si la Roma. Reprezinta oare cele enuntate date fundamentale care ar trebui sa aprecieze o valuta, oricare ar fi ea? 

Desigur ca nu. Colac peste pupaza euro zbura spre stele data trecuta cand "vigilentul" a ridicat aceeiasi dobanda de referinta, pe care  domnul Draghi a scazut-o acum cateva zile, printr-o miscare numita surpriza. Surpriza pentru cine?

Eu unul am specificat in mai multe articole atunci ca acest lucru va trebui sa se intample. Cum mama dracului poate o valuta sa se aprecieze atat la dobanzi in urcare cat si la dobanzi in scadere? Cu aceasta intrebare fundamentalistii vor avea probleme atunci cand vor vrea sa gaseasca un raspuns plauzibil. Fundamentalistul nu doarme insa tovarasi. Daca nu-i una atunci ii alta, explicatii din ce in ce mai colorate gaseste el intotdeauna. In ultimele zile in care stirile cu referendum sau fara referendum din Grecia alternau pana la ameteala, fundamentalistul a ametit si el. Nu de la bere, de la de vin, sau de la tuica, ci tocmai din cauza stirilor pe care le savureaza intotdeauna.

In cele din urma coproductia franco-germana a triumfat, Mamamdreu fiind fortat sa ramana o simpla piesa de sah in propria sa tara. Fundamentalistul la randul sau a scos un chichot victorios, de tipul: Europa a fost salvata! Asta a fost in opinia lui si expliactia aprecierii pa care a avut-o euro. Hai sa ne uitam acum la ce imi spuneau mie graficele in data de 1 noiembrie? O data la care Europa nu era inca bagata la urgenta. Observa deasemenea maiestria prin care"stirarii" reusesc sa creasca din pix prestatiile balaurului Nicolae Angelimon! De la Grecia salvata, acum la Europa salvata, atunci cand de fapt totul se invarte in jurul unui singur punct, bancile.

In articolul intitulat "Cadrere pana cand?" scriam:

Pana cel tarziu maine sau poimaine! Totusi ziua de maine a intervalului de reactie, cuprins intre cele doua zile enuntate, imi place mai mult. 

Data la care am scris randurile de mai sus era precum spuneam cea de 1 noiembrie, analiza se referea la indicele Sp500. Cei care citesc insa pagina cu atentie stiu de acum ca SP nu se plimba singur pe strada. Obisnuieste sa tina euro de mana ca un tatic model. Uita-te asadar la graficul pe care l-am expus, euro-dolar. Ca sa vezi ce s-a intamplat cu valuta favorita a lui mihai in cele doua zile mentionate. Daca esti si mai curios poti merge la rubrica comentarii. 

Acolo il linisteam tot pe mihai spunandu-i ca euro se va aprecia. Intr-o zi in care referendumul lui Mamandreu provoca furori in piata valutara. Iata ca s-a si apreciat! Ca sa-si termine poimaine, luni, in data de 7 noiembrie ciclul scurt de apreciere. O simpla coincidenta oare cu data revolutiei bolsevice din Rusia? Sau un semnal de alarma despre faptul ca bolsevismul fascisto sclavagist incepe sa impanzeasca Europa tot mai intens? Vom trai si vom vedea. Oricum, euro se pare ca nu va face revolutie. Eu unul nu il vad cu puteri suficiente pentru asa ceva. Ar trebui sa cada in nas de la nivelul pe care il vezi afisat pe grafic, situat intre 1,3880-1,39. Asta cu toate ca Europa a fost "salvata". In cazul in care euforia salvarii ii va imbata pe investitori am putea vedea chiar nivele de 1,3950. Pana atunci hai sa aplaudam balaurul campion al democtatiei dictatoriale.

4 comentarii:

Zyggy spunea...

Salut Horea,
Crezi ca SP 500 va mai atinge zona 1340 asa cum ai marcat pe grafic acum citeva zile? Multumesc.

Horea spunea...

Zyggy, eu cred ca da. Inca nu vad nici un semnal care sa-mi contrazica parerea pe care am avut-o pana acum. Conform aceluiasi scenariu euro ar mai trebui sa urce si el o data.

mihai spunea...

dincolo de aprecierea euro , remarc si o revenire spectaculoasa a gold-ului si asta relativ pe o scadere bursiera din ultima perioada , ce se intampla ? asteptam italia ?

Horea spunea...

mihai,Italia Portugalia si Spania le asteptam oricum. In ceea ce priveste aurul el face exact ceea ce ma asteptam ca va face; incearca sa-si testeze vechea maxima. Am vorbit de acest comportament in analize facute acum luni de zile.

Faptul ca oscilatiile ciclice ale aurului se abat in anumite zile de oscilatiile ciclice foarte scurte ale indicelui SP 500 nu are nici o relevanta. Asta din cauza ca trendul de durata medie este ascendent in momentul de fata in ambele cazuri.

Daca compari procentual aprecierea aurului si al SP 500 incepand cu data de 4 octombrie, vei gasi cu siguranta asemanarea despre care am vorbit.