Nu stiu cati dintre voi isi mai amintesc perioada in care Egiptul s-a rasculat. O perioada in care barilul petrolului trebuia sa ajunga la cel putin 200 de dolari, dar, si mai grav, granele trebuiau sa ajunga cu pretul in cer, din cauza secetei.
Foametea care ne ameninta i-a bagat in tremuraturi pana si pe sindicalstii din Romania. Pe cei care stiu intotdeauna despre ce vorbesc, si care nu se sfiesc sa faca predictii foarte exacte in ceea ce priveste preturile alimentelor. Daca nu o opream eu pe mama mea speriata, atunci, saracuta ar fi luat-o la goana ca sa cumpere tot Kaufland-ul. A auzit si ea la televizor de la sindicalisti despre pacostea care se pregatea sa ne pasca.
Uite totusi ca timpul a trecut peste acele vremuri groaznice, facandu-i acum pe cei de la Bloomberg sa inebuneasca. Ei ne anunta, neobrazati cum sunt, despre un plonjon in pretul graului si a cerealelor. Cata mediocritate! Sa vi tu sa-i contrazici asa din senin pe sindicalistii romani, dar si pe hiperinflationisti? Se pare ca legea raporturilor inverse din Romania s-a adeverit din nou.
Intoarce asadar 180%, asa cum obisnuiesc sa fac si eu, tot ceea ce ai auzit de la expertii care se perinda in fiecare zi pe la televizor. Vei fi mai mult ca sigur foarte aproape de realitate. Ca o consecinta Bloomberg ne informeaza: Vanzatorii se bat acum ca sa-si vanda produsele la preturi in plonjon, tocmai acele produse ale caror preturi trebuiau sa ajunga in luna. Nici vorba asadar de o batalie a cumparatorilor.
Cat de drastic se poate schimba psihologia umana fata de un lucru sau altul, intr-un timp asa de scurt. Chiar si psihologia acelora care se parea ca vor muri de foame din cauza lipsei de cereale. Oricum, ei ar fi putut sa manance niste argint. De o perioada buna de timp se pare ca argint este destul. Va amintiti probabil si de perioada in care nu era. Asa ne invatau acum cca. 6-7 luni cei care stiau totul despre metalele pretioase.
Daca nu am memoria prea scurta parca imi bateam si eu gura asa degeaba in perioada amintita. Ba am mai pus si un foileton de grafice reprezentand comoditati pe aceasta pagina. Vorbind ca de obicei anapoda despre o depreciere la care credeam eu ca vor fi supuse ele, odata ce bursele vor incepe sa plonjeze. Cata dreptate au avut insa sindicalistii nostrii. Nu degeaba iau ei salarii asa de mari si eu nimic.
De abia astept sa-i mai vad din nou la televizorul la care nu ma mai uit de cca. un an. Promit insa ca ma voi uita din nou. Asta daca cineva, Guran de exemplu, il va invita pe Cabat la un duel valutar. Daca va reusi careva sa-l invite pe Isarescu la o partida de prognoze economice, promit sa dorm cu televizorul in pat si sa-l tin in brate toata noaptea. Oare ce ne-am face noi fara acesti oameni valorosi? Ma refer aici si la politicienii care ne-au asigurat in toti acesti ani acest trai minunat precum si aceasta demorocratie solida.
6 comentarii:
foamete , foamete dar unii oameni tot optimisti raman mai alesc cand rasfoiesc presa , daca zicea basescu era una dar asta se risca la vrajeli ?
http://finance.yahoo.com/news/goldman-ceo-wall-street-could-164949098.html
Mihai,
Stirile sint pentru fraieri! Pentru acei oameni care le joaca si au impresia ca au inteles ceea ce joaca.
Pot sa spun din pacate ca pina acum un an am facut si eu parte din grosul fraierilor ce jucau stirile, deci am invatat "the hard way" cum se pierd banii.
Ca exemplu:
Dobinda la USD ca stire se anunta, ea fiind la 1%, anunta FED o crestere la 2%.
Cazul 1. EUR/USD creste cu 200 de puncte. Se anunta strirea cum ca investitorii, deoareca dobinda a crescut la USD reprezintind un trend inflationist al valutei americane, au preferat sa plaseze investitiile in euro.
Cazul 2. EUR/USD scade cu 200 de puncte. Se anunta cum ca investitori isi plaseaza banii in USD pentru ca aduce un randament mai bun decit EUR. Practic vor dobinda pe banii investiti.
Concluzia este ca stirile sint bune in ambele cazuri, respectiv se suprapun perfect ca rationament pe ceea ce sa intimplat, dar din pacate ele vin dupa stire si dupa ce bursa deja sa miscat, sa intarasca concluzia si sa le explice celor ce au pariat invers de ce au gresit.
Am vazut de atitea ori piata in ambele directii la stiri identice.
Am citit de atitea ori cum ca bursa a scazut din cauza problemelor din zona eur, miine alta stire cum ca bursa creste pentru ca Grecia a fost salvata, apoi iar poimiine bursa in jos pentru ca investitori nu sint incerezatori in solutiile gasite pentru salvarea Greciei, iar sus cum ca parca au incredere in nu stiu ce declaratii politice ... etc, etc, etc.
Stirile vin dupa piata si ca trend si ca timp, e foarte usor de explicat ceeea ce sa intimplat deja. Pot sa o fac chiar eu doar sa vad ce se intimpla si inventez eu ceva :)
Daca vrei sa te joci cum a spus si Horea baga niste bani la un broker si....
Success.
spuky,
nu e vorba numai de stiri brute de pe bloomberg sau alte canale tv sau net e vorba si de comentarii , discutii , bloguri , asa cum aici horea are tendinta deflationista in alte parti e hiperinflationista , deci , care are dreptate ? eu unul inclin un pic mai mult spre hiperinflationism si de aceea ma tot cearta horea !
Uite cum sa nu pui botu la ce se spune la TV si cand are si Guran dreptate.
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=e3q6X6pNruY
Spuky, ma bucur sincer atunci cand vad pe cineva care a inteles lucrurile. Exact cum spui: aceiasi stire este des folosita pentru explicarea a doua fenomene diametral opuse. Nu fii insa sigur ca l-ai convins si pe mihai.
Precum am mai spus: meinirea unuia care incearca sa informeze corect nu este in opinia mea ducerea unei munci de convingere sau de lamurire. Ci pur si simplu prezentarea unor argumente si fapte care sa-l poata face pe fiecare om cu capul pe umeri sa se convinga singur.
Din pacate in Romania exista inca foarte multi oameni care umbla cu capul in pantaloni. Pentru acestia din urma zidul nu este zid, nici macar dupa ce s-au plesnit de N ori cu capul de el.
Imi aduc aminte de un grafic al argintului pe care l-am pus pe pagina cu toate argumentele. El reprezenta ciclicitaea metalului cu numere exacte.
Orice om normal ar fi trebuit sa-l ia in seama pentru ca era un grafic statistic a ceea ce sa-a intamplat. Chiar si acel grafic a fost contestat de multi.
Culmea contestatiei a fost: nu exista cicluri. Stai si te minuneaza! Te uiti la o poza cu vaci si exclami: Nu exista vaci.
Vaci nu or fi existand, dar, oare mai exista oameni ca romanasii nostrii si altundeva? Eu unul sincer sa fiu nu am mai intalnit asa ceva nici macar in Gambia.
mihai, este absolut corect ceea ce spui. Parerile sunt multicolore. Eu nu te-am certat insa niciodata si nici macar nu am incercat sa te conving. Am incercat insa sa-ti prezint,tie si tuturor celora care citesc acest blog, argumente pe care le-am considerat solide. Asta pentru a-mi putea sustine ideile.
La un inceput, sigur ca poti deveni derutat ascultand idei diametral opuse. Exact in acest punct ar trebui sa te ajute realitatea inconjuratoare.
Vezi ce se spune si compara spusele cu rezultatele. Spusele cu cele mai bune rezultate confirmate si de realitate ar trebui sa fie cele mai credibile.
Si nu numai! Cel care le-a spus ar trebuie sa fie tot conform logicii elementare un om care a inteles rostul lucrurilor pe care le dezbate. Cum altfel ar putea el sa ”nimereasca” miezul problemei de atatea ori? Exemplu: citesti pe net despre miracolul chinezesc. Mai citesti si despre cum va ajunge China in cer si despre cum va salva ea lumea.
Dupa cei ai citit toate minunatiile enuntate vi si citesti pe o alta pagina afirmatii diametral opuse. De genul: sistemul financiar chinezesc este falimentar. Devii pe drept cuvant derutat si nu mai sti ce sa crezi. Aici intervine acum puterea argumentului. Cel care a afirmat ca sistemul financiar din China este in rahat iti prezinta orase chinezesti goale.
Pe langa aceasta iti arata ca ele vor ramane goale tanand cont de pteul imobiliarelor raportat la salariul de baza din China. Iti mai arata si faptul ca GDP-ul tarii este cosmetizat prin continuarea acestor proiecte imobiliare care nu se pot vinde nici in momentul de fata.
Toata lumea stie ca tara asiatica traieste din export. Daca te uiti la Europa in momentul de fata, cea mai mare piata de desfacere a Chinei, constati ca mai exista doar o singura tara care respira, Germania. Te intorci acum la cele doua afirmatii care te-au derutat si le cantaresti din nou. Care afirmatie ti se pare acum mai plauzibila?
Prima care a extrapolat liniar cresterea vesnica a Chinei, netinand cont de loc de realitatile actuale inconjuratoare? Sau a doua care a venit cu argumente solide ca s-o combata pe prima.
Ca sa ai un peisaj si mai complet iti aduci aminte ce s-a intamplat in tari precum SUA, sau chiar Romania duduitoare al lui Tariceanu?
Dupa ce visul imbalonat a cocioabelor care vor ajunge la un milion de euero s-a spart. Iata cat de simple sunt lucrurile in cazul in care vrei sa le intelegi.
De unde oare aceasta idee imbecila? Prin intermediul careia poti arunca doi copii de 2 ani intr-un bazin de 5 m adincime, stiind ca nici unul din ei nu stie sa inoate, dar presupunand si sperand in acelasi timp ca unul din ei va iesi pana la urma pleoscaind din apa. Si inca nici nu oricum ci cu zambetul pe buze.
George, Guran ar trebui sa se ocupe ca atare de lucruri pe care le stie si le face bine. Gen aceasta emisiune.
Sa vezi cum s-ar schimba Roamnia in cazul in care toti ne-am ocupa doar de subiecte pe care le stapanim. Fara sa ne dam cu parerea in stanga si dreapa despre subiectele pe care nici macar nu le intelegem.
Trimiteți un comentariu