In istoria omenirii ne lovim de 3 povesti politico economice importante; liberalismul, comunismul, si fascismul. Le spun povesti pentru ca oamenii au intotdeauna nevoie de o poveste in care sa creada, pentru a-si putea tine sperantele vii si incerederea in viitor la nivele linistitoare. Ba mai mult, povestile ne salta cel mai usor din realitatea propriuzisa! Care nu este intodeauna asa cum ne-am dori-o.
Pentru ca liberalismul a iesit invingator din batalia celor 3 povesti, voi face referiri doar la aceasta doctrina. Care, in opinia mea, a ajuns la un apogeu. Unul economic, in ultimul deceniu si, destul de recent si la unul politic. In 1776, “tatal capitalismului” Adam Smith a venit cu o teorie revolutionara prin care “turta economica a lumii,” considerata pana atunci destul de "inflexibila", putea fi crescuta spre binele tuturor. Teoretic, la infinit.
Teoria lui Smith este mai complexa, dar se poate explica si simplu, in cateva fraze: Capitalismul este mediul economic in care profitul reinvestit in productie va duce la bunastarea tuturor.
Conceptul lui Smith doboara zidul dintre egoism si altruism, transformand fudulia, imbogatirea, intr-un fenomen benefic comunitatii. Va dau un exemplu; un croitor, singur in atelierul sau, care castiga bani din munca productiva, va reinvesti in extinderea afacerii sale capitalul care ii va ramane in plus dupa achitarea cheltuielilor necesare traiului. Aceasta abordare il va imbogatii dar va crea si locuri de munca, bunastare pentru alti oameni care, cu timpul, vor putea face exact la fel. Creditul, in forma lui actuala, al carui subiect nu-l voi aborda, se leaga si el de teoria lui Smith, ca si liberalismul politico economic.
Important este totusi sa intelegem un lucru; Smith nu-i considera capitalisti pe cei bogati care nu-si investeau profitul in productie, ca atare si in angajari! Si atunci, mai este oare societatea de azi una cu adevarat capitalista sau doar una in care fudulia da cu picioarele in teoriile economistului scotian? In lumea de azi bogatia este concentrata in mana unui procent tot mai mic de oameni, care consuma mai mult si reinvestesc mai putin.Ca si simplul cetatean, invatat de fuduli sa consume cat mai mult, pentru ca cifrele consumului privat fac parte din formula PIB. Cum mai poate oare functiona in aceste conditii doctrina liberala, definita astfel de enciclopedia britanica:
"Liberalism is a political and economic doctrine that emphasizes individual autonomy, equality of opportunity, and the protection of individual rights (primarily to life, liberty, and property), originally against the state and later against both the state and private economic actors, including businesses."
Oportunitati egale intr-o societate in care numai unii, “o mana de oameni” ajung la resurse financiare oferite in mod discretionar? La “bani tipartit” de bancile centrale, de exemplu, si nu numai! Atentie! Aceeisi “care trebuie” sunt si cei salvati de catre tocmai statul al carui influenta doreste sa-l limiteze liberalismul! Dupa ce s-au aruncat orbeste in aventuri financiare aiuritoare, falimentare. Iata de ce cred eu ca aceste concepte care se bat cap in cap, s-au lovit cu el si de tavan. De unde, nu poate urma decat o cadere, una atat de dureroasa incat va fi consemnata in istoria oamenirii.
Cei mai multi cetateni refuza sau nu sunt capabili sa constientizeze momentul politico economic de inflexie al umanitatii. Nici macar dupa ce pretul petrolului a cazut in cap! Evenimentul a fost pentru mine un zanganit de clopote, dar hoarda actioneaza conform modelului psihologic bine cunoscut si tipic valului de apreciere in care ne aflam. El fiind un lucru firesc dupa ce “balonul a facut pac”. Dupa sfarsitul acestei corectii cei care au crezut ca totul e ca inainte vor fi jupuiti. Atat la bursa cat si in societate, pentru ca somajul si falimentele n-au adus nimanui, niciodata, prosperitate. In Romania va fi foarte probabil vai si amar, pornind de la ceea ce s-a realizat in ultimii 30 de ani de asa numita democratie si de asa numitul capitalism.
In articolul din zf Ramona Cornea anunta repornirea economiei. Povestea ei s-a nascut din scaderea cifrelor somajului tehnic. Wow! In grafice vedem ca indiciele autohton Bet si cel american Dow, se apropie incet de primul nivel de oferta, care ar trebui sa dea un bobarnac bunei dispozitii din piete. De la acest nivel, poate de la unul mai inalt, va trebui sa urmeze o noua cadere, care va trebui sa depaseasca ultimul minim atins. Ma opresc aici ca sa putem reveni la subiect in viitor.