Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 22 aprilie 2020

“Peak oil” si valoarea reala a barilului de titei

Inainte de postarea promisa despre liberalism ma simt obligat sa intervin cu o alta postare. Pe care o consider “mai acuta”, tinand seama de aparitia unui fenomen nemaivazut de nimeni pana acum. Pretul barilului de petrol a ajuns la minus 40,32$.

Ati citi corect si vedeti acest lucru si pe graficul afisat care ne arata, ceva foarte foarte interesant: Intr-o zi, cea in care pretul petrolului a intrat in colaps total, investitorii isi vindeau contractul prin a plati cumparatorului 40 de dolari.

Mai pe romaneste “ia barilu neamule, pe nimic” ca iti platesc eu 40 de dolari daca il duci dracului de aici.

Dupa inca o zi, investitorii din aceeiasi piata, cumparau barilul de petrol si la 20 de dolari. Deci erau gata sa platesca aceasta suma pentru acelasi titei care se vindea, cu numai o zi inainte pe nimic. Si cu un bonus de 40$ pentru cel care era interesat sa-l cumpere.


Cati investitori au fost ruinati de acest roller coaster al pretului petrolului vom afla mai tarziu. Ceea ce ar trebui sa stim si sa acceptam, acum cand avem dovezile in mana este: Piata pune preturile pentru orice produs tranzactionat, in functie de cerere si de oferta, punct.

Cei care au urmarit acest blog, de la inceput, isi aduc cu siguranta aminte de discutiile contradictorii pe care le-am avut cu unii cititori. Care au inghitit pe nemestecate parerile expertilor, sustinatori ai teoriei “Peak Oil. Argumentele mele de atunci au ramas in picioare si azi:

1 Pretul petrolului il pune piata, in functie de perceptia pe care o au investitorii! Influentata la randul ei de starea psihologica momentana a acestora.

2. Mi-am exprimat atunci si imi exprim si azi convingerea: Omenirea nu va fi lipsita niciodata de surse energetice. Pentru ca va gasi mereu alternative la ceea ce exista.

Inchei prin a va spune un lucru despre care sunt convins: Oamenii vor mai avea nevoie si se vor mai folosi de titeiul existent pe Terra! Ca o consecinta; piata va plati in curand chiar si 23$ pentru un baril de petrol. Mai pe urma, poate din nou 10-15$, in functie de intesitatea la care vor tremura chilotii investitorilor.


4 comentarii:

George spunea...

Bine te-am regasit Horea,
Ma gandeam ca in aceste vremuri tulburi o sa revii cu un articol interesant.
Pretul petrolului era de asteptat ca va cadea in conditiile in care 1/3 din planeta este in izolare dar miscarea asta cu valoare negativa pare cam dubioasa si cred ca este iarasi rezultatul razboiului dintre sauditi si rusi.
In perioada urmatoarea unde consideri ca este mai sigur sa-ti investesti economiile?

Horea spunea...

Salut George, daca plonjonul petrolului a fost "rezultatul razboiul dintre sauditi si rusi", de ce a ajuns pretul in ziua urmatoare plonjonului, si la 20 dar si la 6,8$, mai apoi, la o inchidere saptamanala de 16,94$ ? Care zici tu ca a fost cauza acestei reveniri? S-a terminat "razboiul dintre sauditi si rusi" peste noapte? Privind economiile eu prefer cashul. Ca intotdeauna, intr-un mediu deflationist.

George spunea...

Horea din ce am citit se pare ca e vorba de capacitățile de stocare care sunt la maxim iar producătorii plătesc bani cumpărătorilor să-i scape de producție pana se reglează piața.

Horea spunea...

Da, George.Au fost probleme cu stocarea din cauza excesului aparut. Dar, de ce a aparut excesul? Din cauza unei oferte excesive raportat la cerere, nu-i asa? Si in ziua urmatoare in care pretul a a oscilat intre 20$ si 6,88$, oare ce s-a intamplat? Toata lumea stia ca sunt probleme cu stocarea. Si cei care au cumparat la 20$ si cei care au cumparat la7$.