Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 29 aprilie 2020

GOING FOR THE GOLD

Cititorii vechi al acestui blog ar trebui sa si-l aminteasca pe Gogu, care a dezvoltat o "relatie de dragoste" cu argintul, in timpurile de glorie ale metalului pretios. Atunci cand pretul acestuia era in jur de 49$, Gogu "cumpara tot", pe baza recomandarilor venite de la experti. Care ne asigurau ca pretul metalului va lovi in curand nivelul de 100$. 

Avertismentele mele pornite din cele mai bune intentii, care ii atrageau atentia lui Gogu ca argintul se invarte in jurul unui maxim pe care ar putea sa nu-l mai vada in viata lui, s-au lovit de bine cunoscuta bascalie romaneasca. Meniul zilei in aceasta tara in care foarte multi se considera priceputii pamantului. Ceea ce s-a intamplat cu argintul stim cu totii, a ajuns la 11$ in loc de 100$, actualmente la 15$.

In plina pandemie Covid 19 vad ca s-au trezit din nou "sapatorii de metale pretioase"! Cei indragostiti de aur in special. In graficul care urmeaza, publicat de Bloomberg, vedem o noua euforie legata de aur! Al carui pret expertii il vad din nou in stele. Argumentul adus in favoarea acestei perceptii este inflatia, care va trebui sa se nasca in urma monetizarilor pornite ca un tavalug, pe plan global.
Manat de aceleasi bune intentii va spun; eu nu as cumpara nici un gram de aur la pretul actual. Pentru ca ceea ce vad venind este deflatie nu inflatie. Dar si pentru ca nu exista vreo dovada concreta in favoarea perceptiei; aurul se apreciaza intotdeauna intr-un mediu inflationist. 

Dovezile sunt mai degraba contrare acestei perceptii! Aurul a avut aprecieri dar si deprecieri de pret in perioade de inflatie. Valabil si invers! In graficul care urmeaza se vede ca pretul metalului a lovit deja limita inferioara a intervalului de oferta pe care l-am calculat, dupa o apreciere demna de bagat in seama, pornita de la minimul marcat cu linie albastra. Deci de la intervalul de oferta marcat cu doua linii, in loc de directia spre stele aurul ar trebui sa inceapa o calatorie spre pamant! Prin intermediul unui nou ciclu de depreciere.


Going for gold? Not me, I'am going for cash! What about you?


13 comentarii:

Doru spunea...

Cred ca ai dreptate Horea, oricum nu aș cumpara ceva la un preț aproape de maxim mai ales dupa o apreciere consistentă. Cashul poate oferi baza ptr.oportunitățile ce vor veni.Dupa ce s-a întâmplat la nivel planetar cu oprirea activității oamenilor, ma astept ca velocitatea monetară sa scadă odată cu diminuarea apetitului de consum,bazat pe credit și odată cu asta la adevărata corecție pe burse.Raportarile companiilor pe primul trimestru va fi un bun indicator,plus creșterea deficitului in toate țările care au susținut serios oamenii ținuți acasă. Oricum odată cu incheierea acestui ciclu,care repet încă nu s-a sfârșit după părerea mea, vor veni oportunități dar pe cu totul alte segmente si pe companii bazate pe produse cerute de noul ciclu economic, mai puțin agresiv cu mediul si cu tehnologii care ne vor uimi.Planeta ar trebui sa asiste la schimbări radicale care sa reseteze viața tuturor,dacă nu însăși viața va fi in pericol si fară ea economia nu mai există.

Doru spunea...

Oare companiile big farma sa fie o oportunitate?
Biotech companiile ptr.piese de schimb ale corpului uman?
Companii it. ptr.realitate virtuală.
Ce zici?

Mihai spunea...

Doru, doar o opinie umila, de profan. As miza pe necesitati (hrana etc), apoi m-as uita la tech (digitalizare, probabil asta va fi trendul, daca lumea nu o ia razna complet). Odata ce situatia curenta va trece, cred ca lumea va incepe sa se schimbe, iar 'normalul' sa fie diferit fata de cel cu care ne-am obisnuit pana acum. Sper, ca in bine, altfel vor fi conflicte sau tensiuni.

Horea spunea...

Doru, companiile farma au fost intotdeauna o alternativa de investitie in vremuri de bejenie. Pentru ca nu am urmarit niciuna ma limitez la ceea ce am spus. Mihai, ai dreptate! Hrana, agricultura in general, vor fi foarte importante in viitorul apropiat.

Doru E spunea...

Mihai ai dreptate,mancarea e esentiala ptr.viata si e mai importanta decat altceva.Horea,tu ai prezentat viziunea ta cu aurul ca un activ investitional cu perspectiva lui de accea eu am mai adaugat alte posibilitati,gandind ca lumea va relua candva modelul.Eu de exemplu am luat la cunostinta de produsul redemsevir al companniei Gilead S.undeva in martie si am cumparat ceva actiuni .Din 12.03 cotatia 61.62eur a urcat recent la 83 eur.Dividendul e super ok.ptr.o companie farma.Acum sap dupa biotech medicinal human component.Esti medic si realizezi ce potential ar avea o oferta de schimb ptr.organe umane.De aceea am adus vorba,in ideea ca nu vom muri toti si viata isi va relua ciclul si oamenii obiceiurile.In IT.de asemenea realitatea virtuala va fi noul drog al dependentei ca in Matrix asa ca din nou vad o oportunitate.
Candva ,cu ani in urma ai avut un articol in care spuneai ca marile crize se pot rezolva cu un razboi,care sa stearga greselile ,caz in care tot ce am spus aici nu ar mai prezenta interes.Dar daca reluam macar un ciclu de 7 ani?

Doru E spunea...

Rectific remdesivir(am tastat gresit)

Horea spunea...

Doru, este foarte bine ca iti spui parerile si ca vi cu informatii pe care le poate judeca fiecare citititor, la fel ca pe ale mele. In rest, eu cred ca suntem deja intr-un razboi, de cativa ani. Unul hibrid! Care s-ar putea sfarsi cred eu, cu sau fara arme. Razboiele cu arme duc la mai multe cheltuieli decat la castiguri, in zilele noastre. Poate de aceea isi tin cei mari si tari bombele in sertar. Inca! Sa nu uitam nici faptul ca suntem doar la inceputul punctului de inflexie despre care vorbeam.

Doru E spunea...

Buna Horea.Ca intotdeauna se vede educatia si bunul simt in postarile tale.De aceea am asteptat rabdator sa reiei activitatea.Putini stiu ce efort inseamna sa intretii un blog si sa raspunzi zilnic vizitatorilor.
Sunt de acord cu tine asupra punctului de inflexiune.Si eu activez in domeniul medical si pasiunea ptr.economie si bursa mi-a venit cautand pe net informatie si pareri.Oamenii cand se ajuta devin o forta.O platforma ca a ta mi-a deschis ochii,citind si in supagina ce comentau cititorii.Asa mi-am dat seama cat suntem de diferiti dar si care sunt catalizatorii de constiinta.Toti care vizitam pagina ta,suntem niste exploratori.Cautam noi orizonturi ptr.o viata mai buna.
Toate discutiile pot fi constructive atat cat bunul simt devine arbitru.
O zi placuta va doresc tuturor ce vizitati aceasta pagina.

George spunea...

Salutare,
Parerea mea este ca companiile farma pot fi o investiție bună dar nu toate și nu pe termen lung deoarece într-o noua era unde oamenii consuma mai puțin și atunci automat vor fi oameni mai sănătoși deci mai puține medicamente si profituri mai mici.
In ceeace privește zona IT, poate reprezenta o posibila investiție cum a si fost pana acum, dar aici concurenta pe piața este foarte mare și ridicarea sau căderea unei companii poate fi foarte rapidă având în vederea coloșii din industrie, care rapid pot sa dezvolte un software sau hardware ca al tău și sa te lase cu ochi-n soare.
Mie îmi este greu sa vad în afară de zona alimentara investii sigure în viitorul apropiat.

Mihai spunea...

Salut! Cum spuneam, cred ca necesitatile, hrana, agricultura ar fi un pariu bun ptr viitor. Sunt un pic radical acum, dar specia umana este mare consumatoare de resurse, iar planeta asta are limitele ei. In momentul asta sunt 7.8 miliarde de oameni... Toti vor shelter, food. Din pacate sunt profan si nu pot aprofunda subiectul dpvd investitii. Sunt de parere ca va exista o 'resetare' a sistemului de valori. Multi/destui oameni vor avea o 'revelatie' dupa aceste evenimente si vor aprecia mai mult accesul la necesitatile primare, relatiile interumane etc. Asta, repet, daca nu se va transforma totul intr-un si mai mare 'shit show' decat este acum, in care nationalismul predomina. Adica, popoarele nu se vor radicaliza, inchide, pe fondul temerilor si sentimentelor nationaliste in crestere. Asta e partea proasta, unul din defectele speciei umane: am ajuns unde am ajuns prin colaborare si comuniune, iar acum riscam sa daramam totul pe fond emotional, fara a face abuz de logica. In momentele astea, natiunile ar trebui sa fie unite, iar afaceristii sa inteleaga ca asset-urile cele mai de valoare din companiile lor sunt oamenii. Inteleg ca-si protejeaza cetatenii, dar e necesara o actiune unitara, cat de cat aliniata.

Despre tech, ca pe subiectul asta sunt mai competent, cred ca multe companii traditionale (diverse industrii) se vor digitaliza, isi vor muta aplicatii si capabilitati in Cloud. Asta, ptr a avea rezilienta, business continuity plan, agilitate, costuri mai mici. Totusi, asta implica si schimbari in modul in care lucrau pana acum: lucrul remote, utilizarea canalelor digitale ptr intalniri, negocieri etc. Unele culturi se bazeaza pe relatii face2face, iar covid le forteaza sa adapteze vremurilor actuale. Aici vad o crestere, poate nu in momentul imediat - depinde de companii, de strategiile si visteriile lor. Daca as avea un business sanatos, as avea economii ptr investitii, as profita de perioada urmatoare ptr a investi in asta, a-mi alinia procesele de business cu realitatea, a-mi educa angajatii si clientii la noul mod de lucru. O perioada de tranzitie este de asteptat.

Logistica, supply chain - este unul dintre cele mai afectate domenii in momentul asta. Probabil, gradul de automatizare si digitalizare va fi si mai mare pe viitor, ptr a micsora pe cat posibil activitatea/interactiunea umana. Drept rezultat, impactul unei pandemii va fi redus.

Travel, la fel este lovit puternic. Companiile aeriene vor avea o tema fff grea, cum sa incurajeze oamenii sa calatoreasca. Bullshit-urile alea cu bilete mai scumpe, mai putini pasageri sunt niste solutii temporare, pana-si incalzesc motoarele cat de cat. Pe termen lung, nu vor supravietui asa. Probabil vor trebui sa se reinventeze. Pana acum au muls cat se poate de mult calatorii, sacali comerciali/financiari, ca multi altii.
In plus, probabil se vor dezvolta si mai mult platformele de travel, unde-ti poti planifica si plati absolut tot. Probabil vor mai disparea din middle-man, agentii de turism, care si asa erau prea multi (ca si in imobiliare).

Imobiliarele. Probabil lumea se va gandi de cateva ori inainte sa mai arunce sute de mii sau milioane de eur/usd pe niste betoane. Posibil ca o parte din lume sa se orienteze catre landed houses, un teren, un stil de viata semi-autonom (rezilienta, din nou).

Intrebarea, insa, este daca sistemul financiar actual va mai functiona, dupa cum puncteaza Horia de ani buni. Capitalismul asta are parti bune, dar ca orice lucru pe lumea cunoscuta de noi, are niste limite, fiindca este creat tocmai de om. Si poate nu fi echitabil in toate cazurile. Marea greseala e indemnul de a produce si consuma mai mult decat este necesar. US e cel mai bun exemplu.

Mihai spunea...

Personal, as schimba fundamental fundatia pe care functioneaza societatile actuale. Odata cu automatizarea si evolutiile tech, omul ar trebui sa depuna mai putin efort, accesul la resurse (necesitati, bunuri etc) ar trebui reformulat si garantat in niste limite (un standard global de viata?). Asta poate inseamna renuntarea la conceptul de bani, de moneda de schimb sau metale pretioase. E utopic, insa poate alte minti mai stralucite vor gasi solutii. O posibila schimbare majora nu va fi deloc usoara, fara suportul tuturor.

La ce diversitate este in momentul asta, e greu de spus ce sistem este mai bun. Adaugi aspectele culturale si lucrurile se complica. Mi se pare ca exista din ce in ce mai multe tensiuni si nemultumiri la nivel global. Fiecare vrea altceva, tensiunile au crescut pe fondul inegalitatii sociale, a discrepantei extreme dintre bogati si saraci, deteriorarea clasei de mijloc, deteriorarea echilibrului munca/viata personala ptr a crea excese de 'added value' si spori consumul etc.

Dan spunea...

Ce crezi, s-ar putea intimpla un scenariu identic ca si la titei dar in sens invers, adica sa ceasca pretul foarte mult din cauza lipsei vinzatorilor pentru ca productia este sau ar putea fi orita in minele de exploatare?

Horea spunea...

Dan, nu cred!