Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 26 aprilie 2020

LIBERALISMUL A DAT CU CAPUL DE PLAFON, ZIC EU

In istoria omenirii ne lovim de 3 povesti politico economice importante; liberalismul, comunismul, si fascismul. Le spun povesti pentru ca oamenii au intotdeauna nevoie de o poveste in care sa creada, pentru a-si putea tine sperantele vii si incerederea in viitor la nivele linistitoare. Ba mai mult, povestile ne salta cel mai usor din realitatea propriuzisa! Care nu este intodeauna asa cum ne-am dori-o.

Pentru ca liberalismul a iesit invingator din batalia celor 3 povesti, voi face referiri doar la aceasta doctrina. Care, in opinia mea, a ajuns la un apogeu. Unul economic, in ultimul deceniu si, destul de recent si la unul politic. In 1776, “tatal capitalismului” Adam Smith a venit cu o teorie revolutionara prin care “turta economica a lumii,” considerata pana atunci destul de "inflexibila", putea fi crescuta spre binele tuturor. Teoretic, la infinit.

Teoria lui Smith este mai complexa, dar se poate explica si simplu, in cateva fraze: Capitalismul este mediul economic in care profitul reinvestit in productie va duce la bunastarea tuturor.
Conceptul lui Smith doboara zidul dintre egoism si altruism, transformand fudulia, imbogatirea, intr-un fenomen benefic comunitatii. Va dau un exemplu; un croitor, singur in atelierul sau, care castiga bani din munca productiva, va reinvesti in extinderea afacerii sale capitalul care ii va ramane in plus dupa achitarea cheltuielilor necesare traiului. Aceasta abordare il va imbogatii dar va crea si locuri de munca, bunastare pentru alti oameni care, cu timpul, vor putea face exact la fel. Creditul, in forma lui actuala, al carui subiect nu-l voi aborda, se leaga si el de teoria lui Smith, ca si liberalismul politico economic.

Important este totusi sa intelegem un lucru; Smith nu-i considera capitalisti pe cei bogati care nu-si investeau profitul in productie, ca atare si in angajari! Si atunci, mai este oare societatea de azi una cu adevarat capitalista sau doar una in care fudulia da cu picioarele in teoriile economistului scotian? In lumea de azi bogatia este concentrata in mana unui procent tot mai mic de oameni, care consuma mai mult si reinvestesc mai putin.Ca si simplul cetatean, invatat de fuduli sa consume cat mai mult, pentru ca cifrele consumului privat fac parte din formula PIB. Cum mai poate oare functiona in aceste conditii doctrina liberala, definita astfel de enciclopedia britanica:

"Liberalism is a political and economic doctrine that emphasizes individual autonomy, equality of opportunity, and the protection of individual rights (primarily to life, liberty, and property), originally against the state and later against both the state and private economic actors, including businesses."

Oportunitati egale intr-o societate in care numai unii, “o mana de oameni” ajung la resurse financiare oferite in mod discretionar? La “bani tipartit” de bancile centrale, de exemplu, si nu numai! Atentie! Aceeisi “care trebuie” sunt si cei salvati de catre tocmai statul al carui influenta doreste sa-l limiteze liberalismul! Dupa ce s-au aruncat orbeste in aventuri financiare aiuritoare, falimentare. Iata de ce cred eu ca aceste concepte care se bat cap in cap, s-au lovit cu el si de tavan. De unde, nu poate urma decat o cadere, una atat de dureroasa incat va fi consemnata in istoria oamenirii.

Cei mai multi cetateni refuza sau nu sunt capabili sa constientizeze momentul politico economic de inflexie al umanitatii. Nici macar dupa ce pretul petrolului a cazut in cap! Evenimentul a fost pentru mine un zanganit de clopote, dar hoarda actioneaza conform modelului psihologic bine cunoscut si tipic valului de apreciere in care ne aflam. El fiind un lucru firesc dupa ce “balonul a facut pac”. Dupa sfarsitul acestei corectii cei care au crezut ca totul e ca inainte vor fi jupuiti. Atat la bursa cat si in societate, pentru ca somajul si falimentele n-au adus nimanui, niciodata, prosperitate. In Romania va fi foarte probabil vai si amar, pornind de la ceea ce s-a realizat in ultimii 30 de ani de asa numita democratie si de asa numitul capitalism.

In articolul din zf Ramona Cornea anunta repornirea economiei. Povestea ei s-a nascut din scaderea cifrelor somajului tehnic. Wow! In grafice vedem ca indiciele autohton Bet si cel american Dow, se apropie incet de primul nivel de oferta, care ar trebui sa dea un bobarnac bunei dispozitii din piete. De la acest nivel, poate de la unul mai inalt, va trebui sa urmeze o noua cadere, care va trebui sa depaseasca ultimul minim atins. Ma opresc aici ca sa putem reveni la subiect in viitor.









3 comentarii:

George spunea...

Există o alta forma economica în care o sa ne trăim viețile în viitor? Ceeace avem acum nu pare sa mai fie viabil dar pare ca ne îndreptăm spre un altfel de totalitarism, unul în care ne autocenzuram pentru binele celorlalți la sugestia elitelor?

Anonim spunea...

Salut Horea!
Da. Iata ca lacomia a distrus din nou, ca sa zic asa, liberalismul.
Au mai fost momente de genul asta in istorie, dar parca nivelul datoriilor n-a fost niciodata atat de mare. Ce zic eu...nici pe departe.
Exista teorii care spun ca am putea sa ne reintoarcem pentru foarte mult timp la un fel de ev mediu timpuriu cu tot ce a insemnat el pentru omenire. Razboaie, foamete, boli(sic!) etc.
Am citit pentru prima oara despre asta intr-un raport primit de la Glenn Neely acum vreo 12 ani, raport in care omul facea proiectii pana in 2025 si in care arata ca bursa va urca pana la cer si dupa face poc! iar omenirea va intra in intuneric vreo suta de ani. Atunci am zis ca omul e nebun.

ps. in legatura cu soarta bursei pe termen scurt-mediu, nu stiu ce sa zic. SUA e in an electoral. Mai sunt 6 luni pana la alegeri si cred ca vor face pe dracul in patru ca sa mentina lucrurile in suspensie in perioada asta. Cred ca adevaratul tavalug va veni abia dupa. Sa nu uitam ca FED cumpara masiv active in toate pietele inclusiv in cea a actiunilor.

ps2
ma bucur ca ai revenit si ca mai pot citi si eu pareri realiste si pertinente despre ce sa intampla in lumea asta mare si le putem comenta.

Vali

Horea spunea...

Salut Vali, eu cred ca va urma o perioda dura, pe plan global. E clar ca inainte de alegeri se vor pompa bani cu vagonul din toate partile. Vom vedea insa cata velocitatea va avea capitalul injecatat si cat va tine chermezul? George, va exista cu siguranta o structura politico economica si in viitor, care va depinde mult de felul in care vor reactiona cetatenii. Daca nu vom fi atenti la ceea ce face politicul si daca nu vom reactiona promt, sunt convins ca vom avea surprize neplacute.