Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 23 octombrie 2022

Long time no see

Nu am mai scris de mult pe blog pentru ca nu am avut nimic nou de comunicat. Cu toate ca bursa s-a depreciat, mai mult decât mă așteptam si dobânda de 10 ani s-a apreciat, peste nivelul elipsei pe care am pus-o intr-o postare mai veche.

Ce cred eu ca urmează? Un ultim val de apreciere despre care v-am vorbit. Dar, cu un punct de plecare inferior nivelului preconizat de mine. În ansamblu, scenariul meu de durata nu s-a schimbat cu nimic. Scenariul de durata scurta a fost schimbat însă de piața, prin faptul ca valul de depreciere a fost prelungit. Atât în timp cât și din punct de vedere a valorii sale.

Pe langa cele spuse mai exista o afirmație pe care am făcut-o. Care s-ar putea dovedi a fi greșita! Dar acest lucru îl vom afla mai târziu. Spuneam ca este probabil, ca acest ultim val sa depășească maximele absolute făcute de indicii pe care i-am studiat. Acum, aceasta afirmație pare a fi mult mai nesigura decât atunci când am făcut-o prima data. Conform semnalelor pe care le văd în piața.

Precum știm, cu toții, piața îsi poate schimba brusc cursul, în orice direcție și în orice moment! Pentru ca mișcările ei sunt bazate pe schimbări psihologice, ca atare, schimbări de percepții care apar în rândul investitorilor. Urmeaza doua grafice 1. Indicele Sp500 din SUA. Care ar trebui sa urce destul de rapid spre nivelele elipsei pe care o vedeți. 2. Dobânda de 10 ani, tot din SUA, ar trebui sa se deprecieze. Într-o prima faza, spre nivelul primei elipse pe care o vedeți in grafic.



La aceste nivele vom afla dacă SP isi va putea continua aprecierea sau nu. Precum și dacă, dobânda de 10 ani isi va putea continua deprecierea sau nu, spre a doua elipsă. 

Oricum ar fi, în cazul în care se va dovedi ca scenariul meu de durata lunga este corect, după aceasta ultima apreciere a SP500, ar trebui sa urmeze un val lung și urat de depreciere. Pe scurt; continui sa cred ca omenirea va intra intr-o era întunecata, ale cārei efecte vor fi simțite pretutindeni, de către majoritatea zdrobitoare a cetățenilor. Cel mai bine o vor duce, ca întotdeauna, cei care ne-au băgat în cācat și finanțatorii acestora. Fapt pentru care “era" ar trebui sa fie îmbibată în conflicte tot mai mari; mișcări populare, acțiuni militare etc.

Doresc sa închei aceasta postare prin a va atrage din nou atenția! Ceea ce am scris se bazează pe percepții strict personale. Înrădăcinate în legătura indestructibilā pe care o văd EU, între cauza și efect. Cauzele efectelor pe care le văd venind sunt multiple. Dar cea mai importanta, în opinia mea este; bătălia politico-economică, începuta deja de marile puteri, pentru hegemonia mondiala. Pentru ca, hegemonia SUA a luat-o la vale în urma unor abordări care au dat lovituri seriose democrației de tip occidental. Europa se scaldă și ea în aceleași ape, rezultatul fiind înflorirea extremismului.

Un efect concret al acestui proces pe care numai orbii refuza să-l vadă, este: Presedintele SUA, cel mai puternic om al planetei are probleme cognitive serioase. Dar, cineva il tine in scaun! Ba mai mult! El si-a anuntat candidatura pentru încă un mandat, ceea ce mi se pare noaptea minții. Un asemenea lucru nu ar fi posibil intr-o democratie functionala, doar intr-una mimata, condusa de grupuri de interese. Și acest lucru mie nu-mi miroase a bine, deloc.



joi, 28 iulie 2022

Gata cu "Forward guidance"

Nu pot sa las fara comentarii ceea ce s-a intamplat ieri la conferinat de presa a Rezervei Federale din SUA. Pentru ca am vorbit despre acest subiect in randuri repetate. Powell a spus public, pentru prima data; FED fuge dupa piata. ''From here onwards, we are fully data dependent''. Deci gata cu "forward guidance," cu ghidarea pe care FED pretindea ca o face.

Piata fluiera si FED executa! Numai ca recunoasterea acestui fenomen nu va intari cu nimic credibilitatea institutie. Dimpotriva! 

Exact pe aceasta realitate m-am bazat, tot timpul, atunci cand spuneam ca dobanzile si preturile vor scadea. Precum se vede nu am scos din buzunar aceste afirmatii ci am tradus, pur si simplu, ceea ce imi spunea piata.

Bursa s-a apreciat dupa conferinta de presa a lui Powell, impreuna cu BTC dar, s-a impotmolit din nou in jurul nivelului ultimului maxim, asa cum era normal. Pentru ca, acest nivel, este nivelul superior al intervalului de pret despre care am vorbit in postarea facuta ieri. Ca atare! Pana cand el nu va fi depasit cu hotarare, intr-o directie sau alta, bursa va ramane intr-un terioriu pe care il voi numi "de cugetare." 

In alta ordine de idei! Va fi foarte interesant sa vedem nivelele la care va ajunge indicele Sp500 in data de 4 august, data pe care am numit-o data cheie. 

Tinand cont de felul in care s-a miscat, de ieri pana azi, nu este deloc exclus ca pana in data de 4 august indicele sa doreasca sa viziteze si limita inferioara a intervalului specificat. Vezi graficul afisat in postarea de ieri! Voi reveni cu o actualizare a evenimentelor la data mentionata.


miercuri, 27 iulie 2022

In cateva ore apar din nou "vrajitorii"

Este vorba despre "vrajitorii" de la FED! Care, dupa ce au dat pana acum cu picioarele in cacat, pe banda rulanta, vor rezolva toate problemele pamantesti. De acum incolo!

Prin ridicarea dobanzilor cu inca 0,75 de puncte sau chiar cu un punct. Q1 a fost negativ, la fel pare ca va fi si Q2. Dar asta nu insemneaza recesiune! Spune secretarul trezoreriei J. Yellen, fosta sefa a FED, intr-un interviu. Chiar daca definitia unei recesiuni este; doua trimestre negative (nota subsemnatului). 

Deci ridicarea dobanzilor este, conform FED, cel mai bun medicament care poate fi administrat unei economii care incepe sa se inece. Piata spune Niet!

Aparitia FED va naste din nou volatilitate in pietele de capital! Pentru ca cineva, cei care inteleg si se pricep, trebuie sa mai poata ciupi niste profituri extra, cu ocazia fiecarei conferinte de presa a Rezevei Federale! In care oficialii isi continua "gargara" obisnuita. 

Oricum ar fi, ati vazut ca pana acum bursa s-a apreciat conform asteptarilor pe care le-am avut, ca si BTC. Sp500 s-a lovit insa, foarte recent, de un nivel cheie, aflat intre 4001-4002. De aici trebuia sa vina o corectie, cu sau fara FED. Una care a inceput deja, acum 3 zile, asa cum se vede in grafic. 

In momentul de fata situatia mi se pare atat de neclara incat nu doresc sa fac pronosticuri. Pentru ca bursa se afla, in opinia mea intr-o zona neutra. Cuprinsa intre ultimul maxim=4002 si 3830, nivel marcat cu sageata albastra. Din punct de vedere al timpului avem data de 4 august, data cheie. Ca atare bursa s-ar putea misca in intervalul specificat, pana atunci.

Ruperea nivelului marcat cu linie albastra sau a ultimului maxim, va deschide usa unor scenarii mult mai clare, care vor merita sa fie discutate. Si le vom discuta! Pana atunci eu imi pun "Pampers" ca sa nu fac in pantaloni dupa aparitia FED. In cazul in care nivelul de 3830 va fi lovit in in 4 august sau, +- o zi, maxim doua, vom avea din nou o intersectare a pretului cu timpul! Un fenomen deosebit de important in analizele pe care le fac. 



 

joi, 14 iulie 2022

Cand realitatea se bate cap in cap cu povestile.

De obicei, ceea ce spun despre un eveniment anume, intr-o postare, pare cu siguranta bizar pentru foarte multi citititori. Pentru ca analizele pe care le fac sunt bazate strict pe lagatura indistructibila care exista intre cauza si efect. Dar, mai ales pentru ca efectul unei cauze apare foarte rar imediat. El apare, mai degraba, dupa o perioda de timp.  Este ca in natura! Dupa ce semeni nu poti culege recolta imediat.!

Un lucru devine insa cert deja in timpul semantului. Nu poti semana iarba, de xemplu, si sa te astepti sa culegi porump. Numai daca esti cu capul in nori si ai vise umede.

La fel se intampla si in viata de toate zilele; fiecare lucru pe care il faci devine cauza unui efect!

Ca atare, cauza care a determinat deprecierea pretului titeiului pe plan mondial este picajul cererii pentru carburanti, asa cum ne arata graficul care urmeaza. Datele sunt din SUA, dar efectul va fi indentic, oriunde in lumea asta mare si lata.

Picajul cererii pentru carburanti are la randul sau alte cauze. Una, cea mai importanta in opinia mea, fiind veniturile in scadere ale cetatenilor. Vezi urmatorul grafic.

Acelasi fenomen il vedem in graficul care urmeaza! De data aceasta privind venitul real, deci unul ajustat tinand cont de cresterea preturilor.

Si atunci, daca stim sa legam cauza de efect, la ce ne putem astepta in viitor? Va las sa raspundeti voi la aceasta intrebare. Eu i-am dat un raspuns, in randuri repetate pe acest blog.

Inchei prin a va arata si un grafic EUR/USD. Pentru ca perechea a ajuns intr-o zona noua in care timpul se va intersecta cu pretul. Un fenomen care ar trebui sa marcheze inceputul unei periode in care euro se va aprecia fata de dolar. Zona de timp si de pret se afla la intersectia celor doua linii verzi.


 

 

 

 

 

 

 

sâmbătă, 2 iulie 2022

FED "a venit" si a ridicat dobanda cu 0,75 de puncte, conform asteptarilor

Anuntand noi aprecieri chiar si in decursul anului viitor. Piata a raspuns 👆this is for you Jerome! We wait to see you running after our rates, next year, as allwayes. This time in the opisite direction, downwards. 

Privndu-l pe Powel apreciez totusi faptul ca este un om onest. Un lucru tot mai rar intalnit in zilelele noastre:


Cea ce spune el in acest interviu, am spus si eu pe acest blog despre FED, pana mi-au cazut dintii. 

J.Powell: "Cred ca intelegem acum mai bine, cat de putin intelegem inflatia." 

Si alte lucruri, as adauga eu. Am fost si raman un adept al desfintarii bancilor centrale dar, daca lumea le vrea, ele ar trebui sa aiba o singura sarcina; obladuirea responsabila si chibzuita a MASEI MONETARE. Atat!

Dobanzile si locurile de munca trebuie sa fie reglate de piata, in functie de cerere si de oferta. Statul, nu FED, ar putea sa se ocupe de redistribuirea mai echitabila si mai echilibrata a veniturilor create de societate, prin parghiile pe care le are. Ati vazut cu siguranta reactiile maselor la ceea ce se intampla din punct de vedere politico-economic, reactii prin care se tinde aruncarea vinei numai pe spinarea bancilor centrale si al politicienilor.

Putini sunt insa cei care se intreaba; cum am ajuns in situatia actuala. Oare nu si prin contributia maselor care au cerut tot mai mult de la politicienii pe care i-au votat? Cate voturi ar fi luat oare un politician, care ar fi iesit in campania electorala spuanad; Fratilor, am apasat prea tare pe accelerator, ajungand astfel intr-o lume in care consumul ne-a luat mintile! Va propun de aceea, ca in mandatul meu, sa ma lasati sa lupt pentru atenuarea vitezei in care ne aflam. Cu consecinte ca atare, privind campionatul de cumparaturi in care ne-am obisnuit sa ne scaldam in ficare zi.

Cine credeti ca ar vota, ar fi votat, un asemenea politician? Intr-o societate in care materialul fundatiei edificiului economic este format din 70% consum. Poate punctul de inflexie al omenirii va schimba aceasta stare de fapte dar, deocamdata, homo sapiens se rostogoleste pe drumul sau obisnuit. 

Din pacate,  exista inca mult prea multi cetateni ai planetei care se invart inca si azi in jurul punctului de pornire al acestui drum. Un lucru care nu poate sa nu nasca tensiuni sociale tot mai mari, in viitorul apropiat si mediu, in diferite colturi ale lumii.

Privind ceea ce s-a intamplat dupa ce FED a ridicat dobanda, va citez un paragraf din postarea mea precedenta;

"Si atunci, exista oare sansa ca piata sa plonjeze dupa anuntul FED, indiferent de continutul acestuia, dar sa-si revina mai apoi? Uitand-ma la grficul SP500 eu zic ca exista si o astfel de sansa, mai ales daca trag cu ochii spre volumele zilnice si formele lumanarilor cu care sunt asociate. Doua zile care mi-au sarit in ochi, sunt marcate cu sageata neagra. In cazul in care piata va continua sa cada si in urmatoarele zile, ea imi va demonstra ca scenariul pe care l-am prezentat pana acum a fost unul gresit. Ma refer la cel punctual! Pentru ca, in asamblu, am vorbit tot timpul despre o criza economica cu deprecieri bursiere serioase".

Daca va uitati la ceea ce s-a intamplat veti vedea ca scenariul meu punctual a ramas inca in picioare. Din moment ce bursele, inclusiv BTC, s-au comportat exact asa cum m-am asteptat. Sa vedem ce ne aduce viitorul? Eu zic ca ne va aduce dobanzi in scadere, burse in urcare, pana in momentul in care "barajul" va crapa de tot. Ca si increderea oamenilor in bancile centrale. Cu consecinte pe care eu nu-mi doresc sa le traiesc. Dar cine sa tina cont de ce imi doresc sau nu-mi doresc eu. 

In graficul de mai sus vedeti cadrea brusca a venitului personal disponibil din SUA! Nu cred ca exista cineva care sa viseze, despre o situatie diferita aici in Romania. Daca combinati cifrele din acest grafic cu explozia invetariilor detinute de comercianti, vi se mai pare normal si acceptabil narativul inflationist? Sau poate incepeti sa intelegeti ca preturile produselor pot creste si fara inflatie monetara. Va dau si un exemplu; tarile producatoare de petrol si-au redus productia in timpul pandemiei, asa cum era normal sa faca. Sa produci petrol pentru pasari este o risipa. 
 
Dupa revenirea spre normal al tarilor importatoare cererea pentru titei a inceput sa creasca, rapotat la productia redusa din timpul pandemiei. Tarile exportatoare nu s-au sinchisit insa sa cresca productia, nici macar pana la nivelul la care era inainte de pandemie. Si atunci, despre ce inflatie vorbim? Cererea s-a redresat, nici ea nu pana la nivelul prepandemic, productia a ramas insa la nivele mult mai joase. Vezi graficul urmator! Au inebunit oare producatorii de petrol si li s-a facut greata de profit?

Inchei prin prezentarea unui grafic pentru cei care cred ceea ce vad. Pentru ca exista multi romanani care refuza sa creada chiar si ceea ce le este pus in fata ochilor.
Expertii si presa va spun ca bancile centrale, inclusiv FED, au tiparit bani. Cauza pentru care au saltat preturile. De ce au saltat preturile in 2007, inainte ca FED sa faca primul QE, in noiembrie 2008? Care a fost cauza celorlalte salturi si deprecieri de pret marcate in grafic cu sageti? In periode in care conceptul QE nu a aparut nici macar in visul unui membru FED? Crap de nerabdare, doresc sa va aud parerea.




miercuri, 15 iunie 2022

Azi "vine FED"

Cu o noua decizie privind dobanda de referinta, intr-o sedinta care urmeaza mai spre seara, ora Romaniei. Mai exista oare vreo sansa pentru scenariul expus de mine, privind posibilitatea nasterii unui val de revenire, care sa depaseasca ultimul maxim al indicelui SP500? Eu zic ca exista, in cazul in care indicii vor porni o apreciere, incepand cu ziua de azi, cel tarziu maine sau poimaine. Dar, elipsa pe care am pus-o in ultima mea postare, va continua sa aiba un rol determinant in acest sens.

Privind ceea ce face Rezerva Federala. Nu vi se pare ca este mereu cu un pas in urma pietei, asa cum am argumentat in randuri repetate pe acest blog, cu exemple. Gloata este pregatita de pareriologii experti pentru o ridicare a dobanzii cu 0,75%. Unii vorbesc chiar de-o ridicare cu 1%. Si atunci, exista oare sansa ca piata sa plonjeze dupa anuntul FED, indiferent de continutul acestuia, dar sa-si revina mai apoi? 

Uitand-ma la grficul SP500 eu zic ca exista si o astfel de sansa, mai ales daca trag cu ochii spre volumele zilnice si formele lumanarilor cu care sunt asociate. Doua zile care mi-au sarit in ochi, sunt marcate cu sageata neagra.

In cazul in care piata va continua sa cada si in urmatoarele zile, ea imi va demonstra ca scenariul pe care l-am prezentat pana acum a fost unul gresit. Ma refer la cel punctual! Pentru ca, in asamblu, am vorbit tot timpul despre o criza economica cu deprecieri bursiere serioase. In cateva ore bune vom afla realitatea propriuzisa exact "din gura pietei"!

Cateva cuvinte despre revenirea prezisa pentru BTC. Ea a fost de 22%! In postarea cu pricina am evitat sa dau cifre invocand urmatorul argument; "Acestea fiind spuse hai sa ne uitam la grafic, care reprezinta o imagine. Si stim cu totii ca o imagine graieste intotdeuna de la sine. Neavand inca un minim BTC, nu doresc sa vorbesc despre nivelul probabil de apreciere al monedei."

Si BTC a demonstrat mai apoi ca nu a avut inca un minim conturat! Fapt pentru care si-a continuat deprecierea cu 37%, dupa revenirea de 22%. Vezi graficul atasat! Deprecieri notabile au avut si metalele pretioase! Pe care expertii le-au considerat, an dupa an, cele mai eficiente medii de protectie impotriva inflatiei.

 

Vazand evolutia BTC, care se bate cu nivelul de 20 000$ ma intreb cu tristete. Oare ce simt acum cei care ziceau ca sunt lemn in materie si au cumparat moneda crypto in jurul maximelor? M-am gandit la ei pentru ca nu am reusit sa ma bucur niciodata de paguba altuia! Nici macar atunci cand cineva, din lipsa de argumernte, recurge la insulte. Un lucru mult prea des intalnit in aceasta societate care da cu capul dintr-un zid in altul. Privind BTC; daca scenariul meu de apreciere bursiera va deveni realitate, moneda crypto ar trebui sa se aprecieze si ea. Acest lucru nu va schimba insa fondul problemei; BTC nu are nicio valoare intrinseca! Deci pretul monedei va continua sa oscileze salbatic pana la o eventuala disparitie sau, pana in momentul in care va putea reprezenta un mediu de plata universal.


   

joi, 9 iunie 2022

De ce conteaza definitiile?

Pentru ca ii poti spune unui porc girafa, daca vrei, dar el va continua sa aiba gatul scurt si sa grohaie. Din simplul motiv ca este un porc. Asa-i si cu inflatia! Poti numi cresterea preturilor "inflatie" dar, fara o crestere a masei monetare si a creditelor, raportat la bunurile existente in piata, scumpirile se pot transforma, la un moment dat, in " baie de sange". Am citat titlul articolului din WSJ.

Intr-o prima faza baia o fac vanzatorii cu amanuntul, care ametiti de narativul inflatiei au facut comenzi peste masura. Garantez ca vor urma si alti scaldatori, in viitorul nu prea indepartat! 


Vise versus realitate! Din care consumatorul va iesi castigator, cumparand mai ieftin. In timp ce reatailarii vor iesi mai imbibati in pierderi, ca si economia.

Care este situatia in Romania?

Ce cred eu ca nu inteleg cei care se asteapta ca preturile sa mai creasca cu inca 25%?  Faptul ca, tocmai datorita comportamentului consumatoricesc descris in articol, pe care eu l-am prevazut in postari mai vechi, pentru ca este logic, valoarea medie a preturilor nu prea are cum sa mai creasca cu 25%. Mai ales daca tinem cont de faptul ca vigilenta legata de cheltuieli va lua amploare, in mediul economic amar care bate la usa.

Ce ne spune bursa din SUA, cel mai bun termometru al economiei. Ne spune ca a inceput un nou val de apreciere, cel pe care il asteptam si despre care am scris de mai multe ori pe blog. Intrebarea este; cat va dura acesta si la ce nivel se va termina? Vom primi raspunsuri in acest sens dupa ce pretul va lovi elipsa. Imi amintesc ca eu va vorbeam despre probabilitatea unui val care ar putea depasi ultimul maxim. Acel scenariu ramane deocamdata in picioare, pana la proba contrarie.

Cum e cu autocratia despre care spuneam ca va incerca sa se infiltreze in societatea romaneasca? Bine mersi! Legile care ar urma sa faca din Romania o tara securistoida vorbesc de la sine. Ca si trasul de urechi aplicat de "primul schior al tarii" presei, dupa ce ea a indraznit sa publice planurile politicienilor si al SRI-istilor. Era sa spun Securistilor! Concedierea lui CTP de la Digi arata ca nu toata presa merita sa fie trasa de urechi. Unii jurnalisti, tot mai multi "e de-a nostrii". 

Cu toate acestea eu ma simt obligat sa pun o intrebare; Cine oare dintre cei care au cladit o Romanie, exclusiv pentru infractori, isi va asuma rolul de autocrat sef? Pentru ca, daca ma uit la cei care au fost la carma tarii, prin rotatie, deci inclusiv la cei care o conduc acum, eu vad numai clowni. Care s-au jucat si se joaca de-a ascuipatul in parlament. Pana acum, nu cred ca a vazut cineva in istorie, autocratie sau dictatura faurita de clowni.



sâmbătă, 14 mai 2022

Bitcoin a ajuns intr-o zona de incrucisare a timpului cu pretul.

Mi s-a spus ca "sunt lemn" privind intelegerea functionalitatii BTC. Se pare ca nu am fost! Moneda crypto si-a pierdut mai bine de jumatate din valoarea pe care a avut-o la maximul istoric! Pentru ca a fost cumparata cu scop de specula de catre institutii! De gloata, pe baza unei povesti false; hedge, mai pe romaneste protectie, impotriva inflatiei.

Blockchain, baza de functionare a BTC este ceva genial. Narativul inventat de speculanti in jurul monedei crypto este o teapa! Ca multe altele care apar tot mai des in masmedia zilelor noastre. Dar, pana la urma, cum ar putea unii "trage pielea" de pe altii, daca o majoritate zdrobitoare a oamenilor n-ar fi pregatita sa inghita cu pofta fabulatii? Care mangaie cu tandrete urechile fiecarui visator.

Si cum oare altfel decat prin ducerea oamenilor de nas ar putea politicienii zilelor noastre sa acapareze tot mai multa putere?

Oricum ar fi, BTC a ajuns in aceste zile la un nivel cheie! La o zona in care "timpul ciclic" se incruciseaza cu "pretul ciclic" al monedei. De unde, daca analiza mea este corecta, ar trebui sa asistam la o apreciere de bagat in seama, a asa numitului "aur digital." Care a demonstrat si celor cu urechile astupate ca pretul lui nu este legat cu nimic de inflatie sau vreo alta forma de apreciere a preturilor la produse si servicii.

BTC si celelalte monede crypto s-au facut praf tocmai intr-o perioda in care preturile au explodat pe scara larga, peste tot in lume!

Deci in opinia mea Bitcoin nu este deocamdata nici "aur digital," nici mediu de plata acceptat universal! Acest lucru ar trebui sa fie logic chiar si pentru cei mai fanatici proprietari ai monedei. In cazul in care s-ar sinchisi sa inteleaga un singur lucru. Niciun mediu de plata acceptat universal nu poate, nu are voie sa aiba,  o volatilitatea ca cea pe care o are BTC. Deci oscilatii de pret zilnice intre 5 si 20%.

In momentul in care cineva va reusi sa gaseasca o metoda de reglare al acestui inconvenient, BTC va deveni interesant si pentru mine. Chiar daca moneda crypto va avea intotdeauna dusmani de moarte; Politicienii si bancile centrale! Din moment ce nici una din cele doua entitati nu-si poate baga nasul in modul de functionare a blockchain. 

Acestea fiind spuse hai sa ne uitam la grafic, care reprezinta o imagine. Si stim cu totii ca o imagine graieste intotdeuna de la sine. Neavand inca un minim BTC, nu doresc sa vorbesc despre nivelul probabil de apreciere al monedei.

 

Inchei prin a va afisa un grafic al dobazii de 10 ani din SUA. Ca sa il puteti compara cu nivelul elipsei din postarea "povesti, versus realitate". Este un grafic cu lumanari de o zi pentru o vizualizare mai clara a nivelelor de pret.


 

Ati observat probabil ca, povestea dobanzilor si al preturilor a devenit un subiect cald si in Romania. Amestecat "cu Putin si cu ceai de tei". Amestecatorii au fost presedintele si guvernatorul BNR, care primesc salarii foarte frumoase pentru aburelile pe care sunt in stare sa le produca. Cand il aud pe Johannis fac piele de gasca. Pentru ca stiu ce consecinte a avut injectia cu aburi; PSD, PSD, PSD=diavolul, pe care a dat-o sustinatorilor sai in timpul ultimei campanii electorale. Pe langa pielea de gasca mi se face si parul maciuca, cand il aud pe presedintele aburitor spunand; Stati linistiti, Romania este in siguranta.

 

duminică, 1 mai 2022

Pretul euro/dolar

I-am promis lui Alex o analiza, deci o prezentare a felului in care cred eu ca va evolua perechea eur/usd in viitorul apropiat(cateva luni). Urmeaza un grafic saptamanal care prezinta, clar cred eu, scenariile si nivelele de pret pe care le-am calculat!  

Ma refer la nivelele de la care cred ca vom putea asista la o apreciere euro fata de dolar! 

Sagetile cu varful spre nord sunt deocamdata doar indicatoare de directie, nefiind menite sa reprezinte nivele de pret. Pana nu ai un minim confirmat nu ai cum sa calculezi, nici macar un nivel probabil de apreciere! 

Ca o paranteza! Ati vazut, probabil, cifrele GDP din primul trimestru, in SUA. Minus 1,4%! Dupa ce, formatorii de opinii, scriitorii de povesti ne-au spus si ne spun ca FED invarte economia "in jurul degetelor", prin intermediul politicilor sale monetare. In acest caz le-a invartit prin Qe-ul de 7 trilione de dolari, sistat foarte recent.

Cei care au crezut si mai cred in povestile inventate de banca centrala si de sustinatorii ei ar trebui sa ne explice; Cum a reusit FED sa creasca economia, dandu-i cu parul in cap, in acelasi timp?

PS. Analiza evolutiei dobanzii de 10 ani din SUA, pe care m-a rugat tot Alex sa o fac, exista deja in postarea "Povesti versus realitate." In graficul expus, acolo, am marcat cu o elipsa nivelul de la care cred eu ca ar trebui sa inceapa deprecierea dobanzii de 10 ani din SUA. Daca ea va depsi si va reusi sa se mentina deasupra nivelului pe care il reprezinta elipsa, piata ma va obliga si pe mine sa cred ca avem de-a face cu o inflatie genuina. Si nu cu un salt unilateral al preturilor provocat, asa cum am crezut si mai cred; de sincope de livrare, de specula, si de faptul ca oamenii inchisi in case au economisit mai mult, saltand cheltuielile dupa ce au iesit din captivitate.

joi, 21 aprilie 2022

"Prestatiile" FED de la nastere si pana azi. Halucinatiile lui Biden

In aceasta postare doresc sa prezint abureala prin care bancile centrale si politicienii incerca sa-si ameteasca cetatenii tot mai intens. Pentru ca pot, asa cum spunea Codrin Stefanescu. 

Nu trebuie sa fi economist, psiholog, sau orice altceva cu un sac de doctorate in spate(tipic pentru Romania), pentru a fi capabil sa-ti deschizi ochii si urechile. Realitatea nu-si acopera niciodata fata cu masti, asa cum fac oamenii! Graficul care urmeaza se prezinta nemascat si vorbeste de la sine. Deschide-ti ochii si urechile!


Sa citim ce scrie FED pe propria sa pagina; Our two goals of price stability and maximum sustainable employment are known collectively as the "dual mandate." Dupa ce comparam spusele cu realitatea din grafic cei care nu sunt orbi si surzi se vor intreba cu siguranta; Ce fel de stabilitate a preturilor a asigurat FED americanilor de la nasterea sa si pana azi? Intrebare valabila pentru toate bancile centrale!

Cineva a gasit un raspuns foarte bun la intrebarea mentionata, pe care l-a transformat intr-o imagine.  

Mie, mai nou, cand aud un politician vorbind mi se intoarce stomacul pe dos. Joe Biden, care nu mai este apt pentru functia pe care o detine, este un exemplu elocvent pentru ceea ce poate face politica dintr-un om decent. Presedintele SUA minte de ingheata apele, papusat fiind din spate, de catre oameni cu interese foarte bine conturate. 

Despre scena devenita virala, in care cel mai puternic om al planetei da mana cu nimeni, nici nu mai merita sa vorbim. Si culmea, Biden a fost aplaudat de catre cei care au dat sfaturi populatiei in timpul pandemie, si continua sa faca acelasi lucru si acum, in timpul razboiului. 

Politicianul din SUA incepe se se asemene tot mai mult cu colegul sau de pe malul Dambovitei. Care, in lipsa solutiilor pe care nu este in stare sa le gaseasca atunci cand apare o problema, nu stie sa faca altceva decat sa arate cu degetul spre altii, dupa fiecare esec pe care il are. Graficul de mai jos prezinta foarte clar acest lucru! Mai ales daca compari ceea ce vezi, cu ceea ce spune Biden in poza care urmeaza.


 

 
Pun si un grafic cu pretul petrolului care, conform aceluiasi Biden, a explodat tot din cauza pandemiei si al lui Putin. Tarile arabe care au micsorat productia si au ridicat pretul titeiului, "pentru ca profit", dar si "pentru ca iubire fata de politicile SUA", nu au nimic de-a face cu situatia. Precum nu au nici bancile centrale si politicienii, care "au menageriat economia impecabil".
Sa te mai miri atunci ca increderea populatiei in politicienii zilelor noastre este la nivel de pivnita? Eu am devenit surd la orice mi-ar spune, pentru ca faptele lor urla atat de tare incat nu le pot auzi cuvintele.


luni, 11 aprilie 2022

Povesti versus realitate.

Ceea ce ma pune pe ganduri privind comunicarea intre oameni este incapatanarea cu care sunt in stare sa-si sustina convingerile. In pofida unor evidente clare servite de realitate. Ca o consecinta; cei care vad realitatea numai in alb si negru, cu toate ca ea este plina de culori ca natura din care provine, se vor izbi in viata de cele mai mari deceptii. 

Pentru ca realitatea isi vede de drum indiferent de preceptiile si convingerile pe care le avem!

In Romania este si mai rau! X iti poate deveni dusman daca ii spui ceva care se bate cap in cap cu convingerile pe care le are. Chiar daca realitatea a dovedit in N situatii ca ai stiut despre ce vorbesti si ca ai avut dreptate. Acesta este si unul din motivele principale pentru care avem o groaza de decidenti submediocri care, logic, se inconconjoara intotdeauna de oameni si mai limitati decat sunt ei. Fenomenul este cel mai vizibil in politica! Cu efecte foarte nocive asupra societatii.

In Sua decidentii sunt mult mai pregatiti decat cei din Romania dar asta nu insemneaza ca nu pot trage suturi in bara. Iata un exemplu pe care ni-l da, nu oricine ci, vicepresedintele FED, Lael Brainard; De fapt, ea este o persoana din conducere care a spirijint prin vot politicile economico monetare ale institutiei!

Precum am vazut si stim FED a reusit sa convinga majoritatea fiintelor umane, prin vorbe, ca are puteri magice. Realitatea ne demonstreaza contrariul, precum vedem cu totii. Fed este mereu cu un pas in spatele realitatii. Adevarul este ca bancile cerntrale, percepute de cetateni ca fiind atotputernice, vor fi demascate la un moment dat de realitatea propriuzisa. In opinia mea FED este intr-o astefel de situatie chiar acum. Pentru ca orice va face banca centrala, isi va da in cap cu levierul! Deci intrebarea care se pune in acest moment este; cum isi va reface ea credibilitatea dupa ce a demonstrat ca muschii institutiei au fost umflati doar cu povesti?

In graficele care urmeaza puteti vedea realitatea, care poate fi comparata cu narativele expertilor si a  fabricatorilor de stiri; Bursele au urcat pentru ca FED a facut QE, fenomen care a tinut dobanzile in jurul nivelului zero. Oare ce povesti se vor inventa pentru aprecierea actuala? Una care mai cara si un razboi in spinare! 

Ceea ce vedem nu poate fi combatut de nimeni! Bursa s-a apreciat atunci cand FED a facut QE si dobanzile erau vecine cu zero, dar se apreciaza si acum cand acelasi FED procedeaza exact invers. Vezi mai jos graficul dobanzii de 10 ani! Care a inceput sa urce intr-o perioda in care banca nici nu ar fi indraznit sa vorbeasca despre terminarea Qe si ridicarea dobanzii de referinta. 

Tinand cont de aceasta realitate intreb; unde anume putem vedea  influenta FED asupra pietelor de capital?

Dar influenta razboilui asupra pretului petrolului?


 


Hai sa comparam ceea ce s-a intamplat in SUA, la bursa, cu ceea ce s-a intamplat cu BET in Romania. Nu cred ca trebuie sa mai punctez faptul ca Romania este vecina cu Ucraina, deci vecina cu razboiul. Precum se vede, vecina sau nu cu razboiul, BET a urmat exemplul SUA. Pentru ca cei care inteleg modul de functionare a pietelor de capital au cumparat actiuni si la bursa din Bucuresti. In opinia mea cumpararile vor continua pana in momentul in care bursa din SUA va da de un top final.  La sfarsitul verii, cred eu.

Tot atunci, cred ca va fi inghetat si razboiul din Ucraina! Dupa care bursa ar mai trebui sa aiba un ultim salt de bucurie. 

Cei dintre voi care urmaresc evenimentele economice au vazut cu siguranta inversiunea curbelor la dobanzi. Ma refer la cea mai importanta inversiune, care se intampla de obicei inaintea unei recesiuni, depresiuni. Este vorba despre curba dobanzii de 10 ani raportat la cea de 2 ani. Ce insemna o inversiune a curbelor dobanzilor? Insemneaza ca dobanda de durata mai scurta, in cazul de fata cea de 2 ani, o depaseste pe cea de 10 ani. Normal este ca o dobanda de durata mai lunga sa fie mai mare decat una de durata scurta. In graficul care urmeaza se vede clar ceea ce s-a intamplat. Un fenomen pe care l-am vazut si inainte crizei din 2007. In 2000,  vedem ca spreadul, 10 ani minus 2 ani, a fost si mai dezastruos.

Eu urmaresc de obicei 3 parametri in care experienta pe care o am m-au facut sa am incredere. Pentru ca sunt cei mai credibili privind felul probabil in care vor evolua pietele de capital, in primul rand. Si, ca o consecinta, economia mondiala. Este vorba despre: 1. dobanda de 10 ani; 2. Piata eurodolar; 3 spreadul dintre dobanda de 10 ani si cea de 2 ani. Ma uit desigur in Sua, pentru ca ce se intampla acolo se va intampla in cea mai mare parte a lumii. Dolarul fiind inca valuta de rezerva nr.1 a globului, chiar daca au aparut povesti si sperietori, in ultimul timp, privind soarta acestuia. Povesti cu yuani, ruble si alte zburatoare care vor sa-i ia locul. Le urez sanatate si succes celor care au crezut si cred in asemenea narative. Eu zic ca, deocamdata, nu exista o alta valuta care sa poata inlocui dolarul american.

Iata graficul lunar proaspat al dobanzii de 10 ani din SUA.

Va recomand sa urmariti atenti evolutia acestui grafic in viitorul apropiat si mediu! Pentru ca va fi, in opinia mea, "dirijorul" care ne va anunta momentul in care "muzica s-a terminat".




joi, 31 martie 2022

Punctul de inflexiune al omenirii

Am numit eu in decursul ultimului an, in randuri repetate, era pe care o traim. Dupa izbucnirea razboiului din Ucraina a iesit si presedintele SUA in masmedia facand declaratia de mai jos. Care a fost publicata in masmedia din Ro. in data de 22 martie:

"Ştim că, la nivelul economiei mondiale, ne aflăm într-un punct de inflexiune. Şi nu numai la nivelul economiei, ci al întregii lumi. Asta se întâmplă odată la trei-patru generaţii. Aşa cum mi-a spus zilele trecute, într-o întâlnire confidenţială, unul dintre comandanţii mei militari de rang înalt, 60 de milioane de oameni au murit între 1900 şi 1946 şi, de atunci, am construit o ordine mondială liberală, fapt care nu s-a întâmplat de mult timp. Acum mor o mulţime de oameni şi în acest moment suntem aproape de haos. Este momentul în care lucrurile se schimbă dramatic. În lume se va produce o nouă ordine mondială, iar noi vom fi în fruntea ei. Şi vom uni tot restul lumii prin această acţiune"

Deci J. Biden da acum acelasi nume pe care l-am dat eu punctului in care ne aflam. "Punctul de inflexiune al lumii" spune el, care este exact acelasi lucru ca punctul de inflexiune al omenirii, din moment ce numai oamenii pot schimba structuri economice si sociale.

Ca sa puteti intelege cat mai bine declaratiile politice din care reise faptul ca razboiul din Ucraina are radacini mult mai adanci decat cele pe care le vad multimile, trebuie neaparat sa cititi printre randuri! Asa cum ar fi trebuit sa faceti si in timpul pandemiei! Uitandu-va la stirile prezentate de masmedia nu veti ajunge departe. Pentru ca ele sunt croite in asa fel incat sa puna in miscare sentimentele oamenilor, nu ratiunea acestora. Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca o mare parte a mediilor de informare au fost cumparate de catre cei care se uita la interesele lor proprii, si mult mai putin la interesele societatii.

Ca atare, in opinia mea razboiul din Ucraina este doar inceputul unor confruntari pentru hegemonie, in oranduirea care va urma. Deci eu vad o batalie intre liberalismul care a dat cu capul de zid si autocratie. Acest lucru reiese clar si din declaratiile autoritatilor care reprezinta doua grupuri in formare; grupul din jurul Chinei, tara care ar prelua cu drag conducerea lumii, si grupul format in jurul SUA. Tara care nu vrea sa piarda nimic din influenta pe care avut-o pana acum.

Tinand cont de cele spuse exista doua intrebari cheie la care nu cred ca are cineva un raspuns transant si sigur, in acest moment.

1. Poate o tara ca SUA, care a condus tot timpul lumea dupa cel de-al doilea razboi mondial sa renasca din prorpria cenusa? Asa ceva nu s-a mai intamplat in istorie!

2. Pot majoritatea popoarelor lumii accepta o noua ordine mondiala bazata pe autocratie? Acum dupa ce aproape toate au gustat macar un pic de libertate? 

Eu am o explicatie si pentru esuarea liberalismului! Inechitatile sociale grave care au rezultat in urma felului in care a fost aplicat. De catre cei care batandu-se cu pumnii in piept spun ca il reprezinta. 

Pentru ca am mai multe articole scrise pe acest blog in care am adus argumente in favoarea afirmatiilor pe care le fac, nu vad rostul repetarii acestora inca odata. Miezul problemei au fost si sunt politicienii! Pe de o parte; cei din asa numita lume libera. Care au preferat sa se abata de la reguli si definitii, aplicand tot mai des dubla masura pentru a-si putea pastra scaunele in care au fost investiti prin vot. Cu ocazia unor alegeri care au devenit tot mai dependente de bani, putand fi ghidate astfel de catre cei cu resurse financiare. In loc sa fie ghidate de doleantele si nevoile votantilor. Pe cealalta parte sunt cei care vor sa inlocuiasca liberalismul cu autocratia.

Paradoxul pe care cei mai multi l-au uitat sau nu mai vor sa-l bage in seama, il stim din istorie; democratia poate fi ucisa de democratie! Acest lucru s-a intamplat inaintea celui de-al doilea razboi mondial! Hitler a venit la putere prin vot democratic!

Doresc sa inchei aceasta postare prin a va prezenta felul in care vad eu evolutia evenimentelor. Afirmatiile pe care le voi face sunt bazate ca intotdeuna pe probabilitati. Rezultate din felul in care vad eu evolutia psihologiei si a perceptiei maselor. Doi parametrii care consider ca au un rol determinant in ceea ce priveste evolutia dar si involutia societatilor din intreaga lume.

Putin a inceput acest razboi pornind de la premiza ca momentul este potrivit! Tinand cont de faptul ca asa numita lume occidentala liberala a inceput sa se clatine. Voi reveni la partea economica "a clatinatului", intr-o alta postare. Deci eu sunt convins ca autocratul de la Moscova vedea o intrare in Ucraina fara probleme! Precum vedea si inlocuirea actualului guvern cu unul supus Rusiei, "ca o floare la ureche". Surpriza neplacuta de care s-a lovit omul declarat geniu de multi occidentali, a fost; in primul rand rezistenta ucrainienilor. In aldoilea rand reactia neasteptata al liderilor occidentali. Care au fost bagati in priza de reactia maselor din tarile pe care le conduc, si nu numai. Fara astfel reactii eu cred ca cei care incearca sa-si arate acum muschii ar fi fost mult mai temperati. 

Ce ar trebui sa urmeze? In conditiile actuale macar un armistitiu, deci o incetare a focului, in curand. Fenomen pe care masmedia cred ca il va prezenta ca fiind sfarsitul conflictului. Eu daca arunc o privire atenta spre marea Chinei de Sud ma trec fiorii. Chenezi au transformat acolo "niste insule", in "laboratoare de razboi". Care le vor fi foarte folositoare in momentul in care vor decide sa atace Taiwanul. Pentru ca ar fi o minune sa nu-l atace, dupa ce economia lumii va crapa. Conflictele apar sau reapar, precum am mai spus, la sfarsitul unor trenduri de depreciere economica. Dar, deocamdata, cel putin in retorica celora care conduc economiile lumii occidentale, totul arata beton. Exceptand economia Rusiei! Al carei declin este pus in intregime pe spinarea razboiului, de catre asa numitii experti. Cu toate ca bursa din Moscova a dat semnale rosii, privind viitorul. Cu mult timp inaintea invaziei.

Apropo de graficul bursier de la Moscova! Mi-e teama ca, intr-un viitor nu prea indepartat, graficele din tarile occidentale in care politicienii si expertii spun ca economia duduie, vor incepe sa semene tot mai mult cu graficul bursier din Rusia. 


Ştiu că, la nivelul economiei mondiale, ne aflăm într-un punct de inflexiune. Şi nu numai la nivelul economiei, ci al întregii lumi. Asta se întâmplă odată la trei-patru generaţii. Aşa cum mi-a spus zilele trecute, într-o întâlnire confidenţială, unul dintre comandanţii mei militari de rang înalt, 60 de milioane de oameni au murit între 1900 şi 1946 şi, de atunci, am construit o ordine mondială liberală, fapt care nu s-a întâmplat de mult timp. Acum mor o mulţime de oameni şi în acest moment suntem aproape de haos. Este momentul în care lucrurile se schimbă dramatic. În lume se va produce o nouă ordine mondială, iar noi vom fi în fruntea ei. Şi vom uni tot restul lumii prin această acţiune"

Citeste mai mult: adev.ro/r94xgu
"Ştiu că, la nivelul economiei mondiale, ne aflăm într-un punct de inflexiune. Şi nu numai la nivelul economiei, ci al întregii lumi. Asta se întâmplă odată la trei-patru generaţii. Aşa cum mi-a spus zilele trecute, într-o întâlnire confidenţială, unul dintre comandanţii mei militari de rang înalt, 60 de milioane de oameni au murit între 1900 şi 1946 şi, de atunci, am construit o ordine mondială liberală, fapt care nu s-a întâmplat de mult timp. Acum mor o mulţime de oameni şi în acest moment suntem aproape de haos. Este momentul în care lucrurile se schimbă dramatic. În lume se va produce o nouă ordine mondială, iar noi vom fi în fruntea ei. Şi vom uni tot restul lumii prin această acţiune"

Citeste mai mult: adev.ro/r94xgu
"Ştiu că, la nivelul economiei mondiale, ne aflăm într-un punct de inflexiune. Şi nu numai la nivelul economiei, ci al întregii lumi. Asta se întâmplă odată la trei-patru generaţii. Aşa cum mi-a spus zilele trecute, într-o întâlnire confidenţială, unul dintre comandanţii mei militari de rang înalt, 60 de milioane de oameni au murit între 1900 şi 1946 şi, de atunci, am construit o ordine mondială liberală, fapt care nu s-a întâmplat de mult timp. Acum mor o mulţime de oameni şi în acest moment suntem aproape de haos. Este momentul în care lucrurile se schimbă dramatic. În lume se va produce o nouă ordine mondială, iar noi vom fi în fruntea ei. Şi vom uni tot restul lumii prin această acţiune"

Citeste mai mult: adev.ro/r94xgu

miercuri, 16 martie 2022

To Putin or not to Putin 2? To Fed or not to FED? To oil or not to oil?

Va spuneam ca oamenii isi traiesc viata bazat pe narative! Care, de cele mai multe ori, sunt povesti inventate, neavand de-a face nimic cu realitatea propriuzisa. Sunt absolut constient ca majoritatea oamenilor nu cred acest lucru, pentru ca daca l-ar crede ar reactiona cu totul altfel la auzul povestilor inventate care curg zilnic in masmedia si pe mediile de socializare!

Ca atare, pentru ca felul in care percep eu realitatea se bate cap in cap cu felul in care o percepe majoritatea, aceasta postare va fi bazata pe intrebari. Puse celora care gandesc altfel decat mine.

Parerile mele va sunt cunoscute! V-ati lovit de ele in randuri repetate atunci cand v-ati pierdut vremea citind acest blog.

Inainte de-a trece mai departe vreau sa scot in evidenta o greseala pe care am facut-o in postarea precedenta, in care scriam: 

"Este oare deteriorarea psihologica pe care o vedem in grafic suficient de mare pentru izbucnirea unui razboi? Deocamdata, nu mi se pare! Pentru ca trebuie sa raportam deprecierea din ultimul timp la intrega apreciere pe care a avut-o bursa in decursul anilor. Deci cel mai probabil scenariu pe care il vad este continuarea "jocului de glezne". Situatia ar putea sa se schimbe in cazul in care deprecierele bursiere se vor adancii serios. Un lucru mai putin probabil in viitorul apropiat."

Greseala mea a fost; nu-mi puteam inchpui o deterioare atat de rapida a bursei din Rusia ca cea la care am asistat, in timp atat de scurt. Ea s-a produs insa, rezultatele fiind cele pe care le stim acum cu totii. Putin a invadat Ucraina, dar eu mai spuneam un lucru in aceeiasi postare; "Adevarul este ca lui Putin, nu cred ca i-a trecut nici prin calcai gandul sa atace Romania." Parerea aceasta o am si azi dar vreau sa aud parerea voastra. Credeti ca in planul "tzarului" a fost inclus atacul al unei tari Nato? Oricare!

Stiti probabil ca urmeaza o sedinta a FED in cateva ore, in care banca isi va expune politica monetara. Eu am spus si spun si azi ca ceea ce face FED nu are de-a face nimic cu povestea prin care bancile centrale au fost declarate buricul economiilor lumii.

Daca FED invarte economia in jurul degetelor asa cum spune narativul, ce minuni economice va putea produce o ridicare a dobanzii de referinta cu 0,25%? Si care va fi oare reactia pietelor de capital? Pentru ca, cam atat va face FED in sedinta magica care urmeaza, una care va fi mediatizata in toata lumea, ca de obicei. Si care va fi urmata de o conferinta de presa, plina de povesti, ca intotdeuna.

Daca razboilul lui Putin este cauza scumpurii petrolului, si nu felul in care masele rectioneaza psihologic la povestile pe care le aud. Cum se face ca ptrolul a fost, acum 2 ani MINUS 40 de dolari barilul, de unde a ajuns, in urma unui trend ascedent inceput in 2020, la 130$, acum cateva zile? Si cum se face ca pretul a cazut de acolo, aproape 29%, imediat dupa ce romanii si bulgarii loviti de frica scumpirilor au intrat intr-o stare psihologica nebuneasca de panica, devastand benzinariile? S-a terminat razboiul din Ucraina? Ce directie credeti ca va avea pretul titeiului in viitorul apropiat si mediu? Mai ales acum, cand multi experti ne spun ca Putin va ataca si alte tari. Putin a atacat Ucraina in data de 24, vezi sageata albastra din grafic. Pretul petrolului a scazut dupa anuntarea invaziei!



 


joi, 17 februarie 2022

To Putin or not to Putin?

Daca ne uitam la indicele bursier din Rusia, vedem ca el s-a depreciat. Deprecierea fiind o oglinda a psihologiei negative in care incepe sa se scalde populatia din aceasta tara. Stiind ca razboiele izbucnesc de obicei atunci cand psihologia maselor este precara trebuie sa-mi pun urmatoarea intrebare: 

Este oare deteriorarea psihologica pe care o vedem in grafic suficient de mare pentru izbucnirea unui razboi?


 

Deocamdata, nu mi se pare! Pentru ca trebuie sa raportam deprecierea din ultimul timp la intrega apreciere pe care a avut-o bursa in decursul anilor. Deci cel mai probabil scenariu pe care il vad este continuarea "jocului de glezne". Situatia ar putea sa se schimbe in cazul in care deprecierele bursiere se vor adancii serios. Un lucru mai putin probabil in viitorul apropiat.

In Romania insa, masmedia trebuie sa creeze neaparat un pic de tensiune si un pic de panica in randul populatiei. Pentru ca numai asa vor parea justificate marile cheltuieli dedicate inarmarii. Mai ales dupa ce ni se spune mereu ca bani pentru nevoile populatiei nu prea sunt. Adevarul este ca lui Putin, nu cred ca i-a trecut nici prin calcai gandul sa atace Romania. Dar agitatia din presa este menita sa acopere cu fum problemele populatiei; facturi, energie etc.

Pandemia Covid este pe terminate, asa cum m-am asteptat! Pandemia politica continua insa la fel de gretos ca intotdeuna. Asa cum spuneam in ultima mea postare, efectele postpandemice urmeaza sa apara. Cel mai proaspat efect publicat este explozia saraciei in 2020! In acelasi timp unii dintre cei 1% se plimbau pin cosmos.

Altii "s-au imbogatit" luand credite. Uitand probabil ca ele vor trebui sa fie replatite cu dobanda.

In timp ce iubitorii de arta si-au cheltuit banii pe NFT-uri. 23,7 milioane de dolari au fost platiti pentru ceea ce vedeti in poza care urmeaza!



Mi-am exprimat de mai multe ori convingerea ca suntem la un punct de inflexiune al omenirii! Deci "pe o punte" de legatura dintre o oranduire veche, vizibil uzata, si una noua. Al carei aspect nu indraznesc sa-l descriu, pentru ca nu-l stiu.

Stiu insa un lucru indiscutabil! La puncte de rascruce omenirea se poate comporta foarte absurd, vezi si cazul pandemiei! Tocmai, pentru ca se afla cu un picior intr-o barca si cu celalalt in alta. 



joi, 6 ianuarie 2022

2022

Oamenii au tendinta sa indoieasca realitatea pana la punctul in care oglindeste ceea ce doresc ei sa fie adevarat. Pentru ca fenomenul este unul psihologic, el va sta intotdeauna si la baza masificarii unui narativ captivant! Masificarea nu are de-a face nimic cu ratiunea sau cu nivelul de pregatire a individului! Fapt pentru care un om, rational in alte circumstante, poate deveni adeptul unei idei irationale, la un moment dat.

Celor care vor sa înțeleagă felul în care funcționează psihologia de hoardă le recomand cartea lui Gustave le Bon,;“Psihologia Multimilor”.

Va spuneam în postări mai vechi puse pe acest blog ca, în opinia mea, am ajuns la un punct de inflexiune al omenirii. Care, după cum se vede, lasă urme chiar și în domeniul științific. Pandemia covid a divizat masele într-atât încât chiar și cercetători implicați în nasterea vaccinurilor RNA s-au trezit cu conturi închise pe rețelele de socializare. Fiind declarați “rāspanditori de știri false," de către toți cei care s-au autodeclarat cunoscătorii adevărului absolut. Care nu putea și nu poate fi altul decât cel prezentat oficial.

Fără acceptul conceptului; orice idee științifică trebuie sa poata fi combătută de alta, pe baza de argumente și dovezi, nu prin reducerea la tăcere, societatea ar arata și azi ca pe vremea lui Galilei.

In pofida celor întâmplate, pentru ca suntem în secolul 21, eu cred ca știința va fi repusa la un moment dat pe fagasul ei normal! Din păcate, nu fără repercusiuni! Care ar trebui sa apara in urma derapajelor la care am asistat. Am spus de multe ori in postari si comentarii ca pandemia covid va fi cunoscuta integral doar după ce s-a terminat. Din moment ce nimeni nu poate sti cu siguranță surprizele pe care le poate oferi o boala noua, necunoscuta.

Partea buna este; faptul ca ne apropiem, cred eu, de sfârșitul pandemiei. Partea proasta este; faptul ca efectele ei precum și consecințele abordărilor oficiale pe care le-a avut, le vom vedea de acum încolo. In domeniul sanitar, economic, și social. Optimismul meu privind sfârșitul pandemiei se bazeaza pe istoria medicala si pe documente științifice(un studiu aparut foarte recent, facut în Africa de Sud). Pe scurt; Omicron, o tulpina mult mai contagiosa dar și mult mai putin agresiva decât Delta, o înlocuiește acum pe cea din urma, integral.

Un asemenea comportament obișnuiește sa apăra doar la sfârșitul pandemiilor, ne spune istoria medicala! Din studiul la care am făcut referire (vezi linkul) reiese ca imunitatea umorala(anticorpii) care rezulta in urma infectiei cu Omicron, la vaccinati si la nevaccinati, face fata cu brio atat omicronului cat și tulpinii Delta(= imunitate de hoarda). Tulpina Delta a făcut ravagii în ultimul timp chiar și în tari vaccinate intr-o măsură de 80-90%.

Atenție! Sfârșitul pandemiei nu însemnează sfârșitul covid! Cu acest virus cred ca va trebui sa ne obișnuim sa trăim și în viitor. Pentru ca va avea, foarte probabil, exacerbari epidemice, deci locale. Dar cu agresivitate mult mai redusă!

Închei prin a înșira efectele negative care cred eu ca o sa apăra in urma pandemiei și a felului în care a fost gestionata în cea mai mare parte a lumii.

1. Sanitar; manifestări de boli psihice și nu numai, în urma izolării și a fricii permanente în care a fost ținută societatea.
2. Economic; frana pentru dezvoltarea economei, cu consecințe sociale serioase care vor implica mișcări ample ale maselor, împotriva decidenților.
3. O consecință directa a primelor doua puncte; piațā de capital instabilā, inclusiv cea valutară! Deci deprecieri a tot ce s-a apreciat pana acum. Manifestări autocratice din partea decidenților dar chiar și din partea marilor firme, inclusiv a acelor care controlează mediile de socializare, presa. In vederea menținerii puterii si a influentei pe care au avut-o si o mai au si azi.

Vā urez la multi ani si sanatate. Cea din urma fiind cea mai importanta in opinia mea!

 https://drive.google.com/file/d/1cYl-f1ksjCwnV6SeWOItuNY_s4T4Hs_i/view?usp=sharing