Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 27 iunie 2010

Cum sa cheltuiesti necheltuind?

Guvernul Boc este o catastrofa, dar ce sperante iti poti face uitandu-te la ceilalti? Ce sperante sa ai uitandu-te la realizatorii emisiunilor TV si la asa numitii jurnalisti? Personal nu-mi fac nici o speranta, pentru ca ar fi aberant. In Romania nimeni nu pare sa inteleaga sau nu vrea sa inteleaga esenta faptelor. Romanii vor sa cheltuiasaca si de unde nu este. Marii specialisti, cu mici exceptii, dau apa la moara poporului dambovitean si asta fara nici o rezerva, chiar si acum, doar din considerente electorale. Ce popor si ce conducatori sunt aceia care sunt intr-o continua campanie electorala?



Lideri de sindicate, lideri de partid critica guvernul Boc, in loc sa vina ei cu o foaie de hartie in mana, pe care sa fie scrise masuri mai bune decat cele ale actualului guvern. Daca a gasit cineva formula cheltuielilor reduse cheltuind ca si pana acum de ce nu o spune? Comitetul Nobel asteapta cu sufletul la gura asemenea vesti. Nu o spune pentru ca asemenea formula nu exista. In Romania exista totusi o alta formula, una care nu are de a face nimic cu economia si care pare ca mai prinde la prostime si in groapa cu mocirla in care ne aflam, cea a scuiparii adversarului politic.

Imi este lehamite oameni buni si am obosit. In Roamnia poti explica pana iti plesnesc urechile ca negrul e negru, pentru ca va apare intotdeauna cate un "destept" care va afirma ca este de fapt alb. O data descoperita, culoarea alba va fi imbratisata de toti cei care vor sa vada alb in fata ochilor si asta indiferent de faptul ca realitatea e neagra sau galben verzuie. In tara noastra culorile se transforma pornind numai si numai de la interesele proprii. Tragic este faptul ca acest fel de perceptie se propaga cu usurinta si la o persoana care nu prea are de castigat nimic in urma adaptarii culorii respective.

Pensiile nu mai scad, corect de fapt din punct de vedere juridic, tinand cont de faptul ca pensia e un bun dobandit. Dobandit insa cum? Prin salariul din ultima luna in foarte multe cazuri, conform unor legi cusute de guvernele anterioare. Paradoxal, dar normal de fapt in Romania, pentru ca in aceasta tara paradoxurile sunt normalitati, chiar aceste pensii au ajuns cele mai grase. Grase, slabe ele nu mai scad si acum ce? Pai creste TVA. PNL&COMP au sarit ca arsi. Sa plece Boc, asta este singura placa pe care o auzi. Bun, sa plece si, probabil ca va pleca nu peste mult timp si atunci ce?

Cum vor reduce idiotii care bat din gura de dimineata pana seara cheltuielile statului, atunci cand Boc nu va mai fi? CRIZA MONDIALA  ESTE UNA A CHELTUIRLILOR DEMENTIALE! SINGURUL REMEDIU PE CARE TOT MAI MULTE TARI IL VAD ESTE IN CONSECINTA REDUCEREA CHELTUIELILOR STATULUI. O sa duca oare Boc cheltuielile statului in buzunarul de la veston atunci cand pleaca? Cum altfel ati putea reduce chetuielile dragi sindicalisti, jurnalisti, TVprogramisti, PSD-isti si PNL-listi decat prin a nu mai cheltui? Boc a cheltuit si el ca sa nu fie mai prejos de Tariceanu si acum nu mai are din ce. Economia neagra evaziunea fiscala etc. sunt toate furturi. Hai sa presupunem ca ne apucam sa prindem hotii si sa le luam banii o idee mai mult decat fantastica si necesara in aceasta tara, care ar trebui aplicata numaidecat. Cum sa mai poti construi in momentul de fata un buget pe premise nesigure asa cum s-a facut pana acum? Se poate scoate oare un buget sigur si viabil, bazat pe bani al caror valoare nu este cunoscuta exact, mai ales acum cand e nevoie de bani numaidecat?

Observi cum se profileaza tot mai clar valabilitatea masurilor pe care le-am propus eu? Nu fura insemana sfarsitul economiei subterane si a banilor luati de clientela politica. Nu minti inseamna recunoasterea starilor de fapt si adaptatrea cheltuielilor la venituri si nu la vise. Statul nu trebuie sa faca altceva decat sa-si gestioneze veniturile responsabil si sa vegheze la respectarea legilor. A facut statul roman ceva in acest sens de la lovitura de stat incoace? Zero la patrat!

Lasa piata sa-si desfasoare activitatea dupa regulile ei, cererea si oferta insemana nici un sprijin din bani publici la clientela sau la firme esuate care vor sa vanda cizme in Sahara. Ti se pare simplu? Este simplu si mai este si in conformitate cu teza lui Einstein." Kepp things as simple as posible but not more simple than that" Intreaba-te si incearca sa raspunzi! Mai era Romania in halul in care este daca cele trei reguli simple si banale pentru unii erau respectate. Ce datorii are tara in momentul de fata si cat credeti ca s-a furat? Eu sunt convins ca banii furati ar umple de mai multe ori deficitul bugetar lasand si o groaza de bani in plus. Vezi reteta iesirii din criza a lumii inglodate? Cred ca o vezi aici in cateva fraze. Intrebarea este daca iti crezi proriilor ochi? Acum la cele spuse mai sus trebuie adaugat: Falimentul tarilor care nu-si pot achita deficitele si reducerea rapida a deficitelor in tarile care pot face acest lucru.

Va fi usor? Nu desigur! Va fi criza si durere, dar, cum sa nu te doara cand te-ai dus si ti-ai rupt gatul singur? Acum trebuie sa te bucuri daca scapi cu viata. Ce va trebui facut dupa? Vor trebui aplicate cele trei reguli simple enumerate si lumea va renaste. Vor mai fi recesiuni? Desigur ca vor fi, dar piata le va autocorecta, asta in timp ce statele nu vor ajunge niciodata falimentare. Falimentari vor ajunge cei care nu respecta regulile cererii si ofertei un lucru foarte sanatos intr-o piata libera. Nu uita, exista oameni care prospera si in depresiune. Chiar cu un somaj de 40%, 60% au de lucru. De ce? Pentru ca patronii acestor intreprinderi au fost oameni orientati, prevazatori si au ascultat glasul pietii. Poti sa fi sigur de faptul ca ei, fac sau produc, ceva pentru care exista cerere si nu cizme pentru nisipurile din Sahara. Intr-o piata pe care toti imbecilii de la TV o numesc libera, nu ti se pare normal sa reuseasca tocmai cei care merita si nu hotii care traiesc pe spinarea statului?

6 comentarii:

Cornel spunea...

Horia, total de acord cu ceea ce spui din toate punctele de vedere..economic, moral etc.
Dar nu stiu cum naiba sa schimbam starea de fapt si sa-i schinbam pe acesti corupti vanduti in totalitate(din toate partidele!).

Si mie imi vine sa urlu cand vad prostia si nesimtirea din aceasata tara. Dar repet nu stiu cum ar putea sa fie deztelenita aceasta clasa politica.

Probabil ca lucrurile vor trebui sa ajunga mult mai deperte, situatia sa se inrautateasca iremediabil(daca nu a ajuns deja) si sa ajungem la tulburari sociale de anvergura, vecine cu anarhia. Adica un cosmar.

Pentru ca in Romania asa functioneaza lucrurile..paharul trebuie umplut pana la capat. Nu putem avea rerzolvari soft ci numai brutale. Istoria graieste...

La naiba!!

Gabi spunea...

Buna Horea

Iti multumesc pentru un text scris din inima. E o vorba :
"cand Dumnezeu vrea sa piarda pe cineva mai intai ii ia mintile"
Sistemul nostru a ajuns la metastaza. Mai era o sansa sa amane deznodamantul cu cateva luni.
Alta sansa ca oamenii sa se desprinda de iluzii politice, comentatori, "specialisti" nu e.
Vor trebui sa "vada" saracia lucie cu ochii. sa o simta, sa o pipaie.
Pana acum erau unii "nefericiti" fara vila, masina, plasma....
Ce crezi ca vor invata astia acum?
E in Biblie o zicere:
"Blestemat este cel ce-si pune nadejdea in oameni (boieri)"
Rand pe rand vor exploda paradigmele.
Si atunci se vor "intoarce" la bunul simt ancestral nu toti , o parte. Bunul simt pe care il cauti exasperat in manifestarile publice de azi.
Hai sa vedem parte plina a paharului:
1. se termina
2. sunt destui in care normalitatea nu a murit
3. e situatia mai grava decat in 1916, 1940, 1949, 1989 ? Nu cred.
4. cati au vazut caderea Romei sau a Bizantului? Noi vom fi martorii caderi Lumii.

BlueSlash spunea...

Horea
reducerea cheltuielilor nu e o solutie eficienta. e DOAR eficace. si pe termen scurt. ba in cazul rss tzigania chiar pe termen FOARTE scurt. asta deoarece TREBUIE schimbata “filosofia” cheltuielilor. degeaba arunci tone de roni, dolari sau euro in sistemul sanitar de exemplu sau tot felul de ajutoare. eficienta va veni DOAR din distribuirea fondurilor EXCLUSIV catre sectorul productiv. adica spre acea treime din populati activa care mai misca ceva. inca.

kaboom spunea...

Horea, ceea ce spui tu, se aseamana cu pilda aceea din Biblie, cu cei doi oameni, unul nebun care si-a zidit casa pe nisip si celalalt intelept care si-a facut-o pe stanca. A venit furtuna si ala cu casa pe nisip, a ramas cum am ramas noi, dupa 40 de ani de PCR si 20 de PCR+Secu in haine oaie.
Da' noi(nu eu) i-am ales...

Horea spunea...

Cornel, am fost intotdeauna omul care nu m-am prea plans de aparitia unei probleme axandu-mi energia pe rezolvarea ei. In ceea ce priveste problema politicului din Romania nu am solutii si as vrea sa-l aud pe cel care le are.

Mentalitatea majoritatii este la nivelul pe care il vezi si kaboom are perfecta dreptate, scotandu-mi de fapt vorba din gura. Acesti oameni care fac si acum campanie electorala au fost votati de o majoritate. Aceeasi majoritate ii asculta tot pe ei, chiar si azi, in fiecare zi la televizor.

Gabi, in situatia in care ne aflam ultimul tau punct, caderea lumii este foarte probabil. Nu indraznesc sa ma uit in pahare deocamdata pentru ca ar putea sa se sfarseasca intr-un fel pe care probabil foarte putini ar vrea sa-l vada.

BlueSlash, vedem problemele destul de diferit. Eu nu cred in nici un fel de dirijare a fondurilor catre sectorul productiv. Voi scrie un articol chiar maine despre acest subiect ca sa ma explic.

cristi spunea...

In acest context, prevestitul sfarsit al lumii in dec 2012 nu capata oare un pic de contur? Ce parere aveti?