Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 4 iunie 2010

Efectele minciunii

Un cititor al acestei pagini, kaboom daca nu ma insel, spunea ca 90% din populatia Romaniei este religioasa. Nu contest aceste cifre pentru ca nu am informatii concrete, dar, ma intreb: cum poate un popor atat de religios sa suporte atata minciuna si furt? Sa fie oare romanul religios doar pe hartie, folosindu-l pe Dumnezeu doar ca pe un detergent de spalare a pacatelor? In opinia mea credinta nu se prea impaca sau mai bine zis nu ar trebui sa se impace cu furtul frauda si minciuna. Minciuna este dupa cate vedeti otrava cea mai sigura care poate distruge o societate. Printre cititorii acestui blog se afala oameni cu bloguri propri, care demonstreaza prin ceea ce scriu ca sunt oameni integri. Am avut totusi uneori comentarii, chiar de la oameni aparent cu picioarele pe pamant, carora li se parea stranie reactia mea vehementa la minciuni.

Dragji lu mosu! Eu incerc sa leg lucrurile intre ele si logica pe care am folosit-o pana acum s-a adeverit a fi una mai mult decat viabila. In Ungaria s-a reactionat vehement la minciuna dezvaluita intr-un colt privat undeva, cu toate ca ea nu a avut efecte precum scaderi de pensii, salarii etc. Poate imi veti explica voi de ce, reactia romanului mai religios decat oricine, este total diferita?

In momentul de fata nu pot face altceva decat sa constat urmatoarele: Cresterea economica trambitata chiar de analfabetii FMI a ajuns la minus 2,6. Minciunile precum si repercursiunile devastatoare pe care le au le vedeti acum cu totii, (ma refer aici si la minciuna eterna in care s-a trait dupa lovitura de stat numita fals revolutie). Privind bugetul facut pe 1,3% crestere, atunci cand "cresterea" este de fapt 2,6% minus, trebuie sa aiba efecte foarte grave asupra unei populatii, oricare ar fi ea (cititi calculele facute de Flavian). Visteria goala a statului ii face pe hoti sa atace pensiile, o proprietate de fapt, al tuturor celora care si-au platit contributiile pentru a le dobandi. Nu se includ aici desigur cei cu pensii de 30 000 de lei, dobandite in urma salariului umflat din ultima luna. In 19 aprilie 2009 spuneam:

Bumerangul se va lovi insa ca de obicei de un cap de piatra a politicianului, ricosand mai apoi incet dar sigur spre capetele mult mai moi ale populatiei!!!Fiecare popor are politicienii pe care-i marita!


Luminati-ma va rog! Cum este posibil ca un popor religios sa calce cu atata nepasare in picioare niste reguli enuntate chiar de Bibliile pe care ar trebui sa le citeasca? Cum se face ca minciuna, cea mai mare maladie a unei societati, impreuna cu furtul, sunt tratate in Roamnia ca fiind un fleac?

Multanyiri pintru tatz care sa vor stradui sa  scrie o vorba
Mosu

13 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Mai mult de 90% sunt ortoprosti declarati, iar legatura intre fundamentalismu' religios, in fapt, o suma de superstitii si povesti... de la bunica, si tepele oferite de politicieni... poporului este lesne de pus pe seama "EDUCATIEI" si, deci, a... NAIVITATII.

Daca nu reactioneaza la minciunile functionarilor in negru... daca se imbata cu vorbe goale gen "mananca ce face popa si ce spune popa" :)... de ce ar tresari la mizeriile politrucilor?

... natie de iobagi.

mobutu spunea...

Vrei sa zici calculele lui Dan Selaru, nicidecum Flavian.

Iar referitor la articol eu cred sincer ca romanul este religios "pe hartie"

RaduG spunea...

Bibliile nu-s citite de poporeni pentru ca atunci s-ar lumina in ce directie sunt condusi de cei care ar trebui sa-i lumineze intru cele sfinte.

Domnule Horia, Biblia e o carte personala si vorbeste intr-un mod unic constiintei si sufletului fiecaruia dintre noi. Nu pot sa-l judec si sa-l acuz pe cel care nu o citeste. Sa iei si sa citesti, sa te rogi, sa gandesti, sa muncesti presupune un efort. Nu-i mai usor sa stai gura casca sa-ti toarne altii "minte" in cavitatea craniana?

Popor religios nu inseamna si popor credincios. Si de fapt cui esti credincios? Partidului, presedintelui, companiei?
De fapt in ce credem noi? Daca crezi in Dumnezeu, de ce nu si faci ce spune Dumnezeu?

Minciuna e un lucru grav, dar de unde cereti constiita de la un popor care a trait ani buni sub un regim ateist. Si nu as vrea sa dau vina pe regimul comunist, dar eu cred ca ne-am indepartat de adevaratul Dumnezeu pentru ca ne-am ales alti dumnezei. Degradarea morala nu e numai in tara noastra, e peste tot.

"Dumnezeu nu exista. Si daca ar exista nu avem nevoie de El." Asta a scris o fundatie de promovare a ateismului pe autobuzele publice dintr-un oras din Spania.

Minciuna nu-i mai grava ca furtul, ca violul, dar necesita cea mai treaza constiinta pentru a fi acuzata si pedepsita.

Cred ca apartin unui popor cu o mentalitate slaba, lasa, prefacuta, popor caruia ii place cu burta la soare, ii place confortul fara munca, si viata cu cat mai multe vise roz.

De ce nu reactionam? Mai mult ma chinuie intrebarea: de ce nu reactionez eu?! Poate si eu mi-am pierdut credinta de o vreme.

Horea spunea...

mobutu, scuze atunci si merci pentru atentionare. Linkul l-am primit prin intermediul unui comentariu facut de Flavian la o postare de a mea. Poate daca eram mai atent vedeam ceea ce spui tu pe pagina din link.

cristian dogaru spunea...

lipsa de reactie vine si din lipsa de alternative la actuala clasa politica...s-a incercat in 1996, in 2004 experimentul cu alternativele, care s-a sfarsit prost....totul pare cristalizat la varf, totul e amorf la baza...happy new year!

Horea spunea...

cristian, perfect de acord, alternativa nu exista, poate de acolo si senzatia de "paraliza" populara. Totusi, minciuna in sine, furtul, sunt elemente acceptate si, nu numai, chiar propagate la toate nivelele. Asta cu toate ca nocivitatea elementelor amintite ar trebui sa sara si in ochiul orbului.

gore spunea...

Horea, nu stiu de ce pornesti de la premiza ca religie=bine si ateism=rau. Si ca fiind ceva bun, religia ar putea genera numai lucruri bune. Nimic nu e mai fals. Religiile au generat sau au avut un rol foarte important in represiune si in conflictele armate de-a lungul istoriei. E suficient sa ne gandim la Inchizitie si razboaiele Evului Mediu, la prigonirea evreilor din al doilea razboi mondial, la terorismul fanaticilor musulmani.

Nu vad de ce un ateu ar fi mai rau decat un credincios. Sigur, toate religiile propaga la nivel oficial dreptatea, idei umanitare si reprima manifestarile instinctelor primare, dar ofera si portite spre fanatism. Fanaticii musulmani iti iau gatul cu zambetul pe buze si cartea sfanta in mana, cu crednita ferma ca asa vor ajunge in rai. Si crestinii faceau ceva similar pe vremuri. Iar evreii - popor profund religios - nu stau nici ei pe ganduri cand hacuie arabi in numele interesului national.

In orice caz, religia nu face un om mai bun. Sunt oameni religiosi, care-si fac toata ziua cruce, tin posturile si merg regulat la biserica, dar in viata de zi cu zi mint, insela si fura pe rupte, ba-si mai si bat nevestele si copiii. Si sunt atei painea lui Dumnezeu.

In mod normal aderenta la religie se naste din frica de necunoscut, de moarte. Pe masura ce imbatranesc, oamenii devin tot mai religiosi. Dar asta nu-i face nici mai buni, nici mai rai. Sunt aceleasi persoane, cu aceleasi calitati si defecte. Si mai rau e cand aderenta la o religie se face din interes. Pentru ca da bine in ochii lumii si pentru ca aduce foloase materiale. Din pacate asta e cazul predominant la noi. De la Iliescu la Basescu, toti politicienii si oamenii de afaceri, toate persoanele publice au inceput sa frecventeze biserica majoritara si sa faca pomeni materiale si legislative in folosul ei. Acum 25 de ani nu intrau in biserica nici picati cu ceara. Iar acum pupa moaste, se afiseaza cu preoti si dau zile libere in sarbatorile religioase. Astia sunt oameni religiosi?

Eu am avut in familie ambele extreme. Un bunic a fost preot, cu scoala la Roma. Celalat a fost taran simplu, fara scoala. Dar amandoi au fost oameni buni. Primul era bland si cult, al doilea aspru, dar drept si cam fanatic comunist (pana la urma si comunismul a fost tot o religie).

In concluzie, eu as spune asa.
Romanii nu sunt un popor religios autentic, ca polonezii. Sunt religiosi mai mult din interes, din instinct si datorita saraciei. In al doilea rand caracterul si faptele omului nu au nici o legatura cu religia pe care (nu) o practica. In al treilea rand poti invoca orice ca sa-ti justifici faptele: si pe Dumnezeu si morala si interesul national.

Horea spunea...

gore, intrebarea mea a fost retorica! Asta tocmai pentru ca multi pacatosi se ascund inspatele relgiei. Personal am spus ca nu sunt religios dar incerc sa ajut cand pot, sa nu mintesc si sa-mi respect aproapele. Despre atrocitatile religioase am scris si eu in raspunsunsuri date la comentarii.

gore spunea...

Stiu ca a fost o intrebare retorica, dar nu m-am putut abtine. Prea mi-ai ridicat mingea la fileu. E o problema care m-a framantat si pe mine si am "filozofat" deseori de unul singur pe marginea ei, in lumina unor exemple din viata reala.

Interesant e ca morala crestina e foarte elastica. Poti sa o folosesti ca sa justifici cele mai bizare actiuni. De pilda, poti sa minti, sa-ti inseli nevasta sau sa-ti bati copiii in numele ei.

Cand esti flamand e legitim sa furi. Sau, de la hot e legitim sa furi. Statul ma fura, il fur si eu. Daca extinzi un pic aceste percepte poti sa-ti dai seama de ce se fura la greu in Romania, de ce nimeni nu reactioneaza. Pentru ca a devenit un mod de viata. Cei puternici au dus peceptele la extrem. Fur pentru ca pot.

kaboom spunea...

Horea, m-ai botezat....:)))
Cum zicea cineva ma jos, romanii sunt religiosi in sensul de superstitiosi, nu crestini autentici.
Altfel nu imi explic toate obiceiurile pagane de la noi, propovaduite de biserica ca apartinand crestinismului...

Horea spunea...

gore, de acord cu tine
kaboom, scuze am corectat numele. In rest stie numai Domnul ce mai este si un crestin autentic. Oricum, eu sunt convins ca mai exista oameni chiar in Roamnia, crestini sau nu, care traiesc conform unor regului de bun simt.

RaduG spunea...

Sub masca religiei s-au facut multe lucruri abominabile in trecut. Si da foarte multe crime s-au comis cu masca religiei crestine pe fata.

Eu unul cred ca religia crestina e cu totul altceva decat credinta crestina. Religiile distrug. Si mai sunt convins ca si ateismul e tot o religie. :)

Frumos mai zice un cantecel, de pe alte meleaguri:
"
People killing people dying
Children hurting you hear them crying
Can you practice what you preach?
Would you turn the other cheek?
Father Father Father help us
Send some guidance from above
Cause people got me questioning
Where is the love?"

Where Is the Love?

Chiar asa, mai are cineva timp sa iubeasca? Sau si aici e criza, recesiune, cadere...

Gabi spunea...

buna Horea
Mi-a placut mult si abordarea si indignarea.
Asa e. Nu mai pot spune multe pt ca RaduG mi-a furat din i-uri si nu mai am unde pune puncte :). Si daca are el dreptate de ce sa-i mai dau si eu?
Totusi risc sa subliniez o provocare pe care o ridica textul tau.
Oamenii "religiosi" de care vorbesti tu au primit din partea "specialistilor" toate scuzele pentru a putea calca in picioare bunul simt.
TOTI stiau dar s-au complacut in TEORII.
L-au transferat pe Dumnezeu la capitolul "chestii". Stiinta sa traiasca. Cine spunea "Pe termen lung oricum o sa fim cu toti morti!". Ce mai conteaza? Totul trebuie consumat fara masura.
Fiecare si-a facut Dumnezeu dupa pofta inimii, morala e relativa.
Acum "termenul lung" s-a terminat iar noi ne-am trezit cu nota de plata.
Si ca sa revin in Biblie:
Acum fiul ratacitor a ramas si fara mostenire si fara credit. Ramane sa se angajeze paznic la porci, si om mai vedea cand s-o'ntoarce acasa.
Partea buna e ca nimanui nu i s'a'nchis usa-n nas.