Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





marți, 15 iunie 2010

Dezinflatie

"Dupa cate stiti, eu cred pana la urma intr-o deflatie si in Romania, tinand cont de creditele dementiale date unui popor care nu a produs nimic. Ea va trebui sa inceapa ca de obicei cu o temperare a inflatiei, numita in termeni de specialitate dezinflatie."

Randurile de mai sus le puteai citi in data de 2 iunie .

Iata un grafic al evolutiei preturilor in diferite domenii care merita studiat. Domnul Omidarescu a dat semnalul a ceea ce urma sa vina prin scaderea dobanzilor. Pentru cei cu conceptia gresita in ceea ce priveste politica monetara a bancilor centrale repet: O banca centrala face ceea ceii cere piata. Ca atare: Omidarescu nu defineste dobanzile, el le adapteaza la cereri. Tinta de inflatie si alte povesti de adormit copii sunt din acelasi serial ca si revenirea in forma de V. Isarescu, Bernanke, etc. fac ceea ce le spune piata sa faca si punct. Miscarea preturilor este si ea o consecinta a lipsei sau a excesului de lichiditati.

Hai sa ne uitam o clipa la graficul afisat, destul de graitor de aceasta data, si, hai sa-l analizam! Observa sagetile pe care le-am pus la minime si maxime. Cunoscatorii analizei tehnice vor observa de indata un fenomen deosebit de important si anume: trendul descendent al preturilor, rezultat al dezinflatiei de care vorbeam in articolul din link. In momentul de fata, perceptia pe care am avut-o cu privinta drumului Romaniei spre deflatie, trebuie sa ramana asadar in picioare.

Daca dichisim putin graficul afisat vom mai observa urmatoarele: Preturile celor mai consumate bunuri din Roamnia, alimemtele, par sa fi intrat deja in deflatie (observa sunt pe minus si notate cu bare portocali). Ceea ce nu se consuma la fel de vehement, marfurile nealimentare si serviciile continua sa fie pe plus dar in scadere. Totalul rezulta in linia rosie, o linie aflata in trend descendent. Benzina s-a scumpit, dolarul s-a scumpit, de ce nu cresc preturile alimentelor?

Pai nu cresc pentru ca scade cererea! Pai daca scade cererea la cel mai iubit bun de consum al romanului alimentele, nu scade cererea si la servicii? Parerea mea este ca scade dar in stil romanesc romanul pierde mai degraba clientul decat sa scada pretul. Trendul la preturile serviciilor este totusi descendent demonstrand ca mai exista si roamni treji care s-au adaptat cererii. In consecinta eu ma astept ca si pretul serviciilor sa isi continue scaderea intr-un viitor destul de apropiat. Cum e atunci cu marfurile nealimentare? Dupa parerea mea aceeasi poveste: Preturile sunt tinute in stil romanesc la un nivel de obisnuinta, pentru ca nu poti vinde o marfa fara profit de 500% in aceasta tara. Mai mult decat atat, preturile care au fost luate in calcul sunt mai mult ca probabil cele afisate si nu cele de vanzare.

Concluzie: Suntem deocamdata in dezinflatie dar in drum spre deflatie. De ce? doar pentru simplu fapt ca Romania a fost tara in care se credita cu buletinul si la iarba verde. Creditarea la iarba verde am vazut-o cu ochii mei in complexul WEEK END din Tg-Mures. Cu un cablu tras din turnul statiei de radio reprezenatul bancii pescuia clientii din bazin, punandu-i mai apoi cu grija langa cei din iarba.



11 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Raiffeisen - Iasi - 2007 - tineri civilizati... costumati... spălăţei... plantaţi în mijlocul trotuarului,lângă cerşetori, împărţeau "fluturei" şi "ofereau" consultanţă... trecătorilor. :)

N-aş crede că n-au coalizat... de dragu' comisionului... "câţi puradei ai ... taică?"... "are bolentine"? ... "vrea bani?" :)

MadMax spunea...

Nu stiu de unde ai informatia ca alimentele nu s-au scumpit. Poate din statisticile oficiale.
Eu cumpar cam aceleasi lucruri in fiecare saptamina, si am asistat la cresterea valorii facturii in ultimii 2 ani de la aprox 3,5 mil/sapt la peste 5. Iar in ultimele luni nu am vazut nici o reducere.

Horea spunea...

MadMax, eu fac cumparaturile la Auchan in Tg-Mures si vad ceea ce arata graficele.

BlueSlash spunea...

graficele nu tin loc de realitate iar privatii din rss tzigania au de platit rate la ferrari & vile de vacanta luate din bani imprumutati. economia de piata e doar la nivel declarativ asa ca orice lege de sorginte mai mult sau mai putin keynesiana si care functioneaza in socitatile bazate pe principii de bun simt NU se verifica in aceasta tentativa de economie. i-as spune chiar pe adevaratul ei nume: economie de paiata*.

Cat priveste "profesionalismul" fonctionar(i/e)lor de la banci... as spune numai "de bine". Adica sa crediteze bine si de acum in continuare.

* a se citi originala
(dupa cum a dorit preferatul a peste 80% dintre votanti in 1990)

Anonim spunea...

ce crezi ca se va intampla cu, cursul valutar, acum ca a cazut motiunea?

Anonim spunea...

@Horia - in perioada asta cel mai rau lucru este sa mai asculti propaganda de stat si corporatista! Am lucrat la unul din concurentii francezi ai lui Auchan care aveau un astfel de tabel la loc de cinste si de fiecare data cand nu le mai convenea ceva in grafic inlocuiau un produs! Si asta se intampla atunci cand unii spuneau ca nu e criza!

Graficele tale in curand vor fi afectate de inevitabil.

Daca "cunoscatorii" pot fi ademeniti in acest joc, ce sanse mai au neinitiatii?

Am invatat mai demult sa imi pun o intrebare: cui ii foloseste? Si ma gandesc in felul acesta in tot ceea ce fac! De atunci nu mai pierd timpul (poate doar citind cateva bloguri), nu mai muncesc degeaba, urmaresc propriile rezultate, am renuntat la un TV care nu ma informeaza ci ma dezinformeaza!

Au fost cazuri celebre de informatii alarmiste si vor mai fi!

Iti doresc mult succes!

E ultima oara cand am mai fost pe acest blog

Horea spunea...

Anonim, cursul valutar nu are de a face cu motiunea. Cred asadar ceea ce am crezut si pana acum.

Anonim, eu fac analize si nu ascult de nimeni. Graficele nu sunt ale mele sunt cele pe care le publica presa economica, desi mi-as dori sa am si eu o echipa care sa poata intocmi grafice in care sa poti avea incredere 100%. Ceea ce nu am si nu exista nu pot analiza. Alte cifre decat cele publicate oficial nu am de unde sa iau.

In cazul in care aceste cifre sunt gresite sau aberante, realitatea le va contrazice. Eu am spus de mult ca ma astept la dezinflatie, independent de cifrele publicate, un lucru logic dupa creditele dementiale care s-au dat. Lumea se indreapta dupa parerea mea in directia in care a mers Japonia timp de 20 de ani.

Nu prea inteleg despre ce tabele vorbesti la concurentul mentionat. Spui ca inlocuiau produse atunci cand nu le placea ceva. Este posibil sa fi fost cum spui dar nu reusesc sa prind legatura dintre tabelul acelui concurent si tabelul expus. Ultimul este un tabel emis de institutul national de statistica, dupa un control al preturilor facut pentru perioada expusa.

Informatii-economice spunea...

@Anonim intr-adevar "inflatia" este destul de subiectiva, foarte important fiind cum alegi cosul de consum sau ce indicator folosesti (ex: daca mergi pe core2 ajustat Romania a fost in target).
Totusi informatiile pe care le avem sunt cam singurele disponibile asa ca daca nu reusim sa facem propriile noastre studii, trebuie sa ne bazam pe ce avem.

@anonim2, in privinta motiunii, daca ar fi trecut e probabil ca ea ar fi creat ieri un spike scurt ce si-ar fi revenit azi... intreaga miscare ar fi fost argumentata apoi ca vot de incredere pe care piata il da viitorului guvern...
Ca sa vezi cat de importante sunt vestile, Grecia tocmai a fost downgradata de Moodys dar euro se intareste!!!

gore spunea...

Ca preturile la alimente scad, e adevarat. Alimentele, produse la noi sau importate din zona euro, au acum costuri de productie mai reduse, apar fructele si legumele de vara si mai sunt si perisabile. In plus se lucreaza cu adaosuri mari. La servicii, iarasi inteleg. Daca nu ai de lucru, mai bine lucrezi mai ieftin ca sa atragi clienti. Nu stiu cum va fi cu produsele nealimentare textile, calculatoare, electronice si electrocasnice din zona asiatica. La cat a crescut dolarul, ar trebui sa se scumpeasca macar cu 10%. Nu cred ca importatorii si distribuitorii vor putea sa absoarba o asemenea crestere, deja lucreaza cu o marja mica de profit.

gore spunea...

Apropo de creditul cu buletinul. Nu mi se pare o ideie chiar asa de rea. Doar ca a inceput prea repede. Astfel de credite se dau si in tarile cu traditie in apa calda. Doar ca acolo se apeleaza la istoria de credit. Daca omul nu are asa ceva, nu primeste nimic. Dar daca are si a dovedit ca e bun platnic, e suficient sa vina cu actul de identitate si ia banii.
Lucrurile astea incep sa se intample si la noi. Am un prieten care, incepand de prin 2000 a luat 3 credite de consum. Omul are un hobby cu electronicele si s-a dotat cu cele mai scumpe aparate. A platit totul la timp iar acum e asaltat de scrisori de la banci care ii ofera linii de credit din care sa ia banii cand vrea el.

Anonim spunea...

http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/reportaj/cum-s-a-risipit-cresterea-economica-a-romaniei-pe-manele-si-limuzine-196892.html