Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





luni, 28 iunie 2010

Explozii, razboaie, lupte si economie pentru magari

Citind prima parte a titlului te-ai putea crede pe front. Gresit! Esti doar intr-o Romanie unde TVA a fost majorat. Ultima parte a titlului simbolizeaza tot Romania si pe un magar nescolit in economie ca mine stand la o masuta cu gura cascata. Vor exploda preturile scria ieri pe fiecare ecran de televizor, plasama si tridimensional, cumparat cu imprumut la pretul de 3-4000 de euro. Pe aceleasi ecrane il vedeai si pe dl. Vasilescu, ostasul vechi, obisnuit cu lupte si razboie, mai ales cu cele de clasa. Romanii cu rasuflarea tinuta in piept, se uitau la ce spune unul sau altul, dintre exact aceiasi oameni care ne-au adus in halul in care suntem. Eu zic ca logica e buna si clasic romaneasca. Te duci la medic si te plangi de impotenta, el te trateaza suindu-se pe nevasta-ta. Atunci cand nevasta-ta va avea simptome similare cu ale tale, te mai duci o data la acelasi medic, astepatandu-te "firesc" la alte rezultate.

Domnul Vasilescu nu mai are vlaga destula ca sa se suie pe vreo nevasta, dar ne asigura de faptul ca BNR va incepe razboiul cu inflatia. Vorbind din nou de luptele acerbe, in care va fi angajat si Isarescu, imbracat acum din nou in armura de cavaler, BNR va apara patria, la ingenuncherea careia a contribuit de fapt din plin. Partidele si sindicatele luptau si ele, fiecare pe cate un front al lor, in acest razboi al "tutulor", pornit pentru apararea si renasteraea Romaniei. Se aruncau scuipate foarte mari in Boc cel mic, fiul poporului Traian Basescu nescapand nici el de "gloante". Domnia sa a fost tarat fara mila prin praful care iesiea din gura protagonistilor aparuti pe ecranele televizoarelor. Stateam crucit si ma minunam pentru a nu stiu cata ora. Romania a fost si va ramane probabil singura tara in care toti lupta cu toti, pierzantul notoriu fiind intotdeauna plaiul pe care ne ducem traiul.

Guvernul strans cu usa nu mai doarme insa. Se instituie fonduri de solidaritate, printre altele unul facut anume pentru IMM-uri. Iata ca apare tendinta de dirijare a banului public de care vorbea BlueSlash intr-un comentariu. Eu magar notoriu voi incerca sa explic insa efectul acestor dirijari din punctul meu de vedere. Ca sa intelegi ceea ce vreau sa spun uitat-te putin la calculele expuse in stanga, ( au mai fost expuse odata pe acest blog). Ele ne arata cum se construieste economia in cercurile care conteaza. Personal le-am admirat, le-am intors spre dreapta, spre stanga si chiar cu capul in jos, fara sa intelg nimic. Nu e de mirare! Spuneam chiar eu ca nu am facultati sau doctorate economice fiind doar un magar. Ce poate sa faca atunci un biet magar care nu are altceva decat facultati mintale? Pai daca nu e un magar prea mare le foloseste pe acelea, atatea cate or fi, asta pentru ca e bine sa te gandesti la ceea ce te inconjoara.

Prima intrebare care se naste din cugetarile facute este urmatoarea: Daca statul se transforma in dirijor incepand sa arunce cu bani publici, (ca alti bani nu poate sa aiba) in asa numitul sector productiv, ce vor face bancile? Bancile sunt concepute pentru creditari si nu donatii de genul celora pe care vrea sa le faca statul. Credite exista de doua feluri: 1- performante, date intreprinderilor care pot crea plusvaloare, fara ca vreo intreprindere sa fie descriminata ca in cazul donatiilor facute de stat si, 2- credite producatoare de nimic, neperformante, date pentru cunsum. Ce sa caute atunci statul in piata risipind banii publici? Din cate observi mai sus, nimic, asta tocmai pentru ca exista deja institutii concepute pentru dirijarea banilor.

In cazul intreprinderilor care produc plusvaloare, banca isi ia dobanda, intreprinderea isi ia castigul, creand in acelasi timp si locuri de munca, asta in functie de necesitatile pietii si nu in functie de vise frumoase. Intreprinderile care viseaza, musca praful lasand loc altora mai performante. Iata simplitatea cu care functioneaza o economie adevarat libera si adevarat de piata. Bancile si-au oprit acum creditarile tot din 2 motive: 1- intreprinderile responsabile nu vor credite, pentru ca nu vad o asemenea necesitate intr-o piata in agonie, 2-bancile nu prea gasesc nici ele intreprinderea careia i-ar putea da un imprumut.

De ce? Pentru ca intreprinderile responsabile nu se imprumuta, in timp ce cele iresponsabile s-ar imprumuta, dar nu reprezinta siguranta. Iata ca in aceste conditii, intreprinderile iresponsabile, prin intermediul celora care le reprezinta sar la gatul guvernului, cerand fara rusine bani contribuabilului. Asta dupa ce au demonstat ca nu sunt performante si ca nu merita sa traiasca. Mai mult decat atat! Se urla ca din gura de sarpe si se explica faptul ca reducerea cheltuielilor nu este o metoda anticriza. Absolut corect! Reducerea cheltuielilor sau mai bine zis adaptarea lor la venituri este o metoda matematica valabila in criza si necriza, care ar trebui sa fie aplicata tot timpul, dar care nu si-a avut niciodata locul in Romania. Cine striga acum dupa bani?

Fii sigur ca nu cei care au conceput vuvuzelele. Acei oameni nu au nevoie de nici un stimul, pentru ca au un produs care are cautare si se vinde oricum (vezi teoria cererii si a ofertei)! Acesti oameni au conceput ca atare un produs genial si simplu, care fara nici o interventie din partea statului le-a dat o gramada de bani. Acum, ei se gandesc cu siguranta la investitia acestor bani intr-un alt produs, care sa se poata vinde cel putin la fel de bine dupa terminarea campionatelor mondiale. Daca vor reusi sau nu le va spune piata si nicidecum un guvern sau altul. Iata economia libera si de piata in toata splendoarea ei, comparata cu economia fascista a interventiilor din partea statelor. Comparat cu vuvuzelistii sau de fapt cu orice intreprindere care a reusit sa scoata un produs de calitate si vandabil, bietii nostrii urlatori n-au facut nimic. Cand statul a avut bani ei s-au infruptat din banul public traind ca intotdeauna din vise. Acum cand statul nu mai are bani ei ar trebui sa moara, dar refuza sa o faca, precum au refuzat si bancile si marile intreprinderi neperformate de pretutindeni.

In conceptia mea, care rezulta din cugetarile simple expuse, rezultate la randul lor din realitatea sumbra pe care o traim, statul nu are ce cauta in nici o piata. Daca realitatile care te inconjoara nu te-au convins nu te voi convinge nici eu, asa ca vei putea continua sa-i votezi pe urlatori.
Tot in conceptia mea, statul ar trebui sa aiba doar doua meniri precum am mai spus:1- gestionarea corecta a banului public si, 2- crearea unor legi bine concepute si asigurarea respectarii lor.
In domeniile pe care statul le-a trecut in subordinea sa: sanatate, infrastructura etc. el ar trebui sa faca investitii doar in functie de venituri. Ai cheltuiesti nu ai nu cheltuiesti. Intr-o economie sanatoasa vei avea insa de cele mai multe ori bani in buzunar, asta in caz ca cetenii tai vor fi antrenati si informati ca din furt nu se poate trai, dar din productie da.

Concluzie: Am avut pana acuma un sistem care ne arata negru pe alb ca nu este performant. Oare nu ar fi timpul sa incercam in ceasul al 12-lea si unul facut de magari? Realitatea vuvuzelelor si al tuturor intreprinderilor performante ne dau un indiciu ca ar putea sa functioneze chiar foarte bine! 
De ce? Pentru simplu fapt ca respecta intocmai criteriile pietelor libere la care se face referire in fiecare zi. Oare de ce ar trebui sa ne incapatanam vrand sa jucam fotbal pe un teren de baschet, atunci cand terenurile de fotbal sunt mult mai propice pentru acest scop?

Voi incheiea aceasta postare uitandu-ma la explozii. 8%, 10%, atat vor exploda preturile conform expertilor, obligand-ul pe Omidarescu sa puna de data asta tunul pe ele. Oare? Iata si in acest caz parerea unui magar: Vor exploda cu siguranta la inceput, atunci cand comerciantul roman va mai adauga si el ca de obicei le efectul TVA. In Romania daca nu castigi 1000% pe un produs de nimic nu mai esti sanatos. Sa nu uitam insa de piata, pentru ca ea exista si in Romania, asta chiar daca multi o neglijeaza. Ce le va spune oare piata acestor asa numiti oameni de afaceri?

Le va spune cu siguranta ca joaca fotbal pe un teren de baschet. Dupa o perioada, conform opinilor mele de magar, vor exista oameni chiar in Romania care vor dori sa castige un ban. Asta dupa ce se vor lamuri ca ridicarea preturilor spre Nirvana le ineaca profitul si afacerea. Ei vor fi obligati incet dar sigur sa se adapteze realitatilor si sa-si muste cu durere din adaos, pentru ca consumatorul jupuit si fara ajutorul bancilor nu o sa mai poata cumpara, chiar daca el este roman si ar vrea sa cumpere si fara bani. Vom trai, sper cu totii si vom vedea!

Pana atunci, sa tariti jupuiti bine!

9 comentarii:

Gabi spunea...

Buna Horea
articolul tau mi-a adus aminte de o poeziara pe care mai demult un sef a auzit-o de la un subordonat:
"In lumea asta prost facuta
rahatii _ut in loc sa puta
Caci _utaciosii consacrati
nu pot sa _uta de rahati"
Cred si eu ca pe ansamblu tot acolo ajungem numai ca reducerea pensiilor este o corectie structurala iar cresterea TVA-ului este o presiune inutila pe un mediu de afaceri s'asa incarcat.
Cel mai important lucru sunt mesajele pe care le transmite:
1. Conducatorii nu au capacitatea sa conduca
2. sistemul este ... antisistem
3. vom taia din cheltuieli indiferent cat va trebui sa marim taxele.
Foarte multi din cei ce mai fac afaceri in Romania -cunosc oameni care chiar au investit in utilaje prformante si au facut productie - stau pe muchie de cutit cu credite in euro. Un procent din ei va fi eliminat de piata.
Economia va scadea si datorita trendului general mondial si datorita cresterii TVA. Si vom ajunge la acelasi deficit. TVA-ul nu mai avem unde sa-l marim ca e maxim 25%. Problema cu cresc sau nu preturile e secundara.
Pe de alta parte in lipsa unor reforme reale (reducerea cheltuielilor) costul la care va putea sa se imprumute statul va creste la limite nesustenabile. Daca acum conform declaratiilor lui Vladescu salarii + asistenta soc + serviciul datoriei = 80% , o scadere economica de 5 % sa spunem, pe fondul cresterii indatorarii va determina un deficit ce ne va duce in direct in vrie. Dupa cate vad eu e Game Over. Adauga la asta facturile la intretinere din iarna urmate de falimentele sistemelor centralizate de incalzire. Mai ramane tiparnita la dispozitie. Si daca nu-i da drumu Isarescu or sa puna pe altul.
Crezi ca sunt departe de realitate?

Horea spunea...

Gabi, in Roamnia totul este posibil. Crearea unei hiperinflatii in lei atunci cand guvernul trebuie sa platesaca valuta ar fi totusi lipsita culmea mai ales pentru orice guvern care vrea sa
supravietuiasca. privind utilajele poti investi in ele cat doresti si poti fi chiar si bine intentionat, trebuie sa fi investit in ceea ce se cauta si se vinde.

Problemele in Romania incep acum precum spui si eu nu cred ca oamenii politici actuali vor rezolva vreodata ceva, pentru ca nu sunt genul. Cum spuneai ieri in tot raul e si un bine, desi eu nu vad acest popor rasculat. O revolutie adevarata ar putea indeparta deseurile care au continuat sa stea pe loc dupa lovitura de stat, dar, cine sa faca revolutie in tara asta?

Deocamdata nu putem face altceva decat sa fim spectatori si sa asteptam sfarsitul jocului, pentru ca the game is really over.

Gabi spunea...

Poporul nu se rascoala ... dar mahalalele;)?
Cum va arata acum delicventa si criminalitatea?
Ce vor putea face politistii comunitari, sefii de post, cu salariile reduse si bodegile pline?
Crezi ca oamenii nu-si vor face singuri dreptate?
Inainte de 89 nu a explodat pentru ca totul era controlat, chiar si cea mai mica bricheta.
Dar cand a explodat stii cum se ascundeau toti cei cu numere mici la masina?
Stii cum se ascundeau militienii?
A urmat diversiunea cu teroristii ca sa apara "salvatorii", altfel nu ar fi putut controla multimea.
Acum nimeni nu mai controleaza nimic, mai mult, analistii, televiziunile, oamenii politici se uita cu bricheta aprinsa in rezervoare.
Ai vazut la ultima "pinguiniada" ce repede au aparut "tinerii stadioanelor"?
Aia cu cagule, gluga si bolovani.
Atunci vom vedea "festinul" violentei nu la scara Steaua -Dinamo ci muuuult mai mare.
Sa dea Dumnezeu sa fi vorbit eu prostii

Horea spunea...

Gabi, eu mi-as dori ca sa ai dreptate.
Am fost intotdeauna impotriva violentei si am ocolit-o si in tinerete pe cat am putut. Am fost adeptul ratiunii, dar ea a disparut complet in Romania. Ce a mai ramas sunt doar gluga si bolovanii, pentru ca asta este de fapt limba celora de la putere.

Gabriel Szabo spunea...

Cand e vorba de gluga si bolovani sa-mi dati un semn,in 4 ore sunt in Romania.

Horea spunea...

Gabi, de data asta nu as da nici eu inapoi pentru ca asa nu se mai poate!
Simt o lehamite pe care nu am simtit-o niciodata in viata.

BlueSlash spunea...

Horea
apreciez citarea (in modul cel mai onest) doar ca se impune o corectura.
in comentariul respectiv am facut referire la un principiu. pt a nu mai da nastere la confuzii o sa incerc sa fiu mai explicit. sugeram ca-ntr-o tara-n care DOAR 1 din 4* indivizi mai produce** ceva este sinucidere curata sa te intereseze exclusiv soarta celorlalti 3. sugeram c-ar fi de bun simt, logic si preferabil ca sectorul produtiv sa fie sprijinit sa se dezvolte. prin legislatie, fiscalitate, etc.
recunosc, am folosit o exprimare din care s-a-nteles altceva. si-am mai si pornit de la o premisa gresita. aceea cum ca-n tara asta bunul simt, logica si responsabilitatea ar fi majoritare :P
sper ca acum ne-am lamurit

*de fapt e cam 1 din 5
**se include si plata impozitelor & taxelor.

ps.
app, ce parere ai despre "rezultatele" reuninunii G8 & G20?

Horea spunea...

BlueSlash, apreciez si eu atat explicatia precum si faptul ca ai recunoscut o insuficienta. Asemenea lucruri sunt foarte rare in aceasta tara si merita felicitari sincere. Cu ceea ce ai scris acum sunt perfect de acord. Nu am citit nimic de rezultatul G20 pentru ca mi-e lehamite. Obama impreuna cu Keynesienii sai dementi vaneaza din nou stimuli, asta dupa ce au vazut ca trilioanele aruncate nu au dat nici un rezultat. Ne scufundam tot mai adanc!

BlueSlash spunea...

N-are sens sa ne intrecem in politeturi :) Mai bine instituim un "regulament" cu articol unic: cine greseste* da un rand. Astept sa-mi precizezi dar in ceea ce ma priveste prefer Carlsberg-ul :)

Da,
s-au adunat ca se-mpunga reciproc pe tema solutiilor, fie la gramada fie in perechi. nu mai stiu pe unde am mai zis-o da' oblama este OMUL NEPOTRIVIT in MOMENTUL NEPOTRIVIT.

Cu scuzele de rigoare pt ca n-o mai scriu dincolo dar deja e "fumat" plafonul de 4.3 iar in rss tzigania lacomia e mai tare decat legile pietei. stiu numeroase cazuri de comercianti care prefera sa arunce marfa decat sa scada adaosul. si o vor mai face. citeam recent un clasament cu costurile vietii din marile orase ale lumii. si pe primele locuri (adica scumpe) erau orase-n care un pranz costa intre 2o si 3o de dolari. aia care-au facut clasamentul n-au fost prin rss tzigania.