Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 24 iunie 2010

FED nu s-a atins de dobanda

Ieri seara investitorii si-au ascutit urechile. A fost ziua "cea mare" in care banca centrala americana si-a anuntat politica monetara. Chiar inainte de anunt au venit si niste cifre ale vanzarilor de case demonstrand inca o data faptul ca economia "duduie": 

Sentiment had already weakened after the Commerce Department said May new-home sales tumbled nearly 33% from April to a seasonally adjusted annual rate of 300,000 homes, as buyers faced a lackluster job market without a housing tax credit. 

O scadere cu 33% a vanzarilor este o "nimica" toata mai ales daca tii cont de faptul ca, numarul caselor vandute este cea mai buna calauza in ceea ce priveste detectarea unui declin, dar si a unei reveniri economice. Terminarea stimulilor veniti de la stat are rezultatele pe care le vezi, tavalind prin praf incercarile de reinflare facute de FED. In urma acestor stari de fapt, Barbulescu a iesit cu aceeasi limba de lemn ca si data trecuta vorbind mult si spunand nimic:

"The Committee will maintain the target range for the federal funds rate at 0 to 1/4 percent and continues to anticipate that economic conditions, including low rates of resource utilization, subdued inflation trends, and stable inflation expectations, are likely to warrant exceptionally low levels of the federal funds rate for an extended period.
The Committee will continue to monitor the economic outlook and financial developments and will employ its policy tools as necessary to promote economic recovery and price stability." 

Cand nu ai ce spune repeti ca o moara stricata ce ai mai spus, uitandu-te neputincios la cele intamplate.
Observa: extended period si continue to monitor, clisee standard pe care le-ai intalnit si data trecuta.
La aceste clisee, in trecut, piata intra in extaz ateptandu-se la dobanzi zero, inflatie si preturi de actiuni in ceruri. Ieri reactia a fost mai moderata bursa facand ceea ce ma asteptam sa faca (vezi scenariile expuse). Ceea ce era standard de exprimare cu efecte standard asupra burselor s-a transformat in exprimari standard cu efecte noi. Piata nu poate fi chiora tot timpul! Cei care se uita la yieldul(dobanzile) bondurilor de 5, 10 si 30 de ani vad ceea ce vad si eu, adica o scadere a valorilor.

O asemenea scadere pune deocamdata in frigider visurile vanatorilor de aur si al hiperinflationistilor. Deflatia si-a desfacut "cortul" pentru o sedere indelungata. Ea pare a se simti deocamdata in largul ei asa cum era de asteptat. Eforturile facute cu "stimuli", pentru case, masini gaini si alte zburatoare devin zadarnice, efectele disparand odata cu terminarea banilor aruncati degeaba.

Helicopter Ben pare sa stea neputincios si cu barba umflata, traindu-si cosmarul unei deflatii pe care o vedea imposibila. Pe teren autohton avem si noi barbosii nostri: Ben Vosganian, Ben Tariceanu, Ben Orban si de ce nu si Ben Ponta. Conform logicii celor amintiti, daca nu poti zbura pe spatele unui bou in America, poti face asta cu siguranta in Romania. Comentariile sunt de prisos. Un paradox merita totusi sa fie mentionat: Cei huiduiti par a fi in momentul de fata singurii care au inteles, cel putin aparent, seriozitatea situatiei. In Europa si chiar Japonia (prin vocea noului premier) oamenii incep sa se trezeasca. Austeritate este actualmente cuvantul cel mai folosit (vezi si cazul Angliei). Iti mai aduci aminte cand spuneam ca noul guvern va fi crucit de ceea ce va gasi dupa Gordon Brown? Iata ca acest moment a sosit! Austeritatea trebuia insa introdusa de mult, pentru ca devenea mai putin dureroasa. Acum ea va avea efecte mult mai negative si va insemna staganare economica mult mai accentuata. Oricum, in timp ce lumea se trezeste, vanatorii de voturi din Roamnia (Benii mentionati mai sus) continua sa minteasca si sa imparta vise unui popor afundat in cosmar.

PS. Spuneam va voi incerca sa scriu un articol despre tumorile suprarenale, pe RENNE, legat de cele intamplate cu un copil de 9 ani devenit vegetala dupa o operatie. Iata ca am dat de ceva si mai eficient: un interviu cu medicul implicat. Am ales asadar sa comentez acel interviu aici.

16 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Dar am fi putut continua varianta Krugman / WW3... inca 6 luni. :)

Asa nobelistii si doctorii in depresiune vor primi apa la moara ca au atentionat asupra efectelor masurilor de austeritate in locul aruncarii banilor din elicopter, daramarea locuintelor, dinamitarea parcului auto... cresterii economiei, datoriilor... genocid... Iran... Coreea de Nord... Gold... Call now... 30 days warranty... idiocracy.

Horea spunea...

Fenomenala poza cu evolutia omului. Pe ala cu cola in mana l-am putea numi Krugman. Nobelistul pare sa se dea la nemti si mai ales la viitorul probabil presedinte al bancii centrale europene. Cel din urma pare sa-i calce sfaturile in picioare.

Anonim spunea...

Solutii avem sau doar privim refluxul admirativ ? 99% din bloguri constata dar practic nici unul nu da solutii.

AristotelCostel spunea...

Poate ca ma insel, da' nu cu mult, physically speaking, Krugman în chilot arata la fel.

Daca-l critica Krugman, inseamna ca Weber e... giugiuc. :)

AristotelCostel spunea...

Poate ca ma insel, da' nu cu mult, physically speaking, Krugman în chilot arata la fel.

Daca-l critica Krugman, inseamna ca Weber e... giugiuc. :)

Horea spunea...

Anonim, blogul asta a facut atunci parte din cele 1%. Am dat solutii, le-am repetat, pentru ca ele nu pot fi decat aceleasi. Solutiile date au lovit insa timpanul a doar cateva sute de cititori si, multi dintre acestia le-au citit aproape sigur cu un zambet de neincrdere.

Alte zeci de milioane de timpane au fost lovite insa in continu de alte solutii, de cele care nu numai ca nu functioneaza, dar fac si groapa mai adanca.

De cele mai multe ori solutiile geniale sunt cele mai simple, tocmai acele solutii pe care nimeni nu le baga in seama. Mai rasfoieste blogul si le vei gasi.

BlueSlash spunea...

Horea
ma bucur sa constat ca nu sunt singurul care tot "canta" prohodul pomenilor socialiste. sigur c-am ajuns sa fiu injurat si de prs de la care, altminteri, as fi avut ceva pretentii. sigur, e cam greu cu naravu' de a cheltui ceea ce inca nu ai. pana si colegu' de biro' ma-njura pt ca mi-am permis sa-i atrag atentia sa nu ia credit de refinantare. sarmanu' credea ca vor reveni vremurile bancorex sau dacia-felix. si nici macar n-a bagat banii in ceva durabil.
cat priveste tampenia de a arunca "banii-combustibil" (proaspat tipariti) intr-un motor aflat deja la rosu (pt ca "uleiul' s-a cam subtiat) manat de speranta ca asa vei obtine un spor de putere si performanta... ma tem ca guvernele "rosii" care au comandat muzica prin lumea intrata in criza nici nu pot face altceva. pt ca habar n-au. ei stiu doar sa imparta. iar daca n-au mai avut ce, au pus in functiune tiparnita. normal ca era ceva mai simplu si mai eficient sa schimbi uleiul. insa operatiunea asta nu prea e la indemana unor "mecanici de duminica".

Anonim spunea...

Se pare ca ziua de astazi este un exemplu in ceea ce priveste faptul ca nu aveti intotdeauna dreptate.

Ati afirmat de curand ca intotdeauna cursul tine cont de piata (cerere/oferta), ceva de genul asta, si nu conteaza ce se intampla pe plan politic. Greseala grava, Dle Mihaltan.

Bursele au scazut si cursul a crescut in urma declararii (aberante) neconstitutionale a legilor de scadere a pensiilor.

Sa fim seriosi, fosilele comuniste de la CCR eu decis in favorea lor, gandindu-se in primul rand la pensiilor lor de serviciu, alea nesimitite, de 200, 300 de milioane, si nu la omul pensionar de rand.

Horea spunea...

Ar fi culmea sa am intotdeauna dreptate, mai ales atunci cand vorbesc de probabilitati. In ceea ce priveste influenta politicului asupra burselor si al cursului de schimb te rog mai citeste odata ce am spus:

Factorii externi influenteaza bursa doar pentru moment. Daca te uiti la cursul euro dolar, euro cade conform predictiilor mele tragand leul dupa sine. Sunt de acord ca trebuia sa fac si o actualizare a cursului euro/leu tinand cont de scenariul euro/dolar pe care l-am descris, dar am omis din pacate acest lucru.

Dupa parerea ta ce efect poate avea decizia din Romania asupra cursului euro dolar?

Bursa cade si ea precum am spus ca va trebui sa cada. Cei ce vor sa faca rubrici leaga insa aceste fenomene normale de decizia salariilor si a pensiilor. Daca vei cauta pe net vei gasi acelasi fenomene si in presa straina.

Yuanul s-a intarit cel mai mult in 20 de ani dupa ce China a spus ca-si va decupla valuta de dolar. Ziua urmatoare yuanul a cazut cel mai mult in 20 de ani, lasand rubricarii cu gura cascata.

Predictiile mele despre leu presupuneau o cadere euro pana la cca. 4,14 in perspectiva scurta, mai apoi continuarea aprecierii valutei comunitare. Caderea de care vorbeam nu s-a implinit sau mai bine zis a fost mult mai infima.

Continuarea aprecierii euro s-a implinit insa,dar, de la nivele mai inalte decat prevedeam.

Cand vorbeam de o cadere euro fata de leu si mai apoi de apreciere euro, nimeni nu stia ce va hotara curtea. Dupa cate vezi scenariul de durata lunga s-a adeverit, cel de durata scurta a avut insa intr-adevar abateri demne de remarcat. Sa vedem insa cat va tine acest raly? Nu m-as mira sa fie intors deja luni.

Esuarea totala sau partiala a unui scenariu de durata scurta sau chiar lunga nu schimba insa regulile de functionare ale pietelor. Ceea ce spuneam nu a fost scos din maneca ci rezulta din studiul graficelor.

Oricine poate compara efectele deciziilor politice asupra preturilor studiind graficele existente. Stiind data la care s-a produs un eveniment sau altul te uiti pur si simplu la reactia pe care o au preturile. In caz ca reactia exista, ea va fi intotdeauna momentana durand maximum cateva zile.

Anonim spunea...

@Horea - CE ITI MAI PLACE SA TE LAUZI! Eu parca intelesesem ceva de un prag, atins de vreo 2 saptamani la 4.24 si dupa asta te asteptai ca Euro sa o ia in jos! Acum o dai cotita? Vanitatea este un defect destul de frecvent! Uman!

Concluzie si pentru cititorii tai:
Ca toti traderii, brokerii, te intereseaza statistic miscarile, dar esenta economica iti scapa pe termen lung.

Anonim spunea...

Multumesc ca ti-ai rupt din timp sa-mi raspunzi - de apreciat.

Eu tot cred ca in vatalugul evenimentelor care vor urma (caderi de banci, falimente de tara, foamete, razboi, manifestatii de strada nu tocmai pasnice, etc.) nici o perspectiva sau grafic sau predictie nu va putea fi de actualitate si nici macar nu se va putea apropia de realitatea timpului viitor mai mult sau mai putin apropiat.

Cred ca vin vremuri in care se va scrie o noua istorie cu o noua Mare Depresiune, mai grava si mai adnca decat cea din '30.

Mai cred ca multi analsti vor fi lasati cu "gura cascata" si vor fi mai mult ca sigur depasiti de ceea ce se apropie. Bineinteles ca vor fi si blamati ca nu au putut prevede tsunami-ul.

Dar asta e doar ceea ce cred eu, oricine poate avea dreptul sa creada in ce vrea. Oricum, pentru mine viitorul nu "suna deloc bine".

BlueSlash spunea...

"... nimeni nu stia ce va hotara curtea..."
se putea anticipa dar de catre prs care nu stau cu ochii-n coloane de cifre* precum contopistii de contabeli.


*sau grafice colorate.

Horea spunea...

Anonim 1 @Horea - CE ITI MAI PLACE SA TE LAUZI! Eu parca intelesesem ceva de un prag, atins de vreo 2 saptamani la 4.24 si dupa asta te asteptai ca Euro sa o ia in jos! Acum o dai cotita? Vanitatea este un defect destul de frecvent! Uman!

In 9 aprilie 2010 in postarea "Statia urmatoare a dolarului" scriam:

Ieri dolarul a atins pretul meu tinta fata de leu, 3,10. Conform asteptarilor nivelul amintit a respins valuta americana. Uraaa... curvele vor fi mai ieftine, pentru ca si euro a facut ceea ce spuneam ca va face: si-a revenit dupa corectia preconizata, care a durat doar cateva zile. Scenariul de durata lunga descris de mine inca la inceputul anului 2009 incepe sa se profileze. Va amintiti probabil ca vedeam un euro la 4,50, dupa o cadere spre zona de 4,05 in primul rand.

Nu am scris cele spuse ca sa ma laud ci am scris ceea ce vedeam in grafice. Pe termen scurt am recunoscut omiterea unei actualizari, asta dupa ce am recunoscut ca ma asteptam la o depreciere a valutei comunitare spre 4,14 de la nivelul 4,24 mentionat de tine. Daca in Romania asta se cheama a se lauda so be it.

Anonim 2, comentez si discut cu cititorii pentru ca asta e menirea sitului si pentru ca imi face placere sa va citesc comentariile si sa va raspund la ele. In ceea ce priveste euro, valuta comunitara a pierdut deja tot castigul facut fata de leu.

Horea spunea...

BlueSlash, felicitari pentru intuitie. Incercari asemanatoare am si eu. Nu pot sa ma plang am si reusite. Fiind totusi mai prostanac din fire, trebuie sa recunosc ca o cam dau in bara atunci cand incerc sa intuiesc comportamentul uman din aceasta tara.

BlueSlash spunea...

multumesc. n-am abilitati deosebite.
n-am intentionat sa te ironizez.
incercam doar sa-ti atrag atentia ca pt o anticipare corecta a comportamentului din aceasta tara trebuie sa ignori toate regulile de bun simt si oricare umbra de logica.
imi cer scuze daca te-ai simtit insultat. si pt off-topic :P

Sparlu Cristi spunea...

Citesc cu interes de mai mult timp blogul domnului Horea si nu cred ca merita blamat pentru faptul ca anumite predictii nu se indeplinesc conform graficelor sale.
Merita apreciat curajul de a-si spune punctul de vedere (fie si doar online). Multa lume se ascunde sub anonimat in a-si spune propriile pareri (vezi Anonim de mai sus). Chiar si asa sunt de acord cu ceea ce Anonim spunea referitor la viitorul apropriat, si anume ca aceste grafice nu ne vor mai ajuta prea mult si ca sa intelegem ca traim o epoca de mari framantari sociale si economice. Daca m-as uita inapoi in timp, as spune ca ne aflam intr-o situatie oarecum similara cu aceea cand Roma cadea sub asaltul gotilor (getilor). A urmat o perioada tulbure de mai multe sute de ani. Sa speram ca avansul tehnologic va reduce aceasta perioada neagra prin care vom trece cu toti (bogati si saraci). Nu cred ca avem sanse sa ne revenim prea curand (2,3 ani) ci mai degraba vom vorbi de decade de transformari, incercari si testari a unor solutii prin care sa trecem de aceasta criza. Suntem prea multi pe acest pamant sa ajungem la o concluzie cu toti in acelasi timp, chiar si utilizand tehnologia moderna.