Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





joi, 6 ianuarie 2011

Tara vecina si prietena

"Forintul nu sta nici el mai bine! Din punct de vedere tehnic ar trebui sa-i produca domnului Victor Orban dureri cumplite de stomac. O formatiune numita in analiza tehnica saucer, tradus in romana ceasca, uite ca vrand nevrand ajungem din nou la raposat, ma sperie. Formatiunile de genul celei numite nu sunt piatra de biserica dar merita remarcate. Cea expusa este una ca in manualele de specialitate.

Observa potentialul de apreciere al francului calculat de mine, cca 10%. Primul suport care ar putea opri deprecierea probabila si temporara a francului fata de forint este suprafata lui Ceausescu marcata cu sageti rosii. Al doilea suport este intervalul marcat cu sageti verzi in dreptul urechii lui Nicu. Atingerea acestui ultim suport este totusi un scenariu mai putin probabil in momentul de fata! Nicu si-ar fi dorit cu siguranta urechile neatinse."

Randurile de mai sus le puteai citi in septembrie 2010. Iata ca, al doilea scenariu descris de mine, cel pe care il vedeam mai putin probabil s-a adeverit. Francul a cazut pana la "urechelile" lui Nicu saltand de acolo ca si ars (compara cele doua grafice expuse, al doilea fiind doar o actualizare a primului). Ce sa te intererseseze pe tine romanas de vita nobila ce fac nespalatii de vecini? Atata timp cat esti reprezentat in parlamentul european de daci precum Vadim.  

Si ce daca n-am intrat in Schengen din cauza coruptiei si a mojiciei? Dupa ultimul circ Vadim a mai adaugat cu siguranta vreo 20% la popularitatea pe care o avea. Magarii aia din UE nu stiu sa aprecieze demorocratia. Numai in demorocratie iti poti baga picioarele in toate parghiile statului, poreclit de drept, de fapt de porc, intr-o transmisiune directa la televizor, fara sa ti se intample nimic. Este si normal sa fie asa la 21 de ani dupa o nevolutie. Nevolutionarii si-au castigat drepturi pe care vor sa le exercite acum, batandu-si joc de tot ceea ce misca in jurul lor. 

Ca sa-i trezeasca pe oamenii de dezordine adormiti, pe asa numitii politistii, nevolutionarul le mai da la cate unul cu propria lui cascheta in cap, asta ca sa vada Europa cat de pregatiti suntem pentru intrarea in Schengen. Imi pare inca o data foarte rau oameni buni dar asta pare sa vrea poporul, in majoritatea lui, indiferent de ce ar gandi cativa magari ca mine, mult mai putini la numar desigur. Nevolutia din 89 a scos asadar  la iveala tot cea avem mai bun: Vadim, Gigi, EBA etc. dar mai ales un popor minunat care-i voteaza. 

In regimul trecut nevolutionarii au lins cur de i-a durut limba. De ce n-ar avea ei acum dreptul sa-si foloseasca organul la care faceam referire si in alte scopuri? La scuipat si injuraturi de exemplu. Oare nu felul asta de comportament face cel mai bun rating si aduce cele mai multe voturi in Romania? Bani avem destui, ne-a spus-o Basescu ieri. Nu trebuie sa ne ingrijoram de nimic, chiar in cazul in care forintul va fi macelarit de franc. 

O injuratura, o amenintare si totul va fi rezolvat ca printr-o minune. Dar, stati putin! Nu au oare si romanii cele mai multe credite luate in Franci? Daca forintul se va face ferfelita si francul va ajunge la tinta expusa de mine, scenariu foarte probabil, ducand tara vecina si prietentena in groapa, ce va face leul fata de franc? Am auzit pe cineva spunand: acelasi lucru? Nu nu se poate!  Politicul nostru de elita ne va salva. Vom lua un nou imprumut, unul se pregateste chiar in aceste momente, asta numai pentru ca nu avem nevioe de el.

10 comentarii:

vala spunea...

fa te rog o recapitulare pentru mine... la cat zici ca va ajunge francul? la 3.75 ?

mm

mai ca m-as risca cu un pariu

Horea spunea...

Francul fata de ce? Ca sa putem dicuta de pariu.

vala spunea...

traim in Romania...

fata de leu, caci leul e moneda poporului ales

cristian dogaru spunea...

la multi ani Horia, an bun iit doresc!...ce zici de revenirea neasteptata a dolarului? ce viitor ii vezi francului pe termen scurt? caraielile exportatorilor vor rezolva ceva acolo? vinde banca centrala niste franci ca sa il slabeasca saua ccepta situatia?

cristian dogaru spunea...

ia uita-te, nici aici n-am loc de Vala....intr-o zi o sa ma pandeasca dupa coltul internet bankingului sa imi ia gatul cu muchia cardului de credit!

mike spunea...

o sa vanda cum fac japonezii si se pare ca tot degeaba , dar oare ce are elvetia asa important de a ajuns francul moneda de rezerva ? finante ? pai de-alea au si englezii , iar lira a luat-o la vale de mana cu euro !

vala spunea...

cristian

cum adica n-ai loc?... sunt chiar suplu...

PS asa e... te urmaresc... cum de te-ai prins? n-am fost prea subtil, asa-i ?

acu' off topic: avem super oferta internet banking gratuit...si e fara colturi... sa nu se raneasca clientul in el

Horea spunea...

vala, pariez ca ai dreptate"traim in Romania" si asta ne face sa fim ametiti tot timpul.

Cristi, merci pentru urare. Revenirea neasteptata a dolarului? Pai eu am 90% din bani in dolari si 10%in lei. Pentru mine revenirea dolarului nu vine de loc ca o surpriza. Francul pe termen scurt o va lua in jos fata de dolar, pasul pe loc cu tendinte negative de depreciere fata de leu.

Daniel Dacila spunea...

Dar as putea zice de QE1, QE2, de faptul ca USA e aproape falimentare, chinezii nu mai prelungesc cumpararea bondurilor asa ca FED cumpara la greu...
Cum poti avea incredere in $?
In zona EUR macar e o tara sanatoasa: Germania - cu toate ca nu e suficient.
De ce nu pariezi deloc pe EUR? Sau asta e pe termen scurt?

Horea spunea...

Citeste articolele intre ciocan si nicovala! Raspunsul il ai acolo.