Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





miercuri, 30 octombrie 2013

Cand stirile proaste devin vesti bune

Sa incepem cu tarisoara noastra unde Ponta cauta disperat bani pentru buget. Fapt pentru care ar fi gata sa scoata de la naftalina o idee magistrala a lui Fenchiu. Acciza de 10 eurocenti/litru la benzina. Doar atat. Vestea proasta este ca benzina se scumpeste, putand duce automat la alte scumpiri. Scumpirea tuturor marfurilor dependente de transporturi. Asta in cazul in care scumpitorii nu vor da cu capul de peretele deflatiei. Sa vedem si vestea buna!  4000 de km de autostrada. Facuti de cine? De catre aceiasi hoti care nu au reusit sa construiasca aproape nimic in mai mult de 20 de ani. Nici macar la pret triplu fata de alte tari. Deci banii tai au fost luati tocmai pentru autostrazi. Ai platit un pret dublu sau chiar triplu fata de normal. Autostrazi ioc! S-a construit cat vezi si tu.

Nu-i nimic! Se vor construi acum. Din moment ce promisiunile vin din gurile a cel putin doi oameni de mare incredre. Un condamnat pentru furt la cinci ani de inchisoare si un plagiator. Reprezentant de vaza a hotiei intelectuale. Cand se fac aceste promisiuni? "Intamplator" exact acum cand Ponta cauta bani cu lupa. Pentru ce? Pentru astuparea gaurilor facute in buget de catre Fenechii. 

Mai ai nevoie de alte argumente ca sa intelegi ca vei continua sa circuli prin gropi? Putin mai jupuit decat pana acum, dar asta nu conteaza. Din moment ce ideea noii taxe apartine "celui mai cinstit guvern". Din pacate stirile proaste nu devin stiri bune numai in Ro. Din moment ce lumea pare sa semene tot mai mult cu un plai carpato-dunarean imens. Am vazut asta ieri in SUA, unde bursele au saltat ca dupa o injectie cu steroizi, la auzul unor stiri economice ingrijoratoare. Niste rapoarte, printre care si cel a gigantului Apple, arata ca vanzarile nu merg cum trebuie. Pe langa rapoarte au fost si o serie de alte stiri zgaltaitoare, atat de rele incat piata a tras imediat o concluzie: La asemenea stiri FED va continua sa pompeze bani. 

Si pompatul este deocamdata singura idee care conteaza. La faptul ca FED nu poate cumpara actiuni nu se gandeste nimeni, nu are voie prin lege. De ce s-ar mai gandi atunci cineva la valoarea actiunilor? Ale caror pret ar trebui sa fie legat direct de vanzari, de profitul sau pierderile companiei in cauza. Daca vanzarile scad, si avem argumente clare in acest sens, chiar si dupa manipulari contabile demne de invidiat, scade si profitul. Si prin el scade automat si valoarea companiei. Nu si pe hartiile economistilor care extrapoleaza liniar vise frumoase, obtinand astfel profit dupa profit. 

La un moment dat va veni totusi cineva cu un calcul corect. Doborand astfel visele insirate in forma unui joc domino ale "expertilor". Din moment ce, pana la urma, un investitor inteligent nu va vrea sa se transforme in roman, doar pentru ca vin americanii la Deveselu. Ca sa platesca triplu sau de patru ori pretul la ceva ce nici nu exista, o autostrada, in cazul valahului. O actiune, in cazul burselor. Intre aceste doua exemple nu exista nici o diferenta. Platesti tot triplu pentru ceva ce nu exista, din moment ce ridici in cer pretul actiunilor unei companii care merge cu piederi sau cu profit in scadere. 

Profitul in scadere reflecta o economie in scadere, indiferent de cati bani ar pompa Bernanke in piata. Bani care am vazut deja cu totii ca nu intra in economie. Cifrele vorbesc de la sine, in pofida tuturor viselor frumoase. Apropo de evaluari! Sunt convins ca au fost facute la multe companii dupa acelasi model dupa care si-a evaluat Fenechiu transformatoarele ruginite. Evaluari sau nu, pe scena va apare azi din nou Barbulea. Tocmai din aceasta cauza a saltat ieri totul, in pofida stirilor de rahat. Totul in afara de bonduri, care dupa parerea mea isi vor relua caderea in curand. Incepand astfel sa impinga iara dobanzile spre nord. Ce ne spun graficele? Mie imi spun de data asta foarte putin. Din moment ce vad ca am ajuns din nou la nivele de rezistente cruciale. Care pot fi teoretic rupte fara nicio problema. Pentru ca bursa sa intre atunci automat in scenariul meu notat cu 2. In acest caz ar trebui sa avem niste urcari destul de rapide spre telul final al acestuia. 

Alternativa, pentru ca avem intotdeauna si asa ceva, este ca rezistentele sa tina totusi piept atacului. Si sa respinga astfel indicii cu hotarare spre o corectie. Una care a inceput luni, asa cum m-am asteptat. Dar, care, a fost spulberata imediat, ieri, tocmai de stirile despre care am vorbit. Care ar fi atunci scenariul cel mai probabil din cele doua. Din moment ce vom fi suspusi din nou unui discurs al omului cu barba, care nu spune de obicei absolut nimic. Sincer nu stiu! Dar va voi spune totusi ceea ce cred. De tapering nici vorba, ma refer la fapte. Cu privire la vorbe lucrurile ar putea sta altfel. Din moment ce barbosul ar putea amesteca nimicul pe care il va comunica cu niste idei scoase din cur. Care nu m-ar mira de loc daca ar speria piata. Asta numai datorita faptului ca ne aflam la rezistente atat de importante. Cunoastem foarte bine si abilitatile de traducatori a stirarilor, din engleza in engleza. Care obtin astfel concluzii care nu au de-a face nimic cu realitatea.

Fraza magica a omului cu barba ar putea fi, "taparing daca", intr-o economie fara daca (nota subsemnatului). Deci ceva care a mai fost spus de cel putin o mie de ori.

2 comentarii:

Informatii-economice spunea...

Salut Horea,
Nu am mai avut de ceva vreme destul timp sa citesc blogurile favorite dar acum cand am reusit sa ma uit pe cateva charturi mi se pare ca bursele au atins record high-ul asteptat, iar lumea se afla in pozitia perfecta pentru a pica.
Eur/USD pare pregatit sa schimbe trendul pozitiv din ultima vreme dar mi se pare ca nu foarte mult... nu spre 1.15 cum credeam la inceput de an ci spre mult mai mult.

Cand ne mai spui ce vezi in grafice?

Horea spunea...

Salut Razvan, Grafice nu mai pun de o vreme la valute, pentru ca am abonati care platesc pentru informatii.

Bursele sunt sus, dar ar putea merge si mai sus, manate de isteria cautarii de yield. Eu am doua scenarii pentru dow pe care le-am afisat pe blog. Ne invartim deocamdata in jurul pragului permis de scenariul 1. Daca va fi rupt intram in scenariul 2. Care ar putea avea aprecieri rapide si consistente pana la tinta.

Intr-o zi va crapa tot. Numeni nu stie exact cand. Din moment ce eu cred ca va fi o stire tip Lehman care va trezi lumea. Omul nu pare sa invete nicodata nimic din istorie.