Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





vineri, 25 octombrie 2013

Rectificari bugetare

Iata inca o dovada clara in favoarea gandirii lui Alfred Nobel. Venita de aceasta data din Romania. Pentru a nu stiu cata ora! Rectificarile bugetare rezulta dintr-un singur fapt pe care nu-l poate contesta nimeni. Calcule eronate, habarnism economic. La fel ca si "centurile de siguranta" care sunt rupte pe banda rulanta. Ai vazut altceva in Romania post lovitura de stat? Altceva decat rectificari bugetare peste rectificari bugetare, infasurate toate in centuri de siguranta care se rup la fel de usor ca ata de cusut. Ai vazut vreo prognoza corecta facuta in toti acesti ani? Inclusiv de catre FMI.

Cand vezi o problema, daca esti om cu scaun la cap, ii cauti cauzele. Dar, si mai important, incerci imediat sa-i gasesti o rezolvare. Cea mai buna fiind, prin definitie, eliminarea cauzei sau a cauzelor care au dus la aparitia ei. Daca rezolvarea si cauza pe care o vezi tu, oricine de fapt, coincide intamplator cu ideile cuiva puse deja pe hartie. Nu este normal sa nu-ti mai pierzi timpul repetand lucruri spuse? Ca sa-ti poti folosi energia pentru altceva. Inclusiv pentru complectarea acelorasi idei, in cazul in care vei considera acest lucru necesar. Asta pentru ca ideile nu au nici fata nici mimica. Sunt bune sau rele, indiferent de la cine provin. 

Gandul are din nou un articol pe care merita sa-l citesti in opinia mea. Pentru ca prezinta aproape tot ceea ce trebuie prezentat legat de problema noastra bugetara. Condider totusi acest articol incomplect, fapt pentru care voi adauga la el si niste pareri personale. Ceea ce nu-i va stirbi valabilitatea cu nimic. Articolul il gasesti aici. La ceea ce spune autorul trebuie adaugate neaparat urmatoarele: Confiscarea averilor ilicite, din moment ce doar ele singure ar putea garanta independenta economica a tarii noastre pentru o perioada buna de timp. Jupuirea populatie prin noi biruri nu va rezolva nimic dupa parerea mea. Ba mai mult! Ele vor deveni o frana in fata unei economii lovite deja in aripa. Guvernul Ponta pare totusi sa nu fi invatat nimic din diminuarea pe care a facut-o TVA-ului la paine. 

Ca o consecinta, scaderea TVA de la 24 la 22% va fi la fel de inefectiva ca cea facuta nu cu mult timp in urma. De ce? Pentru ca nu va fi aplicata de comerciant nicaieri. Chiar in cazul unor controale depistarea unor variatii de pret de 2% devine imposibila. Din moment ce comerciantul poate motiva foarte usor un pret neschimbat. Ridicarea cotei unice la 22%, in schimb, ar da direct in cei mai slabi, in tocmai gruparea pe care Ponta spune ca o reprezinta impreuna cu cu intregul sau clan numit PSD. Taxele progresive, despre care a vorbit acelasi Ponta, ar putea fi de aceea cea mai echitabila varianta! Foarte greu de realizat, cred eu, cu atata baronet. Nu numai la PSD ci si la ceilalti! Inclusiv la cei din o pozitie. Cea inexistenta.

In ceea ce priveste noua rectificare bugetara calculele mele facute simplu si la nivel de clasa a cincea par sa fi fost mai bune decat calculele facute de expertii cu 7 doctorate. Sa nu-mi spui ca nu-ti amintesti de problemele pe care le-am prevazut legate de banii din visteria statului. Precizand in acelasi timp faptul ca guvernul Ponta va fi obligat sa-ti bage mainile adanc in buzunar. Am facut aceste calcule fara a ma folosi de creion, de hartie, si cu atat mai putin de vre-un calculator. Operatia mea "matematica" fiind bazata doar pe extrapolari. Am extrapolat pur si simplu caractere de tip Mazare. Pe care le gasesti in abundenta in PSD, in USL, in toate clanurile, fara nicio exceptie.

Daca te decizi sa dai in aceste caractere iti poti satisface poporul. In cazul in care cauti ecuatia inversa, satisfacerea caracterelor mafiote, alta cale decat sa dai in populatie nu exista. Pentru ca banii numiti publici se afla in buzunarul acesteia. De unde va trebui sa-i scoti pentru a astupa gaurile bugetare pe care le sapa in fiecare an mafiotii din fiecare clan. Calculul este atat de simplu incat il poate intelege oricine. Si poate fi aplicat cu succes indiferent de ce suma ar fi vorba. Poti baga o suta, sau chiar o mie de miliarde intr-un buget, oricat de fapt, atata timp cat scurgerea spre gaurile sapate de mafioti depaseste suma in cauza. Oricum te invarti intr-un asemenea caz, te vei trezi in fata necesitatii de-a face noi rectificari bugetare.

Care ar fi atunci cea mai simpla solutie prin care tara noastra ar putea obtine un surplus bugetar? Ca sa intelegi ce vreau sa spun iti voi da un exemplu medical. Presupunem ca avem un pacient cu ulcer hemoragic, care pierde o cantitate variabila de sange in fiecare zi. Care crezi tu ca ar fi cel mai eficient si cel mai benefic tratament in acest caz? Transfuziile zilnice de sange? Sau extirparea ulcerului care produce hemoragia continua? Eu nu cred ar putea exista o singura persoana posesoare a unei logici elementare care sa nu poata da raspunsul corect la aceasta intrebare. Si atunci, de ce ne mai cacarim atata? 

De ce nu a putut, sau de ce nu poate, un guvern, oricare dintre cele post decembriste, sa rezolve o problema atat de simpla? Raspunsul este la fel de simplu! Pentru ca nu vrea. De ce nu vrea? Pentru ca prioritatea lui nu esti tu, populatia, tara. Ci tocmai lipitorile care iti sug sangele. Pentru ele a lucrat fiecare guvern de dupa 89. Cum de nu au aparut atunci probleme asemanatoare in timpul lui Duduila? Totul parea OK in acea perioada. Sa fi fost oare intr-adevar totul asa cum se afirma atunci? 

Nu! Nu a fost! Lucrurile stateau exact la fel ca si azi. Diferenta era doar una! Populatia era la inceputul scurgerilor sanguine. Deci mai avea rezerve din care sa poata da. Aminteste-ti de cele 8 miliarde de euro, venite doar de la asa numitii capsunari, in fiecare an. Cantitate seriosa de sange pentru lipitorile flamande. Ca sa nu mai vorbim de afacerile imobiliare, facute de cei mai dibaci spalatori de bani, care adaugau cifre la PIB fara prea mult efort. Dar, care, au aruncat si preturile in cer pentru omul de rand, sufocandu-l. Am dat doar cateva exemple ale unor surse de bani din acea perioada. Care nu au avut de a face nimic cu performanta economiei propriuzise. Surse reduse azi la aproape zero.

Lucrurile s-au schimbat radical de atunci. La donator, nu la lipitori, care sunt la fel de flamande ca intotdeauna. Donatorul nu prea mai are din ce da, in timp ce lipitoarea striga dupa hrana. Si va continua sa strige in veci, pana in momentul in care va fi strivita. Asta pur si simplu din cauza faptului ca ceea ce face apartine de felul ei de-a fi, precum si de caracterul pe care il are.

Morala fabulei economiei romanesti? Poti da cat sange vrei unui pacient cu ulcer hemoragic, pentru ca vei ajunge la un moment dat in faza in care nu vei mai avea de unde sa-i dai. Afirmatie valabila si pentru lipitori! 

Bine, bine, vor spune simpatizantii si admiratorii guvernantilor. Antonescu a declarat raspicat ca cota unica nu se va schimba. Poate ca nu, poate ca da. Dar daca nu se va schimba cota unica se va schimba o alta cota, echivalenta cu ea. Pentru ca banii din bugetul statului nu cresc in ghivecele de flori ale guvernului. Nici in gradinita parlamentului, nici in noul spaa al acestuia. Nici macar in noua farmicie, sau in rezervorul avioanelor care vor fi cumparate pentru demnitari. Ei cresc exclusiv in buzunarul tau, indiferent de cum vor fi scosi de acolo. Alternativa ar fi desigur sa fie scosi din buzunarele celor care te-au furat, un lucru pe care la-m repetat nu odata. Numai ca, trebuie sa fi destul de naiv ca sa-ti inchipui o asemenea varianta. La fel de naiv ca atunci cand mai crezi in spusele mincinosilor de la putere. Care nu-ti vor da niciodata nimic de la sine. Doar in cazul in care vor fi fortati.


11 comentarii:

AristotelCostel spunea...

Oooh, dramatic.

Parcă pentru a fi încă și mai subtil, dai link către retardatul de la gândul.

Neoliberalismul global e în pragul falimentului.

Și cu un guvern al norvirginelor, soarta economiei României e pecetluită.

Nu e obligatoriu să cunoști toate jegurile de presă. Eu, totuși, prefer să nu uit cu cine am de-a face. Că e vorba de un prostovan pupinbăsist sau de un mercenar ahtiat după șaorma, nu sunt dispus să... uit :)
28 ianuarie 2008
Foamea de locuinte a bucurestenilor creste preturile de pe piata imobiliara si ridica de pe umerii dezvoltatorilor presiunea calitatii. ...
Ca in orice proces de dezvoltare, la inceput se acopera nevoile de baza, respectiv un acoperis deasupra capului. Perioada in care cumparatorul stramba din nas si cere facilitati suplimentare este abia la inceput, evolutia de la cantitate la calitate asteptand in continuare un impuls din partea cererii. In mod normal, cresterea veniturilor populatiei si facilitarea obtinerii unui credit imobiliar, deci cresterea puterii de cumparare, ar fi trebuit sa ridice standardele cumparatorilor si sa puna presiune pe dezvoltatori. Bucurestenii isi permit acum, teoretic, sa cumpere un produs imobiliar mai bun decat acum cativa ani. Oferta insa nu si-a ridicat standardele in acelasi ritm pentru ca majoritatea clientilor inca se multumesc cu ceea ce este pe piata. O dovada in plus este ca preturile cresc, literalmente, de la luna la luna in cazul noilor locuinte, diferenta dintre pretul initial, de la lansarea proiectului si cel perceput pentru ultimele locuinte disponibile urcand uneori pana la 40%-50%.
...
De altfel, piata imobiliara din Capitala prezinta cel putin doua fenomene atipice. Primul este dinamica foarte buna a tranzactiilor imobiliare, la preturi uneori comparabile cu cele din Vest, cu proprietati deconectate de la infrastructura de baza. Pipera este cel mai elocvent exemplu. La un pret pornind de la 300.000 de euro se poate cumpara o vila care nu are apa curenta, canalizare sau servicii sigure de salubritate. A doua curiozitate a pietei imobiliare bucurestene este diferenta foarte mica dintre pretul unui metru patrat intr-un apartament construit in anii '70, de exemplu, si cel intr-un apartament nou, care variaza intre 10% si 15%. Asta nu inseamna ca locuintele noi sunt ieftine, ci ca cele vechi sunt mult supraestimate, ca pretul lor depaseste cu mult valoarea lor efectiva, respectiv confortul pe care il pot oferi. In momentul in care bucurestenii vor merge la shopping de case "cu burta plina", deci cu foamea imediata acoperita, vor ridica pretentii proprietarilor de "restaurante", deci dezvoltatorilor, si se vor orienta spre produse din ce in ce mai complexe. Pana atunci, apartamentele si casele "sendvis" se vor vinde in continuare foarte bine.
Victor Rotariu sursa

Vali spunea...

Horea, tu n-ai inteles probabil ca tot basescu e vinovat de faptul ca tampitii astia nu "stiu" sa guveneze tara asta.
Dobitocii astia au deja de un an jumate economia pe mana si n-au reeusit decat sa se cace pe ei.
Oare tot despre asta sa fie vorba?!

http://www.biziday.ro/2012/06/22/basescu-este-scuza-guvernului-asa-si/


ps. Pavlov ala nostru sau Pavel, sau cum naiba l-o chema, iar a inceput sa saliveze abundent. De data asta la cuvantul gandul. Atat a retinut el saracu din cele cateva zeci de randuri....

Anonim spunea...

Nu sunt de acord cu taxe progresive.
1. Un salariu de 4000 lei nu e un salariu mare, european ci din contra. Nu ar fi nedrept sa-l impozitezi cu 22% ?? La fel si cu bursa. Abia se taraie, la 22% ar fi pe langa Franta unde este 24% daca nu ma insel. Rezultatul, caderea in cap. Una peste alta, tot balamucul asta ca as creste sau nu , dar ma mai gandesc, creaza instabilitate. IAR DACA FIECARE GUVERN UMBLA LA TVA SI IMPOZIT SE ALEGE PRAFUL DE ECONOMIE, intrucat nu doar ca nu vor mai veni investitorii ( termen asociat de mine cu analistii britanici) dar vor si pleca din acele firme, si nu putine. Si aici nu ma refer la ceea ce asociaza firmele, cu PETROM & comp, ci cele care au mii de angajati. Vom fi o mica Coree, dar nu cea de sud.

TF

Horea spunea...

Vali, nu sunt chiar asa de tampiti cum crezi. Totul a fost pergatit cu migala. Si a fost de fapt precizat clar in programul electoral de guvernare. Care daca iti mai amintesti avea un singur punct. Jos Basescu.

Ar trebuie asadar sa fi bou sa-ti pierzi timpul cu mai multe puncte, din moment ce poti aduna 70% din sufragii cu un singur punct.

In jurul acestui punct au decis ei sa invarta totul pentru a putea tine spectatorul intr-o ametela continua. Ca sa-si poata face in tot acest timp treaba linistiti, treaba lor.

Tehnica pare sa prinda minunat, si a costat probabil si destul de multi bani. Sunt absolut convins ca a fost conceputa de oameni cu cap care cunosc foarte bine psihologia romanului. Nu de catre ministrii analfabeti ai guvernului actual.

Faptul ca nu stau in loc reiese si din deficitul bugetar. Cum sa incasezi mai putin cu taxe mai mari? Prin scurgeri mai mari decat incasarile. Care stim bine unde se duc. Pentru a intelege acest lucru trebuie sa ai totusi si o anumita educatie. Nu un creier tinut in formol de partid si de stat.

In ccea ce il priveste pe costel mentalitatea lui este clara. Daca ar fi intre viata si moarte, si ar primi un sfat bun de la Basescu sau de la un "baisist", legat de cum ar putea sa-si salveze viata, el ar alege moartea. Si se pare ca nu este singur.

Anonim, taxarea tot mai insistenta a unei economii bolanve este moartea ei. Un guvern nu poate trai totusi fara bani. Tocmai de aceea, o taxare echitabila este imperativa, daca tot esti obligat s-o faci. Asta implica fara echivoc taxarea celora care au. Mai ales atunci cand au, nu pentru ca au produs ceva, ci pentru ca au furat.
De fapt, adevarul este ca au produs si ei ceva. Paguba!

Treaba cu investitorii este tot o poveste. Suedia si Norvegia sunt tari cu taxe mari de care uite ca nu fug investitorii. Se inghesuie mai degraba. Sti de ce?
Pentru ca mediul de afaceri transparent si functional devine mai atratactiv pentru orice om serios decat un mediu mafiot. Chiar daca mediul mafiot are taxe de 16%, sau, chiar de zero%. Este si normal! Din moment ce intr-un mediu transparent iti poti face planuri de afaceri care ies bine de obicei. Intr-un mediu mafiot niciodata.

AristotelCostel spunea...

Pai, daca te pretinzi sfatuitor, ar trebui sa demonstrezi ca stii pe ce lume traiesti.

Cand amintesti borfelina proasta de la gandul, ma tem ca increderea mea in vorbele tale goale se duce usor spre 0%.

Pe de alta parte, nici basistul vali nu te ajuta cand vine cu un link spre un alt pupinbasist prostovan, Moise Guran.

Ah, si brusc pentru ca mananca rahat despre mine, pana si Moise Guran sustine argumentatia.

Vai, horea, caracterul de românaș ie cu uleiu'.

Horea spunea...

Costel, pentru tine nimeni nu poate demonstra nimic. Tu traiesti in lumea ta.

Anonim spunea...

DAX noi maxime istorice si S&P500 la fel cit va putea sa mai dureze ?

Anonim spunea...

...cat vor muschii lui barbache !

Anonim spunea...

horea , dupa logica lui prostel daca te informezi din gandul esti prost si manipulat de securistii lui basescu , doar daca te informezi de la antena3 e bine ...wtf !!!!???!!!!
sorinel

Horea spunea...

Anonim, daca va tine cat vor muschii lui barbache s-a rezolvat problema lumii. Vom creste economic, pe burse, peste tot, in vecii vecilor. Deci e de bine.

Horea spunea...

Sorinel, nu stiu daca ai observat? Eu nu redau informatii pe acest blog ci le comenetez, le analizez mai degraba. O diferenta de la cer la pamant.

Cand n-am ce comenta dau un link. Asta in cazul in care informatia mi se pare demna de bagat in seama. Ba mai mult! Nu fac analiza unui subiect abordat pentru a convinge, ci doar pentru a-mi spune o parere.

Stiu totusi ca, in cazul in care parerile sunt pertinente, ele pot deveni convingatoare de la sine. Pentru cei care nu au o gandire fanatica si idei preconcepute.

Stiu deasemenea ca pe ultimii citati nu-i va convinge nimeni niciodata. Din moment ce traiesc precum spuneam in lumea lor aparte. In care exista o singura gandire, a lor. Cei care o imbratiseaza sunt "de-ai nostri". Cei care nu o imbratiseaza nu au ce cauta in acea lume. Iti aminteste acest fel de-a fi si de-a gandi de ceva foarte cunoscut? Leegat de un anumit geniu?