Bun venit la o pagina socio-economico-politica!

Doua din componentele enuntate, politica si economia nu pot exista una fara de alta."Unde-i economie apare banul, langa ban apare politicul" Horea Mihaltan

Acumularea de cunostinte este primul pas spre orice reusita" Horea Mihaltan

Intelege ceea ce faci! " Horea Mihaltan

Un om interesat poate invata orice." Horea Mihaltan

Un popor cu mentalitate ignoranta va alege politicieni ignoranti, osandindu-se astfel la un trai ignorat" Horea Mihaltan

Mentalitatea este piatra de temelie a societatii" Horea Mihaltan

Nici o societate nu poate fi mai buna decat constructorii ei"
Horea Mihaltan

Lectura este un lucru benefic cu o conditie! Daca intelegi ceea ce citesti". Horea Mihaltan

A invata este o prestatie, a preda este o arta. Sublimul este cand ii faci pe altii sa inteleaga, ceea ce ai invatat." Horea Mihaltan

Oamenii nu-si schimba caracterul, isi schimba doar mastile cu care vor sa-l acopere. Horea Mihaltan

Daca schimbi felul in care privesti lucrurile, lucrurile se schimba". Wayne Dyer

Democracy is when the indigent, and not the men of property, are the rulers." - Aristotle





duminică, 8 mai 2011

Analiza saptamanala



Nu uita! Bursa nu a dat inca de un top! Va fi dupa parerea mea ultima care va face acest lucru, din cauza decalajelor ciclice care apar intotdeauna in jurul unor maxime sau minime. Astepta-te sadar la miscari bruste in ambele directii si la o volatilitate excesiva, una de care am vorbit deja in analizele precedente.

Ea nu este de fapt altceva decat un rezultat al confruntarilor care au loc intre doua sentimente. Cele fundamentale si cele ale asa numitor bani inteligenti. Bani care in opinia mea parasesc unele piete "rascoapte", cautand in acelasi timp altele mai "verzi". Acesti bani vor gastiga pana la urma cu siguranta si ca intotdeauna batalia. Revenirea dolarului a fost brusca si puternica, datorita unui nivel foarte solid de cerere pe care il vezi in film.

Cu toate aceastea dolarul o va mai lua o data la vale in opinia mea. Numai dupa aceasta depreciere si mai ales dupa forma pe care o va avea, vom avea o siguranta mai sporita in ceea ce priveste o eventuala minima absoluta a fostului trend in vigoare. Eu unul ma astept ca ziua de luni, sa inceapa pentru "batucite" cu noi deprecieri, inducatoare in eroare.

Preturile ar trebui sa se stabilizeze pana la sfarsitul zilei si s-o ia pe urma la deal, conform asteptarilor pe care le-am expus deja vineri. Acest urcus ar trebui sa dureze pana miercuri. Voi reveni in caz ca se va schimba ceva. Pentru ca in forma de analiza pe care o practic eu lucrurile se schimba destul de des. Asta pentru ca sentimentele oamenilor fata de un lucru sau altul se schimba la fel de des, in pofida unor fundamentale solide si neschimbate. Fundamentalele se schimba si ele pana la urma, de obicei atunci cand ti-au provocat deja gauroaie in buzunar.

Ceea ce ma socheaza mereu la fundamentalisti este memoria deosebit de scurta pe care o au. Perioada 2007-2009 pare a fi uitata de toti.  La finalul lui 2007 fundamentalele duduiau intr-atat incat Bernanke nici nu-si putea inchipui vreo influenta negativa asupra economieiei venita de la pretul imobiliarelor in cadere libera. Tariceanu al nostru intra din orgasm in orgasm, trimitandu-i pe romani la cumparat de case in SUA. Petrolul era la 140 de dolari barilul in timp ce aceeiasi fundamentalisti il vedeau la 300 de dolari. (Vezi rubricile din ziare prezentate in filmul "prostie sau ignoranta" partea a treia.)

Asculta si cruceste-te! Aurul era atunci la 1000 de dolari, argintul era la 21de dolari. Deprecierile care au urmat au dus aurul la 690 si argintul la 8,7. De la aceste nivele metalele s-au apreciat asa cum am vazut cu totii sub auspiciul acelorasi fundamentale extrapolate liniar. Si, iata minunea: daca pentru fundamentalisti pretul lor a fost ieftin atunci, la 1000 de dolari pentru aur, respectiv 21 de dolari pentru argint, acum, la 1600$ pentru aur si 50$ pentru argint pretul a fost si mai ieftin. Gasesti si aceasta mentalitate prezentata clar in filmul despre prostie sau ignoranta.

Ca o consecinta! In cazul in care analiza mea este corecta, asa cum a fost de fapt si in 2007, la ce ma pot astepta in anii care urmeaza? In nici un caz la hiperinflatie ci mai degraba la deflatia pe care am trambitat-o tot timpul. Daca comoditatile au cazut atunci de al maxime care erau cu mai bine de 50% sub maximele actuale, in cazul argintului 100%. De ce nu ar cade acum? De la preturile umflate de azi si considerate si mai "ieftine" de catre fundamentalisti. 

Niciun comentariu: