Doamna Merkel ar trebui sa fie adulata. Germania este tara care a avut cea mai consistenta revenire economica din Europa. Si, nu sta de loc prost nici macar pe plan mondial. Iata insa ca ceea ce am spus de atatea ori pe aceasta pagina se adevereste.
Doamna cancelar pierde teritoriu politic pe zi ce trece, infranta de nimic altceva decat de insasi sentimentele umane pe care le-am dezbatut de foarte multe ori. CDU, partidul pe care il conduce, pare a fi in cadere libera. Ultimele sondaje arata ca doamna cancelar nu ar pierde doar alegeri locale asa cum a facut-o in zilele trecute, ci, ar pierde alegerile si pe plan national, in cazul in care ele ar fi tinute in momentul de fata.
Analizand fundamental, rezulatetle de care vorbeam par o anomalie. Daca economia Germaniei a crescut cu aproape 4%, ea va terbui sa continue sa creasca si mai mult la anul, trebuind sa-i lase pe nemti sa se tavaleasca in bunastare.
Numai ca, rezultatele pozitive pe care le-a obtinut Germania n-au depins de doamna Merkel, asa cum ele nu depind de Boc, Basescu sau USL. Rezultatele economice ale unei tari depind asadar doar de psihologia pe care o au cetatenii acesteia untr-un moment anume. Asa se face ca, un sentiment negativ nascut in sanul unei populatii, va intoarce un trend economic pozitiv intr-unul la fel de negativ ca si sentimentul. Acest lucru se va rasfrange pana la urma fara doar sau poate si asupra politicianului care se afla la carma tarii respective, in momentul respectiv.
Tocmai din aceasta cauza am declarat: Setea de putere a USL-ului, al oricui partid, sau al oricarui om politic de fapt, nu este altceva decat o tentativa inconstienta de sinucidere, una politica desigur. Oamenii care se uita numai la buzunare n-au habar de psihologia umana amintita. Ei nu inteleg ca pana si de furat ramane mult mai putin, atunci cand mediul economic devine precar. Indiferent de cine vor fi cei care vor veni la putere in 2012, ei isi vor face sosirea, in opinia mea, intr-o barca care va fi lovita de valul doi al Tsunamiului de de credite.
Chiar daca respectivii vor fi la fel de nevinovati de starea economiei mondiale ca si actualii, ei vor plati pana la urma oalele sparte asa cum o face si doamna Angela Merkel, in Germania, chiar acum. Din pacate, nici un om politic si nici o banca centrala nu a contribuit cu nimic la rezolvarea problemelor cauzate de creditele aruncate demential. "Revenirea economica", mai firava sau mai robusta, nu are asadar nimic de-a face cu cei din urma.
Daca cei numiti au facut totusi ceva, acel ceva este bagatul batului in roatele economiei. Asta pare din pacate a fi soarta omului politic de oriunde. Atunci cand lucrurile merg bine si de la sine, politicianul inscaunat culege laurii victoriei. El primeste insa o pleasna peste ochi, cam la fel de mare ca si victoria de care vorbeam, atunci cand situatia se schimba deodata in rau. Ba mai mult! Politicianul care vrea sa salveze, scufunda de fapt vasul, pentru ca singurul lucru pe care stie sa-l faca este sa isi bage nasul in modul firesc de functionare al acestuia. Eu cred ca pana la sfarsitul acestei crize multi oameni se vor trezii.
Ei vor intelege pana la urma si rolul absolut inexistent pe care il au bancile centrale si politicul in ceea ce priveste bunul mers al economiei. Ciclurile economice s-au desfasurata si se vor desfasura si in continuare independent de existernta sau inexistenta ultimilor numiti. Ca o consecinta, ei ar face mult bine daca si-ar vedea de alte treburi decat de cele economice.
Ai decis sa imbratisezi legile unei piete libere? Daca da, las-o atunci in pace si respecta-i numele. Ocupa-te mai bine de educatia poporului pe care il reprezinti, de moralitatea statului in care traiesti si de respectarea unor legi echitabile pe care ar fi trebuit sa le faci. Restul va veni de la sine. Cu urcusuri si coborasuri, adevarat, dar, niciodata cu un tobogan construit la un unghi de 90%.
Iti mai aduci aminte ce spuneam eu despre doamna Merkel in articolul "Grecia nu va da faliment", acum cca. 1 an?
Doamna Merkel se balanseaza pe muchie de cutit. 90% din alegatorii germani considera interventia europeana ca fiind una nejustificata. Alegerile din Germania, care se apropie, l-ar putea lasa asadar usor pe dl. Stan fara citate celebre din Merkel.
Pentru viitor te incurajez sa-ti aduci aminte si de ceea ce voi repeta aici, acum dupa cca. 1 an: Grecia va da fara doar sau poate falimet!
Tinand cont de unele comentarii care par a fi repetate destul de obsesiv pot spune urmatoarele:
Astupa-ti urechile si deschide-ti ochii!!!!!!!
Tinand cont de unele comentarii care par a fi repetate destul de obsesiv pot spune urmatoarele:
Astupa-ti urechile si deschide-ti ochii!!!!!!!
8 comentarii:
Horea,
uite ce zice un comisar grec la Bruxelles:
"Trebuie sa vorbesc deschis: ori restructuram datoria ori revenim la drahmă.
Toate celelalte chestiuni sunt secundare."
http://translate.google.com/translate?hl=en&sl=el&tl=en&u=http%3A%2F%2Fwww.imerisia.gr%2Farticle.asp%3Fcatid%3D12336%26subid%3D2%26pubid%3D111273387
Ce poate fi mai clar de-atat?
Grecia nu va da faliment şi nu va reveni la drahmă!Vb peste un an!Grecia NU Este în criză!Are exporturi are turism are capitaluri în afara ţării!Are întradevăr o problemă cu asistenţa socială dar atât timp cât îşi permit să ia muncitori sezonieri înseamnă că este criză decât pe hârtie!Si motive de speculă pe piaţa valutară!
mobutu, poate sa spuna oricine orice.
Pentru ca, exista si vor exista intotdeauna oameni care nu inteleg despre ce vorbesc. Sau, oameni care inteleg foarte bine situatia dar mint de ingheata apele, asa cum fac romanii nostrii in cele mai maulte cazuri.
Gandesteliber. Daca Grecia nu este in criza, cum iti explici reactia bondurilor, cresterea economica sub zero si nevoia de noi ajutoare financiare in fiecare trimestru?
A da!Este democratie si ai si tu o parere: "speculatii valutare". Cum e atunci cu economia germana care are aceeiasi valuta?
De degradari nu mai vorbesc, pentru ca poate muncitorii sezonieri vor reusi sa puna tara pe roate. Cu parere de rau, dar eu cred ca faci parte dintre aceia care inteleg foarte putin din tot ce se intampla in Grecia.
Cu tot respectul domnule doctor vă apreciez extrem de mult argumentele!Am o mică afacere(import din Grecia) şi ştiu câte ceva fiindcă o data pe luna trec prin Bulgaria.Economia unei ţări se vede nu prin grafice şi indicatori economici ci concret acolo unde oamenii lucrează.Va rog să verificati cantitatea de măsline si ulei de măsline exportată de grecia anual.De asemenea citricele.De asemena Legume.De asemenea Turism.Va rog să mergeti să vedeţi ce infrastructură şi mai ales serviciile din turism.NU vb de zonele turistice eu merg în zona rurală acolo unde întradevăr se simte criza.Dar o astfel de natiune indiferent de situatie va prospera şi va dăinui.Atât timp cât o natiune are nevoie de mana de lucru necalificată din altă ţară NU POATE FI ÎN CRIZĂ!Dacă Grecia este în criză România cum este?Rugămintea mea să nu mă tratati ca pe eugogu(care poate avea si el dreptate în viitor)!Cu multă stimă şi respect Lucian Constantinescu!
Lucian, mie nu mi se pare ca l-am tratat pe elgogu cumva anume. De fapt, eu tratez pe acest site doar argumente si am combatut ca atare argumentele oricarui cititor tot cu argumente. Nu am habar de importul sau de exportul de masline din Grecia si nu contest nici un moment ceea ce ai vazut sau vezi tu in calatoriile tale.
Ceea ce spui nu este insa suficient pentru ca o tara care are un deficit bugetar de 160% din PIB sa nu dea faliment. Eu nu umblu cu fofarlica, ai observat acest lucru probabil. De aceea imi mentin parerea in privinta faptului ca ai inteles foarte putin din situatia actuala a economiei grecesti.
In ceea ce priveste turismul el este deja lovit si va fi lovit si mai mult si din pacate tocmai din cauza declansarii unui cerc vicios. Problema intregii lumi nu este asadar una economica ci una a creditelor asa cum am mai subliniat. Pe undeva, poate asta incercai sa spui si tu, daca da, suntem aici pe aceeiasi linie.
Oricum economiile tarilor supraindatorate au fost si vor fi afectate indirect de problema imensa a creditelor. Ceea ce nu se poate plati nu se va plati, punct. Personal am fost de aceea un fan al falimentului tuturor tarilor jefuite.
O restructurare facuta, desigur nu fara dureri, mai ales pentru bancile cazinou, va deschide noi orizonturi pentru tara respectiva, vezi cazul Islandei. Inca o data! Eu cand combat ceva nu combat oameni, cu ei nu am nimic si ma bucur de faptul ca cineva imi citeste randurile.
Sincer sa fiu elgogu imi este chiar simpatic dar asta nu insemna ca simpatizez si cu toate ideile pe care le are. Din pacate insa romanul se simte deseori jignit atunci cand il contrazici. Ca o consecinta: sper sa continui sa-mi citesti pagina si, sper deasemenea ca randurile mele sa-ti largeasca unghiul de vedere.
Am sperat deasemenea ca numarul destul de mare de analize corecte pe care le-am facut sa le deschida oamenilor ochii, asta chiar atunci cand este vorba de romani. In opinia mea, cel care este contarzis de realiatate de cele mai putine ori, trebuie sa fie prin definitie cel mai aproape de ea, asta neinsemnand ca va trebui sa aiba intodeauna dreptate.
Mai sunt convins inca de un lucru: Cel care se apropie cu apreciereile pe care le are cel mai mult de realitate trebuie tot prin definitie sa fi inteles si cel mai bine ceea ce face.
Din pacate, in Romania, minciunile dulci, sau incompetenta crasa, sunt deocamdata lucrurile cele mai apreciate.
Apropo de elgogu si argint! Un om care face afaceri asa cum faci tu ar trebui sa fie de acord cu urmatoarea afirmatie:
Cea mai buna afacere este aceea cand ai reusit sa cumperi ieftin si sa vinzi scump. Intr-un interval de timp cat mai scurt daca se poate. Eu nu cred asadar ca, cei ce au cumparat argint la 40 de dolari in 1980, au intrat intr-o stare multiorgasmala in 2011, atunci cand argintul a atins 50 de dolari.
salut Horia....tot uitandu-ne la meciul euro-dolar cred ca pierdem din vedere francul....daca e sa pariezi impotriva euro, tintind vestile proaste care vor veni din grecia, nu e mai bine sa iei totusi franci decat dolari?
Salut Cristi, Daca imi aduc bine aminte tu erai acela care ma intrebai de parerea pe care o aveam fata de euro franc.
Spuneam atunci ca eu vad perechea aproape de paritate, o afirmatie care a provocat coementarii acerbe. Parerea de atunci mi-o mentin insa si azi, asa ca vad un potential foarte asemanator in cele doua perchi.
Oricum, fata de dolar euro nu a dat inca de un top care sa poata fi definit ca unul absolut sigur, in timp ce fata de franc el se afla intr-un trend descendent de durata lunga.
Ca o consecinta mersul cu trendul este intotdeauna cel mai sigur lucru, cu toate ca dupa un top sigur euro ar putea avea miscari foarte volatile fata de dolar.
Totul depinde insa si de perspectiva de timp in care doresti sa faci o eventuala afacere.
Trimiteți un comentariu