Este pentru prima data cand un oficial al BCE le spune lucrurilor pe nume.
"Lorenzo Bini Smaghi, a member of the central bank’s executive board, warned in a speech in Milan that restructuring by any nation would put all of Europe in jeopardy by potentially wrecking the banking sector."(Sursa Market Watch)
Fraza de mai sus vorbeste de la sine. Ea repeta insa la fel de nevoalat cum am facut-o si eu acum cca. doi ani, starea sistemului bancar din Uniune. Asa numitele teste de stress facute de diferiti mascarici bancilor sunt date peste cap de domnul Smaghi prin doar cateva cuvinte.
Sistemul bancar este falimentar, din moment ce oficialul recunoaste ca ar putea fi distrus de restructurarea al numai unei tari suverane, precum Grecia de exemplu. Mascariciul Trichet continua insa in stil romanesc sa fie tare de cap. El exclude in continuare posibilitatea oricarei restructurari, de parca un asemenea fenomen ar depinde exclusiv de el sau de BCE, vezi cazul Islandei!
Tarile suverane nu sunt locuite de roboti ci de oameni. Si, spre nefericirea lui Trichet, mai au deocamdata si sisteme democratice. Cu timpul, tot mai multi indivizi isi vor da seama de faptul ca, "salvarile" tarilor implicate in aceasta tragedie a creditelor dementiale date de banci, nu a fost de fapt altceva decat o incercare de salvare ale acelorasi banci.
Salvare care a fost pusa de Trichet&Comp pe spinarea contribuabilului bastinas. Problema omului de circ s-a ingrosat insa! Asta pentru ca a incercat sa trateze alcoolismul cu tuica. La un faliment, unul care va apare fara nici un dubiu dupa parerea mea, pierderile pentru banci vor fi astazi mult mai mari decat ar fi fost in 2007. La datoriile de atunci s-au adaugat astazi noi datorii, vezi sutele de miliarde date in imprumut unor tari care s-au scufundata si mai mult de cand au fost "salvate".
Ce se va produce atunci cand toate aceste sute si mii de miliarde vor face "puf" si vor dispare? In orice caz nu hiperinflatie de tip Zimbabwe sau Republica Weimar, asa cum crede Peter Schiff&Comp. Ci, fara doar sau poate deflatie.
Ce se va produce atunci cand toate aceste sute si mii de miliarde vor face "puf" si vor dispare? In orice caz nu hiperinflatie de tip Zimbabwe sau Republica Weimar, asa cum crede Peter Schiff&Comp. Ci, fara doar sau poate deflatie.
Eu unul nu pot face altceva decat sa sper ca cei care au creat aceasta mocirla vor fi luati de urechi de catre popoare intr-o buna zi. Porcia si nesimtirea par sa fi intrecut orice masura. Vezi si cazul Khan! Care trebuia sa candideze la presedentia Frantei din partea cui crezi? Din partea socialistilor desigur! Asta in timp ce viitorul candidat isi petrecea sejururile hoteliere in camere de 3000 de dolari noaptea. Asta da socialist! Ca si cei de la noi. Aproape de popor dar din camere blindate cu dolari.
Valul doi al tsunamiului economic este asadar dupa parerea mea in formare. Sa vedem cat mai dureaza pana ne va izbi?
10 comentarii:
Legat de valul 2 de probleme il ascultam pe Cristian Sima cu vreo 3 luni in urma despre valul doi de caderi. El sutinea ca spre sfarsitul anului vor fi caderi foarte urate ale burselor si ca e de preferat daca ai actiuni sau commodities sa iesi in vara cand bursele vor mai fi in crestere.
Vom vedea cum se vor rezolva problemele daca se vor rezolva.
Sima se referea probabil la ciclicitatea obisnuita de vara care se manifesta de obicei prin aprecieri.
In momentul de fata eu sunt mai putin sigur de un asemenea scenariu.
Bursa ar putea sa-i surprinda pe toti cei care mizeaza pe urcarile de vara. Oricum, graficele vor semnala intentiile bursiere din timp.
El spunea ca daca se intrevad caderi dure spre sfarsitul anului el ar vinde cu cel putin 6 luni inainte. Eu cred ca nu a spus tot dar faptul ca ar vinde cu 6 luni inainte e o marja pe care probabil vroia sa si-o ia in caz ca lucrurile evolueaza mult mai rau decat scenariile. Dintre toti "analisti" care isi mai dau cu parerea cred ca este printre putinii care au o imagine clara a economiei globale.
Sima e o cacialma si cu sine insusi... motiv pentru care a fost nevoit "s-o reia"... de la zero.
Multe din raspunsurile lui sunt la plesneala, iar acolo unde are interese, "n-ai sa crezi" :)... minte ca un baiat de cart'er... privindu-te-n och'.
Ceva de relaxare:
http://www.youtube.com/watch?v=Cj6ho1-G6tw&feature=related
Daca am face toti ceva care sa ne duca la libertatea asta cred ca am fi mai putin dobitoace.
trebuie sa privim europa si euro , nu ca ceva independent ci in context international , in special in comparatie cu america , respectiv dolarul , pana una alta se pare ca dolarul incepe incet incet sa o ia din nou la vale , iar bursa se incapataneaza sa creasca ... horea , pana cand ?
@mihai
N-am observat cand te-ai impacientat pentru 1.495 => 1.405.
Mihai, pana cand se va termina valul de apreciere pe care l-am descris in postarile precedente.
@AC , nu m-am impacientat ci dimpotriva m-am ... bucurat !
@mihai
... credeam ca-ti faci griji exclusiv pentru... horea.
Trimiteți un comentariu